Test: Andrews Ties skjortor

När vi för en tid sedan skrev om Andrews Ties, fick jag många frågor om deras skjortor. Jag har själv också varit sugen på att prova deras plagg med ett något djärvare formspråk än de engelska motsvarigheterna. Framförallt med avseende på kragmodell. Diskret engelskt i all ära, men ibland saknar jag matiga kragar med lite höjd och attityd, utan att de för den skull väcker tankar om stora sjuttiotalsskjortor med enorma kragsnibbar.

Efter något mail där uppsåtet presenterats tydligt, skickade Andrews Ties över två exemplar av olika modeller ur ATs collections serie för okulär dissektion och bedömning. I vanlig ordning förvarnades sågning om sådan skulle bli nödvändig.

Inledningsvis varnade man på AT för att skjortorna generellt riskerade att ha korta ärmar i förhållande till kragstorlek. Ett vanligt problem när vi ibland långa skandinaver med gängliga gestalter provar plaggen. Med facit i hand kan jag dock säga att det inte var några som helst problem. Kragstorlek 40 gav en ärmlängd som i mitt fall gott och väl räckte till.

Efter ytterligare efterforskningar i frågan om AT-skjortornas ärmlängd, har jag fått veta att man i butiken har ett antal preparerade provskjortor. Läsare har hört av sig och påpekat hur skjortorna som krympt de första tvättarna, med en aningen kortare ärmlängd som följd. För att underlätta för kunderna, har Andrews Ties därför ett antal provskjortor i butiken, vilka tvättats upprepade gånger för att de skall uppnå den slutliga storleken. På så vis kan kunder redan i butiken avgöra med större säkerhet vilken storlek de bör köpa.

För att ta det hela från början, inleddes det hela med mitt klassiska test av skjortor. Direkt ur Jiffykuvertets trånga hopvikta tillvaro packades de båda skjortorna upp och hängdes på galgar kvällen innan användning, varpå de fuktas ordentligt med duschflaska. Button Downskjortan i tyg från Tessitura Monti blev omgående fullständigt slät, och höll sig så då den torkat. Strykning helt överflödig.

Alla skjortor i ATs Collection-serier i vilka de båda testskjortorna ingår, är försedda med små dekaler som anger vart tyget vävts. Båda väverierna för skjortorna i testet är italienska och arbetar uteslutande med egyptisk bomull av högsta kvalitet. De anlitas av andra tillverkare så som Boggi, Zegna, Brooks brothers mfl. Väveriet Tessitura Monti anses vara ett av världens ledande.

Skjortorna från Andrews Ties är av 100% bomull och inte behandlade (finisherade). Tygerna har med andra ord inte preparerats med kemikalier för att de exempelvis skall hålla sig släta längre. Istället låter man helt enkelt den naturliga vävkvaliteten tala för sig själv, och tilltala skjortbärare som prioriterar dessa egenskaper. Jag tycker själv inte att skjortorna efter en dags användning höll sig minst lika släta som plagg från andra tillverkare, vilka lagt ner ett omfattande arbete på just finisheringssteget i tygbehandlingsprocessen. Sen återstår det att se ur tygerna åldras med tiden och längre användning.

Vad det gäller stygntäthet så sys ATs skjortor med 5-8 stygn per centimeter och med double single needle stitching (single needle stitching används i den billigare Andy serien). Knapparna är av pärlemor och är på typiskt italienskt vis något tjockare än tex de engelska. Utöver de båda provade kragmodellerna, har ATs ytterligare kragtyper i sitt sortiment. Bland annat en aningen lägre mer klassisk cutawaykrage, en turndownkrage vilka idag är svåra att hitta i välavvägda varianter, samt en lägre button down-krage vars utformning enligt utsago skall skall vara mycket lik kragmodellen i detta inlägg.

Skjortan med den något högre och vidare cut away kragen är vävd i royal oxford tyg i twofold. Doppio Ritorto anges i kragen, vilket enligt ATs normalt görs för alla skjortor som sys i twofold fabrikat. Jag har inte fått bekräftelse från AT i Milano men jag tror att även detta tyg är i 100/2 (Serie Collection 2).

