Sans socks rebellion

Shorts av diverse olika modeller, T-shirts och allehanda sandaler på fötterna syns inte sällan på arbetsplatser vid vackert väder som idag. Men, att inte ha strumpor i skorna, det lägger folk ibland märke till 🙂

För att vara lite extra wild and crazy, fick mockasinerna sällskap av ett par nötbruna linnechinos, som ju är helt bannlysta efterson de blir så fasligt skrynkliga och ser så ovårdade ut på nolltid.

Det är återigen underbart väder. Bejaka det vänner 🙂

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Sans socks rebellion

 1. SL skriver:

  Ser härligt somrigt ut!
  Imponerad att du kan ha kavaj i värmen som råder

 2. Greger skriver:

  Varför har du slipsen i bröstfickan?

 3. Fred skriver:

  Tack för påminnelsen, kom ihåg att det hänger ett par linnechinos längst in i garderoben, löser brydderiet inför morgondagen. Kommentarerna har haglat angående bristen på strumpor, det är tydligen mer provocerande än om man kommit i linne och shorts.

  • Björn skriver:

   Chino är väl en väv, som jag aldrig sett i linne. Vad menas alltså med linnechino ovan?

   • Archibald skriver:

    Som jag förstått saken betecknar ”Chinos” en byxmodell, som fick namnet av att amerikanska soldater bar dem under tjänstgöring i Kina (säkert någon som kan göra en lång utläggning om mer djuplodande detaljer kring det).

    De var sydda av en grövre bomullsväv, ofta ljust brun/beige, ofta kallad ”khaki”, ett namn som i sin tur enligt skrönorna har koppling till engelsmännens vistelser i dagens Pakistan, och persiskans ord ”khak” för jord och aska.

    Hur mycket som är sanning eller skröna har jag ingen aning om, men med linnechinos menar jag själv en byxa av chino-modell, sydd av linnetyg, vilket jag anar att du kunde gissa? 😉

   • Björn skriver:

    Jag trodde som sagt att ett visst vävningsförfarande av bomull resulterar i chinotyg, inte en modell. Låt vara att ”chinos” oftast är av kostymbyxemodell, men som sagt i chinotyg. Om de linnebyxor som avses i artikeln är sydda som kostymbyxor men i linnetyg förstår jag vad slags byxor som avses, men förstår då inte varför de skall kallas för chinos. Rör det sig om en unik modell skulle det vara intressant att få veta hur den utmärker sig i jämförelse med mer traditionella byxor.

   • Algy skriver:

    Det är korrekt – chino är ett vävsätt och ingen byxa. Nu föreslår jag att du slutar med streberfasonerna.

   • Björn skriver:

    Nu var det inte för att fastslå detta som jag lämnade min respons, utan för att fråga om vilken modell de omskrivna byxorna på bilden har. Vad Archibald lägger i begreppet chinomodell, helt enkelt.

    Huruvida mina inlägg framstår som streberaktiga beror säkerligen till icke ringa del även av läsaren.

   • Algy skriver:

    Om du tittar på ett par ”vanliga” chinos och tänker dig dem i linne kanske det dyker upp en bild i huvudet ditt?

    Jag misstänker att du medvetet har en viss streberattityd i ditt inlägg för att sedan kunna slå ifrån dig denna anklagelse genom att hävda att det rör sig om en vanlig fråga och inget annat. En ganska vanlig företeelse här på TDC.

    Om du inte kan se att ditt inlägg lätt uppfattas som drygt ber jag dig läsa det en gång till.

    Vänligen,

    //Algernon

   • Björn skriver:

    Det finns uppenbarligen två chinodefinitioner: en bomullsväv och en byxmodell. Visst har jag liksom andra sett byxor utannonseras som chinos, och kanske rörde det sig då om det andra begreppet. Likafullt undrar jag då: vad kännetecknar *modellen* hos chinobyxor, vanliga eller ej?

    Du har rätt i att en förtäckt ripost döljer sig i min skenbart oskyldiga fråga, men inte den du tror: skulle det vara så, att svaret lyder att det _inte_ finns några kännetecknande särdrag som skiljer chinobyxmodellen från ordinära uddabyxor, då skulle jag fråga mig varför man överhuvudtaget talar om chinos i denna bemärkelse, och inte helt enkelt om (i det för handen varande fallet) linnebyxor. Emellertid hoppas jag att det finns ett mer tillfredsställande svar. Som jämförelse kan jeans tyda på ett slags tyg, men man kan även tala om en modell, som då kännetecknas bland annat av utanpåliggande bakfickor, rundade framfickor och avsaknad av frontveck. I detta fall förekommer byxor i jeansmodell men av andra tygsorter.

