Embrace the turndown collar

Turndownkragen får gång på gång ett oförtjänt nedlåtande omnämnande. Att klädbloggare högt och lågt lovsjunger kragar med galet mycket spread (jag själv inräknad), innebär inte att turndownkragen är ett sämre alternativ till slips. Snarare ett underskattat sådant. Se huvudkaraktären i Tom Fords ”A Single Man” som ett av många bra exempel. När skjortan sedan används utan slips, är turndownkragen, eller kragar med påtagligt lite spread, i mitt tycke snarare att föredra.

Jag tänker inte ta det så långt att avråda från att använda spreadkragen i uppknäppt tillstånd, men tycker i nuläget att det ser lite tomt ut. Givetvis är det som alltid annars en fråga om tycke och smak.

När folk, säkert i all välmening, dock ger rådet att använda en skjortkrage med mer spread till slips, för att det skulle se bättre ut, måste vi ta vårt ansvar och upplysa massorna. Spreadkragar i all ära, men de är mycket långt ifrån de enda gångbara alternativen till slips 🙂

Edinburghbaserade Django Django fortsätter att imponera…

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Embrace the turndown collar

 1. styggavargen skriver:

  För en gångs skull är vi helt överens, jag letar ofta med ljus och lykta efter Turndown-skjortor då jag tycker att cuta way gör att man ser ut som en dåligt klädd fotbollsspelare.

 2. Mästaren skriver:

  Håller med, väldigt vid cutaway/fullspread (som jag aldrig förstått skillnaden mellan)
  kan se lika tramsigt ut som kontrastskjortor.

 3. Markgreven skriver:

  Hear, hear! Rättspread och rätt slips är optimalt. Och då tänker jag inte på fullspread…

 4. Archibald skriver:

  Jag tycker som sagt att de flesta kragtyper har sin charm. För egen del hänger valet och blandningen av slips och kragtyp mycket på dsagsform.

  @Mästaren: Generellt brukar cutaway ha något mindre spread än kragarna som kallas ”full spread”, vilka i extremfallen nästan ser ut som en murarkrage med en liten kant i nacken att vika ned över slipsen 😉

  @Styggavargen: Andrews Ties skall enligt utsago ha en riktigt trevlig vanlig turndownvariant (inte hög med två knappar i halsen). Eventuellt kan jag få tag i något ex av dessa infår kommande inlägg.

 5. SL skriver:

  Gillar den kragen och speciellt om man inte har slips.

  OT fråga: nu börjar de bli dags att göra vintervård på skorna. Behåller ni skoblocken i
  under vinterförvaringen?

 6. Lord Sidcup skriver:

  Mitt maximum är den krage som emellanåt kallas ”business”, d.v.s. bredare än turndown, men betydligt smalare än full spread. Den är bäst på kortärmade skjortor.

  Jag har inget till övers för full spread och cutaway. Det ser liksom ut som om någon huggit av framdelen av kragen.

 7. JB skriver:

  Vore sjukt tacksam för en guide till att handla kostym/skjorta från TM. Lewin och Charles Tyhrwitt.

  Lite om passformen på de olika modellerna samt hur man kan tänka kring storlek och vikt.

  • Gussie skriver:

   Problemet är att en sådan guiden är ganska svårskriven eftersom man oftast bara har koll på sin egen storlek. Jag vet t ex hur en 15″ skjorta sitter hos dessa (och andra Jermyn Street-märken) men inte hur en 16″ sitter. Den bästa rekommendationen är att lära känna sina egna kroppsmått. Min erfarenhet är att tabellerna stämmer väl med hur produkterna är.

   Generellt kan man säga att standard-fiten (ofta kallad classic) är vid med svenska mått mätt och till för att män med pondusmage ska få plats i dem.

   Sen har de flesta märken ofta en slim-fit som är smalare men inte alls jämförbara med de som i Sverige brukar kallas slim-fit. Många tycker att Jermyn Street Slim-fit i det närmaste är att jämföra med svenska normalstorlekar men det stämmer inte om man tittar på måttabellerna. Jermyn Street Slim-fit skjortorna är något smalare än svenska standardstorlekar men inte mycket.

   För ett par år sedan expanderade ett par av företagen med ytterligare en smalare linje för att matcha efterfrågan. Det är denna linje CT kallar Tailor Fit och TML Fully fitted.

   TML har ett bra diagram som visar skillnaden mellan deras linjer (http://demandware.edgesuite.net/aaex_prd/on/demandware.static/Sites-tmlgbp-Site/Sites-tmlgbp-Library/en_GB/v1335171348889/images/our_shirts/shirt_fit_diagram.png)/shirt_fit_diagram.png). Notera att det är en ca 16 cm skillnad i midjan mellan deras klassiska fit och deras fully fitted – men bara 8 cm över bröstet.

