Erik Vilhelm – Nytt slipsföretag

I dagarna har TDC-skribenten Gussie lanserat sitt nya sidoprojekt slipsföretaget Erik Vilhelm. Vi passar därför på att ställa 5 snabba frågor.

Hur fick du idén att skapa Erik Vilhelm?
Det kommer ur en blandning av frustration och nyfikenhet kan man säga. Jag har länge tyckt det varit svårt att hitta slipsar i anglosaxiska mönster, eller om man så vill i preppy stil, som håller stilmässigt och samtidigt inte kostar hutlöst mycket. Även om man kan hitta många randiga slipsar hos de stora kedjorna och även en hel del motivslipsar så är min erfarenhet att de stilmässigt är underarbetade. Vill man ha slipsar som är genomarbetade får man vanligtvis lägga ut minst 700 kr hos någon av de kända preppy-märkena.

Jag bär själv slipsar till vardags såväl som fest och då vill man gärna ha ett flertal att välja på. Man vill även kunna ta att de utsätts för lite slitage utan att det känns som man därigenom kastar tusen lappar i papperskorgen.

Efter ett tag började min nyfikenhet slå in. Finns det några skäl förutom varumärkesomkostnader till varför de mer genomarbetade slipsarna var dyrare än andra? Vad kostar det att producera en slips som håller en bättre kvalitet? Om man säljer en bättre slips utan varumärke vad skulle man då behöva ta för pris för den?

Med detta i bakhuvudet började jag kontakta tillverkare, ta in offerter och varuprover och räkna i Excel. Efter att ha vadat igenom mängder med varuprover av varierande kvalitet hittade jag ett antal leverantörer som kunde sin sak. Till sist beslutade jag med för att helt enkelt ta steget ut och testa att och starta ett hobbyföretag.

Är det någon verklig skillnad på en slips och en slips?
Det finns otroliga skillnader mellan olika slipsar. Det märks inte minst när placerar två slipsar av olika kvalitet bredvid varandra och jämför. Då handlar det inte bara om enkla saker som siden vs. polyester utan även om mängden siden som används i slipsen och hur slipsen sys ihop. Sluteffekten syns inte bara i slipsens lyster och fall. En slips av låg kvalitet är t ex ofta svår att knyta till en vacker knut. Kostnaden för att producera en billig slips är väldigt liten och det finns många genvägar man kan ta.

När jag tittade på tillverkare åt Erik Vilhelm utgick jag inte ifrån vem som kunde producera en slips till lägsta pris utan började på andra sidan myntet med en kravspecifikation och sökte efter vem som på bästa sätt kunde uppfylla den. Kvalitetskontrollen längst vägen fick bli den återkommande frågan ”Skulle jag köpa den här slipsen till det här priset?”. Resultatet blev en slips med hög trådtäthet, foder i ull, vävda mönster, self-tipping och handsydd mittsömn till en utpris på 329 kr.

Så slipsarna ifrån Erik Vilhelm har lika hög kvalitet som [Infoga valfritt namn på världsledande slipstillverkare i tusenkronorsklassen]?
Det raka svaret: Nej. Tittar man på de verkliga kvalitetstillverkarna, som sysslar nästan uteslutande med att producera slipsar och gjort så i generationer, så är deras kvalitet väsentligt bättre. De använder en ännu högre sidenkvalitet och tillverkar sina slipsar med en nästan perfekt hand.

Min personliga uppfattningen är också att det inte finns något större behov av konkurrens bland dessa tillverkare. Utbudet är stort och väl genomarbetat och även om priserna är höga är de utifrån den kvalitet man får väldigt rimliga.

Poängen med Erik Vilhelm är inte att erbjuda de bästa slipsarna i världen. Poängen är att erbjuda en slips som är väl genomarbetad och knyter en vacker knut till ett pris som gör att man inte är rädd för att använda den.

Så du planerar nu att sluta arbeta som byråkrat och sälja slipsar på heltid?
Ehh… nej. Chansen är större att jag förlorar pengar än tjänar några pengar på det här projektet. Men allt man gör i livet handlar inte om att tjäna så mycket pengar som möjligt. En del saker gör man för att man brinner för det. Jag älskar slipsar och om jag kan få fler att använda och älska slipsar så är det motivation för mig.

Varifrån kommer namnet ”Erik Vilhelm”?

