De 5 bästa brittiska regementesslipsarna?

Vilka är egentligen de bästa brittiska regementesslipsarna? Ämnet skulle kunna sysselsätta ett gäng drönare en hel kväll på den lokala puben. Här kommer mina 5 högst personliga favoriter och varför.

5: 9th / 12th Royal Lancers (Prince of Wales’s)

De brittiska 9:e och 12:e lansiärerna bär en enkel med stark kombination i form av en smalare gul rand mot en röd bakgrund. Matchas väl i mot såväl blått som grått och vit. I en i en övrigt nedtonad klädsel blir slipsen färgklicken.

4: Argyll and Sutherland Highlanders

The thin red line bär kanske en av de mest välkända slipsmönstren. Denna kombination har blivit reproducerad ett oräkneligt antal gånger och Brooks Brothers har en rad varianter i sitt standardutbud. Man kan lätt förstå dess popularitet. De mörka sobra färgerna tillåts ta sin plats men slipsen får ändå viss distinktion genom sina två ljusare sidofärger.

3: 2nd Battalion Connaught Rangers

The Connaught Rangers avvecklades redan 1922 i samband med bildandet av den irländska fristaten men deras slips i  grönt och fuchsia är en pärla. Grönt är en färg som fungerar väl med rosa och det syns inte minst här.

2: The Blackwatch

The Black Watch slipsmönster tillhör nog en av de mest lättanvända kombinationerna. Vinrött och buteljgrön på en marinblå botten är svårt att misslyckas med. Men det smakfulla behöver inte alltid vara det mest komplicerade. I detta mönster är det framförallt valet av proportioner som är väl värt att uppmärksamma. De röda och gröna fälten är hälften så stora som det blåa vilket skänker harmoni.

1: The King’s Shropshire Light Infantry

The King’s Shropshire Light Infantry lades ner 1968 men dess slipsmönster brukar återkomma i handeln med jämna mellanrum. Precis som i Black Watch-slips används mest enkla färgkombinationer men de placeras i ett mer avancerat mönster. På så sätt blir slipsen inte bara enkel att använda den blir också mer minnesvärd. Ibland ser man den i ljusare färgsättning vilket gör att den inte alls kommer till sin rätt. Men med rätt ton i färger är den min klara favorit.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till De 5 bästa brittiska regementesslipsarna?

 1. chuffnell skriver:

  Men du har ju glömt de tre bästa, käre Gussie.

  Royal Fussiliers:

  Sandhurst (arméns officersskola):

  Princess of Wales’s Royal Regiment:

  /Chuff

 2. Mycroft skriver:

  Ah! Argyll and Sutherland Highlanders är något av en favoritslips hemma hos mig. Vet någon förresten hur stort allvar regementsslipsar tas på i Storbritannien? Kommer någon bli upprörd om du använder en slips utan att ha tjänstgjort vid just det regementet (eller alls), eller har de flesta förlikat sig med att slipsarna säljs som vanliga slipsar i handeln?

 3. Peter S skriver:

  Tror att de flesta förlikat sig med tanken, men likväl så kan det nog sticka i tjänstgörandes ögon att se en symbol för sitt regemente bäras av en osnuten utlänning. Ett sätt att komma runt problemet är att köpa amerikanska slipsar i samma färgsättning – traditionellt går ränderna på brittiska regementsslipsar från den vänstra skuldran/axeln ner mot den högra (Alltså från höger till vänster på själva slipsen). Amerikanska går traditionellt tvärtom, Brooks Brothers t.ex har bara randiga slipsar i denna sättning. Om man spenderar mer tid i Storbritannien än i USA, och är osäker på hur många av de britter man träffar är insatta i ämnet, kan det vara ett tips.

 4. Lord Sidcup skriver:

  1 och 4 får mina röster.