  • Archibald skriver:

   Använd TDCs eget sökfält, som du hittar längst ned i högermarginalen. Skriv ”TM Lewin kostymer”. Det kommer upp ett antal relaterade inlägg där info om TM Lewins kostymer finns i både inläggstexter och kommentarer relaterade till inläggen.

   Det här inlägget dyker bland annat upp som en bra utgångspunkt för TMLs kostymer. Även ett relativt nyligen publicerat inlägg om CTs Black Labelkostymer listas.

   I stora drag är TMLs slim fit smalare skuren än CTs variat. Returpolicyn med full returrätt inom 3 månader ger stora möjligheter att prova sig fram. Med lite noggrannhet och omvandling mellan tum och cm borde du dock kunna lyckas hyfsat vid första försöket.

   Givet viss kunskap om dina egna mått som Gussie säger.

   • Steve skriver:

    Vill bara tillägga att CT:s ”tailored fit” Har i princip samma passform som en Stenströms slimline. Utbudet är inte det största men det är extremt mycket skjorta för pengarna.

   • Marcus Brody skriver:

    Betänk dock att kostar 300 spänn i porto att skicka tillbaka 5 skjortor. Pengar jag förvisso får tillbaka, eftersom de slim-fit skjortor jag köpte var traditional fit, men felmärkta. Vill man bara skicka tillbaka för att skjortorna inte faller en i smaken får man betala frakten själv. Dock kan man returnera (oavsett anledning) även om skjortorna är tvättade, strukna och använda. Vilket känns grymt generöst jämfört med hur svenska handlare fungerar.

 8. Lord Flloyd skriver:

  Redigt stilig kombination med kavaj och byxa. Jag borde själv våga mig ut på lite rutigare vatten.

  On a second note, och det här är kanske önskedrömmande men det hade varit desto bättre om man kunde få en helfigursbild på era outfits. Helhetsintrycket blir enklare upplevt så kan jag tänka mig. Men jag förstår att att det säkert bottnar fototekniska begränsningar 😉

 9. Farbror Blå skriver:

  Jag har en synpunkt (eller snarare fråga) avseende nomenklaturen. Varför kallar ni kragar av klassiskt snitt för ”turndown”? Rent taxonomiskt är väl alla vikta kragar att betrakta som ”turn-down”, i motsats till stående krage: ”standing” eller ”turn-up collar”. Min skjortmakare talar till exempel om ”turndown cutaway collar”.

  • Archibald skriver:

   För att man som jag ser saken, antagligen slentrianmässigt, idag oftast rätt och slätt refererar till en krage med nedvikta relativt spetsiga kragflikar som just turndown collar.

   Antagligen för att man inte skall förväxla den med alla de stående skjortkragar man ofta ser i vardagen nu för tiden 😉

   Skämt åsido, jag ser din poäng. Majoriteten av alla skjortkragar är ju som sagt nedvikta i dagsläget. Kanske beror det på att denna kragtyp var en av de första att ersätt just ståkragarna då det begav sig?

  • Lord Sidcup skriver:

   Det är väl inte mer ologiskt än att snibbkragen/the wing collar kallas just så. Alla kragar har väll snibbar? Faktum är att just snibbkragen har minst snibbar.

   De flesta kragar är ju varianter på den klassiska turndownkragen. då får man lägga till ”cutaway” o.s.v. för att poängtera att det inte är den ursprungliga varianten.

   • Farbror Blå skriver:

    Order ”snibbkrage” har jag nog aldrig använt. Begreppet ”wing collar” är däremot helt adekvat eftersom en en stående krage som man viker framtill ju får ett slags ”vingar”.

    Det ni kallar ”turndown” heter hos min skjortmakare ”classic” eller ”regular collar”. Ett annat begrepp, vilket i mitt tycke verkar lämpligare, är ”pointed collar”.

 10. JP skriver:

  Bra inlägg. Cutaway-kragar som reflexmässigt rekommenderas på diverse stilbloggar är ju utmärkta i många fall, men det bör betonas att den formen av krage inte passar alla ansiktsformer eller halslängder. Klassisk turn-down är i det avseende oftare ett säkrare kort.

 11. Olof skriver:

  Anledningen till att cutaway ofta uppskattas är att kragsnibbarna döljs av kavajslagen.

  Med en turndown (se bilden ovan) sticker kragsnibben ut och ligger på skjortan, väl synlig.

  Det stör symmetrin med en ”pigg” (kragsnibbe) som tar uppmärksamhet från en ensemble (kavaj, skjorta, slips, näsduk) som redan har väldigt många komponenter (som med en cutaway istället harmonierar bättre, enligt mitt tycke).

  • Lord Sidcup skriver:

   Vill man inte ha några snibbar, så finns det sådana varianter. Full spread och cutaway ser bara ”halvt ut”.

  • Archibald skriver:

   En bra förklaring av tankarna bakom resonemanget.

   De olika modellerna ger olika intryck, och visst handlar det mycket om vilket av dem an själv eftersträvar och föredrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s