Läsarbrev: Kavajbaserad stil i skolåldern?

Vi får i vanlig ordning många brev från läsare med stil och klädrelaterade frågor. Inte sällan handlar det om att redan i skolåldern börja använda en kostymbaserad stil till vardags. Det ses inte alltid med blida ögon av klasskamrater och andra elever. Carstairs (som heter något annat i verkligheten) vill prova en mer kavajbaserad stil, men anar att omgivningen kommer att betrakta honom genom det trångsynta brat-filtret, eller att han vill ge sken av att komma från sådana förhållanden. Han har som ambition att inledningsvis köpa några T.M. Lewinskjortor, och med dem som utgångspunkt bygga vidare på en mer skräddad garderob.

Frågan han i slutändan ställer till oss är om vi tror att det är en stil som fungerar i hans ålder, utan att det blir teater och ger ett ”pappa-betalar” intryck. Nedan ger jag några hastigt nedskrivna tankar om saken.

Hej Carstairs

Till att börja med, tycker jag inte att man bör låta omgivningen styra ens eget klädval. Men, för att samtidigt se verklighetsförankrat på det hela, har jag också gått i gymnasiet och känner att man kan tjäna på att med omsorg välja hur starkt och i vilken takt man vill förändra sitt stilmässiga statement. Tillvaron kan vara nog så hård som den är, inte sant?

Jag tror nog att du kan få en kavajbaserad stil att fungera bra. Risken för den skygglappsförsedda och trångsynta brat-stämpeln finns tyvärr alltid. Det hela hänger mycket på hur du själv sätter samman och bär upp kläderna. Med ökad vana ser det mer självklart ut. Det kan ta ett tag, men är värt det.

Nyckeln till framgång ligger sannolikt i diskreta men väl valda kombinationer. Jag tycker att god passform och snyggt snitt bör sätta kronan på verket i ditt fall. Inte en envist buren plastrong i skjortkragen, eller djärva och färgstarka mönsterkombinationer.

Jag skulle säga att en marinblå uddakavaj, med bruna eller blå diskreta knappar är ett bra alternativ för dig. Mässingsknappar och club-blazerstil sätter dig omgående i ett mer utsatt läge. Spara det i mitt tycke till dagar och en tid då du inte är omgiven av gymnasielever. Du har hela livet på dig att odla din stil. Är du dock stark i din övertygelse, personlighet och integritet, öppnar det för mer vågade kombinationer.

Här är ett väldigt prisvärt och riktigt bra alternativ till blazer från Charles Tyrwhitt. Den är sydd av blå jersey, och ger ett långt mer avslappnat intryck än en kavaj av tunt ulltyg. Har du en normal genomsnittlig gymnasists budget är jag mer än väl medveten om att den kan vara ganska dyr. H&M har ibland också vettiga blå blazers i sitt utbud, men då mest i storstadsutbudet som bara finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det tar lite tid att styra om sin garderob då inköpen kostar lite, även om man lägger sig på en billigare nivå. Ha tålamod. Har du tillgång till Zara är det också ett bra ställe att leta på för prisvänliga alternativ som ändå är förhållandevis bra. En marinblå kofta kan också vara ett riktigt snyggt alternativ att variera kavajen med.

Även om vi stark uppmuntrar ett ökat användande av slips till vardags, tycker jag du inledningsvis ska vänta med dem en tid, och låta uddakavejen så att säga falla på plats i din stilidentitet först. Att från en dag till en annan gå från tröja/byxstil, till en fullfjädrad klädsel med kavaj, slips, bröstnäsduk med mera blir lätt en väl stor förändring. Såväl för den egna stilidentiteten som för hur omgivningen upplever dig i de kläder du bär.

För att gå in på eventuella fallgropar, kan exempelvis plagg som röda byxor vara snyggt. På rätt person, med rätt inställning, och kräver ett stort mått självdistans samt en förlåtande/öppensinnig omgivning. Vill du prova plagg som dessa, vänta med att kombinera dem med kavajen ovan tills folk vant sig vid att du gärna går klädd i kavaj till vardags.

Min rekommendation är sobra blandningar som kavajen, enfärgade ljusblå och vita skjortor till välsittande jeans. H&Ms modell Sliq är en av de renaste modellerna med ett bra snitt till ett i sammanhanget ruskigt bra pris. Jag använder dem själv.

Chinos är även ett väl beprövat, men ändå svårslaget stiligt byxalternativ. Skilj dig något från mängden genom att istället för ett förutsägbart khakifärgat par, köpa chinos i en ton av grått. Ett stiligt, medvetet val och perfekt nu till hösten.

