Till alla uppsalastudenter : Så firar vi sista april, grundkurs 1A

Vid valborg fullkomligt översvämmas Uppsala av festglada människor och de verkar bli fler och fler för varje år. Det är förstås ofta roligt men det har också en baksida av att möjligheterna att fira traditionellt minskar – vilket också innebär att färre människor gör det. Vill man delta vid mösspåtagningen vid Carolina kan man till exempel inte längre förvänta sig att få delta i någon champagnegalopp på nation. Vill man få plats på galopperna får man ofta ställa sig och börja köa redan på förmiddagen.

När så få firar traditionellt så minskar förstås också kunskapen om hur man gör det och att möjligheten finns ute bland studenterna. Det är därför med glädje jag noterar att Uppsala Universitet gör sitt bästa för att se till att försöka föra vidare sista april-traditionerna.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Till alla uppsalastudenter : Så firar vi sista april, grundkurs 1A

 1. Waldrop skriver:

  ”Den här balen är öppen för alla som är myndiga, bär frack eller långklänning och kan hålla käft under tal. Och det är färre än man kan tro faktiskt.”

 2. Johannes Jonsson skriver:

  Tornving vet vad han talar om!

 3. Mästaren skriver:

  Lärdomen har förvisso sitt säte i Uppsala men sitt huvud i Lund

  (var bara tvungen)

  • Mr Chukka skriver:

   Tvärtom min käre Maestro. Det var alltid jättejubel på Snerikes när Inspektor Lewin inledde med att utnämna Lund till lärdomens säte (burop) och Uppsala till dess krona.

 4. SL skriver:

  Ha ha
  ”Det här är Carolinabacken, den finns inte som app. utan man måste gå hit…”

 5. Lulu skriver:

  Jag saknar Uppsala.

 6. Dandy skriver:

  Ack ja… The good old days i repris. Fast han glömde ordenshysterin. Eller var det bara under min sejour i Uppsalas medeltida mörker?

  @Mästaren — … Nästan så man blir tårögd 🙂 Fick mig att leta fram den här klassikern:

  ‘Två universitetsstuderande, en från Lund och en från Uppsala, var på herrtoaletten. Efter väl förrättat värv tvättade lundastudenten sig om händerna, vilket uppsalastudenten inte gjorde.

  Lundastudenten anmärkte hånfullt, ”En lundensare har minsann vett att tvätta sig sedan han kastat vatten!”

  ”En uppsaliensare,” blev svaret, ”vet hur man gör för att inte pissa på händerna!” ‘

  Tur att man är en hybrid… Annars vore man ju bara halvbildad i allt som är viktigt 😯

 7. JP skriver:

  Schyssta fimer! Bra val av herr Tornving, han vet definitivt vad han snackar om. För att citera Wikipedia: ”Tornving studerade på linjen för personal- och arbetslivsfrågor vid Uppsala universitet och var flitigt engagerad i nationslivet på Norrlands nation, bland annat som andre kurator. Han är broder i föreningen Jamtamot, spexare i NoNSEns … ” .

 8. IngNilsson skriver:

  Uppsala förefaller vara en intressant och pittoresk stad. Man kanske får åka dit och inspektera vid tillfälle. Finns det någon rekorderligt ställe där man kan avnjuta tobak inomhus eller är man som tobakist förpassad till trottoar eller rännsten på traditionellt svenskt manér?
  Cheers!

  • Dandy skriver:

   Bäste Ing Nilsson,
   Som i resten av EU så förpassas tobakister i Sverige till designerade trottoar- alt. rännstensplatser. Men vad jag minns så var Storken (Stora Torget) och Ofvandahls (Sysslomansgatan 5 ?) klassiska, lagom slitna tillhåll för såväl drönare som konspiratoriska belugarevolutionärer.

   Ett hett tips är dock att undvika Uppsala under årets kallare månader. Miserable old bog of a place.

   Sincerely etc.

   • IngNilsson skriver:

    Bäste Dandy,
    Tack för tipsen och då särskilt det sista 🙂
    Uppsala ligger förvisso inte längs de vägar jag brukar bevandra, men för en pärla är det kanske värt en omväg. Vad det diskrimineringen mot tobaksnjutare beträffar finns det fortfarande en fristat inom EU som jag gärna besöker, nämligen Österrike. I somras var det fortfarande fritt fram för att ta sig en cigarr eller pipa på maten i de flesta caféer även om restauranger oftast med rätta har en mer restriktiv inställning.
    Efter vad jag hört av vänner och bekanta där är det frågan om de kan hålla emot EU hälsofascism särskilt länge till. Time will tell…

    Cheers of trevlig helg!

 9. JP skriver:

  Bäste Ingenjör Nilsson,

  Sign. Dandy nämner Storken och Ofvandahls, två klassiska etablissemang på den upsaliensiska kaféscenen. Båda är charmiga och väl värda ett besök, även om jag nog hellre skulle rekommendera http://www.konditorifagelsangen.se/ , för den tidstypiska 50-talscharmen, samt den förnämliga uteserveringen där en tobaksnjutare kan tända sitt rökverk i vårsolen.

  Håller för övrigt med Dandy, undvik Uppsala under årets kallaste månader. Vår och höst är vackrast.

  Vänligen,

  • Gussie skriver:

   Uppsala har en stor samling förvånansvärt trevliga konditorier. Omnämnd Storken, Ofvandahls och Fågelsången tillhör dem. Så även Güntherska som jag hörde slagit upp dörrarna igen efter en tids renovering och Café Carolina förstås. Och sen har vi ju Savoy i Luthagen som inte förändrats mycket sen 50-talet och caféerna i Linne- och Botaniska trädgården…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s