Test, stickade slipsar

Ni som följt The Drones Club ett tag vet att jag under åren alltid letat efter vettiga stickade slipsar. Få svenska leverantörer har dessa i sitt sortiment, och om de finns lämnar modellerna ofta en hel del att önska i fråga om bredd, tjocklek etc. Därför var det ganska spännande då jag igår öppnade ett kuvert med två varuprover som en svensk accessoarförsäljare tagit hem från en leverantör. Eventuella nytillskott i utbudet.

Det första intrycket av de två slipsarna, är att de lämnar merparten av konkurrerande skosnören till stickade slipsar, bakom sig. Bredden börjar äntligen närma sig något vettigare mått.

Den marinblå slipsen av stickad siden med indigoblå invävd polkadot är 6,5cm bred, och ger en hyfsad knut. En nackdel är att det endast är den bredare delen av slipsen som är mönstrad. Då modellen saknar ögla att fästa den smalare delen i, kommer den omönstrade delen att kika fram. Jag bär för egen del gärna slipsen på det sättet, men uppskattar då om slipsen är mönstrad i båda ändar, och inte bara snåldekorerad i den bredare ändan.

Vidare är den stickade sidenslipsen också ganska tung i förhållande till den styrsel man kan åstadkomma vid knuten. Det medför att slipsen hänger ganska livlöst rakt ned vid knuten, istället för att bilda den lilla, men för intrycket ändå ganska påverkande bågen ut från skjortkragen som i mina ögon kännetecknar en välkonstruerad slips. Visserligen har alla stickade sidenslipsar jag provat betett sig på det viset, så det behöver nödvändigtvis inte ha något med kvalitén i sig att göra.

Den stickade ullslipsen är mörkt brun med bredare marinblå fält, och ljusblå smalare ränder. Bildkvalitén nedan framställer färgerna något ljusare än vad materialet är i verkligheten. Slipsen är 5,5cm bred, men ger tack vare volym och en förhållandevis lång bredare del ändå en bra knut. Som i fallet med sidenslipsen saknar även denna tyvärr mönstring i den smalare ändan.

Materialet är lättare, vilket gör slipsen lättare med aningen mer stuns i egenskaperna kring knuten än sidenvarianten ovan. Tyvärr blir stödet ändå ganska svagt då slipsen, som i fallet med de flesta andra stickade slipsar jag provat, är väldigt tunn i partiet som skall ligga under skjortkragen. Trots att det förstärkts med ett sidenband.

Ett aningen bredare och styvare material i den delen av slipsen skulle fortfarande få plats under en vettigt utformad skjortkrage (ja, kragen ovan är aningen liten för slipsarna i fråga), och ge mer stöd att hålla resten av materialet på plats. Möjligheten skulle då finnas att åstadkomma en knut som står mer i vinkel ut från skjortkragen, snarare än att hänga slappt rakt nedanför.

Några av de stickade vintageslipsar jag äger, har grovleken och bredden som krävs. Det borde inte vara så avancerat att åstadkomma det även i nyproduktion. Utan att slipsen för den delen skall kosta en bra bit över tusenlappen.

För att sammanfatta ett som det känns smågnälligt recensionsinlägg, skulle jag nog ändå utan större omsvep vara beredd att köpa båda slipsarna ovan, om jag sprang på dem i butik och hade behovet. Såvida priset var det rätta i sammanhanget.

Det här inlägget postades i recensioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Test, stickade slipsar

 1. Ing. Nilsson skriver:

  Kavajen var trevlig och slipsarna oklanderliga. Skjortan tvingade mig däremot att spontant ta en sup av metaxan i byrålådan.
  Cheers,
  N.N.

  • Archibald skriver:

   Visste att jag skulle få dig att avnjuta den spriten på ett sätt eller annat. Förr eller senare 😉

   • Ing. Nilsson skriver:

    Jag måste tillstå att med njutning hade det alls inget att skaffa. Det jag ville uppnå var en snabbt inducerad verklighetsflykt och eftersom jag endast hade ett harmlöst pritt-stift som alternativ, fick det bli Metaxan.
    Vis av erfarenheten har jag nu utökat byrålådebaren med en flaska Frapin Domain Château de Fontpinot 1986.

    Cheers,
    N.N.

   • Archibald skriver:

    Jag vet mycket väl, enligt tidigare diskussion om just flaskan i fråga, att den inte just var något du talade överdrivet varmt om 😉

  • Lord Sidcup skriver:

   Hur kom du ner i byrålådan?

  • Mycroft skriver:

   Det skulle vara ett intressant experiment att se om man kan få Nilsson berusad genom endast ett inlägg här.

