Kavajslagsnålen – en underskattad drönaraccessoar

En snygg och perfekt puffad sidennäsduk i bröstfickan på kavajen brukar framhävas som ett bra sätt för mannen att få lite färg och personlighet i sin mundering. Jag instämmer. En annan, men betydligt mera bortglömd, accessoar som kan fylla denna funktion är kavajslagsnålen (eller pins, eller rockslagsknapp – kärt barn har många namn). Själv använder jag i stort sett alltid någon typ av pin. Det är ett sätt att addera en personlighet till kläderna. Ett sätt att jobba in mer identitet i sin outfitt, helt enkelt. Speciellt vid formella tillställningar är detta välbehövligt; i ett hav av mörka kostymer känns det extra trevligt att addera något mer personligt till sin utstyrsel. Stilmässigt bör man närmast tänka på att nålen bör vara tillräckligt diskret för att inte verka allt för blaffig. Allt i plastväg går även bort. Om man tycker det är viktigt att matcha bältets spänne med manschetterna och klockan bör man kanske överväga att även låta detta avspegla sig på nålen (Guldnål till guldspänne på bältet, exempelvis).

Vilket motiv man väljer är naturligtvis något högst personligt (det är ju det som är själva poängen). Man kan exempelvis jobba med sin yrkesidentitet; är du jurist kan det kanske vara trevligt med Fru Justitia på bröstet. Man kan jobba utifrån föreningslivet – de flesta lite äldre föreningar har under årens lopp gett ut hur många nålar som helst. Har man en tydlig politisk identitet så är utbudet också mycket stort (för sosse-drönaren, ja det finns sådana, är utbudet obegränsat). Geografi går också att anspela på, själv kör jag nästan alltid på den östgötska vapenskölden när jag är ute och reser för att markera min börd. För den religiösa drönaren finns också stora möjligheter (den lutherska rosen är exempelvis mycket stilig).

Sen bör man naturligtvis tänka igenom vilken nål som är lämplig att använda vid vilket tillfälle. Politiska nålar kanske inte alltid är jättelämpliga, exempelvis. Tänk på vad du representerar i en given situation. Är du på jobbet representerar du i högre grad än annars din yrkeskår; och då förefaller det mer lämpligt än annars att bära en pin som också anspelar på det. Ska du gå och heja på ditt favoritlag i hockey är det väl alldeles utmärkt att damma av någon gammal klubb-nål och sätta på kavajen.


Några av de Flördegska kavajslagsnålarna (från vänster: Gustav V, Röda Korset, Högerpartiet, Östergötland).

Man kan göra många fynd på vanliga loppmarknader men enklast, och bäst, är trots allt det ofantliga utbud som finns på traderas ”Pins & Nålar”-sektion.

Allt gott!

M.F.

Det här inlägget postades i Inspiration, Livsstil, Stil, Stilråd. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Kavajslagsnålen – en underskattad drönaraccessoar

 1. Heraldikern skriver:

  Det är möjligen inte så att nålen med Gustav V är tänkt att användas till vardags istället för en medalj? Den förefaller ha samma utseende som medaljer med konungens porträtt.

 2. Mycroft skriver:

  Håller helt med! Själv brukar jag bära min skolas/studentkårs märke. På vägen hem passerar jag en liten butik som säljer antikviteter, och de brukar ha en låda med pins, nålar, märken och dylikt för 10 kr styck. Alltid roligt att se vad de har.

 3. achungbaby skriver:

  För att tona ner Högerparti-nålen rekommenderar jag ett par manschettknappar:

 4. lano skriver:

  Kul inlägg, min favorit är dock att bära en blomma i stället för pin, även om jag riktigt vågar göra det varje dag 🙂

  När det gäller heraldiska vapensköldar, och då främst syftar jag på länsvapen med krona på toppen, är det väl bara länsstyrelsen som får använda dem? Länsvapen utan krona och landskapsvapen tror jag alla ‘får’ bära. Någon drönare som kan reda ut detta?

  • Mycroft skriver:

   Både ja och nej. Länsvapnet innefattar ofta en rangkrona på toppen, men det är bara när det är en kunglig (även känd som statlig) krona som den endast får användas av länsstyrelsen. Vapnet på bilden ser ut att vara krönt av en hertigkrona, vilket är ok för alla att använda. Detta är i alla fall vad jag har fått höra!

