Passaggio Cravatte

Jag letade länge efter en rubrik som skulle spegla vad skrädderiet Passaggio Cravatte står för, men det är svårt att hitta formuleringar som gör upplevelsen av företagets varor rättvisa. Passaggio Cravatte tillverkar skräddarsydda slipsar. Materialen man änvänder är i huvudsak handprintad vintagesiden som är mellan 30 – 60 år gammal. Ibland äldre. Slipsarna som lämnar det lilla skrädderiet, är något man behöver uppleva själv för att förstå dess värde. Som Gianni Cerutti själv uttrycker det, består varje levererad slips av finaste siden, men också av all den passion och hängivenhet som krävs för hantverket bakom dem.

Jag har nu själv bekantat mig med en av Passaggio Cravattes slipsar en kort tid. Att knyta den grovt vävda, omsorgsfullt sammanvikta och för hand ihopsydda sidenväven är en upplevelse som varje slipsälskare någon gång bör prova på.

Gianni Cerutti avslutar sina mail med ”annulla modifiche”. Direktöversatt till svenska blir det ”ångra ändringar”. Håll fast vid det gamla. Orden säger mycket om vad Passaggio Cravatte står för.

Vi lever i en tid där man alltmer sätter värde på stora mängder till lägre priser. Där nya metrial och tillverkningstekniker erbjuder högteknologiska produkter till en sjunkande kostnad. Mekanismer som tillåter ökad konsumtion. Ökad konsumtion som kräver ökat utbud för att mätta marknadens många gapande munnar.

Man tävlar om att till lägst pris kunna erbjuda det en större massa av kunder efterfrågar, och många tillverkare gör stora pengar på att kunna locka flest kunder i sitt segment.

Mitt i alltihop, reagerade Gianni Cerrutti och Martha Step i precis motsatt riktning. ”-Vart jag än vände mig, erbjöds samma slipsar, samma modeller med samma kvalité och försäljningsargument” berättar Cerrutti. År 2010 lämnade Gianni en karriär som Journalist och Martha sitt jobb som florist och eventfixare. Tillsammans bildade de Passaggio Cravatte för att fylla ett marknadssrgment de båda tyckte saknades

Slipsen, som den centrala av få tillgängliga herraccessoarer, hade inspirationsmässigt gått masskonsumtionsödet till mötes. Att som kund utforma och sy upp en egen slips med egna mått, efter egna önskemål om tygval, konstruktion, materialval och snitt, var svårt. Även i ett land som Italien, där skrädderierna är oerhört många till antalet. Särskilt i jämförelse med ett land som Sverige.

”-Vi har valt att helt och hållet fokusera på materialval och tillverkningskvalité i vår process. Passaggio Cravatte tillverkar i huvudsak sina slipsar av gamla sidentyger, som i flera fall legat på rulle i tyglager så länge som sextio år…

”… -Tygerna vi hittar finns oftast kvar i mycket små mängder, då det handlar exklusiva vävar med mönster som färgats och tryckts helt för hand. Vanligtvis får vi bara ut ett fåtal slipsar av varje tygsort”, berättar Cerrutti stolt.

Passaggio Cravatte nytillverkar även sidentyger baserade på gamla bland annat engelska mönster, med gamla tillverkningstekniker. Mönster trycks för hand, med utgångspunk från originaltygerna. ”-Våra glest grovvävda sidentyger (silk gauze, reds. anm.) som det du själv valde till din gröna slips, tillverkas i mycket gamla skyttelvävstolar. Typen av tyg tillverkas idag bara i två fabriker i världen. Allt i en process där ett högt antal meter tillverkat tyg per tidsenhet, inte är ett mått på kvalitet. Sådan kan, och ska inte stressas fram.”

”-Vi tillverkar varje slips helt från grunden vid varje beställning” förtydligar Cerrutti gång på gång. Allt enligt neapolitansk hantverkstradition. ”-Vi är det enda italienska skrädderiet som fortfarande gör helt handsydda seven-fold slipsar skurna ur ett enda tygstycke. Ett hantverk som kräver oerhörd skicklighet när tyget skall skäras till. Modellerna vi gör är klassiska fodrade slipsar, 4-fold. 6-fold och 7-foldkonstruktioner. Allt utifrån beställarens önskemål”

Passaggio Cravatte har inget showroom. Baserade i Milano och Neapel utgår man istället helt från individuella kundmöten vid överenskommenlse. Våra kunder är som en del i Passaggiofamiljen berättar Gianni. Vi skapar långsiktiga relationer, då vi vill uppnå perfektion. Ju mer vi vet om vad kunden önskar av sin slips, desto bättre resultat kan vi leverera. Vi strävar alltid efter att lämna ifrån oss det bästa. Skulle du som kund inte vara helt nöjd med din slips, ser vi till at göra de korrigeringar som krävs för att resultatet skall bli som du önskat.

