CT Black Label Suits

Ibland måste man i vetenskapens tjänst utsätta sig för webköp, där resultatet inte alltid är helt givet. Sedan en tid tillbaka har ett sådant köp hängt i garderoben i väntan på en första testkörning. Plagget i fråga är en av Charles Tyrwhitts ”Black Label” kostymer. Jag hittade den redan då den var ny i sortimentet i CTs webbutik.

Då den inte är av ett givet basgarderobsstuk, utan sydd i ett mönstrat tyg med aningen mer attityd, fick köpet vänta. När rean infann sig, fanns kostymen enligt mina planer kvar.

Hela inköpsförloppet är för det första att rekommendera när det gäller plagg som sticker ut aningen mer än den vanliga mellangrå eller blå kostymen. Rutiga, eller generellt mönstrade kostymer tenderar ofta att ratas av den genomsnittlige kostymanvändaren, och blir kvar till långt bättre pris vid utförsäljning på rea. Har du som jag en vanlig storlek kan det dock vara bra att hålla lite löpande koll på utbudet, då det är lite förargligt att missa chansen på grund av att din storlek tagit slut.

Som den grånade herren med måttband kring halsen i T.M. Lewins butik på Jermyn Street uttryckte saken, brukar kavajer i storleken 38R ”Disappear like gold dust”. Kort sagt används de av många, och tar därmed ofta slut tidigt. Samma sak gäller enligt erfarenhet de ofållade byxorna i midjestorleken 32”.

Kavajen är byggd på en halvkanvaskonstruktion som bland annat ger en bättre rullning på slagen än den genomsnittliga limmade kavajen. I det här sammanhanget är det värt att påpeka att långt ifrån alla Charles Tyrwhitts kavajer har kanvaskonstruktion. Bloggar som denna lockar annars många att tro att halvkanvas är standard hos leverantörer som exempelvis CT och T.M. Lewin. Jag var tidigare intresserad av en riktigt snygg variant uppsydd i Harris Tweed och mailade CT, vilka meddelade att kavajen hade en limmad konstruktion.

För att ta diskussionen ett steg längre, tycker jag absolut inte att man kategoriskt skall rata alla kavajer med limmade mellanlägg, då tekniken och hållbarheten i dessa är riktigt bra idag. Åsikten att limmade mellanlägg riskerar att släppa och resultera i bubbligt tyg är inte alls lika aktuell idag som när tekniken började användas. Det krävs oftast ganska hård misshandel av en limmad kavaj för att mellanlägges skall släppa. Exempel på sådan behandling är upprepad kemtvätt, och omilt användande av strykjärn. Dock är en limmad kavaj kanske inget som kvalitetsmässigt går i arv till nästa generation.

Utan att djuploda för mycket i ämnet halvkanvaskonstruktion, kan nämnas att det övre delen bröststycket försetts med ett lager grövre kanvastyg som sytts fast i kavajens inre tyglager, samt på insidan av slaget. Detta ger upphov till en i vissa avseenden något styvare känsla med mer stuns än kavajen som endast har ett mellanlägg av fastlimmad Vlieseline eller liknande material. Samtidigt ger det sydda mellanlägget två lager som i och med den rörliga fogen av stygn blir mer flexibla och formar sig bättre efter bärarens kroppsform.

Något många inte vet eller tänker på, är att en kavaj med halvkanvaskonstruktion, även är limmad över hela frontstycket. Orsaken är att frontstyckets nederdel behöver stadga. Om det limmade området skulle avslutas mitt på fronten där kanvasdelen tar över, skulle övergången bli synlig på yttertyget. Det limmade skiktet ogör dock inte fördelarna som ges av det sydda övre delarna i konstruktionen. Detta då det är mycket tunt, och huvudstadgan och de formmässiga egenskaperna i kostruktionen ges av det sydda skiktet.

På det vänstra slagets insida har knapphålet kompletterats med två små öglor. Dessa är till för att styra upp den blomma man vid valda tillfällen gärna bär i det för ändamålet avsedda knapphålet. En enkel, ensam blomma är oftast väldigt stiligt i sin enkelhet. Ibland används mer uppbundna kompositioner som då bland annat kallas corsage eller boutonniere.

Modellen på CTs Black Labelkostymer är snittmässigt något mer modern än det övriga utbudet. Kavajen har gjorts något kortare, och siluetten är mycket figurnära skuren. Vi pratar dock inte den nära nog midjekorta modell man hittat i många svenska kedjor de senaste åren. För egen del känner jag att längden ger ett aningen ledigare intryck, och gör att kavajen exempelvis lämpar sig mycket bra att använda som uddaplagg.

Ärmsluten på kavajen har försetts med fungerande knapphål. På inget sätt ett benchmark för kvalité, men i mitt tycke en riktigt trevlig detalj om den ursprungliga ärmlängden sitter som en smäck redan från början. Fungerande knapphål medför problemet att ärmlängden inte kan korrigeras, då båda tyglager i ärmslutet är perforerade av knapphålen. Några tillverkare som levererar fungerande knapphål på sina kvajer, har medvetet valt att lämna de två sista hålen osårättade om behovet av längkorrigering uppstår.