Johan Hakelius brukar säga att svenskar är germaner som tror vi är anglosaxer. Det tog jag med mig när jag beslutade att ge projektet ett namn. Eftersom det är ett svenskt företag som säljer anglosaxiska mönster så gav jag företaget ett germanskt namn.

—————

Erik Vilhelm har smygstartat sin försäljning under midsommarhelgen på erikvilhelm.se. Alla TDC-läsare är välkomna att ta del av introduktionserbjudandet om 25% rabatt på alla varor. Allt du behöver göra är att skriva in rabattkoden ”falkengren” på sidan ”Varukorg”. En liten homage till SEB:s VD Annika Falkengren som i vintras försökte sig på att dödförklara slipsen. Så lätt går det inte Annika.

Det här inlägget postades i Stil, The Drones Club och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Erik Vilhelm – Nytt slipsföretag

 1. Gustav skriver:

  Vad roligt! Du har mina varmaste lyckönskningar!

  Om jag skulle få ge ett önskemål på mönster så skulle jag vilja ha svenska universitetsslipsar. Själv har jag pluggat vid Handels i Göteborg och de har en skolslips, men den är undermåligt tillverkad att jag har avstått från köp. Jag tror även att de flesta universitet har sina egna ”skolfärger” vilka man kunde använda i en skolslips.

  • Mycroft skriver:

   Nu kanske det här inte är rätt forum för detta, men jag känner att jag måste…

   Att slipsarna på Handels i Göteborg skulle vara undermånligt tillverkad tycker jag är en överdrift. Naturligtvis når den inte upp till standarden som många kända slipsföretag håller, men den är av i alla fall enligt mig fullt acceptabel kvalitet. Då slipsarna är av studenter, för studenter så måste priset naturligtvis hållas nere så mycket man kan om de skall sälja. Dock måste det noteras att det finns två versioner av slipsen du beskriver, den gamla versionen kan ha varit av undermånlig kvalitet, det vet jag inte.

   Hur vet jag allt detta? Jo, det är jag som är Ordförande i föreningen som är ansvariga för slipsarna på Handelshögskolan i Göteborg. Undermånlig kvalitet är inget vi accepterar. Så, gå och köp en slips nu 😉

   • Gustav skriver:

    Det låter bra. Men var köper jag den? Är det de som finns under ”presentartiklar” på handels hemsida, för 49 resp 175 kr?

  • Mycroft skriver:

   Jag hade rekommenderat att efter sommaren besöka Handelsboden och köpa en slips där. Bilderna på HGUs presentartiklar tycks inte fungera (för mig i alla fall) så vilka slipsar det är kan jag inte svara på. Dock kan det omöjligt vara den för 49, det måste vara den gamla. Om Vaktmästeriet säljer de nya slipsarna för 49 kronor styck så går de med en fruktansvärd förlust. Faktum är att även 175 kronor är en förlust, om än inte lika stor.

   Efter sommaren kommer du antagligen också kunna hitta våra flugor hos Handelsboden 🙂

  • Gussie skriver:

   Tackar för lyckönskningarna!

   Visst skulle det vara roligt att få ta fram slipsar som är kopplade till lite institutioner. Men som reaktionen visar nedan så är det förknippat med visa problem.För det första skulle de nog inte bli jätteglada om jag bestämde åt dem hur deras slipsar ska se ut och för det andra blir det nog inte jätteglada om jag säljer en produkt som det är troligt att de själva skulle kunna sälja och delvis finansiera sin verksamhet via.

   Men förstås om någon institution hör av sig och vill att jag hjälper dem ta fram en slips i framtiden skulle jag inte säga nej. Är ganska säker på att jag kan erbjuda en konkurrenskraftigt pris till ett så värdigt ändamål som att stödja spridandet av skolslipsar. *Blinkning till MyCroft*

   • Mycroft skriver:

    Räkna med att detta kommer diskuteras inom föreningen! Tyvärr har vi alldeles innan sommaren lagt en ganska stor beställning hos vår nuvarande leverantör, så det lär dröja ett tag innan vi är i behov av att göra en till, men det kanske finns andra sätt vi kan sammarbeta lite på. Jag antar att det är dig man når om man mailar till eposten som finns på er hemsida?

   • Gussie skriver:

    Svar ja. Man når mig på info@erikvilhelm.se

 2. Finni skriver:

  Fantastiskt roligt att se lite entreprenörsanda! Håller helt och hållet med om att många slipsar man ser i butik är designmässigt underarbetade. Trevligt att se att det faktiskt går att skapa vackra slipsar utan att behöva ta hutlösa priser.