Kragkonstruktionen är limmad, i likhet med skjortorna från många andra tillverkare i prissegmentet. Det ger i mitt tycke kragen en aningen stramare framtoning. Ett lätt sätt att avgöra om en skjortkrage är limmad eller sydd, är att föra fingerspetsen över kragytan. Om det blidas som en liten ”våg” av tyg framför fingret, är kragkonstruktionen sydd, vilket exempelvis gäller för T.M. Lewins skjortor.

Limmad eller sydd krage är i stor utsträckning en smakfråga, och inte nödvändigtvis ett mått på skjortans kvalitetsnivå. En sydd krage kan ge ett mjukare och aningen mer ledigt intryck, och är exempelvis svår att få lika stramt slät som en limmad krage.

Passformen är figurnära, utan att vara åtsmitande tight både över kropp och i ärmvidd. Kragarna är som tidigare nämnt generöst tilltagna i höd på de modeller som ingick i testet. ATs har även en lägre mer klassiskt hög spreadkrage i sitt sortiment.

Jag har som tidigare nämnt normalt kragstorlek 40. dessa skjortor är i storlek 40 fortfarande bara en lite aning stora i vidden. av erfarenhet har dock i stort sett alla skjortor jag äger, i alla prisklasser, krympt någon halvcentimeter i kragstorlek efter några tvättar. Då kommer dessa att sitta perfekt.

Gällande BD-kragen erbjuder den många användningsmöjligheter. Den ger olika intryck beroende på om den bärs med en aningen tunnare slips som ger en mindre knut, i jämförelse om man bär en fylligare ullslips. En tunnare byggd slips låter kragen ta mer plats i synintrycket, med en avslappnat mjuk vågform som resultat. Kragmodellen lämnar med gott resultat även utrymme för de större slipsknutar som en grövre uppbyggd ullslips medför.

Helhetsintrycket av skjortorna är hittills mycket bra. Jag har som sagt inte haft dem någon längre tid, och ännu inte sett hur de åldras och så vidare, men utgångsläget bådar gott. Jag föredrar just nu båda kavajer och slipsar med grövre ytstrukturer och nedbantad konstruktion, och i det sammanhanget tycker jag de provade skjortorna helt rätt.

Andrews ties har tyvärr ännu ingen svensk webshop. Däremot har Henrik i butiken på Rörstrandsgatan 10 ställt upp och postat varor. Visserligen saknas möjligheten att kika runt bland varorna innan köp, men nämnde butiksägare har sällsynt träffsäkert själv valt ut både skjortor och slipsar ur butikens sortiment efter inmailade önskemål om material, väv och ytstruktur samt färg och mönster. Med prisnivån i fråga (iaf gällande slipsarna) är det en spännande chansning att göra.

För er som är intresserade att prova deras varor, kan vi efter lite förhandling erbjuda TDC specifika priser. Antingen köper ni en valfri slips med 20% rabatt, eller så får en valfri jacquardslips eller näsduk vid köp av två valfria skjortor (549 – 899:-). Erbjudandet gäller till och med den 30/4, och ett köp per kund. Ange på något sätt The Drones Club som referens vid köpet.

Avslutar det hela med veckans ös: Django Django och spåret ”Default”

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Test: Andrews Ties skjortor

 1. Lord Sidcup skriver:

  Stiligt (om man bortser från min personliga BD-aversion)!

  Och nu till dagens spådom:

  *tittar djupt i kristallkulan*

  Hmmmm… En person vars namn börjar på ”L” kommer snart att yttra att detta är skitfult och att jeansbärande borde beläggas med dödsstraff.

  /Spode – tillfälligt förordnad bloggspådam

  • Lulu skriver:

   ”Bingo!”

   Rullade igenom bilderna, inget foto fick mig att höja på ögonbrynen förrän det tredje sista. Snyggt, tänkte jag men så rullade jag ner och fick se ett par jeans. Förfärligt. Ett par mörkblå byxor i mollskinn hade varit snyggt.

   Ränderna sitter för tätt på BD-skjortan.