   Fast vilken sorts krona som finns på en nål känns vara i stort sätt oviktigt för de flesta. Skulle nog till och med kunna drista mig till att säga att antagligen skulle man kunna kliva in på ett av länsstyrelsens kontor, med en statlig krona på sin nål, och ingen skulle reagera 😛

  • Gussie skriver:

   Om det inte vore så fruktansvärt dyrt skulle jag gärna köpa en kavajblomma varje morgon hos min lokala florist.

 5. Wolfenbüttel skriver:

  Sosse-drönare!? Blotta tanken skulle få Wodehouse att spinna som en kärnkraftsturbin i sin grav.

  • Mästaren skriver:

   varför det?

   • Herr Hjul skriver:

    ”varför det”? Villken otroligt dum fråga. Har du överhuvudtaget läst någon av P.G. Wodehouse böcker om Wooster&Jeevs ?

   • Algy skriver:

    Vilken otroligt dum stavning: Det heter förstås ”WodehouseS” och ”JeevEs & Wooster”.

   • Herr Hjul skriver:

    Så kan det gå när man skriver kommentarer på en iphone.

    Men jag förstår dig käre Algy. Som socialistisk drönare får man givetvis gripa efter halmstrån för att försöka tillskansa sig någon form av poäng.

   • Algy skriver:

    Haha! Den piken kändes fräsch. För övrigt syftade jag förstås på din otrevliga ton i sammanhanget. Adjö med dig.

  • Algy skriver:

   Haha, sådan tur då att vi bara lånat namnet därifrån.

   Vänliga hälsningar,

   //Algernon, socialistisk drönare

 6. IngNilsson skriver:

  Det vore högst intressant att få veta vilken blomsort som blombärarna håller för bäst. Eller kanske ännu hellre, vilken blomma är minst ömtålig men fungerar i knapphålet.

  Cheers!

 7. lano skriver:

  Liljor av alla de slag, är finast tycker jag.

  • Mycroft skriver:

   Vilken blomma som skall bäras på kavajen kan varieras ganska mycket. Egentligen finns det inga regler för detta. Det handlar nästan bara om personliga preferenser, samt eventuellt vilken färg övriga klädseln har. Jag kan tänka mig att man kanske matchar

   det som man skulle göra slips med näsduk? Till en liten del skulle det väl kunna handla om sociala normer, som till exempel att en röd ros ofta symboliserar kärlek.

   Angående blomtyp så kan man använda rosor, nejlikor, liljor, lavendel och en rad andra sorter. Agatha Christies karaktär Hercule Poirot bär i stort sätt alltid en blomma på kavajslaget. Oftast en lila blomma mot en grå kostym. http://images5.fanpop.com/image/photos/29300000/Poirot-smiling-larger-uncropped-version-poirot-29329196-800-1239.jpg

   En bra guide till kavajblomman (även kallad boutonniere) hittar ni på
   http://artofmanliness.com/2010/07/09/boutonniere-buttonhole/
   Art of Manliness har även en del andra intressanta artiklar, brukar titta runt där ibland!

 8. Goretexmannen skriver:

  Vilken betydelse lägger ni (inläggsförfattaren och läsarna) i bärandet av en viss nål? Nålar tillhörande organisationer kan (och bör?) ju tolkas som medlemskap i eller stöd för organisationen i fråga, men hur tolkar man en nål med en för decennier sedan avliden kung, eller en partibeteckning som inte längre är i bruk?

  Egentligen hade jag tänkt ställa den här frågan om blazermärken, men nålarna kom före. När bär man egentligen en blazer med Nollberga Idrottssällskaps emblem på bröstet? Bara på klubbens årsmöte? Då man är åskådare på en match på Botong Arena? På jobbet? Då man går ner till ICA för att köpa mjölk och knäckebröd?

  • Mästaren skriver:

   Inte på jobbet iallafall

  • Alistair skriver:

   Goretexmannen,
   Dina frågor är högst relevanta och jag har inga svar. Jag väntar, tillsammans med dig, dock med spänning på intressanta kommentarer och spännande svar. Varför skulle man egentligen vilja bära en symbol för en sedan decennier avliden kung som man inte är släkt med. För mig en gåta…

   MVH
   ~Alistair

  • Mats Flördeg skriver:

   För mig handlar det främst om att markera en identitet. Om man identifierar sig med en organisation under en given epok av dess existens tycker jag absolut man kan bära en nål från organisationen utgiven under denna epok, utan att för den sakens skull ha tydliga band med de nutida arvtagarna av organisationens rent fysiska varande.