Tygvalet är bara det första i en lång rad av moment som ska ge slipsen de egenskaper vår kund önskar av sin slips. Kundens önskemål om knutegenskaper, knutstorlek, konstruktion och slipsens grovlek skall vägas in i det som till slut skall bli en unik slips. helt anpassad efter dina önskemål.

Det kan kännas svårt att veta var man skall börja. Det är ju idag inte så många som har för vana att sy upp slipsar, och tjänsten är inte såvanligt förekommande. Gianni och folket på Passaggio Cravatte är dock vana att guida sina kunder genom processen. Faktum är att de flesta av våra kunder finns utanför italien, över hela världen.

Vi mailar en större mängd bilder på de sidenvävar vi kan erbjuda för tillfället, och kunden gör sitt val utfrån dessa. Därefter skall vi komma överens om vilken konstruktion som önskas, vilket även till viss del styrs av vilket tyg kunden valt. Det är exempelvis inte alla tyger som lämpar sig att sy en ofodrad four-fold slips av. Vår erfarenhet blir kundens tillgång.

När man kommit överens om alla tillverkningsrelaterade detaljer, betalar kunden sin slips i förskott via banköverföring, varpå vi börjar tillverkningen. Den färdiga slipsen levereras ungefär en månad senare.

Min egen slips från Passaggio Cravatte är sydd av ett buteljgrönt grovvävt sidentyg. Den är helt ofodrad och sydd i en sven-foldkonstruktion. Seven-fold innebär ofta grova slipsar som resulterar i stora knutar. Denna slips är tunn, smidig och följsam utan att för den skull vara tung och sakna styrsel. Något jag annars upplevt med många andra stickade sidenslipsar.

Materialet ger ett gediget och kompakt intryck. Den luftiga men ändå bastanta väven fascinerar med sin följsamma känsla då slipsen ligger i handen. Färgen är djup och ytan har en levande lyster, men ändå en friktion som gör att knuten stannar på plats utan att behöva dras åt hårt.

De mjukt tråcklade sömmarna ger hela konstruktionen rörlighet, och de handfållade kanterna i tippingen är vad varje textilnörd kan önska sig. Hela slipsen framtoning andas genuint hantverkskunnande och hög kvalité. Gianni kallar dem med sin smittande italienska entusiasm ”the Ferrari of ties!”. Det ligger mycket sanning i jämförelsen.

Jag tycker själv man kan likna en slips från Passaggio Cravatte vid en schweizisk kvalitetsklocka med ett vackert mekaniskt urverk. Det bör i sammanhanget tilläggas att det naturligtvis också finns konfektionsslipsar av hisnande bra kvalité. En dåligt sydd bespokeslips kan aldrig mäta sig med kvalitetskonfektion bron exempelvis Borrelli, Kiton och Drakes, med flera. Den genomsnittliga konfektionsslipsen får dock istället representera quartzurets förutsägbara och noggranna tidvisning. Min tanke är att många av världens slipsanvändare uppskattar konfektionsslipsen och dess egenskaper, kanske lite på samma sätt och av liknande skäl som många klockbärare föredrar en quartzklocka.

Sen finns det slipsanvändare som har högre förväntningar och önskar en annan upplevelse av sin accessoar. Män som i liknelsen klockbärare snarare finner det mekaniska kvalitetsurets något mer levande tidhållning som en del av charmen. Dessa hängivna personer, som söker en produkt utöver det vanliga, kommer att hitta en sann vän i Passaggio Cravatte.

Vid kontakt med Passaggio Cravatte, ange gärna att du läst om dem här. Med tiden kan detta komma att gagna dig vid vid beställning av deras produkter. Frågor besvaras på info(a)passaggiocravatte.com.

Det här inlägget postades i recensioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Passaggio Cravatte

 1. Marcus skriver:

  Mycket snygg slips och outfit. Det bästa jag sett här på TDC på länge!

  Kort fråga: Varifrån kommer skjortan?

  Tips på bra skjortor till ett rimligt pris i Sverige (<1000 SEK)?

  • Archibald skriver:

   Skjortan kommer från Eton, i samarbete med Manolo. För vettiga svenska skjortor under tusenlappen, Kika på Andrews Ties websida. De har ingen webshop, men postar gärna skjortor från butiken vid förfrågan.

   • laphroaigman skriver:

    En liten fundering avseende skjortorna från Andrew’s Ties. Gentlemännen i butiken var noga med att påtala att skjortorna krymper något i ärmarna efter tvätt, men jag måste erkänna att det är överraskande mycket som försvinner. Se med andra ord till att ha ordentligt med marginal; jag är själv i läget att det är gränsfall att jag kan behålla skjortorna jag köpt trots att jag trodde mig ha tagit i tillräckligt. Men det tar emot att skänka bort dem för i övrigt är det mycket bra kvalitet i förhållande till pris.