I mitt fall hade jag möjligheten att prova en av Señor Flördegs CT-kavajer innan ordern lades. DEen var visserligen inte av samma modell, men gav ändå en fingervisninh om viken ärmlängd jag hade att vänta på den beställda kavajen. Jag är generellt en ren stl 48, och beställer engelska kavajer i 38R. Dessa har oftast en enligt mig bättre ärmlängd vid leverans (läs kortare) än de kavajer jag köpt i sverige.

Kavaj och ärmlängd

På just den här kavajen, hade man trevligt nog valt att fodra den med tyg i två olika färger, där det djupt vinröda och ljusare buteljgröna tonerna kompletterade varandra snyggt. Ytterligare några trevliga detaljer, är att knapparna är gjorda av Corozo, ett naturmaterial av skalet på en nöt med samma namn, och det förhållandevis grova yttertyget av ull är vävt i England.

Gällande kostymbyxorna var midjehöjden en liten besvikelse, då den känns lägre i verkligheten än det synintryck jag fick av produktbilderna i webbutiken. Återigen, är det ingen extremt låg midja med riskt för exponering av underkläder, eller skjortor som irriterande inte stannar i byxlinningen som följd.

32” i midjevidd visade sig sitta aningen snävare än vad exempelvis T.M. Lewins byxor brukar, men detta kan mycket väl även bero på utebliven motion i lunginflammationens fotspår, och inte nödvändigtvis på märklig byxstorlek. Benvidden är dock mycket väl avvägd, där bensluten är ca 22cm vida vid leverans. Föredrar man smalare, är det mycket enkelt och billigt att korrigera. Med det sagt, önskar jag en trevlig helg.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till CT Black Label Suits

 1. lano skriver:

  Fin kavaj. Jag förstår inte riktigt varför den skulle vara varken uppkäftig eller kaxig? Ser ingen anledning varför man inte skulle kunna ha den där kostymen vid tillfällen som inte är allt för formella. Tycker det var en fin kavaj som ser ut att sitta rätt bra.

 2. Markus N skriver:

  Mycket snyggt, om priset var det rätta kan det nog kallas ”kap”. Härlig slips också, förresten.

 3. Lord Sidcup skriver:

  Mycket stiligt! Det är inte mycket annat att säga. 🙂

 4. drprobert skriver:

  Kostymen tycks sitta perfekt! Tjusigt! Håller f ö med om att engelska kavajer generellt har bättre passform jfr utbudet i de flesta svenska butiker. I den egna garderoben är favoriterna f n TM Lewin och Austin Reed.

  Fantastisk avrundning med The Shock of The Lightning!

  Trevlig helg.

 5. Lulu skriver:

  Ser fint ut! Fast till jeans passar kavajen inte.

 6. mestaren skriver:

  Snyggt, synd att min kroppsform och slimfit (som jag misstänker CT’s tailored Fit är) är två oförenliga storheter, utan att jag är fet måste påpekas!
  Dock går en rysning genom kroppen under en av textens passager, ”Vi pratar dock inte den nära nog midjekorta modell..”. jag fick en bild av 80 talets riktiga midjekorta bolerolinande saker.
  Rysningen fortsätter och tvekan huruvida nattsömnen blir lugn finns där också. Är det till 80 talets kavajer vi är på väg ? Låt oss starta en rörelse mot detta ….
  Ja jag käner mig lite extra konspirationsteoretisk denna afton….

 7. nostalgikern skriver:

  Snyggt! Jag har övervägt att beställa den där, och nu kanske det är dags. Slipsen var också en succé!

 8. SL skriver:

  Snyggt!
  Hur är denna i storlek mot ”vanliga” CT kostymer/kavajer?

  • Archibald skriver:

   Som jag förstått saken är de storleksmässigt ganska lika, men skiljer sig modellmässigt enligt inlägget.

 9. Garderners Delight skriver:

  En välsittande kostym och ett riktigt vackert tyg. Den har definitivt något tidlöst över sig. Själv skulle jag gärna komplettera med bruna skor och brunt bälte vilket ger ett mjukare, något varmare intryck. Men det kanske är mer landet än stan? Jag bugar för ditt lyckade inköp!

  • Archibald skriver:

   Tackar. Angående svart kontra brunt brukar jag variera efter dagsform. Som du säger, ger det bruna en klart mjukare och mer avslappnad framtoning.

 10. Jerzy skriver:

  Bortsett från den groteska windsorknuten, den icke-vita näsduken samt det alltför tighta snittet på kostymen så tycker jag nog att detta är det snyggaste och tidlöst stiligaste Archibald haft på sig på någon bild.

  Svart stickad slips är också en personlig favorit!

  ——————————————————
  Jerzy – Hellre välklädd än dyrt klädd.

  • Archibald skriver:

   Tackar för spännande tankar. Som en hjälp vid framtida reflektioner, vill jag nämna att en Windsor sällan eller aldrig blir assymetrisk som knuten på bilden.

   Dock har du lite rätt ändå, eftersom windsorknuten inte är något annat än en efterapning av de ibland större four in hand-knutar Edward VIII åstadkom via slipsar med grövre mellanlägg och volym 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s