   Ang en gammal kung så är det ett sätt att lyfta fram betydelsen, eller uppskattningen, av denna. Likväl som det är ett sett att hänfalla åt mer allmän monarkism, och det min kära Alistair, vet jag att du tycker är ”en gåta”.

   • Alistair skriver:

    Bäste Mats,
    Det var nog inte så mycket min republikanska hållning utan mer min genuina förvåning som föranledde min undran. Att bära en symbol med dagens kung kan jag, kognitivt och begreppsmässigt, förstå. Att bära en symbol med en, sedan länge, död kung eller ett sedan länge ”utdött” politiskt parti är dock, för mig, obegripligt. Men smaken är ju bekant som baken…

    Intressant att man kan lyfta fram en ”betydelse” eller ens ”uppskatta” Gustaf (för det stavas väl egentligen med ett f?) V. Även som republikan kan jag objektivt värdera och möjligen uppskatta insatser av en regent men hos Gustaf V kan jag inte identifiera något som skulle röna min ”objektiva” uppskattning eller få mig att erkänna en (positiv) betydelse. För det första dog ju karln drygt 20 år före jag föddes!

    Med risk för att bli OT och möjligen något politiskt vinklad i min fråga men vad tillförde egentligen Gustaf V enligt ditt förmenande som får dig att manifestera dennes betydelse genom att bära en uppskattande nål?

    MVH
    ~Alistair

   • Mats Flördeg skriver:

    Innan jag glömmer det; med döda kungar stavar man Gustaf med v, och Carl med K (jmfr Gustav II Adolf, Karl XII resp Carl XVI Gustaf). Det är i vart fall så jag lärt mig det hela.

    Det handlar mest om identitet för min del. Jag identifierar mig den gamla högern, alltså bär jag dess symbol. Jag är anhängare av den gamla monarkin (före 1973 års konstitutionella våldtäkt) därför bär jag Gustav V på kavajslaget.

    Vädjar till läsare att inte dra ytterligare politiska växlar på det här. Det här är inte en politisk sida, och vi försöker hålla det politiska till ett minimum. Det blev bara svårt att helt hålla det borta när jag själv skulle beskriva min relation till kavajslagsnålar.

    Allt gott! / M.F.

   • Alistair skriver:

    Bäste Mats,
    Angående stavningen av Gustaf V så har du fel.
    Principiellt så borde Gustaf V stavas med v istället för f i enlighet med 1906 års stavningsreform men från och med Oscar II så gäller att regenterna får behålla sin samtida stavning. Sålunda Gustaf V.

    Hovet har dock en intressant uppfattning (som idag dock INTE ändrar på stavningen på Gustaf V). Hovet anser att 1906 års stavningsreform endast gäller för regenter som vår nuvarande kung INTE har träffat. Eftersom kungen faktiskt har träffat Gustaf V så bibehåller, enligt hovet, denne den gammalsvenska stavningen (f) emedan exempelvis Gustav II Adolf då stavas med v och inte f som namnet stavades på dennes tid. Detta eftersom vår nuvarande kung ju aldrig träffat Gustav II Adolf.

    Enligt hovet så kan det dock alltså bli ändring på Gustaf V stavning när kronprinsessan Victoria övertar tronen eftersom hon aldrig har träffat ”V-Gurra”. Enligt mediespråkrådet så borde det dock allmänt sett inte påverka stavningen, detta i enlighet med min ovanstående inledning. Vi får se om Gustaf V blir Gustav V när Victoria tar över men tillsvidare gäller tydligen Gustaf V.
    Här kan du läsa mer: http://www.spraktidningen.se/blogg/fran-gustaf-till-gustav-0

    Angående bärandet av nålar så är det alltid intressant att få ta del av andras vanor och tycke utan att själv behöva anamma dessa eller ens förstå dem.

    MVH
    ~Alistair

  • Gussie skriver:

   En klubblazer med ett emblem för en förening jag är medlem i skulle jag kunna tänka mig att bära var som helst på min fritid. För mig är det mest en estetisk detalj.

   • Mycroft skriver:

    Jag skulle säga att det helt beror på 1) Vilken förening det är och 2) Situationen man befinner sig i. Man får helt enkelt känna av vad som passar sig. Vet man att man skall ha ett viktigt möte med någon som är lagd åt vänsterhållet så bör man kanske inte skylta med högerpolitiska symboler, till exempel. Inte för att det är något fel i det, men det lär göra den andra personen mindre välvilligt inställd. Sen är det klart att vissa i princip alltid passar, som till exempel Östergötlandnålen.

