Vådan av liknande preferenser

Var på en enklare middagsbjudning i Karlstad för några veckor sedan. Gussie var även på plats.  Vi kom farandes från helt olika landsändar men märkte ganska snart att våra respektive versioner av avslappnad sommarklädsel kanske inte skilde sig allt för mycket från varandra:

Nu blev det mest festligt, men den generella lärdomen är ändå att om man ska på gemensamma aktiviteter med personer som har liknande klädmässiga preferenser, och kanske där till har ett öga för samma klädmärken, kan det vara en bra idé att synkronisera innan. Visst är det trevligt att ha samma smak som vänner, men det riskerar att ge ett lätt parodiskt, eller maskeradliknande, intryck att vara allt för lika klädda på samma tillställning. Speciellt om det finns starka färger med i sammanhanget.

Gussie och jag har exempelvis båda var sitt exemplar av denna båtblazer. Jag förfasas inför den dagen då vi glömmer stämma av klädfrågan och båda dyker upp på något event iförda den minst sagt iögonfallande kavajen.  Nåväl. Den dagen, den sorgen.

Ta-ta.

M.F.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Inspiration, Stil, The Drones Club. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Vådan av liknande preferenser

 1. Gustav skriver:

  Ser det framför mig; du, Gussie och mannen från 3 iförd båtblazer på nästa cocktail party;-)

 2. Andy skriver:

  Angående båtblazern så blir jag också sugen på den när de där katalogerna de bombarderar en med kom i brevlådan. Mkt snygg, om en kanske inte direkt all-round. 🙂

  De har ju en himla massa bra saker på CT men jag undrar – har ni köpt dem i butik eller över nätet? Vågar man näthandla kavaj/blazer?

  /Anders

  • Brummel skriver:

   Enda anledningen till oro över att köpa från CT över nätet är storleken. Deras service är enligt min erfarenhet oklanderlig. För någon tid sedan beställde jag två par chinos av dem. Det ena paret hade vid ankomst en mindre defekt, varpå jag returnerade det ena paret och lovades nya byxor inom kort samt avdrag för portokostnader. Emellertid dröjde det nya paret längre än avsett, varför jag ånyo tog kontakt med CT. De skickade, utan att ställa ytterligare frågor, ett nytt par byxor åt mig som anlände efter några dagar. De hade inte fått den första försändelsen i retur, utan tog mig på mitt ord. Jag har tidigare beställt en kostym och en blazer av dem, och allting har gått problemfritt.

   Är man däremot osäker på sin storlek, kan det givetvis bli lite tjatigt att skicka saker fram och tillbaka över havet. Det tar ju sin rundliga tid.

   Det ska väl sägas att jag inte var jätteimponerad över kvalitén på mina chinos, inte vidare bättre än exempelvis Dressmans – för ungefär samma pris. Däremot var passformen och designen flera snäpp högre vilket jag tyckte motiverade köpet.

  • Gussie skriver:

   Jag köper alla mina CT-saker över nätet. De har väldigt bra standardisering på sina saker så vet man sin storlek så behöver man inte fundera närmare. Deras kundservice är också oslagbar. De följer verkligen mottot ”kunden har alltid rätt”. Har ställt allehanda frågor etc. till CT över åren och alltid fått berömvärd hjälp.

   När det kommer till kvalitet så varierar den säkert mellan plagg och över tid. Min erfarenhet är i grunden god. Men det beror förstås alltid på vad man har för referensobjekt. Jag kan t ex jämföra två på blåa chinos som jag köpte samtidigt. Ett par ifrån CT och ett par ifrån Dockers. Paret ifrån Dockers har sedan dess tappat tydligt i färg och inte bara generellt utan även mer på enskilda punkter. Vid fickorna och bensömnen syns tydligt tygslitage. Paret har därför flyttats till slitagehögen. CT-paret har i sin tur inga tecken på tygslitage och färgen har hållits sig väl. Möjligen har den tappat något av sin glans. Hade jag istället jämfört CT:s chinos med ett par Loro Piana chinos hade min bedömning nog varit till CT:s nackdel.