 2. Mats Flördeg skriver:

  Har tittat på en kamrats Andrew Ties-skjorta och jag instämmer i att de verkar väldigt trevliga. Speciellt passformen fall mig på läppen. Kroppsnära utan att blir för tajt. Och det verkar ju onekligen ge rätt mycket för pengarna jämfört med andra skjortor som finns på den svenska marknaden (om än fortfarande en bra bit bakom CT- och TML-skjortorna).

  Till skillnad från Sicup är jag förtjust i Button Down(i lagoma doser), däremot är jag rätt nogräknad när det gäller hur BD-kragarna ska se ut. Och Andrews Ties BD-kragar är allt för stora för min smak. Och det här med tvåknäppt krage har jag aldrig förstått mig på. Men det är som sagt helt och hållet en subjektiv uppfattning.

 3. Peder H skriver:

  Såg trevligt ut! Men det där med double single needle stitching respektive single needle stitching vill jag gärna veta lite mer om. Det förstnämnda har jag inte hört talas om och det sistnämnda brukar ju inte höra till just en billigare underlinje. Sid-, axel- och ärmsömmar på standardskjortor brukar sys med dubbelnål, vilket ger två synbara sömmar från utsidan, och de karakteristiska kedjestygnen sett från insidan. Singel needle skjortor ska ju sys med enkelnål två gånger vilket ger en synlig söm från utsidan och två synliga sömmar med riktiga stygn från insidan. Mer arbete men smidigare sömmar…

 4. Magnus A skriver:

  Archibald, du skriver:
  ”Helhetsintrycket av skjortorna är hittills mycket bra. Jag har som sagt inte haft dem någon längre tid, och ännu inte sett hur de åldras och så vidare, men utgångsläget bådar gott.”

  Skulle vara trevligt att få veta i förhållande till vad!
  Är det CT eller TML som är din referensram eller betydligt dyrare skjortor som Emma Willis?

 5. Jb skriver:

  Tyvärr såg inte skorna särskilt bra ut. Rent ut sagt fula. Vet inte om bilden är dålig eller skorna gamla. Men ig på bilden

  • Mycroft skriver:

   Eller så har du och författaren helt enkelt olika smak vad gäller skor? Känns som det mest troliga tycker jag.

   Trevligt test tycker jag! Får man fråga vad det är för kavaj på bild 1 och 2? Tror jag kan ha en likadan 😛

   • Archibald skriver:

    Båda kavajerna kommer från The Tailoring Club. Den första mörkare är sydd av ett stickat kokt ulltyg, och den ljusare av en lättare Donegal Tweed.

   • Mycroft skriver:

    Ah. Då har vi inte samma, men den första är väldigt lik en av mina!

  • Lord Sidcup skriver:

   Jag ser inget fel på dem. Jag är inte överförtjust i just den nyansen, men det är, som redan sagts, en ren smakfråga. De ser ut som…brogues.

 6. laphroaigman skriver:

  Jag köpte två skjortor från AT för några månader sedan och håller med i mycket av det du skriver. Till skillnad från dig tycker jag dock att ärmlängden är lite av ett problem. Redan i utgångsläget var de något lite kortare i ärmen än jag önskat mig. Dock var passform och känsla i övrigt så positiv att jag slog till. Efter tvätt har ärmarna blivit ytterligare något kortare, så ur mitt perspektiv skulle det vara önskvärt om modellerna fanns i flera ärmlängder, som exv. hos Skonare.com.

  • Archibald skriver:

   Bra komplettering av inlägget. De kommer vad jag förstått snart starta en MTM-service, som dock förmodligen av förklarliga skäl blir dyrare än basutbudet. Vi sänder med dessa rader ATs ett önskemål om modeller med extra lång ärm för den nordiska marknaden 🙂

 7. laphroaigman skriver:

  Angående ärmlängd som jag nämnde i förra inlägget, undrar jag om det generellt är så att italienska skjortor har tendens att krympa mer än exv. engelska? Jag har aldrig haft det här problemet med skjortor från Pink, Emmett mfl, medan de skjortor jag har från Canali, Mabro mfl ofta har tappat någon halv centimeter efter tvätt. För att inte tala om Mastai Ferretti som tappat betydligt mer än så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s