Lägre gorge line…

Jag har en tid nästan kategoriskt haft svårt för kavajer med en något lägre så kallad ”gorge line”, det vill säga placeringen av linjen där kavajens krage möter slaget på bröstet. Av olika anledningar har jag en längre tid intalat mig att en lägre placering av denna linje undantagslöst får en kavaj att se trött och ”gubbig” ut. En komentarsdiskussion ledde mig till bilden nedan, vilken jag känner omkullkastar mitt första resonemanget något.

”Men, du kommer aldrig att bli Agnelli” tänker ni? Sant. Däremot bär man aldrig kläder med annan självklarhet än den man själv väljer, och bevisligen kan en kavaj trots något lägre placerade spetsiga slag, se sylvass ut. Samtidigt som många dubbelknäppta blazers med spetsslag i höjd med bröstvårtorna, troligtvis fortfarande kommer att ge ett oerhört trist intryck.

Dagens flow, strax över 7 minuter samlade electro-dissonanser i ett magiskt, bombastiskt driv av Hot Chip: ”Flutes

Det här inlägget postades i Inspiration, Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lägre gorge line…

 1. Andreas skriver:

  Låg Gorget eller Gorge line är något som tyvärr inte alls fungerar för mig. Tycker en högt placerad sådan lyfter blicken mot axlarna och ger ett slankare och längre intryck.

  Jag älskar den Neapolitanska skolan med slag som böjer sig inifrån och ut mot axlarna och gärna i en rullad 2/3 knäppning. Gorgeten får gärna vara placerad högt upp på nyckelbenet. Bra exempel på just den detaljen är Cesare Attolini och Sciamat.

  Sen uppfattas alltid ett spetsigt slag som högre och det ser sällan bra ut om man har samma höjd som på en notch lapel då spetsen riskerar att sticka över axeln.

  Det går ju trender i detta också men jag personligen håller inte Agnellis val i just den här bilden som hans främsta.

  • Gussie skriver:

   Jag är med dig Andreas i denna fråga. Bilden ovan vinner inte över mig. En högre skuren gorget drar som du skriver blicken uppåt och ger bäraren ett ”rakryggat” intryck. Jag tror faktiskt att även Agnellis kostym ovan skulle se bättre ut med en högre skuren gorget.

 2. Archibald skriver:

  Intressant feedback. Håller definitivt med om att Sciamáts snitt är att föredra, och att även spetsiga slag med högre placering tveklöst ger ett renare, mer stilmedvetet intryck.

  Sen har det ju precis som du antyder med synintryck och symmetri att göra. Slagen på bilden förstärker horisontallinjen och illusionen av axelbredd rätt brutalt, vilket ju kan vara positivt för riktigt långa och smala kavajbärare 😉

  Jag förvånades lite över min egen reaktion. Tror att det är just det spetsiga slaget som övertygar mig i det här fallet. En vanlig ”notched lapel” i den höjden hade inte passerat. Sen kan det ju mycket väl ändå ha att göra med bäraren i sig och tidsandan i fotot.

  Jag försöker alltid ifrågasätta även mina egna invanda ideal för att inte stagnera. Insikten ovan, att det intalade inte alltid gäller undantagslöst, var smått uppfriskande 🙂

  • Mästaren skriver:

   Måste säg att jag gillar din ansats ”Jag försöker alltid ifrågasätta även mina egna invanda ideal för att inte stagnera. Insikten ovan, att det intalade inte alltid gäller undantagslöst, var smått uppfriskande”
   Sen måste jag säga att jag tycker mannen på bilden utsrålar stil, och ja! jag tycker det är snyggt. Men precis som fiatbilarna i bakgrunden, som också är snyggare än dagens likformiga tvålkoppar är det samma sak det med den kavajen. den är ett vackert något passé barn av sin tid…

  • Andreas skriver:

   Dina sista meningar är bland det bästa jag läst på länge! Spot on!!

   Jag tror det ofta har med att en hög gorge line tillåter en lite högre placerad knäppning vilket ofta höjer bäraren midja och ger uppfattningen av längre ben. Detta är en av anledningarna till att jag gillar just rullad treknäppning..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s