 3. Lord Sidcup skriver:

  Utmärkt initiativ! *lyckospark*

 4. Mycroft skriver:

  Fantastiskt! Det blir nog en buteljgrön regimentsslips för min del. Helt klart snyggast om ni frågar mig.

 5. IngNilsson skriver:

  Ett utmärkt initiativ och väl värt ett omnämnande här. Jag håller med Mycroft att den buteljgröna slipsen är mest tilltalande. Ett bredare sortiment än 4 slipsar vore kanske önskvärt och då även enfärgade. Man måste dock börja någonstans och detta är definitivt lovande.

  Cheerio!

  • Gussie skriver:

   Tackar för de positiv orden. Tanken är att sortimentet ska breddas mot ett tiotal slipsar fram till under tidig höst. Några enfärgade varianter kommer det dock tyvärr inte bli. Redan idag finns ju enfärgade slipsar hos de flesta leverantörer så den som föredrar dessa borde ju inte ha problem att få sitt lystmäte tillgodosett.

 6. Lord Laphroaig skriver:

  Ett utmärkt initiativ, mina varmaste lyckönskningar!

  Tyvärr är slipsarna randade åt ”fel håll” enligt min personliga smak, men i takt med att sortimentet utökas så blir det säkert köp även från min sida.

  • Gussie skriver:

   Tackar även för dessa lyckönskningar! Hur ränder ska falla är förstås ett kärt ämne för diskussion vi haft här på TDC tidigare. Jag har valt att hämta inspiration ifrån de uppsaliensiska studenttraditioner och därför faller ränderna ifrån höger axel till vänster höft – d.v.s. på samma sätt som nationsbanden gör.

   • Fläderblom skriver:

    Färgsättningen på den buteljgröna är oerhört läcker, men riktningen på ränderna får den att se amerikansk ut. Det passar inte mig, som är från Sverige. Finns det planer på att europeisera ränderna till framtida kollektioner?

   • Gussie skriver:

    Alltid roligt att tala om regementalslipsar men själv är jag inte så kategorisk. Det finns många brittiska förband och föreningar som låter ränderna falla ifrån höger till vänster – även om motsatsen är vanligare. Personligen anser jag att låta ränderna falla ifrån höger till väster innebär en försvenskning och därmed om du så vill en europeisering av ränderna 🙂

   • Fläderblom skriver:

    Ordensband av olika slag går från höger axel till höftens vänstra sida. Detta brukar sägas vara på grund av att de är en reminiscens av ett gehäng till värjan, som bars på vänster sida. Rimligen gäller detta de uppsaliensiska nationsbanden också. På den gamla goda tiden, då universiteten fortfarande var forsknings- och utbildningsinrättningar och inte bara förvaringsplatser för lata ungdomar, fanns till och med studentvärjor (som senare kom att ersattes av studentkäppar).

    Hur kopplingen mellan ordensband/gehängband och slipsränder ser ut får du gärna förklara. Jag förstår faktiskt inte. Däremot vet jag att de allra flesta brittiska klubbar, universitet och regementen har slipsar med ränder som går åt andra hållet mot Erik Vilhelms. Däremot delar Erik Vilhelm randriktning med ett stort antal amerikanska klubbar och samtliga de snedrandiga slipsar (31 st) som finns på Brooks Brothers hemsida under ties/striped. och alla utom en (108 av 109, den avvikande är ”Made in Italy”) som finns hos J. Press under neckwear/striped. Förhållandet är det omvända hos brittiska Thomas Pink och Pakeman Catto & Carter. Detta tycker jag är en stark indikator på att Erik Vilhelms ränder är av en till övervägande del amerikansk typ. Jag beklagar att man valt denna riktning, eftersom jag annars tilltalas av slipsarna.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Fläderblom,
    detta var intressanta nyheter.
    Har man verkligen strukturerat slagit mensur i Uppsala?
    Jag trodde detta inte förekom utanför Tysklands, Österrikes, Schweiz eller Belgiens gränser.

    Cheers!