En helvit näsduk är ett bra alternativ till kavajens bröstficka, om du vill använda en sådan. Se till att med tiden skaffa dig ett par snygga bruna läderskor, gärna av cap toe-modell (liknande dessa skor) och ett brunt läderskärp i samma ton som skorna.

T.M. Lewin ger som du själv tänkt ett riktigt bra alternativ till skjortgarderoben. Rådet är att börja med en helvit och en ljusblå skjorta med enkel manschett. En välsittande ljusblå oxfordskjorta med button down-krage ger ett än mer ledigt alternativ som blir makalöst snyggt ihop med dina blåjeans och det bruna läderskärpet. TML säljer ofta fyra skjortor för runt €117. En sista ljusblå variant med vita ränder ger ett mer levande alternativ. Randigt mönstrade skjortor med täta, smala marinblå/vita ränder är snygga, men kan i unga år riskera att ge de signaler du vill undvika.

Jag har ingen aning om din kroppsform, men länkarna ovan går till slim fit-modeller. De är inte våldsamt tight skurna, och bidrar ofta till det där lite vassare snittet och passformen som gör att intrycket av dig inte blir brat/bortskämd spoling, utan istället välklädd ung man.

Det är några snabbt nedskrivna tankar som kan ge en grund att bygga vidare på. Alla plagg kan gott och väl ses som basplagg, och tar dig därmed också en bit på vägen i byggandet av en bra basgarderob.

Lycka till

/Arch

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Läsarbrev: Kavajbaserad stil i skolåldern?

 1. Felix Martinsson skriver:

  Kör på! Vi behöver fler stilmedvetna ungdomar. Jag ska börja i årskurs två nu till hösten och förra året körde jag hel kostym åtminstone varannan vecka, slips varje och kavaj upp till tre dagar per vecka. Visserligen går jag på en finare skola (Sigrid Rudebecks) så får inte för många blickar men jag tror folk generellt är ganska toleranta, givet att du bär upp det snyggt och är stolt över din stil!

  • Boo skriver:

   Som f.d. rudebeckare har jag själv varit i samma situation, och tyckte faktiskt att det ändå var en svår balansgång ibland att klä sig mer formellt. Då, precis som nu när jag studerar juridik, finns en överhängande risk att ses som en klassisk stereotyp för respektive skola. På rudebecks är det enligt mig ännu lättare att ses som lite överklass och ”pappa betalar” eftersom skolan har ett sådant rykte. Dock är ju den stilen mer accepterad på själva skolan då den helt enkelt är en vanligare syn där. Oavsett finns det alltid folk som har ett ont öga mot folk som avsäger från normen, men kan man stå för det är det inget att bry sig om helt enkelt.

 2. Rearden skriver:

  Funderar lite kring blazern som ni tipsar om här. Jerseytyget är jag inte alls bekant med men ändå smått nyfiken på. Ska inhandla mig en blå blazer och har tittat mycket på CT men hur bör man resonera kring sitt första inköp av blå blazer ska man gå säkert fram och ta en i ull eller testa på jersey. Tilläggas bör väl att jag är närmare 30 så äldre än frågeställaren samt har ett kontorsjobb som dock inte har någon direkt klädkod. I övrigt är jag lite i samma position.

  • Archibald skriver:

   Jag skulle gissa att den här kavajen kan vara ett riktigt bra alternativ för att inleda kavajbärande även på jobbet. Dock bör man vid köp vara medveten om att det är en väldigt mjuk och följsam kavaj. Den har inte ett uppbyggt axelparti, utan kan jämföras lite med en mycket välskräddad bomullsjacka.

   Tyget är som en grövre, stummare variant av det du hittar i pikétröjor, vilket bidrar till att kavajen ger ett mer ledigt intryck än ett plagg sytt av tunt vävt ulltyg.

   • Rearden skriver:

    Då har jag verkligen något att fundera över 🙂 men som jag tolkar svart på i huvudfrågan så fungerar det bra till skjorta chinos tex. hur är det med slips till jersey? är det varmare/kallare än ”vanlig” ull?

   • Archibald skriver:

    Jag skulle nog säga att den passar perfekt till chinos och skjorta enligt förslagen ovan 🙂 Slips blir nog också bra till, men kavajen kommer aldrig att bli lika formell som en mörkblå variant av tunt ulltyg. Tyget är tjockare, men konstruktionen saknar foder, så värmeegenskaperna är relativt lika.

