Badbyxor

Det är ofta svårt att hitta bra badbyxor. Jag använder helst enfärgade varianter av enkel modell, och äger två par i en diskret marinblå ton. De ska helst inte ha för långa byxben, samt som i fallet med många andra plagg helst uppfylla en mängd andra kriterier gällande utformningen, som man med åren upptäckt att man föredrar.

Jag har inte heller varit särskilt förtjust i de senaste årens vanligt förekommande långa, hibiskusmönstrade och surfinginspirerade herrmodellerna av badshorts.

Trots det, fastnade jag ganska omgående för byxorna nedan då jag såg dem första gången. Nu är de i min ägo som en present från fru och döttrarna Mulliner. Matchas bra med en portion självdistans.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Badbyxor

 1. Robert skriver:

  De skulle passa bra till Norrlands Guld.

 2. V skriver:

  En drönare som badar klär sig förtjänstfullt i länkad utstyrsel, som finns i röd eller marinblå: http://www.gentlemansemporium.com/victorian_swimwear.php?from=link

  • Lord Sidcup skriver:

   Med tanke på dagens ungdoms prydhet är vi snart där, ska du se…

   • Mycroft skriver:

    Prydhet? Jag skulle snarare vilja säga att dagens ungdom är betydligt mer dragen åt motsatsen.

    …Såvida du inte var ironisk förstås, då kan ovanstående helt ignoreras 😉

   • Lord SIdcup skriver:

    Det beror på sammanhanget. Men du kanske har noterat ungdomars olust inför klädavtagande i andras närvaro? De står och drar av sig underbyxorna bakom handdukar, om de nu måsta använda ett omklädningsrum, de vägrar klä av sig i bastun och badbyxor (alltså riktiga badbyxor) anses otroligt pinsamma. Det är stora surfarshorts, med kalsonger under, som gäller för pojkar.

    Bikinimodet kan kanske anses minimalt, men det gäller de som vågar/har formerna för det. Resten skyr stranden/strandkläder. En ung tjej, av rimligt normala former, faktiskt, fick i dagarna 70000 gilla-markeringar för att hon vågade visa sig på en bikinibild på Facebook – till det tusentals mail och artiklar i de stora kvällstidningarna. Och flickorna ogillar omklädningsrummen i exakt samma grad, om inte mer.

    Att ta av sig kläderna i goda vänners lag, för ett nattligt dopp, är historia. Bastubadandet är påklätt och ungarna vet inte ens vad ett par ”badbyxor” är för något – de kallar dem för ”speedos”: lika amerianskt som deras (i och för sig amerikanskt hycklande) prydhet.

    /Spode

   • Mycroft skriver:

    Visserligen befinner jag mig inte så ofta på badhus/bastus, men generellt sett stämmer inte mycket av det du säger, enligt mina erfarenheter! Det räcker i min mening med att gå en tur genom större svensk stad för att se att ungdomen inte alls lider av någon prydhet. Genomskinligt är tydligen mycket trendigt i år, och nu när sommarenvärmen är här är kläderna minimala.

    Jag vet inte vad du definierar som ungdom, men i min vänskapskrets (där i stort sätt samtliga är universitetsstudenter, inkl. mig själv) stämmer inte mycket av dina påståenden. Dock kanske det är yngre (13+) som avses. Eventuellt så är ungdomar pryda när det gäller nakenhet inför främlingar, men inte vad gäller utmanande kläder och sina vänner. Jag har fått för mig att ungdomar i dag blir av med oskulden allt tidigare, till exempel?

    Kort sagt så är jag inte alls beredd på att skriva under på att dagens ungdom är särskilt pryd. Snarare hävdar jag att det är tvärt om!

   • Lord SIdcup skriver:

    Prydheten är inte konsekvent, då skulle jag inte kallat den för hycklande. Samma flickor som vägrar byta om i offentliga omklädningsrum lägger ut nakenbider av sig själva på nätet för främlingar. Det är vad jag menar med hycklande. Sexualdebutåldern är ganska mycket densamma, men antalet partners markant större.

    Det tajta, genomskinliga modet, är till för de unga flickor som har kroppen för det. Ungdomar har väldigt svårt för icke perfekta kroppar och, än mer, åldrande kroppar.

    Det är en tilltagande kroppsnoja, som delar rum med en ökande nakenhet. Vissa tar av sig mer, vissa tar på sig mer. Det perfekta visas upp mer, det ofullkomliga göms undan.