   • Fläderblom skriver:

    Ing. Nilsson!
    Någon mensurfäktning i Uppsala har jag inte hört talas om. Jag tror att studentvärjorna framför allt bars för att vara dekorativa. Detta gäller åtminstone de smäckra, dekorerade varianter från 1800-talet som finns på var och varannan blankvapensauktion – de skulle helt enkelt inte hålla för stridsbruk.
    Det fanns dock en fäktmästare vid universitetet ganska långt fram i tiden. Vem vet mer om denne och hans roll?

 7. Ping: Klubbslipsdrömmar | slipspraxis

 8. Roswall skriver:

  Vilken snabb leveranstid! Beställde igår, idag hänger den vackert i garderoben!

 9. Lord Sidcup skriver:

  När slutade, för övrigt, anglosaxerna vara germaner? *kliar sig i huvudet*

  • Gussie skriver:

   Rent historiskt har du förstås rätt men idéhistoriskt kan man nog se en brytning i självidentifikationen hos anglo-saxerna i samband med första världskriget (om inte något tidigare under 1800-talet.)

   • Lord Sidcup skriver:

    Man kan se en brytning i flera steg, med början vid den normandiska erövringen och vidare under reformationen, men germaner är de så länge de talar ett germanskt språk. Och deras kultur är så germansk den kan bli. Kulturskillnaderna mellan England och Sverige är faktiskt minimala i grund och botten.

 10. Erik skriver:

  Den buteljgröna regementalslipsen blir perfekt gasquematerial för en lat medicinstuderande ungdom! Fantastiskt initiativ Gussie!

 11. Harald Godwinson skriver:

  ”Svenskar är germaner som tror vi är anglosaxer”
  Märklig kommentar av Hakelius, eftersom också anglosaxarna är germaner. Vilket också vikingarna och normanderna (förfranskade vikingar) som också invaderade Britannien var.

 12. Ping: Erik Vilhelm | The Drones Club

 13. Ping: Träna dina slipsar | The Drones Club

 14. Carraway skriver:

  Trevligt! Kommer vi möjligtvis få se någon slips från Erik Vilhelm med jaktmotiv framöver?

  • Gussie skriver:

   Det är inte omöjligt. Inte nu till hösten men möjligen nästa höst. Man kan väl uttrycka det som så att det inte är någon brist på idéer utan snarare är det andra saker som saknas för att kunna introducera nya slipsar. Men tre nya slipsar är nu på väg in i produktion och kan förhoppningsvis börja säljas i november. 🙂

 15. walemark skriver:

  Vad glad jag blev av att hitta den här diskussionen!
  Jag läser vid Uppsala universitet och har länge stört mig på att det inte tycks finnas någon vidare slipstradition vid det här lärosätet. Den enda officiella slipsen som finns att köpa tycks vara den här
  http://www.gustavianum.uu.se/showpic.php?id=175 (skolans sigill är ett stort broderi över hela slipsen). Konstigt nog är den designad av Amanda Christensen och i mitt tycke har de helt misslyckats helt med att skapa en tidlös slips som funkar vid andra tillfällen än när man vill se ut som figuren i spelet ‘Hitman’. Det verkar nästan som att de helt velat gå emot den anglo-saxiska trenden med diagonala linjer vilket jag tycker är riktigt synd! Jag gillar mitt lärosäte och skulle gärna bära dess färger (rött, grått och vitt) på en slips eller fluga vid tillfällen under och även efter studietiden men nuvarande slipsdesignen är verkligen inte attraktiv. University of Indianapolis har nästan samma färger som Uppsala, kanske beställa en slips därifrån istället…?

  Det leder mig in på nästa sak. Nationsslipsar i Uppsala. Jag är med i Snerikes nation och brukar vid baler bära ett nationsband över bröstet innanför frackvästen. Det är ett snyggt band i färgerna rött, vitt, guld och svart. Dessvärre verkar det här dock inte alls finnas någon slips tillgänglig i dessa färger (möjligt att det finns någon annanstans men Snerikes själva har ingen egen försäljning).
  Gussie: Du tycks vara väl bevandrad med traditionerna vid Uppsala universitet och nationerna, det finns inga ambitioner till att erbjuda slipsar i matchande nationsfärger eller rent av i UU’s färger?
  De du erbjuder nu på hemsidan är otroligt fina och jag är övertygad om att slipsar i nationsfärger skulle falla mig själv och många andra i smaken!

  Handels i GBG: Wow, slipsen må kosta 49:- men designen var ju jättefin! Man kanske skulle välja lärosäte efter vilken slips de har istället för vilka utbildningar som finns 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s