 3. Ing. Nilsson skriver:

  Jag noterar en brist på skor. Är detta resultat av festens natur, eller hade båda parter bestämt att lägga av skorna för att bättre visa sina underkläder (dit jag sorterar strumpor) på samma sätt som många inom rapp-genren gärna visar kalsongerna?
  Cheers,
  N. N.

  • David A skriver:

   Jag noterar ett parkettgolv. Sådana är inte alltid skovänliga.

  • Erik skriver:

   Jag satt och väntade på just detta inlägg, och vadslog med mig själv vem som skulle posta det. Jag vann!

   • IngNilsson skriver:

    Även om det skall tillstås att jag inte är en person som ofta ägnar mig åt spel och dobbel, ter det sig märkligt att man kan vadslå med sig själv. Förvisso torde man alltid vinna, men samtidigt även förlora, vilket gör det hela lätt meningslöst. Kanske har jag bara missuppfattat och då ber jag i förväg om ursäkt för min dumhet.

  • Mycroft skriver:

   De kanske inte lyckades matcha skorna som de gjorde med övrig klädsel och tog därför av sig dessa för bilderna, eller något?

   Och jag har aldrig varit med om ett parkettgolv som har farit illa av herrskor. Hade det varit damskor med höga stilettklackar, så visst. Men sådana tror jag inte att herrarna Flördeg eller Gussie använder!

  • Mats Flördeg skriver:

   Vi tog av oss skorna för att den person vi var bjudna till hade den ordningen i sitt hem. Så var den spännande diskussionen slut.

   • IngNilsson skriver:

    Mats,
    vilka spännande bjudningar du bevistar. Det är tydligt att jag måste göra något åt min egen trist konventionella umgängeskrets. Ett kalsongparty vore kanske något att annonsera på lokala ICAns anslagstavla för att skaffa sig nya, mer vågad och raffinerade bekantskaper 🙂
    Cheerio,
    N.N.

 4. Mästaren skriver:

  Men gossar – så tokigt det blev…

 5. Rearden skriver:

  IngNilsson:

  Nog för att det är gulligt hur du påtalar hur konstiga (och obildade?) människor är när de inte bär skor inomhus så tycker jag det är ganska förlegat att jämföra det med kalsonger. Du kanske endast frotterar dig med landets elit men det borde väl inte ens gått dig förbi att i landet Sverige så tar nog ungefär 90-95% av befolkningen av sig skorna inomhus.

  • Lord Laphroaig skriver:

   Må så vara, men ungefär samma procentandel av befolkningen klär sig också utan stil och finess. Bara för att nästan alla gör på ett visst sätt behöver det inte vara rätt.

   Att man sedan måste visa respekt mot värdfolk som insisterar på en viss ordning i sitt hem är en annan sak.

   • Tobbe skriver:

    Jag sa aldrig att det var rätt utan att det lät som att det bara var få väldigt suspekta personer som inte bar skor inomhus och att det gav en pretentiös bild av skribenten.

    Ja man ska visa respekt mot värdfolket givetvis men även här får man känslan av att ni ( i avsaknad av bättre ord) skrattar lite hånfullt mot värden som har som vana att ej bära skor inomhus och dennes brist på stil.

    Egentligen tycker jag det är ganska konstigt att det är ”fint” att bära skor inomhus, jag förstår det som att det kommer sig av att man då visar sig så fin att man har städfolk och inte behöver bry sig om att skräpa ner i hemmet. Samtidigt kan jag tycka att det förr i tiden borde haft högre värde att visa att man faktiskt kunde ha det så rent inne att man slapp bära skor. Lite som vit skjorta grejen.

    Jag anser hur som helst att den största avsaknad av stil och finess har den som ständigt måste påpeka andras tillkortakommanden och vanor.

