Läsarfråga: Vintagebröllop

Vi får med jämna mellanrum mång intressanta stil och klädrelaterade frågor. Senast i raden frågar signature ”Matthew” efter inspiration, ettstundande bröllop. Jag tänker att många av er läsare säkert har fler matnyttiga tips att bidra med, utöver mina jtankar om saken:

Go’kväll

Jag har rätt nyligen upptäckt denna sida och insett att detta är det självklara stilvalet att följa framöver.
Nu är det dock så att jag kommer gifta mig i sommar och planen är att luta åt det okonventionella hållet, så vi siktar på ett 50-60 tals influerat vintagebröllop istället för standard kyrkbröllop.

Jag för min del letar därför med ljus och lykta efter vackra skor, byxor, väst och slips eller fluga och eventuellt passande hatt (!) att bära på en sen eftermiddag i juni ute i skogen vid en timmerstuga och sjö.

Hitills har jag känt att ljusa sand-färger är rätt väg att gå, men rena linnetyger känns allt för luftigt, så en glenn check mönstrad bomullsväst med brudens silkestyg till baksida och foder tänkte jag mig. Men kan man ha hatt? Och vad ska man sikta på för mönster för flugan / slipsen?

I skoväg tänkte jag mig något oxford-aktigt, ljus kalv, burnished, men är det helt fel?

Som sagt, det finns många idéer men jag är tillika “nybörjare” här trots allt och alla tips om vad som passar och var man kan få tag på plagg och attiraljer uppskattas

Mvh “Matthew”

Vad roligt att du gillar bloggen. Trevligt med vintagetema på bröllopet med. Jag tror det blir svårt att säga vad som är “rätt” eller “fel” i det här sammabhanget. Min tolkning av dina egna tankar ovan, lutar åt en mer vardaglig kostymbaserad femtiotalsklädsel, snarare än högtid. Inget fel i det valet alls. Mitt tips blir dock att googla tidstypiska bilder som inspiration.

Hela grejen med klassisk stil, är att den ju i mångt och mycket är relarivt oföränderlig över tiden Detaljer som slipsbredd, vidden på kavajens slag eller byxornas ben varierar ju över tiden, samt att hatten idag ju är relativt sällsynt i vardagen.

Även på femtio och sextiotalet var det nog ofta vanligt med jackett eller frack vid ett mer formellt tillfälle som ett bröllop.

Om vi dock tänker oss ett generellt kostymresonemang med femtiotalsinfluenser, ser jag en smalareslipsbredd, aningen högre byxmidja, smalare kavajslag , trenchcoat och just hatt. Mer om denna och var du får tag i vettiga alster idag till vettigt pris, i detta äldre inlägg.

Ett hett tips om ett riktigt orakel på området skräddade vintagekläder, är Alexander Marchesan. Maila honom, eller ännu bättre, gör en helgexkursion till hans butik i Stockholm. Där torde du kunna hitta allt du behöver, från skor till hatt, och få expertisguidning på köpet.

Sen, ett ämne som alltid är känsligt i sammanhanget (ofta för bruden i synnerhet) men som jag ändå i all vänlighet vill påpeka: lägg inte för mycket möda på att försöka matcha varandra. Ni ska båda vara strålande vackra tillsammans, men för det krävs inte att ni tillsammans för tankarna till de där ekipagen med tidstypisk raggarbil, ihopkopplad med en husvagn lackerad i samma färg som bilen.

Lycka till.

Det här inlägget postades i Inspiration och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Läsarfråga: Vintagebröllop

 1. Lord Sidcup skriver:

  Jackett var nog INTE vanligt på femtiotalsbröllop. Den populariserades i Sverige, enligt min mor och far, av prinsessan Birgittas bröllop 1961. Pappa bar jackett på sitt bröllop året efter och det var då alldeles nytt och modernt.

 2. mestaren skriver:

  Gillar din matchnings-liknelse 🙂
  Men en vit klänning(gissar jag) – vit skjorta (något annat är väl otänkbart) – vit bröstnäsduk, är nog fullt tillräcklig matchning.

