Design by The Drones Club

Jag har sedan en ganska lång tid tillbaka skrivit mycket om ullslipsar. Till vardags använder jag nästan uteslutande slipsar av ull i någon form, vävda eller stickade. Under resans gång har jag letat efter olika tillverkare av dessa accessoarer, och skrivit om dem vartefter de påträffats. Ett återkommande inslag har varit den relativt nystartade svenska webbutiken tieroom.se, vilka med sin ullkollektion Notch äntligen försett den svenska marknaden med mycket prisvärda slipsar i det eftertraktade matta naturmaterialet.

När jag nu haft kontakt med herrarna bakom företaget av och till, då jag använder deras slipsar ganska flitigt, föll det sig till sist så att jag fick möjligheten att vara med och tycka till lite om utbudet. Något jag i och för sig har en benägenhet att göra i ganska osminkade ordalag varesig leverantörer föredrar det, eller ej. I fallet Tieroom, resulterade det hela i att jag fått utforma en liten del av vårens ullkollektion för The Drones Clubs räkning.

Med ett antal tygprover som utgångspunkt i designarbetet, var tankegången att färgval och mönster skulle ge ett diskret men ändå stilmedvetet intryck. Då grått och mörkblått står som kostymgarderobens absoluta basfärger, och jag har en förkärlek till att ibland använda slipsar som går i ton med kavajen jag bär, föll valet på en dämpad ullflanell med ett rutmönster i dämpat grå och blå toner.

Konstruktionsmässigt har några av tierooms slipsar tidigare lidit något av aningen för tjocka mellanlägg, vilka gjort slipsarna av de redan ganska grova ulltygerna aningen svårburna. Inför denna kollektion fick jag möjligheten att tillsammans med tierooms kretiva team prova fram ett tunnare och smidigare mellanlägg med bättre knytegenskaper som följd. Vårt gemensamma resonemang var att det skall vara knutens utformning som styr knutresultatet, inte slipsens grovlek.

TDC kollektionen kommer som för tidigare Tieroom-modeller att bestå av en klassiskt bred slips, en smalare slips samt en fluga av modellen man knyter själv. Troligtvis kommer även en färdigknuten variant att finnas till hands. En näsduk var även tänkt, men tyvärr föll denna bort i den internationella produktionslogistiken. Slipsar och flugor blev dock tillverkade helt enligt plan, och nyligen landade de första skarpa exemplaren i min brevlåda.

Chuffy, i ett av de första exemplaren av TDC flugan

Gällande flugan har jag justerat tierooms standardutförande något, för att göra det färdigknutna resultatet aningen fylligare. Bredd har lagts till rosettens midja och bandet runt halsen för att skapa en aningen matigare knut, och i mitt tycke därmed också mer balans mellan knutstorlek och bredden på flugans vingar. Sen har jag enligt erfarenhet en förkärlek för aningen grövre flugor än genomsnittet. Tiden lär utvisa vilken kundkretsens dom blir.

Något datum för lanseringen av den nya tieroomkollektionen och därmed också TDC-slipsen är ännu inte spikat. Jag återkommer med mer information efter hand. Tills dess ger jag efter bilderna på TDC-slipsen en liten smygtitt på egna favoriter ur det kommande övriga sortimentet.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Design by The Drones Club

 1. Alistair skriver:

  Marvelous!
  Now, walk the talk and get it into production, ASAP!

  BR
  ~Alistair

 2. Gustav skriver:

  Underbart! Den bruna med blå rand är min favorit.

  Men var är det for skor?

 3. Gustav skriver:

  Det blir ett köp direkt!

 4. FB skriver:

  Underbart! Det kan nog bli en fluga eller två.

 5. Algy skriver:

  Fantastiskt snygga tyger. Jag sällar mig till hyllningskören, nu vill jag se vidd och modell innan jag handlar.

  //Algernon

 6. blalotus skriver:

  Riktigt snyggt, Stiligt!

 7. Lord Sidcup skriver:

  Ett utmärkt arbete! Jag tycker dock fortfarande att ”Decapitation – by Archibald” hade varit ett bättre namn på din personliga kollektion.

  • Alistair skriver:

   Ha-ha-ha, that really made my day!

   BR
   ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Jag lovar att premiärkollektionen i brandet H.I.T, Headless is Timeless, skall innehålla serien Decapitation. Månne även med signaturstrumpan Ode to Spode 😉

   Modellen ovan fick ett aningen mer modest namn, kort och gott…

   • Lord Sidcup skriver:

    Det får bli knästrumpor, i så fall.

    ”And three: the compulsory scientific measurement of all adult male knees! Not for the true-born Englishman the bony angular knee of the so-called intellectual, not for him the puffy knee of the criminal classes. The British knee is firm, the British knee is muscular, the British knee is on the march! ”

 8. Lulu skriver:

  Jag drömmer om den bruna slipsen med ljusblå ränder tillsammans med en ljusblå skjorta och en mellangrå kostym i flanell. Chokladbruna mocka-oxfords och en gul blomma i kragen.

 9. Mathias skriver:

  Vart är Halmstad som brukar husera på Manolos forum när man behöver honom?!
  Är det bara jag som tycker att alla era Överkropp/Midja/Fotbilder är… tråkiga? Det är lixom alltid något som fattas, något som gör det intressant, någon detalj som livar upp..

  Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s