    Vill gärna slå ett slag för Skonare, där jag köpt några skortor som jag varit mycket nöjd med.

 2. oswald skriver:

  Trevligt, trevligt ser ut att vara riktigt gedigna saker, men vad ligger priserna på? min erfarenhet är att det är ganska svårt att hitta riktigt bra slipsar under 1000 kr, även om Drakes har en trevlig rea nu, där de ligger på runt 800 kr.

  //Oswald

  • Lord Sidcup skriver:

   Jag tror att svaret är ”Behöver du fråga, så har du inte råd.” En MTO-slips måste definitionsmässigt ha ett individuellt pris, och om ambitionen är att göra ”slipsarnas Ferrari”, så lär priset ligga ”ganska” rejält över tusenlappen. 🙂

   • Henric skriver:

    Även om det är ett individuellt pris på MTO-produkter så brukar man kunna få en fingervisning om priset. Jag tro de flesta läsare av denna blogg har förståelse för det. Om artikel författaren skulle ge oss denna fingervisning så skulle det uppskattas.

    Som alltid; tack för en trevlig läsning
    Henric

   • Archibald skriver:

    Det är olika nivåer, beroende på om slipsen skall tillverkas av tre, två eller ett enda stycke sidentyg. Slipsen jag bär på bilderna ovan är sydd av tre delar, med seven-fold konstruktion.

    Tre delar är den minst kostsamma varianten, vilken fortfarande ger ett enastående resultat. För en modell av klassiskt utförande med mellanlägg av ullkanvas är priset ca 1100 sek. 4-fold ca 1300 sek och 7-fold ca 1450 sek.

    Vid konstruktion i två delar, ökar priset med ca 330 sek för de olika modellerna. Den exklusiva varianten sydd av ett enda tygstycke, ökar med ca 650 sek per modell utifrån grundpriserna angivna ovan.

    Ange gärna vid eventuella beställningar, att ni läst om Passaggio här på The Drones Club. Det kan komma att gagna er vid framtida ordrar.

   • Lord Sidcup skriver:

    Hmmm… Det låter som ytterst rimliga priser, utifrån vad som sägs ovan och om kvaliteten är den som sägs. Det är nästan lite förvånande.

   • Archibald skriver:

    Ungt företag, som kan göra vettig marginal utan omfattande marknadsföringskostnader.

    Min känsla är att deras avslappnade och prestigelösa inställning och genuina intresse gör att de syns i bra sammanhang. Platser där de når ut till rätt målgrupp. Såna initiativ uppmuntrar jag gärna.

    Många äldre namnkunniga företag bevärdigar oss inte ens ett kort svar att de fått våra mail, medan nya mindre uppstickare inser värdet av kontakten med oberoende bloggar, drivna med privatpersoners egna genuina intressen som grund.

   • Herr Hjul skriver:

    Oj villken trist kommentar. Jag skulle utan att blinka kunna köpa hela slipsbutiken. Men jag köper aldrig något utan att fråga vad det kostar.

    Det är inte fel att vara prismedveten.

   • Lord Sidcup skriver:

    Har jag påstått att det är fel? Jag noterade bara att det oftast är svårt att ge en exakt pris när man gör saker MTO. Av texten ovan verkar det som att de använder tyger av väldigt olika ursprung, vilket borde betyda att de kostar ganska olika mycket.

    Nu var prisbilden lägre och mer enhetlig än jag trodde, men det är en annan sak.

    Trist? Pja, det är lätt att missuppfatta saker på nätet, eftersom text saknar tonfall, ansiktsuttryck o.s.v. Det här är din tolkning, som jag tycker är trist.

  • Oswald skriver:

   Man ska alltid vara prismedveten är mina egna erfarenheter när det gäller bespoke.
   Jag har sytt upp flera kostymer och även skjortor på Savile Row och ja det är dyrt, men det kan också vara ganska stora prisskillnader beroende på vart du går. Att sy upp skjortor på Budd som i mitt tycke är av samma kvalitet som Turnbull & Asser är ekonomiskt ganska mycket bättre. Det enda som är intressant när det kommer till bespoke är kvaliteten på hantverket, eftersom du ju bestämmer resten själv!
   Det låter som ett högst rimligt pris på slipsarna, är väl ungefär som att göra dem på Drakes.

   //Oswald

 3. Menswear-Specialist skriver:

  I enjoyed reading this, thanks. However none of the images are loading for me. I’ll come back soon and try again.