    Det är nittiotalisterna jag talar om mest, men hela samhället är påverkat.

  • Mycroft skriver:

   Jaha, då både förstår jag och håller med!

 3. Lord Sidcup skriver:

  Inte helt oävet, men badbyxor är det inte, utan surfarshorts. 🙂

 4. Parre skriver:

  Kan skryta med att jag konstant hittar en massa snygga kläder. Senast var d faktiskt JLindberg mörkblå badshorts t halva priset och ett par röd/blå seglarskor med vita snören. 🙂

 5. Fläderblom skriver:

  Är det frun eller döttrarna som avbildas på byxorna?

 6. Tobbe skriver:

  De var faktiskt ganska schyssta får jag säga. Lite lagom charmig ironi. Vad gäller någon tidigare skribent som nämnde ungdomars badmode och att ”badbyxor” inte användes kan jag bara konstatera att det är väl för väl det. För ett hemskare och mindre klädsamt plagg går väl inte att uppbringa??

  Sen ser inte jag det märkliga i att inte vilja svänga med bananen framför främlingar hur som helst, varför jag inte ser problemet att man faktiskt är respektfull vid ombytande. Sen är det dock inte samma sak som att sitta med byxor i basun då det är ohygieniskt och förbjudet så det kan jag hålla med om.

  • Lord Sidcup skriver:

   Pja, smaken är som baken. Själv andvänder jag badbyxor för att de är gjorda för att man ska simma i dem, till skillnad från surfarshorts och dylikt, som är extremt opraktiska för det ändamålet. Jag är ingen strandmänniska, men om man nu ska tillbringa tid på stranden, så är väl poängen att man ska ta av sig? Så var det på min tid, i alla fall, pöjkvasker! 😉

   ”Svänga med bananen”? Pja, vad hela det där betyder är i princip ”Jag är pryd.”. Det är inte mycket mer att säga om det än att det är vår tids anda, på något sätt.

   /Lord Sidcup

   PS. Jag hade ju fel. Syftet med ett strandbesök är förstås att man ska studera vågrefraktionsmönster, erosion och dynformationer, samt dubbla frontmassiv, förstås… Helt vetenskapligt!

   • Mycroft skriver:

    För elitsimning är shortsen på bilden kanske inte mycket att ha, men för 99% av alla strandbesök/badhusbesök är de fullt funktionsdugliga. De är trots allt gjorda för att användas i vatten, och kan även användas på land, då de är ett lite mer påklätt alternativ. Med ”badbyxor” antar jag att du menar de mindre och tightare versionerna, som till exempel Speedos? (Som tex här på Michael Phelps http://www.jaunted.com/files/4912/michael_phelps.jpg). Så länge man inte skall tävlingssimma så ser jag absolut ingen anledning till att använda sådana. De är inte mer praktiska, inte snyggare och man ser inte bättre ut i dom (snarare tvärt om…). Såvitt jag vet har denna modell varit reservad för tävlingssimmare och äldre tyska män med ölmage och strumpor i sandalerna.

    Och jag vet inte vilka stränder du besöker, men de flesta besöker inte stränder med syftet att klä av sig 😛 Dessutom tycker jag nog att man med gott samvete kan kalla alla byxor gjorda för att ha i vatten för badbyxor 😉

   • Lord Sidcup skriver:

    ”Speedo” är en amerikansk slangterm. Den korrekta engelska benämningen på modellen är ”briefs”.

    På sjuttio- och åttiotalet så hade i princip alla badbyxor. Shorts använde man om man glömt badbyxorna hemma. Det var det man tog av sig när man skulle bada. Idén att springa runt i stora surfarshorts på stranden hade nog inte slagit någon. Och ingen skulle ha velat ha den bonnbrännan. Surfarshortsen kom stort på nolltalet, under påverkan från Amerika, förstås.

    Vad som anses snyggt varierar givetvis över tid. För något årtionde sedan skulle ingen ha förstått invändningen mot badbyxorna. Det var det som var min poäng med diskussionen tidigare, att vi går mot en prydare inställning i den här regionen. I andra länder är det dock inte alls lika uttalat, särskilt inte söderut.

