Sy fast en kavajknapp

Inför söndagen, ett kort praktiskt inlägg om drönarslöjd. Ofta har jag själv någon kavaj som hänger i garderoben, där en av knapparna lossnat, eller sitter löst. Det brukar bland annat kunna vara svårt att få till den där lilla distansen som krävs mellan knappen och kavajtyget. Lösningen ligger i två lätt ihoptejpade tändstickor.

Du behöver: Nål, sytråd någon nyans mörkare än kavajen, två tändstickor och den lösa knappen.

Jag börjar med att ta nästan en meter av sytråden, och viker den dubbel. Därefter trär jag den genom två av hålen i knappen vilket kommer att förankra tråden orubbligt. Du har nu en fyrdubbel sytråd, vilken du trär genom nålsögat. Även om det är lite trivsamt och smått meditativt att sy, känns det dumt att sy fler stygn än nödvändigt för att fästa knappen stadigt.

Kontrollera på vilken ledd stygnen lagts mellan de fyra små hålen på de andra knapparna. På den här kavajen var de sydda diagonalt mellan hålen i knappen, så att de färdiga stygnen bildade ett tydligt X på knappens framsida. När allt är klart, och tråden skall kapas, vill du ogärna upptäcka att du sytt fast knappen med stygnen på fel ledd.

För sedan in de båda tändstickorna på högkant mellan knappen och kavajtyget, så att de ligger mellan de två av knappens hål som tråden löper genom. Lägg sen så många stygn som behövs.

När du sytt fast knappen med alla stygn som krävs, drar du försiktigt ut tändstickorna och lindar den lilla distansen mellan knappen och kavajen med kvarvarande tråd. Därefter fäster du tråden.

En återställd 3-roll-2 knäppning.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sy fast en kavajknapp

 1. nostalgikern skriver:

  Så trivsamt! Det är ungefär som att vårda skorna: en stunds nyttig och avslappnande förströelse. Men egentligen ska väl en drönare ha tillgång till en ”gentleman’s gentleman” som ser till att dylika sysslor ombesörjes?

  • Archibald skriver:

   Nope. Bra karl reder sig själv, när det gäller såna småsaker. Tiden är förbi då män var hjälplöst beroende av butlers eller mammor för att klara vardagen 😉

 2. Gustav skriver:

  Usch vad jag avskyr att göra sådant här. Även om kan kan tricket med tändstickan så blir det gärna inte riktigt hundra… (Det är i mitt tycket även ett för litet jobb för att be någon annan om hjälp.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s