   • IngNilsson skriver:

    Ska det nu envisas med publikationer av upprörande material här så kommer jag prompt att byta den sekunds metaxan mot Delamain P&D. Någon måtta på umbäranden måste det ju vara.

 2. Garm skriver:

  Det vore trevligt om du kunde avslöja hemligheten med att få slipsen i en båge ut från skjortbröstet. Min repertoar av knutar slutar ofta med att slipsen hänger som en död fisk runt halsen.

 3. Steggles skriver:

  Du behöver en tjockare slips, gärna med ullfoder. Denna bör knytas mycket hårt i en four in hand, då brukar man få en bra båge.

 4. Alistair skriver:

  Trevlig outfit. Jag funderar på att skicka en lastpall med Metaxa till ingenjörn. Han lär behöva’t.
  Stickade (egentligen virkade?) slipsar är väldigt trevligt. Can’t get enough of ‘em!

  Här är för övrigt underbara 5 versioner till av den gamla klassiska låten där jag håller Nina Simones allra högst. Arthur Browns är skön (med underbart, tidstypiskt orgelspel). Screamin’ Jay Hawkins är den i särklass mest originella (och originala?).
  Bryan Ferry’s är onekligen en elegant tolkning och Howlin’ Pelle (The Hives) är… Howlin’ Pelle helt enkelt, störtskönt!

  MVH
  ~Alistair

 5. Al skriver:

  Trevliga slipsar. Har själv varit sugen på några liknande ur norska Berg&Bergs vårkollektion ett bra tag men har inte vågat mig på en beställning. Nu infann sig dock rätt tillfälle när de rear ut hela sortimentet inför hösten. Någon som vet vad jag har att vänta mig?

 6. Markgreven skriver:

  Äntligen en själsfrände i Ing. Nilssons uppskattning av Metaxa Denna ljuvliga nektar tillverkad i Grekland, min äldre ungdoms tunmmelplats. Tyvärr har svenskt Systembolag slutat leverera denna dryck, men import är ju alltid möjlig.
  Rekommenderar gärna Private Reserve i måttliga mängder! Stin ijiasas!!!!

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Markgreven,
   om sanningen skall fram så är min aktning och uppskattning av Metaxa relativt låg. Inte lika låg som den av Rakia, Tequila, Pálinka eller Slivovits utspädd med hemkört, men den ligger i samma del av skalan. Private Reserve råkar även vara den sort jag har i byrålådan och jag håller med dig till fullo att mer än synnerligt måttliga mängder är inte tillrådligt ty då blir man både stinn och riskerar ischias.
   Skämt à sido går mina preferenser mer i riktning mot Konjak, Jenever eller Rom och i det sistnämda fallet är jag rysligt kräsen.
   Emellertid är det så pass sällan jag stöter på en Metaxakännare att jag utan tvekan skulle skänkt dig flaskan om tillfälle gavs. Tyvärr är detta endast en virtuell form av forum, vilket har sina begränsningar för utväxling av fysiska ting. Dock, vill du komma och hämta är flaskrestanten (c:a 90% kvar) din.
   Cheers,
   N.N.

 7. Kungjoergen skriver:

  Vad är egentligen syftet med att köpa en button down-skjorta och sedan inte bruka knapparna? Finns det någon annan förklaring än slöhet för detta beteende eller är det faktiskt så att de små knapphålen för någon är tilltalande?

  • Mycroft skriver:

   Jag skulle tro att Archibald helt enkelt inte brydde sig om att knäppa knapparna mellan hans många slipsbyten. Särskilt då inlägget handlar om slipsarna.

   Men det är bara vad jag tror!

   • Ing. Nilsson skriver:

    Han kanske vill röra denimskjortan så lite som möjligt och avstod därav från att knäppa kragknapparna?

  • Andreas skriver:

   Anledningen varför jag stundtals låter bli är för att det finns få om ens några slipskragar som är mjukare än buttondownkragar vilket ger precis det vågformade fall jag uppskattar. Tillsammans med slips riskerar knapparna att ändra detta.

   Däremot bär jag dem alltid knäppta utan slips om t ex skjortan är uppknäppt med två knappar i halsen för en bättre stadga..

 8. Filiph Nilsson skriver:

  Har en fråga som dock ej rör detta ämne. Fick idag hem min första gråa fiskbensmönstrade tweedkavaj från Harris Tweed, och jag älskar den. Den är dock stor. Mycket stor. Den behöver helt klart fixas till. Min fråga rör armarna på kavaj. Kan en skräddare sy ”in” dessa, alltså inte enbart korta dem utan göra dem smalare, då ärmarna är som rör för mina armar i nuläget…

  • Andreas skriver:

   Att sy in ärmen är inga problem. Räkna med en femhundring hos skräddaren om du både önskar att sy in och lägga upp. Kan variera något beroende på om knappar behövs flyttas vid ärmslutet.