 3. LL skriver:

  Bra tips! Jag hade själv samma problem under gymnasiet, men löste det på så vis att jag körde skjorta, alternativt med v-ringad tröja eller cardigan över. Vad jag skulle tipsa om är att införskaffa en ordentlig trenchcoat. Det är inte kavaj, men fortfarande stiligt. Satsa på en modern men ändå klassisk, dvs inte en överdrivet lång och i klassisk färg.

  Ska man få lägga in det perspektivet på det, så tjejer i gymnasiet vill inte ha en gubbigt klädd kille, men gärna en välklädd. Således undvik tweedkavajer (även om det är fruktansvärt stiligt) och spar på slips och fluga till mer speciella tillfällen.

  En sista synpunkt: kul med fler som önskar bli välklädda redan i ungt ålder. Får jag vara sådan tycker jag att det är en öppning för en ljus framtid – ända sedan jag första gången som 15 åring bar kostym insåg jag att jag ville bära det i yrket, vilket fick mig att plugga hårt för att komma in på en utbildning som skulle leda till att jag får bära kostym i arbetet.

  • Algy skriver:

   Underbar historia, men var det verkligen klädkoden i sig som fick dig att välja yrke? Kan du bevara en hemlighet? De flesta arbetsplatser saknar klädkod och tillåter kostym. Du behöver inte ens plugga särskilt hårt för att få ett sådant jobb. 😉

   Inte för att det är något fel på att anstränga sig, tvärtom, men för upplysnings skull kan det vara värt att nämna.

   Vänliga hälsningar,

   //Algernon

   • LL skriver:

    Visst är det så, och visst stämmer min historia 🙂 inför valet av gymnasiet vet jag att jag frågade min personliga mentor, som även var den som fick igång mitt klädintresse, om vad jag skulle plugga om jag ville bära en snygg kostym, och ett par år senare är lagboken min främsta vän 😉

    Självfallet finns det många yrken där man kan bära kostym, men en god utbildning kan leda till en god inkomst, vilket i sin tur kan leda till ett antal C&J i skoskåpet och ett par modell bättre kostymer i garderoben, vilket såklart är roligare än att bara ecco-skor och dressman-kostym, bara för att man kan 🙂

   • LL skriver:

    Kan dock tilläggas att mitt personliga val av studier naturligtvis inte enbart motiverades av kläderna, utan av att jag finner det intressant, men det förstnämnda fungerar likväl som en tacksam morot.

   • Algy skriver:

    I mitt yrke är det väldigt fritt att klä sig som man önskar. Alltså VÄLDIGT fritt. De flesta ser ut som skit, helt enkelt, trots relativt höga löner.

   • Mycroft skriver:

    Algy,

    Det är väl klart att man FÅR ha kostym på de flesta arbetsplatserna. Men det är ju skillnad på ett jobb där man förväntas ha det och ett där man får ha det. På mitt jobb (stort internationellt företag) uppfattas jag som väldigt välklädd, och då bär jag ändå bara udda kavaj. De allra flesta har skjorta/piké och jeans. Naturligtvis skulle jag få ha kostym på mig om jag vill, men jag skulle sticka ut något otroligt. Personligen anser jag att man bör ligga på ungefär samma nivå som sina kollegor/de personer man möter i arbetet. Särskilt om man träffar kunder/leverantörer osv. Bara för att något är tillåtet betyder inte det att det är en bra idé.

   • Björn skriver:

    Ett bra tips. Det kan vara eftersträvansvärt att sälla sig till toppskiktet i det sammanhang man verkar, om man vara välklädd. Att gå långt utöver detta kan te sig maskeradaktigt, alldeles oavsett hör väl man själv trivs med sin mundering, må det vara på skolgården eller en arbetsplats.

  • Gussie skriver:

   Du umgicks med fel flickor på gymnasiet märker jag 😉

 4. Rearden skriver:

  Algy: Kan bara hålla med likadant på mitt företag, de ser väl inte ut som skit men det är inte kostym direkt om man säger så 🙂 Men är personligen inriktad på att förbättra det för min egen del iaf.

 5. Filiph Nilsson skriver:

  Skall själv börja tredje året på gymnasiet – ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Även min skola har tidigare setts som en pappa betalar-skola även om den stämpeln har vattnats ur något på senare år. Trots det är de allra flesta någorlunda välklädda, men kavaj och kostym i skolan är ovanligt. Personligen händer det att jag bär kavaj i skolan, och visst kan man få någon blick/kommentar, men det är det värt – kavaj är det plagg jag personligen känner mig allra självsäkrast i. Anser inte att man helt borde avhänga slipsen från en proper skolpojke-look, vill man få det något mer informellt anser jag att man i stället för kavaj till slipsen kan bära en cardigan eller tjocktröja.

