Lädervårdsprodukter

I de flesta sammanhang brukar jag råda er att leta efter kläder och varor även på ställen där ni inte förväntar er att hitta det ni söker. Det gäller såväl kläder, som skovårdsprodukter. Under påskhelgen var vi på en större sportbutik, med en avdelning för ridsport. På en hylla hittades lädertvål och balsam, producerade i mina hemtrakter.

Även om produker från renodlade skovårdsleverantörer som Saphir med flera ofta är bland de bästa alternativen för ändamålet, bör andra möjligheter alltid undersökas. En innehållsförteckning skvallrade om en produkt baserad på bland annat bivax och minkolja. Den senare brukar enligt min erfarenhet ge ett kladdigt resultat. Visserligen totalt vattenavvisande, men med en yta som gör att damm och smuts gärna fastnar. Bivax är sock riktigt bra i sammanhanget, och efter att ha öppnat locket och helt sonika provat läderbalsamets bouquet, stod det klart att bivax var huvudingrediensen. Köpet var givet.

Med en volym om 385ml för 79 kr anades ett fynd, perfekt för att behandla större lädervaror som exempelvis väskor. Föreställ er att ge er på en weekend bad med de små skoburkarna från Saphir, med följande litepris? Nej.

Lädret får efter behandling med balsamet en aningen mörkare, djupare ton. Dock på ett för läderkvalitén positivt och hälsosamt sätt. Ytan blir inte högblank, men heller inte matt. För er som föredrar lackglans på tåhättan, är läderbalsamet kanske inte det bästa valet. Dock har jag ännu inte provat att komplettera den vårdande behandlingen, men en finish av en mer pusinrikad produkt, vilken borde kunna ge en fin avslutning.

Lädertvålen har jag ännu inte provat, men Gussie meddelade att den ska vara riktigt bra då han tydligen redan äger en likadan. Även den hade ett mycket bra pris på 69:- för ett rejält stycke tvål.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Lädervårdsprodukter

 1. Stefan skriver:

  Det låter intressant det där. Vågar man fråga var i Linköping produkten inhandlades?

 2. Mycroft skriver:

  En delvis relaterad fråga. Jag har en väska i brunt läder (färg liknande den på bilden) och har lyckats få lite bläck på locket. Räcker det med vanlig lädertvål för att få bort det?

  • Archibald skriver:

   Det kanske krävs bensin (kemiskt ren, om ens det hjälper?), vilket i sin tur kräver återbehandling av lädret efteråt. Risken är en fläck som färgmässigt skiljer sig från övriga ytan. Jag säger, prova. Först tvål, sen bensin. Gå väldigt försiktigt fram med det senare, typ med en bomullspinne eller liknande för att bara gå på bläckfläcken, och inte området utanför.

   • Mycroft skriver:

    Ok, stort tack! Det är ganska lite och på ett rätt dolt ställe, så går det inte med tvål låter jag det nog vara, istället för att greja med bensin och liknande.

 3. Mrs G skriver:

  Väldigt bra grejor det där. Användes flitigt av mig under mina år som tävlingsryttare. Ridstövlar, sadel och träns fick sin omgång då och då.

  Mrs G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s