  • Archibald skriver:

   Thank you for the kind words. I am sorry to hear the images weren’t loaded properly. I have experienced this myself on other WP-blogs before. On those occasions, a persisten firewall caused the missing images 🙂

 4. Rearden skriver:

  Riktigt snygg outfit! skulle gärna vet vad det är för skor/kostym också.

 5. Lord Sidcup skriver:

  Ah! Äntligen en ordentlig sidenorgie! Det var ett tag sedan. 🙂

  Alltihop är mycket stiligt, särskilt sättet att bära den blå kostymen klart under ”mörk kostym”-nivå, utan att elegansen i plagget går förlorad. Brunt läder passar bra till en snävt skuren kostym, med relativt smala slag, som inte ser så konservativ ut till att börja med. Uan slips skulle det se lite avslaget ut. Ve dig, Falkengren! Hur vågar du?

 6. Kurt skriver:

  Då måste jag fråga direkt, hur är kvaliteten jämfört med Drakes? Jag har goda erfarenheter av Drakes personligen, men är det en sådan slips du kallar konfektionsslips, för du får det att låta som att alla konfektionsslipsar är ”dussinslipsar”?

  Tack för trevlig läsning.

  • Archibald skriver:

   Jag håller med om att formuleringen om konfektionsslipsar, som den var skriven när du läste den, var väldigt missvisande av den anledning du påpekar. Jag har gjort ett tillägg i texten.

   Tyvärr har jag faktiskt ingen egen erfarenhet av Drakes slipsar, och kan därmed inte uttala mig om jämförelsen. Det ska ju även tiläggas att det mellan raderna måste läsas att hela texten ovan hänger på min egen högst subjektiva upplevelse. Sen är det upp till varje läsare att välja vilken vikt man lägger vid denna.

 7. Fläderblom skriver:

  Trevlig artikel. Varför skriva ”handprintad vintagesiden” i början men ”gamla sidentyger” och ”tryckta helt för hand” i slutet? Ni borde hålla er till en av dessa formuleringar. Gissa vilken.

  • Archibald skriver:

   Det var roligt att höra! För övrigt gissar jag den tredje.

   Vid förtydligande, kommer din hemställan förhoppningsvis att beaktas under Badmintonutskottets triennala extrastämma i Medevi Brunn.

  • Lord Sidcup skriver:

   Du borde hållit dig till utropstecken efter två av dessa satser. Gissa vilka! =O

   För övrigt jämställer SAOB ”print” med ”pränt”, vilket torde göra ”printa” till en helt korrekt härledning. Däremot kan ju en suspekt analretendent person invända att ”siden” faktiskt är neutrum, vilket innebär att det borde stått ”handprintat”, inte ”handprintad”.

   Därmed har kanaljen Archibald Mulliner gjort sig skyldig till brott mot den allmänna blogglagen, och denne är följaktigen förtjänt av epitetet ”snyltrot”, enligt tidigare förkunnande å denna blogg.

   Vi ålägger härmed fru Mulliner att smiska honom på ändalykten, med ett exemplar av första volymen av Svenska Akademiens grammatik.

   =P

 8. nostalgikern skriver:

  Mycket snyggt! Kostymen förstås, men framför allt slipsen! Grönt är uppenbarligen klart underskattat, och underrepresenterat i min egen slipsgarderob.

  Jag har två slipsar i liknande väv, om än något tätare. En mörkbrun och en marinblå, men kanske en buteljgrön sak får stå näst på tur? Snyggt, som sagt!

 9. Lord Pesherton skriver:

  Inspirerande, och jag måste säga att ditt kit på bilderna i mitt tycke är bland det snyggaste jag sett presenterat på TDC!

 10. Soccercalle skriver:

  Det finns ju vanlig industriell konfektion (i slipsfallet exvis de som säljs av Tieroom, Boss, H&M, Bläck, Brooks Brothers, TM Lewin mm) och handgjord konfektion (Marinella, Drakes, Hermes, Charvet, Borrelli; Kiton). Det senare är ju inte MTO i form av valfrihet och individualism mått och mtrl men däremot hantverksmässigt lika bra som MTO.

 11. Daniel skriver:

  För kort kavaj och för smala byxor…

 12. Erik skriver:

  Efter att ha beställt ett par slipsar från firman måste jag tyvärr säga att det inte är värt det. Visserligen är tyget av fin kvalitet men arbetet lämnar faktiskt en del i övrigt att önska. Efter att under många år ha prövat mig runt hos olika slipstillverkare kan jag bara konstatera att det finns alltför många utmärkta konfektionstillverkare för att du skall behöva lägga pengar på specialsydda slipsar. Du gör dig själv en betydande besparing genom att ge dig ut och prova slipsar på stan istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s