    Kort sagt så handlar det bara att veta vad som passar i vilken situation.

   • Mats Flördeg skriver:

    Mycroft: Instämmer i detta helt. Min högernål använder jag i princip endast i mer eller mindre politiska sällskap, där min egen politiska identitet är en naturlig och otvungen del av umgänget.

 9. Desmond skriver:

  Nu får man väl på nöten… Men jag tycker det är lite dålig smak att bära kavajslagsnålar som man inte har någon personlig relation till. Att bära en nål från en förening man är medlem i, eller en nål man fått i något sammanhang för att fira ett tillfälle där man medverkat – helt OK . Men det skulle kännas märkligt att köpa nålar på second hand. I att bära en förenings/ sammanslutnings nål ligger ju också att vara accepterad av föreningen, och i min värld bär man symboler för att man fått dem, eller i vissa fall tillerkänts dem, men att köpa märken, second hand, från föreningar man aldrig varit medlem i, eller ens i kontakt med… Not my cup of tea.

  • Mycroft skriver:

   Jag tänkte lite samma sak faktiskt. Jag anser absolut att man bör ha en personlig relation till nålarna man bär. Andra acessoarer kan bäras endast för att det är snyggt, men inte symboler. Dock är ju ”personlig relation” väldigt subjektivt. Vilken relation man har till föreningen/organisationen/personen bakom en viss nål kan bara bäraren avgöra. Så länge man är medveten om vad nålen betyder och inte bara köper något man tycker är snyggt. Personlig relation betyder inte att du faktiskt måste ha en konkret relation till det. Du behöver exempelvis inte ha känt Gustaf V personligen för att kunna bära nålen som visas på bilden. Dock måste du kunna stå för det och vara medveten om vad den symboliserar. (Nu säger jag inte att just den nålen symboliserar något väldigt uppseendeväckande, det var ett exempel).

 10. jonar242 skriver:

  Inspiererad av inlägget slår jag ett slag för clips, bouton och rosett på http://jonar242.wordpress.com/2012/04/17/bouton-medaljrosett-eller-clips-till-kavajen/

  • Mycroft skriver:

   Intressant inlägg och blogg! Medaljer och ordnar och liknande tycker jag dock skiljer sig från nålar på den vitala punkten att man enligt mig måste ha blivit tilldelad medaljen/orden för att få bära den. Visst att man kan samla på medaljer osv. men absolut inte bära dom offentligt.

   Nu säger jag inte att någon här gör det, men jag ville få det sagt 🙂

   • jonar242 skriver:

    Tack! Instämmer helt: för varje drönare och gentleman måste det vara en hederssak att endast bära det man själv har erhållit.

 11. Erik skriver:

  Alla gentlemän bör hitta närmsta barn som säljer majblommor och köpa en pin att sätta i slaget!

 12. Goretexmannen skriver:

  Kollade igenom utbudet på Tradera; det var ju rätt roande faktiskt. Vem bär någonsin en nål från t.ex. Nollberga Motorutställning 1956? Är man på utställningen är man ju… på utställningen, och är man inte där, är den då något att skryta med? Plockar man poäng hos damerna när man dansar på stadshotellet på kvällen? Tillverkades de direkt för samlarmarknaden, utan att det någonsin var tänkt att någon skulle bära dem?

  • Mitchell Holmes skriver:

   De flesta är nog tillverkade med samlarmarknaden eller snarare souvenirmarknaden i åtanke. Jag är ju ofta bärare av nålar av olika slag. Det må vara min whiskyklubb, min ridklubb eller Beridna Högvakten. I samtliga dessa är jag de facto medlem. Dessutom har jag ju en samling av nålar från ett antal skotska destillerier samt Olympia (Nej, inte fotbollspåhittet i Helsingborg utan Olympia Horse Show i London…). Dessa bär dock i princip aldrig utan är mest en litet minne (billigare än att köpa ännu en piké-tröja…). Möjligen så bär jag t.ex Ardbeg-nålen av den händelse det är Mickey Heads som är på besök och håller provningen. Tror dock att få damer blir särskilt imponerade om jag skulle ha den på statshotellet (Finns det några sådana etablissemang kvar..?)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s