Shopping i Shanghai

The Shanghai Waldorf-Astoria - Här fanns en gång i tiden den brittiska herrklubben Shanghai Club som kunde skryta med att de hade världens längsta bardisk.

Nyligen hade jag möjligheten att besöka Shanghai. Denna stad är inte bara Kinas största utan också en stad med en mycket intressant historia och starka kontraster.

Arkitekturen i staden är fascinerande. När Mao intog staden 1949 var det som att hela stadsutvecklingen somnade in bara för att explodera igen 1991 när Kina började öppna sig för världen. Resultatet är att du hitta ett kvarter med ovärderliga Art Deco-pärlor bara för att vända blicken mot grannkvarteret och se statussökande skyskrapor i glas. Några mellanting mellan dessa extremer existerar knappt i de centrala stadsdelarna.

Shanghai har sedan 1800-talet var västvärldens port in till Kina och är även så idag. Det europeiska eller amerikanska företag som vill etablera sig i Kina väljer ofta just Shanghai som startpunkt.

Hur ser då shoppingmöjligheterna för herrkläder ut i Shanghai? Söker man efter västerländska märken så hittar man många av de stora aktörerna. Flertalet av dem investerar hårt i att bygga upp en kundbas bland Kinas nyrika. The usual suspects av modehus som Armani, Calvin Kleine etc. har alla stora flagshipstores i centrala Shanghai. Men även andra inte lika självklara aktörer finns på plats med dedikerade butiker som till exempel Gieves & Hawkes som jag snubblade över två gånger (När jag väl kom hem såg jag på G&H hemsida att de har närmare 100 butiker i Kina, Hongkong och Taiwan. Vilket kan jämföras med deras 11 butiker på de brittiska öarna).

Dessa butiker är dock generellt ointressanta om man bor i Europa. Priserna är nämligen på ett ungefär 30% dyrare än i Sverige, delvis ett resultat av kinesiska lyxskatter och importtullar. När man var där undrade man vilka som handlar i alla dessa butiker eftersom de i stor utsträckning var helt öde på kunder men resultatrapporterna lär vara positiva.

The Teenie Weenie Bear

Ska man få tag på något till ett bra pris i Shanghai är grundregeln att det måste vara producerat i Kina för Kina. Det finns en hel del inhemska kinesiska varumärken som säljer kläder av varierande kvalitet. Till de större och mer seriösa kedjorna kan nämnas Septwolves och Teenie Weenie. Deras plagg var något billigare än i Sverige men inte direkt billiga. När man befinner sig på plats märker man också att det finns avgörande smakskillnader mellan vad västeuropeiska konsumenter och kinesiska konsumenter efterfrågar när det kommer färger och mönster. Det är svårt att beskriva kinesisk smak – det är inte nödvändigtvis skrikigt bara oharmoniskt eller ”just a bit off”.

Parallellt med dessa varumärken finnsdet en bunt mer eller mindre uppenbara rip-off av västerländska varumärken. Clio Coddle heter en kedja med butiker vars koncept närmast är en blåkopia av Lacoste och det finns flertalet kedjor som i Sverige sannolikt skulle stämmas av Ralph Lauren för varumärkesintrång. Dessa heter saker som Polo Villae och Polo Aristocracy och jobbar med likartade logotyper och typsnitt. Dessa kedjor arbetar tillsynes helt fritt i respektabla kvarter och köpcentrum. En Polo Aristrocray-butik hittade jag två våningar upp ifrån en Brooks Brothers. Prismässigt ligger dessa butiker i paritet med Dressmann och kvaliteten imponerande inte vid en enklare granskning.

En Clio Coddle-pike någon?

Vill man som drönare hitta fynd i Shanghai är mitt tips snarast att passa på att få plagg skräddarsydda.

Att hitta ”skräddare” i Shanghai är inte svårt. Hela staden är full med små hål i väggen där man erbjuder att sy upp kavajer, kostymer och skjortor till billiga penningar. Det som är bra att veta är då att de flesta av dessa butiker inte inrymmer någon skräddare. De är istället försäljare och mellanhänder mellan konsumenterna och en fabrik i utkanten av staden där plaggen kommer att tillverkas. Den tjänsten de erbjuder är alltså inte skräddarsydda kostymer (bespoke) utan måttsydda kostymer.

Försäljarna i dessa småbutiker kan generellt sett väldigt lite om att sy kostymer så möjligheterna att få speciella önskemål uppfyllda är små. De tyger som de kan erbjuda är därtill ofta ifrån undermåliga kinesiska tillverkare. Går något fel i tillverkningsprocessen är chanserna att få felen rättade minimala. Detta gäller även de många stånden i stadens olika ”fabric markets”.