    De som sysslar med simning, på motions- eller tävlingsnivå, använder åtsittande badkläder generellt. Det är så man skiljer simmare från badare – pojkar från män, så att säga. Det finns flera modeller, om vi ska tala terminologi:

    Badbyxor
    http://store.speedo.com/p/briefs/mens-turboforce-placement-14cm-brief/802587a
    http://store.speedo.com/p/briefs/mens-superiority-6.5cm-brief/805620

    Badshorts
    http://store.speedo.com/p/aquashorts/mens-powersprint-placement-aquashort/804510g

    Jammers
    http://store.speedo.com/p/fastskin/mens-fastskin-pro-jammer/808229

   • Mycroft skriver:

    Nja. Speedo är ju en australiensisk tillverkare som i USA har gett namn till en generisk term för den typen av badbyxa, vilket ofta händer när ett företag dominerar marknaden (Rollerblades, Tipex, Walkman, Jeep osv. för andra exempel). Det var därför jag skrev ”de mindre och tightare versionerna, som till exempel Speedos”. Dvs, badbyxor, till exempel Speedos. Men ja, modellen heter på engelska swim briefs. http://en.wikipedia.org/wiki/Swim_briefs

    70 och 80-talet kan jag inte uttala mig särskilt mycket om men jag köper inte riktigt det som ett argument för att använda dom idag. Men naturligtvis får jag lita på ditt ord att de förr i tiden var vanliga. Jag anser inte att man skall hålla kvar vid något gamalt, bara för sakens skull. Faktumet kvarstår att de i alla fall enligt mig är fruktansvärt fula, vilket är en klar anledning till att inte använda dom. En klar majoritet har inte heller behovet av den minskade friktionen och ökade rörligheten som swim briefs ger. Men jag köper att de är bättre för de som antingen tävlings eller seriöst motionssimmar. Detta är dock en minoritet av alla som badar, majoriteten har ingen anledning att använda briefs, utom personliga preferenser som inte går att argumentera mot. Gillar man något så gör man.

    Dock känner jag att jag kan uttala mig om de södra delarna av Europa då jag har bott där en period. Enligt min uppfattningen är ungdomen där inte alls mindre pryd än den svenska. Snarare mer pryd. Och ganska mycket mer pryd också.

   • Mycroft skriver:

    …Känner att jag nog borde sammanfatta.

    Då en klar majoritet inte har någon nytta av de fördelar swim briefs ger, finns det ingen egentlig anledning att använda dom då nackdelarna klart överväger fördelarna för de allra flesta.

   • Lord Sidcup skriver:

    Jag tänker inte tvinga på någon tajtare badkläder. Jag bara noterar att för tio år sedan röstades tajta badshorts, av modellen i länken ovan, fram som de snyggaste badbyxorna på tjejprogrammet ”Silikon”. De fick maximal poäng av alla som röstade.

    I dag är de otänkbara för de flesta ungdomar.

    En skiftning från vad som i modern tid betraktats som det normala på badstränderna har skett och det på grund av ökande prydhet. ”Nackdelarna” med plaggen i fråga har orsakats av denna trend.

    Det var allt. 🙂

    /Spode

   • Mycroft skriver:

    Det tackar vi för! Jag tänker inte heller tvinga på någon ett par shorts, även om jag är rätt tacksam över just den här rådande trenden. Dock vet jag inte om man verkligen helsäkert kan härleda trenden till just ökad prydhet. Trender måste ju kunna skifta från mindre påklätt till mer påklätt på grund av andra anledningar än prydhet.

    Hur som helst. Vi kanske borde lämna diskussionen där 😛

 7. Fredrik skriver:

  Riktigt snygga badbyxor! Var har du hittat dem?

 8. Tobbe skriver:

  På vilket sätt är det dåligt att prydheten ökat? (jag håller dock med om att det är en hycklande prydhet). Jag kan ju ärligt säga att jag har inga behov av att visa min penis storlek för alla närvarande på stranden eller badhuset. Detta ser jag inte som prydhet utan snarare någon form av integritet. Men i slutänden är det som nämnts tidigare grundar sig i vana och smak.

  • Lord Sidcup skriver:

   Inte för att jag vill dra den här diskussionen i långbänk, men du beskriver ganska bra den kroppsnoja som jag betraktar som problemet. För sisådär tio år sedan såg vi på film att amerikanerna tänkte så kring badbyxorna – och vi flinade glatt åt våra dumma kusiner på andra sidan pölen. Nu är det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s