 5. Mycroft skriver:

  Mountain and Sackett har ett stort utbud av regimentsslipsar. Har dock aldrig handlat av dom, så jag kan inte säga något om kvalitén eller servicen, men de ger i alla fall mig ett bra intryck. Alla slipsarna under ”Regimental ties” verkar inte komma från militära regimenten, utan en del är nog sport-lag och skolor.

  http://www.mountainandsackett.com/

 6. Andreas skriver:

  Regimentalmönstrat är tyvärr inte min grej alls. Förstår charmen bakom men det fungerar sällan i praktiken för min del. Polka-dots och små diskreta mönster som blommor, adelsvapen, elefanter eller liknande mot en solid bakgrund i t ex navy, vinrött, lila eller brunt är mer min melodi.

 7. Fläderblom skriver:

  I likhet med Peter S trodde jag att brittiska regementsslipsar alltid var randiga på /-ledden. Därför blev jag förvånad när jag såg The King’s Shropshire Light Infantry (sist i listan) som är \-randig, på samma sätt som de amerikanska slipsar som imiterar brittiska regements- och klubbslipsar.
  Skall slipsen ha denna randning eller har något spegelvänts på vägen genom cyberrymden? Om den är randig på omvänd ledd, vet någon varför man har valt att göra så?

  Den som vill veta hur det kan gå om man bär en brittisk slips som man egentligen inte är berättigad att bära bör läsa Slipsen i Krakow av Jolo (Jan Olof Olsson).

  • Gussie skriver:

   Att brittiska regementesslipsar faller ifrån vänster till höger är den generella regeln. Men det finns undantag. Några stycken kan t ex ses på Smart Turnouts hemsida: http://www.smartturnout.co.uk/products/ties/military-ties.html

   När det kommer till vilka mönster man kan använda så finns det så många kombinationer tillhörande regementen, universitet och klubbar att det i praktiken skulle vara omöjligt att bära randiga slipsar överhuvudtaget om man skulle ta hänsyn till alla dessa.

   När det är lämpligt att bära dessa mönster och inte handlar mer om kontext än fasta regler. På samma sätt som man kanske inte bör springa omkring i en blåvitrandig halsduk i Cambridge om man inte tillhör Peterhouse bör man inte springa omkring runt vid regementeskaserner i det lokala regementets slips om man inte tillhör dem. Men att bannlysa t ex röd-blå randiga slipsar i Sverige för att de även bärs av brittiska gardessoldater blir lite knasigt.

 8. Markgreven skriver:

  Vilken strålande palett! Inte utan att vårkänslor infinner sig samt ett visst måtta av avund när man betänker hur våra svenska ”regementsslipsar” ser ut (såväl stil som kvalitet…, eller kanske snarast bristen på båda!)

  • Mästaren skriver:

   finns det sådana? Svenska regementsslisar alltså?

   • Peder skriver:

    Nej, det finns inga fastställda regementsslipsar i Sverige. Däremot så har en del regementens kamratföreningar m.fl tagit fram egna klubbslipsar. Sveagardesföreningen har ju exempelvis setts här på TDC tidigare.

    Personligen så tycker jag att det vore en trevlig tradition och anser att HKV bör fastställa riktlinjer för svenska regementsslipsar. Som av en händelse råkar jag ha författat ett förslag som bara väntar på bättre tider 😉

    /P

 9. Mästaren skriver:

  Helt OT – skor!
  Enkel fråga. Jag har spanat in ett par Sebago (!) Longwing Brouges som jag tycker är rysligt snygga i en skobutik i södra Sverige.
  De är i brunt Grain läder, kostar c:a 2000. Är det någon som har erfarenhet?
  Är det bra grejor? Jag hann inte fråga expediten idag.

  • Mats Flördeg skriver:

   Sabego gör inte randsydda skor. Men det betyder naturligtvis inte att skorna automatiskt är odugliga. Där till är det betydligt mindre skillnad mellan grain-läder hos billiga och dyra tillverkare, än vanligt boxcalf. Så kör på, om du vill.

   Men personligen skulle jag inte spendera över 1000 kr på ett par skor utan rand. För den summan du anger får du utan några större problem ett par randsydda skor i helt acceptabel kvalité. Exempelvis ett par Loake 1880, som tveklöst representerar skor i en högre division än Sabego.