Värt att minnas är att Kina inte har någon lång inhemsk tradition av att tillverka västerländska kläder. När det västerländska Shanghai växte fram vid sekelskiftet kom även europeiska skräddare till staden för att pröva lyckan. Dessa började efter ett tag anta kinesiska lärlingar som själva med tiden blev skräddarmästare i Shanghai. Denna generation kinesiska skräddare kallades på sin tid ”the red gang”.

När Mao intog Shanghai gick denna tradition i stort förlorad i Kina. De skräddare som hade möjlighet flydde till Hong Kong eller med Chang Kai Shek till Taiwan. De som blev kvar i Shanghai förlorade tack vare kulturrevolutionen i praktiken möjligheten att utöva yrket. Kunskapen gick på så sätt förlorad. Det fåtalet skräddare i Shanghai som kan skräddarsy en kostym på traditionellt vis är alla ”återimporterade” ifrån utlandet.

En av många skräddare på South Maoming Road

Shanghai har dock en egen liten skräddargata, South Maoming Road, där en del mer seriösa tillverkare finns samlade på rad. De flesta av dessa jobbar också mer med att bygga sina varumärken och kallar sig för saker som The Paris Tailor, Cuffs n’ Collars och Libre Dauphin.

De har nästan alla samma erbjudande som de utannonserar i sina skyltfönster om till exempel 2 kostymer, 2 skjortor och 2 slipsar för RMB5500-6000 och erbjuder sig att tillverka plaggen inom 48-72 timmar. I sina fönster lägger de även ut tygböcker ifrån tillverkare som Scabal, Zegna och Dormeiul för att locka kunder men dessa tyger ingår inte i erbjudandena. Vill du ha tyger ifrån en icke-kinesisk tillverkare dubblas snabbt priserna.

Skälet till att det är värt att hålla ett öga på hur snabbt någon påstår sig kunna producera ett plagg är att det tar tid att sy upp en kostym enligt konstens alla regler. En riktig skräddarsydd kostym (bespoke) tar ungefär 40 arbetstimmar att tillverka. Om en skräddare påstår sig kunna producera en kostym på mindre än en vecka till en person som nyss gick in genom dörren så kommer den skräddaren runda några hörn (allt som oftast genom att limma mellanläggen).

Dessa butiker är premiumversionerna av hål-i-väggen-skräddarna. Innehavarna kan bättre engelska och kan erbjuda fler alternativ men plaggen är måttsydda, limmade och kvaliteten visavi kund varierar. Dessa slutsatser nådde jag av att helt enkelt gå in i en efter en av dessa och ställa några standardfrågor, efter att fått inspektera en del av deras plagg och efter att ha pratat med bekanta till mig i staden.

På gatan finns det tre butiker som sticker ut ifrån de andra – främst genom att inte marknadsföra samma typ av erbjudande. Det är W.W. Chan, Eleganza Uomo och Sam’s Tailor.

W.W. Chan kände jag personligen till sedan tidigare och var skälet till att jag sökt mig till South Maoming Road. W.W. Chan erbjuder skräddarsydda kostymer tillverkade enligt hantverkstraditionerna. Mitt besök hos dem förtjänar dock ett separat inlägg.

Sam’s Tailor visade sig ägas W.W. Chan och de låg inte bara vägg-i-vägg med varandra, plaggen tillverkades också av samma skräddare (cutters and tailors). Jag hade ett mycket bra samtal med butiksskräddaren som gladligen visade mig plagg de hade under produkt och diskuterade olika detaljer. Den stora skillnaden mellan Sam’s och W.W. Chan visade sig vara att Sam’s delvis limmade sina mellanlägg annars hade de samma process och kvaliteter.

När jag frågade om deras priser fick jag svaret att de låg på samma nivå som W.W. Chan men att de till exempel kunde erbjuda ett extra par byxor ifall man valde dem. De kunde också producera sina plagg något snabbare. Butiksskräddaren berättade även att för dem var det egalt vilket tyg ur deras sortiment man valde. Deras avgift för arbetet/vinst var det samma oavsett om man valde deras billigaste eller dyraste tyg.

I andra änden av gatan ligger Eleganza Uomo. Där mötes jag först av en flicka som inte kunde ett ord engelska, men efter några stapplande fraser fick jag möjlighet att hälsa på butiksinnevararen som pratade utmärkt engelska. Eleganza Uomo gav också ett mycket trevligt bemötande och innehavaren visade gladligen upp deras arbeten. Även Eleganza Uomo erbjöd en ”full bespoke service” som han uttryckte det med flera fittings och individuellt framtagna mönster. Mellanläggen kunde både sys för hand eller limmas utan någon skillnad i pris. Innehavaren berättade att västerlänningar nästan alltid begär handsydda mellanlägg medan kineser föredrar limmade. Detta enligt honom eftersom luftfuktigheten i Shanghai gjorde atttunna tyger lätt skrynklar sig och slits hårdare utan stadgan ifrån ett limmat mellanlägg.