 6. Gosroth skriver:

  Frågan i inlägger är intressant med jag tycker svaret lämnar extremt mycket att önska.

  Jag tänkte gå nerifrån och upp med mina synpunkter:

  1. Captoe-oxfords tillsammans med jeans är inte en sammanhängande uppsättning för någon – till jeans ger det snarast vibbar av att ”jag äger inga andra ”finskor” än dessa jag köpte till kostymen”.

  I allra synnerhet är det inte ett vettigt skoval för en gymnasist. Loafers, loafers, loafers är vägen att gå. Gärna i mocka. Tasselloafers är aningen formellare än pennies men fungerar således ännu bättre i mocka. I mockaloafers kan du sedan lätt byta ut läderbältet mot ett i annat material om du vill känna dig ännu informellare. Penny-loafers är dessutom en självklar och ikonisk del av skoluniformen för gymnasister i många länder, så det är utan tvekan det mest korrekta och oantastliga valet.

  I fråga om byxor vill jag så gott det går avråda från blå jeans – trots sin spridning har det fortfarande kvar konotationerna av kroppsarbetare för många, vilket inte skapar ett sammanhängande intryck med kavajen. Prova en annan färg om du absolut måste ha jeans, eller följ det utmärkta rådet att titta på chinos i diskreta färger.

  För skjortan gäller främst att se till att du väljer en typ av krage som kompletterar din ansiktsform, halslängd och andra drag. Har du hittat till skjortor av CT så har du sannolikt även hittat till vettig information om konsten att välja krage. Tänkt också på att skjortan och kragen även ska se snygg ut utan slips med översta knappen uppknäppt, om det är så du tänkt bara den.

  Dock skulle jag inte vara helt avvisande till slipsen, så länge den är klokt vald. Leta efter en smal slips i ett informellt material gärna bomull, gärna i en diskret omönstrad färg. Knyt en liten och inte alltför åtsittande knut. Var inte rädda att lossa lite på den.

  I fråga om själva kavajen finns inte så mycket att orda, men jag vill ge två avslutande påpekanden.

  1. Överväg alternativen till mörkblått. Mellanblått, olika varianter på ljusbrunt och khaki etc. etc. finns överallt (Zara, H&M, Filippa K.) och även om du kanske inte kommer bära den längre när du är 38 år, så kommer förmodligen informella färger från dessa märken känns mer lättburna för tillfället.

  2. Fundera på vilken kavaj som naturligast kompletterar din nuvarande klädstil – det kommer göra den ännu lättare att introducera. Min första kavaj, introducerad just under gymnasieåren, var i olivgrön bomull som gled på som ett naturligt element av den dåvarande rutiga skjorta+enfärgad tröja+manchesterbyxor-klädseln.

  • Archibald skriver:

   Jag brukar inte längre ha för vana att ge mig in i diskussioner om personligt tyckande, men din inlevelsefulla kommentar förtjänar någon form av svar.

   Jag tycker du har en bra poäng där du påpekar att de nya plaggen (så gott som möjligt) bör kunna matchas med den befintliga garderoben. Vars innehåll vi dock inte har en aning om.

   Däremot har jag svårt att alls förstå hur du tänker gällande din rekommendation av skor. Du avfärdar helt ett par relativt neutrala klassiska läderskor, vilka ändå är ett ganska represetativt alternativ till stilen som efterfrågas.

   Till förmån för ett par tasselloafers? Av mocka? Som ett bättre alternativ för en gymnasist? Inför den svenska vintern, med saltmättat snöslask och sandade trottoarer? Tasselloafers är snygga, men långt ifrån vad jag skulle rekommendera som första par ordentliga skor.

   Lägg därtill det märkliga att du av den gröna kavajen att döma, gissningsvis gick i gymnasiet på nittiotalet, och ändå pratar om att jeans skulle föra tankarna till ”kroppsarbetare”?

   Gällande en khakifärgad kavaj som färgförslag till första kavaj, så utesluter du merparten av alla ljusare enfärgade byxor som matchningsalternativ. Jag kan tycka den är ett bra alternativ, den dag du redan äger en mörkare kavaj.

   Min känsla är att dina tips i hög grad representerar din egen smak, snarare än att vara tankar om vad som är praktiskt och hållbart även på lite längre sikt.

 7. Carstairs skriver:

  Jag tackar enormt för er entusiasm, har just nu påbörjat inköpet och just igår fick jag hem första lasset med skjortor. 4 stycken från Chales Tyrwhitt till ett pris utav drygt tusen riksdaler.

  MVH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s