Dennis Barbershop, revisited.

För cirka två år sedan rekommenderade jag via ett kort inlägg en läsare att besöka Dennis Barbershop i Linköping, då han ville få sig en klassisk frisyr. Under lunchen fick jag mig en ordentlig genomklippning av Dennis själv, som återställde det semesterlånga hårsvallet till en välkammad snedbena av beprövad modell.

Dennis Barbershop är en institution i staden, och erbjuder en riktigt trevlig atmosfär. Butikens websida antyder att sportsnack och Clint Eastwood präglar intrycket. Visst finns de med som inslag överallt i inredning, bilder och via en TV bakom frisörstolarna. Den sistnämnda visar sportsändningar i en spegelvänd bild, som man sedan kan följa rättvänd i frisörspegeln framför sig. Om man dock, som jag själv, är mer eller mindre ointresserad av sportsnack, blir det inget av den varan heller.

Kassadisken är lika mycket en bardisk, bakom vilken whiskyflaskor och cigarrer står blandade med vaxer, rakblad och andra hårvårdsprodukter. Telefonen ringer ständigt där kunder som vill klippa sig frågar efter eventuella lediga tider. Dagen är dock fullbokad.

Vill man klippa sig här, står man antingen och köar utanför när salongen öppnar vid tio på morgonen, eller så ringer man vid den tiden (och inte senare, för då är det fullt) för att boka en klippning senare under samma dag. Längre fram än så sträcker sig inte tidsbokningen.

Dennis själv är högst mån om att kunden får vad han önskar. Både gällande klippningen, och helhetsupplevelsen. Efter första besöket fyller han i ett kort med små noteringar om önskemålen kring frisyr, hur ofta du varit där, dina intressen, med mera med mera. Allt för en kundanpassad och trevlig klippning. Utbudet av tjänster omfattar även olika sorters våtrakning, utförda enligt konstens alla regler.

Butiken har ett system med ca 400 små fack, där kunder kan förvara egna kammar, rakknivar, borstar, cigarrer, en skvätt whisky eller vad man nu kan tänka sig behöva vid frisörbesöket. En kvarleva från tiden då egna kammar och borstar minskade risken att smittas av lus och skäggsvamp från andra kunder. Väntetiden för ett eget fack är lång då antalet är begränsat och omsättningen mycket liten. Innehavet av ett eget fack slutar ju först efter den absolut sista klippningen.

I höst fyller Dennis 65 år, men fortsätter enligt honom själv att arbeta så länge han orkar. Planen är att kanske mörja trappa ned successivt om en tre – fyra år. För att detta skall fungera, behöver även den salongens mittersta frisörstol ha bemannats med en frisör, och inte vem som helst. Grundkravet är en manlig frisör, som sedan skall kunna axla manteln och föra barbershop-arvet Dennis Barbershop-andan vidare fullt ut. Anställningskriterier som redan tidigt sorterar bort många sökande. Kanske finns rätt person bland er läsare?

Min frisyr formades med sax och rakkniv. Vissa kunder vill ha maskinklippning, och får då det. Jag har låtit Dennis få välja själv hur han vill få fram den frisyr jag önskar, baserat på hårtyp osv. Det är ju han som är frisör, inte jag. Efter avslutat jobb gås håret igenom med en tät borste för att få bort lös hårstubb. Därefter spritbaddas nacke och andra ställen som putsats rent med rakkniv.

Som en av få renodlade herrbarberare, har Dennis kunskap och arbetsteknik blivit eftertraktad i regionen. Han får nu på beställning resa runt till omkringliggande frisörer och förevisa hur han klipper. Efterfrågan på klassiska klippningar och rakningar har ökat, men kunskapen försvunnit. Inom en snar framtid gästar han Norrköping.

Under och efter klippningen avhandlades allt ifrån diskussioner om semstermål, till benvidd på kostymbyxor. Vill du bara sitta tyst, njuta av behandlingen och och inte är lagd åt det pratglada hållet, går det lika bra. Efter betalning och ett fast handslag lämnade jag Dennis Barbershop och dagens klippning med ett ”på återseende!”.

Läs även tidigare frisörrelaterade inlägg:
Hur ska jag klippa mig?
Skräddare, skomakare och frisörer i sverige

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Dennis Barbershop, revisited.

 1. Lord Sidcup skriver:

  Inspirerande!

 2. Mycroft skriver:

  Trevligt! Väldigt nyligen upptäckte jag Sharper Barbershop på Prinsgatan i Göteborg, som kanske kan vara något för oss västkustbaserade. Har dock inte prövat det själv än, men det verkar ju trevligt i alla fall!

  http://sharperbarbershop.se/

  • Algy skriver:

   Säkerligen ett trevligt ställe, men ack vilka priser!

   • Mycroft skriver:

    Nja, de känns väl snarare ganska standard? Något dyrare än Dennis visserligen, men ändå inte anmärkningsvärt dyra, i förhållande till många andra salonger.

  • Algy skriver:

   Över 400 kronor för en herrklippning är riktigt dyrt i min bok.

   • Mycroft skriver:

    Tror aldrig jag har betalat under 400 så länge jag har betalat för mina egna frisörbesök. Fast det gör jag gärna, då jag vet att min frisör alltid gör ett bra jobb, och dessutom är trevlig. Det är klart det går att klippa sig billigare, men precis som med allt annat får man vad man betalar för.

    Ang. skägg så kan jag inte uttala mig.

   • Algy skriver:

    Jag betalar 300 kronor och är mycket nöjd. Jag skulle antagligen inte få ett bättre resultat för ännu en hundralapp eller två. Det är snarare pengar som går till hyran av en dyr lokal eller läggs på för att det handlar om en ”häftig” salong.

  • Algy skriver:

   Och 260 kronor för att trimma skägget. DET är väldigt dyrt.

 3. Markgreven skriver:

  Avund, då jag har alldeles för långt till staden i fråga! Vilken härlig upplevelse med en yrkesman av den kaliber du tecknar.

 4. IngNilsson skriver:

  L.S.,
  För den som är på resande fot är dessa barberare av beprövat hög klass:
  Meinecke i Hamburg, http://www.barbershop-hamburg.de/
  Ku.K Hofbarbier, Wien, Operngasse 10 (tvärs över Statsoperans huvudingång, till höger)
  New York Barbershop, Rotterdam, http://www.newyorkbarbershop.nl/

  Cheers!

 5. Fellow Droner skriver:

  Om det inte vore till för mycket besvär önskas en bild på din frisyr. Därefterundrar jag vad klippningen kostar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s