Priserna för en skräddarsydd kostym började kring RMB5000 med kinesiska tyger och RMB10.000 med europeiska tyger (1RMB = 1.1SEK). På Eleganza Uomo behövde de även ungefär en månad för att producera en skräddarsydd kostym. När jag kom hem och tittade på Eleganza Uomos hemsida framkom det att firman startas av en tidigare skräddare på W.W. Chan som valt att starta eget.

Dave's ligger i ett fantastiskt vackert hus i franska koncessionen men om man missar den lilla entren till gården så är det lätt att bara gå förbi.

I Shanghai finns även (minst) två andra skräddare som erbjuder en full bespoke-service som inte ligger på Maoming. Det är Dave’s och den andra W. Sanford. Även Ascot Chang finns i staden men tyvärr upptäckte jag detta så sent att jag inte hann förhöra mig närmare om vilka tjänster de erbjuder i Shanghai.

Dave’s är välkänt bland västerlänningar i Shanghai men har ett varierat rykte när det kommer till kundbemötande. Personligen gick jag in i deras butik för att höra efter kring möjligheterna att justera några plagg – en service de säger sig erbjuda på hemsida. Jag mötes av ett ganska korthugget svar att de inte längre erbjuder den tjänsten. Jag passade på att ändå fråga om prisnivån på deras skräddarsydda kostymer och de började på runt RMB4000-5000 med kinesiska tyger.

Jag e-postade även Wu Sanford om möjligheterna att få en kostym uppsydd men deras ledtider var då jag besökte staden kring 3 månader.

Trots att jag fått nobben av Dave’s gav jag inte upp hoppet om att få en del äldre plagg omsydda när jag ändå hade tagit med dem till Shanghai. Jag började sticka in mitt huvud lite varstans för att se var jag kunde få napp. Efter ganska många nej hittade jag tillslut Tony the Tailor som låg på en tvärgata en bit upp på South Maoming Road .

Butiken drevs av en mycket trevlig indisk gentleman som visade sig vara beredd att sy om mina plagg. Efter att ha vant huvudet vid den massiva mängden rökelse Tony brände i butiken och ställt några kontrollfrågor lätt jag honom lite på vinst eller förlust ta hand om två kavajer och två kostymer. Totalt sett skulle de plocka ut tre par axelvaddar, justera tre kavajer i ryggen, lägg upp ärmen på en kavaj och ta in byxvidden på två par byxor. Trots en något brutal nålning av plaggen blev resultatet över förväntan. Den totala kostnaden för alla ändringar låg på RMB800. Som ett extra tack passade jag på att köpa ett par kraftigt överprissatta manschettknappar. Hade jag haft fler dagar på mig i Shanghai hade jag gärna bett Tony producera en blazer åt mig för att testa kvalitet på hans måttsydda tjänster. Nu vågar jag inte gå i god för dessa men jag fick en bra känsla.

Gussie med ett glas Glühwein i Shanghai

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Shopping i Shanghai

 1. lano skriver:

  Låter mycket intressant, ska bege mig till Shanghai i ett halvår, om lite mer än ett halvår. Kanske är dags att bygga ut kostymgarderoben på allvar väl på plats!

  • Gussie skriver:

   Trevligt! Återkom gärna med dina erfarenheter.

   • lano skriver:

    Det ska jag absolut göra, trevligt med lite tips nu så man vet var man ska börja, och var man ska utgå ifrån! Känner jag ”kineser” rätt så ska man dessutom pressa ner priset en hel del, framför allt om man köper flera kavajer/kostymer 🙂

    Ett besök till Sam och W.W. beställt!

   • Gussie skriver:

    Kineserna är som du säger ofta ett förhandlingsfolk. De vill ofta att man prutar. Jämfört med Peking är min erfarenhet dock att det är betydligt mindre av sådant i Shanghai. Jag tror inte du har någon större chans att pruta hårt hos t ex W.W. Chan vars kundbas till stor del redan är västerländsk genom deras Hong Kong-butiker och många turner i USA och Europa. W.W. Chan har till exempel redan sina priser tydligt trycka på en liten lapp på respektive tyg.

   • Mästaren skriver:

    Sen kan man ju fråga sig hur mycket man ska pruta med någon som ska sy upp plagg till dig… I Kina i mycket större utsträckning än Europa så får man vad man betalar för.