 4. Algy skriver:

  Att gå utan strumpor kan vara stiligt och skönt men det känns alltid lite dåligt då man tenderar att ”svetta in” skon något förbaskat.

 5. IngNilsson skriver:

  Bäste Archibald,
  Tyvärr kan jag på intet sätt billiga skobärande utan strumpor. Ohygieniskt och en aestetisk katastrof, om du frågar mig (vilket du ju iofs inte gjort).
  Fram för tunna sockar i Moccaskor på sommaren.
  Cheers!

  Ps. Helt utan anledning:

  • Lord Sidcup skriver:

   Instämmer! Själv är jag barnsligt förtjust i ankelsockar, men icke till långbyxor.

   Att gå runt barfota i skor är, som Algy påpekar, mest svettigt och otrevligt och inte är det snyggt till långbyxor.

  • Dr Robert skriver:

   Att bära skor utan strumpor, i synnerhet till långbyxor, är en estetisk styggelse av rang! Vet hut!

 6. Markgreven skriver:

  Tack IngNilsson för dagens höjdpunkt. INte nog ,med att jag fullt ut delar uppfattningen om det strumplösa, jag är dessutom otroligt förtjust i Thor Modéen. Kan man dessutom få en glimt av Julia Caesar är lyckan gjord. Pensionat Paradiset är en cineastisk fullträff…

  • IngNilsson skriver:

   Ett sant ord i rättan tid! 🙂

   • Lord Pesherton skriver:

    Måste också tacka herr ingenjören för den Modéenska filmsnutten, sannerligen underhållande! Jag delar nog inte samma aversion mot det strumplösa, men anser att arbetsplatser borde kunna införa samma regler beträffande shorts som St Andrews har på och kring golfbanan – Shorts är okej, så länge de räcker nedanför fotknölarna!

 7. Erik skriver:

  Helt utan anledning vill jag också flagga för en vintagemässa i Malmö till helgen. Tror säkert att det kan vara av intresse för många av de skånska drönare som frekventerar denna sida.
  http://vintagemalmo.se/program/

 8. Per skriver:

  Fantastisk klädsel för dagen. Måste dock instämma i föregående talares hyllning av ditt kavajbärande – stiligt men varmt! Gillar skarpt skjortan du bär, precis en så väl tilltagen krage som jag vill ha – var införskaffades den?

  Sedan har jag även en fråga angående Charles Tyrwhitt’s skjortor. Vid mitt senaste besök i London var självklart butiken på Jermyn Street ett givet stopp. Där var planen att köpa ett par skjortor eftersom att jag har hört så mycket gott om dem härifrån. Till min fasa så fick jag dock beskedet att min uppmätta storlek (15″ krage och 35″ ärmlängd) inte fanns i standardsortimentet i butiken men att det inte skulle vara några problem att beställa på internet. Sagt och gjort lyssnade jag på det trevliga butiksbiträdet och när jag kom hem igen så gick jag direkt in på hemsidan för att beställa. Där verkade det dock som att just min kombination var slut (det står inte ens något datum när de kommer tillbaka) och jag tog kontakt med företaget för att höra hur det stod till på den fronten. Jag fick ett snabbt svar från deras kundsupport som berättade att det verkade som att just de modeller jag ville ha inte längre fanns med 35″ i ärmlängd och de kunde inte heller ge något besked om när de skulle komma tillbaka. Alternativet är för mig alltså att gå upp till 15.5 i krage om jag vill ha skjortorna inom en rimlig tidsgräns. Min fråga är helt enkelt hur mycket det kommer skilja sig i storlekarna, eller snarare egentligen er åsikt om huruvida det kommer vara värt besväret eller ej?

  Tack på förhand!

  Vänligen,
  Per Niblaeus

  • Lord Laphroaig skriver:

   Jag avråder; en halv inch för stor krage kommer att märkas. Jag skulle i din situation prova ett annat märke, t.ex Hawes and Curtis. Jag har samma storlek som du och har köpt flera skjortor av dem och de skjortorna passar utmärkt efter ett par tvättar.

