Oljerocken, året om.

Oljerocken figurerar ofta i texter om ytterplagg inför höstsäsongen. Junidagar då vädret ständigt växlar mellan solglimtar, uppehåll och monsunskurar vilka skulle fått Noak att börja skissa på Arken 2.0, tycker jag oljerocken fortfarande är det perfekta valet av jacka. Under våren har jag med stor glädje bekantat mig med modellen Bristol från Barbour.

Barbour Bristol är modellmässigt, i stor utsträckning en smalt skuren variant av den välkända Beaufort. Återförsäljaren Care of Carl där plagget är införskaffat, anger i sin produktbeskrivning för modellen Bristol att ingen kavaj ryms under. Bär man en grov tweedkavaj av vidare snitt, är nog modellen Bristol för smalt skuren. Har man dock för vana att istället använda smalare skurna kavajer i tunnare tygkvalitéer, får de plats under jackan.

Kort sammanfattat, en mycket smidig och välskuren jackmodell med de i vanlig ordning tilltagna frontfickorna, rejäla mässingsdragkedjan och krage som uppfälld skyddar bra mot väder och vind. Komplettera Bristol med en luva och få ännu bättre vädertåliga egenskaper.

Betyget är högt, och jag kan konstatera att Barbours Bristol är ett väldigt mångsidigt ytterplagg, som i min värld fungerar lika bra över kostymen, som ett skönt nedtonat inslag av rock’n roll till svarta jeans och grövre skor.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Oljerocken, året om.

 1. Teo skriver:

  Härligt att ansiktet gör premiär! Eller?

 2. V skriver:

  Nu tänker jag uppröra några.

  Oljerocken är toppen under halva året, men själv blir jag alldeles för varm i den under vår och sommarmånaderna. Istället förordar jag, min något anglofila dragning till trots, Fjällrävens klassiska jackor, som står emot väder och vind men samtidigt andas. Modellerna utan huva ger ett striktare intryck, för de drönare som är rädda att kopplas samman med vänsterrörelsen. Själv bär jag gladeligen en grönlandsjacka som fritidsplagg.

  Ärligt, kära drönare – passar sig inte en blå fjällräven ypperligt i kombination med fluga, chinos och (på tal om) ett par trevliga seglarskor?

  • Archibald skriver:

   Grönlandsjackan är fantastiskt bra så här års, och ett klart bättre alternativ än oljerocken när vädret är riktigt sommarvarmt.

   Att förknippa plagg med politiska rörelser på det sättet tycker jag känns oerhört förlegat och förutsägbart löjligt 🙂

  • Erik skriver:

   Jag kan personligen inte se att det finns något politiskt alls över en fjällräven-jacka och har precis beställt modellen med just huva på Naturkompaniet. Ibland talar de praktiska kvaliteterna tydligast för ett plagg, i synnerhet för oss hundägare. Annars är oljerock ett väldigt bra alterntiv för de lite ruskigare dagarna.

  • JA skriver:

   Kunde sjalv ha skrivit exakt samma sak
   (fast inte det dar med seglarskor)

 3. Mrs G skriver:

  Jag håller med. Jag hade på min korta oljerock/jacka från Barbour senast igår kväll när jag var ute med killarna, Alfred&August 🙂

  Kram Mrs G

 4. Peder skriver:

  Jag bokstavligen bor i mina fyra Barbourjackor nästan året runt. Den korta Bedale vid fysiskt arbete, den blå Beaufort på jobbet och civilt, den bruna Beufort i skogen och på jakt samt den längre Border med de gigantiska fickorna på höst & vinterjakten.

  Det enda jag inte gillar med dem är huvorna och kragknäppningen. Huvan är i mitt tycke lite för kort så när jag sträcker på nacken lossnar knapparna. Dessutom sitter knapparna på tok för löst. Om man har huvan hängande utan att ha på den fastnar den lätt och lossnar. Kragen anser jag vara alldeles för tight knäppning på vid min kragstorlek 44, det blir lite strypkänsla att ha den knäppt.

 5. JA skriver:

  Sedan kan man ju undra varfor knappen pa armen ar oknappt…
  I UK ar det fanigt-varning pa sadant da det visar att man sjalv ar imponerad att knapparna gar att oppna (borde ju vara naturligt). Har varit pa tillstallning i City dar en person blev oppet forlojligad av just det skalet. (vilket ar obra).
  Men alltid imponerar det pa nagon antar jag.

 6. Gustav skriver:

  Tack för tips om oljerocken!

  Har varit och spanat på en oljerock ett tag nu och tackar för tips om Bristol! Jag har annars tyckt just de är lite vida i formen, samt att kragen är lite för vek, dvs. den verkar inte vilja vara uppfälld. Sen så har tyvärr oljerocken lite samma rykte som seglarskorna, dvs. moderat… När Kalle Bildt var partiledare körde han hårt med oljerocken på diverse officiella uppdrag och tvingade t.o.m. sina säpovakter att vara likadant klädda…

  Tweed country sport har en fin oljerock från Peregrine, dock satt den inte så bra på mig.

 7. m. skriver:

  Kör absolut inte oljerock på sommaren eftersom de är som plastpåsar. Kör möjligen quiltat.

  Vår o höst dock. Men det är en helt annan sak.

 8. Purre skriver:

  Barbour är avsett för fritid landet och ska inte bäras i stad eller än värre till kavaj/kostym. Mycket märkligt. Att folk har problem med seglarskor i stan ter sig ju ytterst banalt i jämförelse med dylika användande av oljerock och framförallt på sommaren!

  • chuffnell skriver:

   Tycker att man får göra skillnad på de olika Barbour-plaggen. De gröna och bruna rockarna är klart rurala, men de blå och svarta har en mer urban prägel. För att inte tala om International-linjen som består av bikerjackor.

   Dessutom tycker jag att oljerock och grövre kavaj är en ypperlig kombination.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s