  • IngNilsson skriver:

   Bäste Rearden,
   Min möjligen lätt sarkastiska ton var satt av vetskapen att Hr. Flördeg i sin ägo har ett par rysligt stilIga, eleganta, emblemförsedda och för en sammankomst inomhus välanpassade tofflor. Jag förundras över att han inte tagit dessa med sig. I allmänhet kan jag utan omsvep erkänna att jag är väl förtrogen med personer som finner det omtänksamt att beträda mitt hem i riktig svettig strumpsock som lämnar inte bara en misshaglig odör i rummet utan även fläckar i bonvaxet på parketten. Jag antar att det är en fråga om hur man uppfattar gott gästskap och huruvida man är förutseende nog att inte bringa värden i besvärliga situationer. Om densamme står på att han vill ha strumpläst i huset är det hans rätt att göra så och som gäst har man att foga sig.
   Är det en god vän kan man dock diskret upplysa om fördelen med inneskor 🙂
   Cheers,
   N.N.

   • Rearden skriver:

    Då är jag med vad gäller den mindre interna diskussionen. Det är sant att det inte alltid är så behagligt att ha besökare gå i strumplästen särskild vid kraftig värme utomhus. Jag löser oftast problemet genom att bära inneskor. Sedan handlar det ofta om vad för typ av skor gästen har på sig, är det nättare skor med lädersula är det en helt annan sak än att stövla omkring med ett bra grovsulade gymnastikskor/stövlar som drar in mängder med jord/lera/stenar då jag tyvärr inte har städerska mer än varannan vecka i dagsläget.

 6. Brummel skriver:

  Det största skälet för mig att inte ta av mig skorna inomhus (vilket jag nästan ändå alltid gör) är att de, om man klätt sig någorlunda, är en del i den helthet som utgör kläderna. Att ta av sig skorna är då som att ta av sig slipsen eller manschettknapparna.

  Givetvis ska man respektera värdfolkets synpunkter. Att räkna strumpor som underkläder hör väl forntiden till. Att variera sin utstyrsel genom att bära strumpor i olika färger och utföranden har väl hört till den manliga dräkten ett bra tag nu.

  • Rearden skriver:

   Håller helt med om att det ser lite naket ut när man inte har skor till kostym och att man av den anledningen inte tar av sig dem.

   Sen kan jag ärligt säga att jag när jag kommer hem vid dagens slut tar av mig skor och vädrar min fötter vilket är både skönt och nyttigt för dem.

   Om detta gör mig till en stillös Svensson så må det vara så.

 7. Brummel skriver:

  Jämför gärna: vad skulle man reagera mest över att se hos en välklädd gentleman, 2 cm grön strumpa eller dito kalsonger?

  • IngNilsson skriver:

   Det är helt och direkt avhängigt situationen. Jag hoppas dock att jag klarar mig utan bägge alternativen.

   • Brummel skriver:

    Jag förstår. I så fall skulle jag rekommendera Försvarsmaktens byxa m/69, pansarmodellen, till vilka såväl hängslen som benremmar medföljer och man slipper således se både det ena och det andra. Går säkert att få i mer civilt utförande om så erfordras.

   • IngNilsson skriver:

    Jag tycker nog att det är aningen arrogant att ha med sig ett par pansarbyxor eller en civil dito att truga på element i sin omgivning för att de råkar ha defekt klädsel. Även om vi här i allmänhet tycker det är rasande viktigt hur många mm manschetten sticker ut under kavajen, är det nog så att de flesta ser dylika yttringar som i bästa fall Scheißegal och sämst sjuklig narcissism.

 8. Brummel skriver:

  Så menade jag givetvis inte. Det var bara ett enkelt råd till ingenjören att införskaffa sig ett par dylika byxor, för att kunna föregå med gott exempel vad gäller blottandet av de intimare plaggen.

  • IngNilsson skriver:

   Inte ens i en mardröm förekommer de pansarkläder du refererar till och med Herrens försyn har jag en skräddare som med kunskap och erfarenhet ser till att jag inte behöver bekymra mig över att ofrivilligt exponera underkläderna. Doch hjärtligt tack för omtanken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s