  • Admiral von Schneider skriver:

   En viktig detalj är också att övriga mått på skjortan går upp en storlek när man ökar från 15 till 15,5.
   http://www.ctshirts.co.uk/Formal-shirts-sizing-guide?cnt=sizing-guides

   Se det som en ursäkt för att köpa några andra skjortor medans du väntar på att den du kollat på ska komma i rätt storlek.

 9. Markus skriver:

  Fantastiskt snyggt. Det verkar som att lite väl många glömmer att det är som varmast på väg till och från jobbet, men på själva kontoret gör luftkonditioneringen att normal klädsel fungerar ganska bra.
  Och apropå normal klädsel; tänk, Archibald, om vi hade haft samma arbetsplats – hur mycket lättare hade det då inte varit att bekämpa cargo-byxor, tenniströjor med reklamtryck och skor från Vagabond…

  • Björn skriver:

   Dekadensen firar nya triumfer. Skruva ned luftkonditioneringen ett par snäpp till, så har du chansen att bära stilfullt broderade lovikavantar också.

   Är man varmare klädd inomhus än ute är klimatanläggningen uppenbarligen för kallt inställd. Går man till arbetet tidigt är det väl snarast i den svala morgonluften ett ytterplagg kan komma till pass.

 10. Mästaren skriver:

  Måste hålla med en del i kommentarerna ovan. En trevligt sommrig klädsel, som helt plötsligt visas upp utan strumpor, otrevligt och fult. Aldrig stiligt till i övrigt proper klädsel.

  • Mästaren skriver:

   f.ö. när jag läste överskriften var mitt hjärta varmt tills jag såg bilderna och läste texten. Hoppades och trodde att det var ettt upprop för ett uppror mot det strumplösa.
   ack vojne vojne vad besvikelsen blev stor…

 11. Steve skriver:

  Samma visa varje vår, det eviga tjafset om stumpor eller avsaknaden av dem. Personligen tycker jag det funkar till loafers, båtskor och liknande. Möjligen till en avslappnad brogue i ljus brun ton. Men det förutsätter en betydligt kortare byxlängd alt upprullat än vad som sportas på bilden ovan. Annars ser det bara ut som man faktiskt glöm stumporna. Och man behöver lite färg på fötterna. Dessutom bör man kombinera det med lite softare kavajer och skjortot. Blir för stelt med mörk, tung ull. Och ALDRIG på jobbet.

 12. Garderners Delight skriver:

  Får jag ge mina komplimanger för det sobra och smakfulla klädesvalet? De nötbruna byxorna gör sig fint till skjortan och kavajen. Linnebyxor ska vara skrynkliga men vill man ha en tunn sommarbyxa något mindre skrynkelkänslig så tycker jag Pima-cotton är ett bra val. För min del är jag en strumpvän oavsett väder, det är väl mest på semester i den Grekiska ö-världen som jag struttar omkring utan strumpor.

 13. Fläderblom skriver:

  Utan strumpor bör man vara om man bär sandaler med öppen tå. Annars ser det bara barnsligt och slarvigt ut. Sandaler med öppen tå bärs endast på stranden. Såvida man inte arbetar på stranden bär man sålunda strumpor på arbetet.

  Den öppna halsen ger också ett oklätt intryck. Om man absolut vill visa sig offentligt med oknäppta skjortknappar bör halsregionen döljas med en scarf eller dylikt. Det kan se bohemiskt, dandifierat elegant ut om det görs rätt. En bar, vinterblek hals gör däremot ingen människa glad.

  Synd att de fina byxorna, den eleganta kavajen och den smakfulla skjortan skulle hamna i så dåligt sällskap. Hur står sig strumplöshet och exponerade halsar i den kamp mot ”modernitetens trams” och vandaliserande av kulturella och estetiska värden som The Drones Club skall bekämpa enligt programförklaringen?

  • Dr Robert skriver:

   Hear, hear!

  • Spicywiener skriver:

   1800-talet ringde och vill ha dig tillbaka.

  • Algy skriver:

   Fullständigt felaktiga uppfattningar. Det är i alla fall min uppfattning.

   • Brummel skriver:

    Mycket stilig klädsel, väl anpassat efter vädret! Själv har jag aldrig strumpor till heltäckande typ. Det är emellertid endast ett praktiskt val, då jag tycker att man svettas så förbenat i skorna. Särskilt så om temperaturen börjar närma sig de trettio. Någon estetisk värdering gör jag inte annars även om det förstås ser lite informellt ut. Vilket väl är i sin ordning i det här fallet, det är ju inte begravning du ska på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s