 3. Jonas skriver:

  A Marchesan har inte haft någon butik i Stockholm sedan augusti. Han skulle öppnat en ny vid Odenplan men det verkar ha blivit kraftigt försenat. Möjligt att den öppnar(t) i dagarna men varje gång jag hört av mig de senaste månaderna har beskedet varit ”2-3 veckor”.

 4. Gussie skriver:

  Ska du ha 50-tals bröllop skulle jag nog föreslå att satsa på mönstrad fluga. Flugan hade en liten renässans på 50-talet och var då ofta lite mer fyrkantigt/rakt formad än idag.

 5. We supply a number of grooms with vintage wedding suits and accessories for their big day : )

  There are some wonderful images of vintage weddings that we have supplied to be seen here : http://www.tweedmansvintage.co.uk/pages/vintage-wedding

  • Archibald skriver:

   We usually do not allow commercial links, but I’ll make an occasional exception here since I regard this one to be relevant for the post subject.

 6. Fläderblom skriver:

  På ett svenskt bröllop på 1950-talet var det antingen kavaj eller frack som gällde. (Klädkoden ”kavaj” används här i dess klassiska betydelse, alltså det som Magdalena Ribbing och hennes proselyter envisas med att kalla ”mörk kostym”). Samma klädkoden gällde alla festdeltagare – brudpar likaväl som gäster. Påfundet att brudgummen går i frack (eller maskeraddräkten ”frock coat”, ett slags mönstrad bonjour) medan övriga har kavaj är av senare datum. Frack användes nästan uteslutande vid kyrkbröllop. Borgerliga bröllop var mindre vanliga än i dag. Då var det i regel mindre av pompa och ståt, och klädseln var kavaj. Jackett är inte traditionell bröllopsklädsel i Sverige. I dag bärs den av dem som har sett för många amerikanska och brittiska romantiska komedier. Tidigare har plagget framför allt använts av personer av utländsk härkomst (exempelvis prinsessan Birgittas make, se ovan).

  Om man vill ha inspiration till ett genuint 50-talsbröllop föreslår jag att man går till böcker om vett- och etikett-böcker och liknande från den tiden. ”Svenskt husmoderslexikon”, utgiven i sex band i flera upplagor under 50- och 60-talen är en bra början. Där finns det mesta man kan vilja veta om både kläder och mat för bröllopet. Finns på ett bibliotek eller ett antikvariat nära dig.

  • Lord Sidcup skriver:

   Tilläggas kan att frockcoaten är jackettens föregångare i Storbritannien. Den används på bröllop i England ibland, men den är anakronistisk och blir allt ovanligare där – till skillnad från här.

   Mest stilfullt är förstås ett bröllop där ALLA har frack respektive jackett – det är mest av ekonomiska skäl, givetvis, som man inte organiserar det på det sättet; de flesta har varken frack, jackett eller smoking i dag. Renodlade jackettbröllop torde ha varit mycket ovanliga även förr, då ganska få någonsin har haft en jackett.

   • Fläderblom skriver:

    Bonjouren, som kallas frock coat på engelska, är jackettens föregångare. Den var dessutom ett vanligt arbetsplagget för högre tjänstemän under slutet av 1800-talet. Det finns otaliga fotografier med parlamentsledamöter, industrimän, banktjänstemän och andra i detta eleganta plagg. Då är det dock nästan alltid svart. Det som i dagens Sverige kallas ”frock coat” (eller till och med ”frack coat” i en butik på Hornsgatan i Stockholm) och bärs av brudgummar med tvivelaktig smak är något annat. Snittet är snarlikt, men de är ofta kraftigt mönstrade och sydda i något slags ersatz-brokad. En klassisk, svart bonjour har jag aldrig sett på ett nutida bröllop. Ingen redingote heller, för den delen. Ej heller en syrtut. (Notera att terminologin är lite svajig. Beskrivningarna av respektive plagg varierar en del mellan olika källor. Vissa hävdar att en bonjour måste vara dubbelknäppt, andra inte. Motsvarande osäkerhet råder kring spetsiga slag, markerad midja med mera.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s