   • lano skriver:

    Lovar att återkomma med pris/kvantitet/modeller etc 🙂

 2. Mästaren skriver:

  Jo Tony the tailor har gott renommé. Det fanns faktiskt guldkorn även hos de billiga skräddarna, men man fick vara tydlig i instruktionerna. . . .
  Bodde i Shanghai i 1,5 år
  Lano – finns även möjlighet att få tag i bespoke skor. Men akta dig för Billy Wang (i french koncession) – det var som de sämsta tygmarknadskläderna i skor.
  Jag hittade ”Yang Handcraft” i krokarna av Parkson i Gubei området. Fynd!

  • Mästaren skriver:

   Fantastisk stad.
   Afternoon Tea på M on the Bund en söndag, att känna sig riktigt kolonial(på det bra sättet) fast modernt.

  • lano skriver:

   Tack för tipset! Får man fråga vad det blev för inköp och hur de håller sig?

  • Gussie skriver:

   Om dina guldkorn fortfarande finns kvar i staden så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter. Eftersom det inte är omöjligt att jag återvänder till staden någon gång framöver skulle åtminstone jag uppskatta det 🙂

 3. Mästaren skriver:

  Skräddaren på Marriot Hotel Hongqiao gjorde bra grejor för något år sedan. kvaliteten och upplägget var i paritet med de ovan nämnda på Maoming Nan Lu.
  Själv handlade jag en del på tygmarknaderna och hos en lokal billig skräddare faktiskt.
  Mycket skiftande kvalitet. Bästa köpet är utan tvekan en covert coat i bra kinesiskt ylletyg.
  Annars har jag en kostym som är OK & en som är bra från tygmarknaderna, ytterligare en som går att avända samt två kostymer där byxorna till nöds funkar. Linnekostymen är efter sparsam användning ett minne blott.
  Kineserna syr dem gärna box-snitt och mycket axelvaddar.
  Skjortorna på tygmarknaderna, i mitt fall south bund, var oftast av godtagbar kvalitet för vardagsbruk om man inte tog det allra billigaste (c:a 100RMB/st). Man får som sagt vad man betalar för, och man blir blåst några gånger.
  De bra grejorna som funkar 3 år efter var förstås de dyraste och de jag köpte strax innan hemfärd.
  Hur ska man då tänka i Shanghai? gå till tygmarknaderna, få uppsytt det här lite roliga och crazy som man kanske hade tvekat att köpa annars eller inte fått tag på.
  Jag gillar fortfarande min ljusblåa boating blazer i bomull. Vill man ha en rosa kostym som man använder vartannat år på den där grabbträffen – Den ska man fixa i Shanghai. o.s.v.
  Sen får plånboken styra 🙂

 4. ÅR skriver:

  Mitt absolut bästa tips är att ha med sig favoritplagg att kopiera. År det något de är bra på, och gör med stolthet i Kina, så är det att kopiera. Just för att få det snitt man vill ha, som kan vara svårt att förklara annars. Då kan man gå till tygmarknaderna också, om man är duktig kan man välja sitt eget tyg, annars be om hjälp. Som tidigare nämnts så får man den kvalitet man betalar för, det är inte arbetet som kostar…..

  • Gussie skriver:

   Att få plagg kopierade är absolut ett bra tips, men det är ingen ”sure thing”. Träffar man på rätt skräddare kan de göra ett bra jobb men man kan lika gärna gå på en nit. Såg fler misslyckade exempel i mina bekantas garderober på plats, men också flera bra. Inte sällan var de bra och dåliga försöken ”kopierade” på samma ställe.

 5. Emil skriver:

  Åker till Shanghai i januari och tänkte låta skräddarsy ett par kavajer. Har någon tips på tygmarknader/skräddare där man kunde få tag på bra tweedtyg?

  • Gussie skriver:

   Det krassa svaret är att så länge du köper kinesiska tyger är kvalitet ”varierande”. Förvänta dig inte något av högre nivå på tygmarknaderna. Låt dig inte heller ”luras” av alla stånden på tygmarknaderna. Dessa är inte små individuella ”butiker” utan ägs istället ofta av en storföretagare som har massor av stånd men som tillverkar alla beställningarna i samma fabrik utanför staden. Det är därför du efter ett tag på olika marknader kommer märka att väldigt många stånd har samma tyger och tygböcker.

   Vill du få tag på bra tweedtyger så finns det på South Maoming Road men då får du betala lite mer också.

 6. Emil skriver:

  Tack för svaret. Jag återkommer med mina erfarenheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s