   • Filiph Nilsson skriver:

    Tack. Går det även för skräddaren att öppna upp knapphålen på ärmarna? Det bör väl gå, eller? Sedan vet jag ju att man brukar säga att allt går att åtgärda utom axlarna, men ställer ändå frågan, finns det verkligen ingenting att göra där? De är gränsfall nämligen, och Harris Tweed har inget mindre än europeiskt 48…

   • Archibald skriver:

    Det ska inte vara några problem för en bra skräddare att skära till och minska axelvidden, även om det är något mer avancerat än att exempelvis ta in vidd över rygg och midja. Ett riktpris ligger kring 500:-, sen kanske inte alla skrädderier lämnar ett bra resultat, då axelkonstruktion kräver hantverkskunnande. Att öppna knapphål är en mindre, långt mycket enklare och därmed billigare ändring.

 9. Andreas skriver:

  500 för en axelminskning??? Måste få namnet på den skräddaren som gör ett vettigt jobb för det priset.

  Jag skulle säga ca 1000 kr för att göra axlarna, 20-100kr per knapphål beroende på hur du vill ha dem öppnade och sydda. Du kan bara öppna vissa sorters..Är de inte genomsydda får skräddaren sy nya. Handsydda ligger på ca 100kr/st medan maskinsydda brukar gå på 20kr.

  Sen är det inte så snyggt att öppna knapphålen om fodret på insidan är fäst över ”slitsen”. Då kommer det se förfärligt ut med öppna knappar när fodret håller ihop ärmen.

  • Archibald skriver:

   Jo, jag tycker också att det låter i billigaste laget, men det är prisuppgiften som min något svårkonverserade men väl beprövade skräddare har gett mig. Har dock ännu inte satt honom på prov att göra just den ändringen ännu 🙂

 10. David A skriver:

  Härliga slipsar! Skjortan ställer jag mig (som så många andra) tveksam till, men nu var det ju de fina slipsarna det gällde. Du kan inte ge en liten ledtråd om vilken ”accessoarförsäljare” det rör sig om? Med så fina slipsar är det nog bara positiv reklam. 🙂

  • Archibald skriver:

   Det är tieroom.se som kikar på att eventuellt bredda utbudet med stickat.

   Även om de håller bra prisnivå, har de för avsikt att först hitta rätt leverantör för att få till varor som ändå har bra material och konstruktionsmässiga egenskaper. En av orsakerna till att vi blev tillfrågade att tycka till i processen.

   • David A skriver:

    Tack för svaret! Det var roligt att höra. Jag har bara positiva erfarenheter av tieroom.se
    Bra priser, leveranserna kunde inte vara snabbare och slipsarna har hittills varit av klart godkänd kvalitet. Någon enstaka av sidenslipsarna har börjat ”noppra” sig lite efter flitig användning, men för det priset kan man inte klaga.

 11. Daniel skriver:

  Jag passar på att flika in en fråga om flugor. För en som mig som är färsk kring att bära fluga men ändå skulle vilja ge det en ärlig chans. Vad är en bra start vad gäller ett inköp. Jag är intresserad av en okunten fluga i aningen diskret utförande. Kan man få tips på en eller två allround-flugor som skulle fungera som en bas i garderoben och gärna kunna matchas på många olika sätt (ex, kostym, jenas, chinos osv) och skjortor i olika färger (mest vitt och blått då).

 12. Daniel skriver:

  Tack för tips och förslag. Efter att ha tittat runt på ovan nämnda återförsäljare så kan jag konstatera att det finns en uppsjö av både mönster och färger. Om man går med Archibalds tips att satsa på en fluga i ull, vilket typ av ev. mönster och färg/färgkombinationer bör man hålla sig till? Jag vill hålla det ganska diskret och samtidigt kunna matcha till olika skjortor och övrig klädsel.

 13. Rigtig flotte strikkede slips I prøver af der. Jeg er især vild med det prikkede fra billede nr. 2.

  Jeg er ligeledes en stor fan af slips, og jeg sælger mine udvalgte favoritter på nettet. Af strikkede slips har jeg 24 forskellige modeller, tjek dem evt. ud her: http://www.bowntie.se/slipsar/stickade-slipsar.

  Tror jeg vil prøve at undersøge muligheden for at få nogle af modellerne fra dette indlæg hjem på lager. Jo mere jeg ser på dem, jo federe synes jeg, at de er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s