   Sen kan man ju förstås ändå tycka det är värt, eftersom man tycker om formspråket. För egen del fastnar jag faktiskt ofta för formspråket hos de lite billigare tillverkarna. De riktigt genomarbetade och högkvalitativa märkena(C&J och ”uppåt”) vill ofta vara moderna, lite vågade, och sätta en ”twist” på sin design. Synd, tycker Mats.

 10. Mästaren skriver:

  ”Sabego gör inte randsydda skor.”
  Hmm intressant (falsk?) marknadsföring isåfall? De skriver t.o.m. ut ”Goodyear welted”
  under sulan…
  http://www.borgebyskor.se/borgeby/shop/?category=2&subcategory=0&item=6615
  http://heppo.se/herrskor/finskor/ripton-brown-crome-112078-0099
  http://www.brandos.se/sebago/seabury-b23671-black/a51301
  Men tar till mig vad du skriver – de har ju Loake också på Borgeby skor.
  Kikar man på en i 1880 serien exempelvis Buckingham så är det en
  intressant liten prisskillnad (£195 = 2082SEK) mellan de engelska tillverkarna och dem
  http://www.borgebyskor.se/borgeby/shop/?category=2&subcategory=0&item=3686
  http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=7&shoeid=2392&colourid=1292
  Kan kanske vara värt en hundring att få prova, väger man in £15 i frakt från engelsmännen.
  Köper man en kontant bussbiljett ToR Lund så innebär det att jag betalar 8 kronor för servicen att prova ett par. det kan det ju vara värt stt stödja en svensk handlare 🙂

  • Mats Flördeg skriver:

   Där ser man. I stand corrected. Sebago är mest kända för sina klassiska loafers, som faktiskt inte är randsydda – vilket är viktigt och påpeka, men uppenbarligen har de en del randsytt också. Kul att bli positivt överraskad.

   Fina skor. Och som jag påpekade – när det gäller grain-läder så kan det inte gärna gå fel. Det åldras fint och håller stilen, även om skorna är lite billigare. Där till gillar jag de dantie-inspirerade sulorna utan de små irriterande hålen i klackbasen. Kör på, säger jag. Country brouge utgör för egen del ett hål i skogarderoben… får se när jag tar mig an frågan om att fylla igen det.

   Köper man en kontant bussbiljett ToR Lund så innebär det att jag betalar 8 kronor för servicen att prova ett par. det kan det ju vara värt stt stödja en svensk handlare
   Helt klart!

 11. Sir Rattigan skriver:

  Regementsslipsar kan vara trevligt inslag men tror att det kan sticka i ögonen framför allt på äldre brittiska gentlemän som tjänstgjort i armén.
  Vet någon om det är möjligt att någonstans få sin egen personliga slips med släktvapen eller liknande tillverkat åt sig?

  /SR

  • Gussie skriver:

   Vill du ha en slips med ett specialutformat mönster behöver du beställa ganska många (allt som oftast 100 st) för att någon ska vara beredd att framställa det åt dig. Detta eftersom mönstret vävs in i tyget och uppstartskostnaden för detta är en stor del av priset på en slips. Skulle du bara vilja ha en slips finns det säkert någon tillverka som skulle lösa det men det skulle kosta dig säg runt 5000-10.000 kr.

   • Mycroft skriver:

    Finns ju en del internetsidor som erbjuder bespoke/custom made ties. Jag har inte en aning om de är något att ha eller inte, vad det kostar eller hur många man måste beställa, men det är nog värt att undersöka om man verkligen vill ha en personlig slips. I annat fall så måste man väl kunna få släktvapen, monogram osv. broderat på sin slips?

   • Gussie skriver:

    Bespoke ties innebär (i alla fall vad jag har sett) att du får slipsen individuellt utformad för dig. Dvs ditt val av storlek, längd, foder etc. Men du måste förstås välja ett redan befintligt tyg – precis som när man syr upp en skjorta eller en kostym.

   • Mästaren skriver:

    Brodyr ???

 12. Gustav skriver:

  Underbart inlägg – i sann drönaranda:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s