Lördagsdrinken – Lynchburg Lemonade

Lynchburg Lemonade - guldgruva för Jack Daniels

Lynchburg Lemonade såg dagens ljus när restaurangägaren Tony Mason började servera den 1980. Sitt namn fick den efter staden Lynchburg där Jack Daniel destillerar sin bourbon. Drinken blev dock känd för allmänheten först när Jack Daniels marknadsförde den i en av sina reklamkampanjer.

Lynchburg Lemonade är ett av många exempel på försök att koppla ihop ett drinkrecept med ett specifikt varumärke för att på så sätt ”låsa inne kunden” till en specifik spritsort. Bacardi & Cola  är ett annat känt exempel (jämför med den nu marknadsförda Captain & Cola). För att blanda en Lynchburg Lemonade använder du:

3 cl bourbon (t ex Jack Daniels)
3 cl triple sec (eller Cointreau)
2 cl citronjuice
1 cl sockerlag
Citron-lime läsk (t ex Sprite eller 7-up)

Bourbon, triple sec, citronjuice och sockerlag skakas med is och silas därefter upp i ett highball-glas (gärna fyllt med is) varefter man toppar drinken med citron-lime läsk efter smak.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lördagsdrinken – Lynchburg Lemonade

 1. Lord Sidcup skriver:

  På JD är de visst inte så glada åt att deras whiskey kallas för ”Bourbon”. ”Tennessee whiskey” är den term som föredras. Skillnaden har visst med någon slags filtrering att göra. Eventuell smakskillnad får någon annan uttala sig om. Hur läskande drinken än verkar, så har jag nämligen lagt av med spriten helt. 🙂

  • Mästaren skriver:

   plus var man gör den, hur mäsken är blandad mellan olika sädesslag, mm.
   Tennessee whiskey är i mit tycke ofta lite råare, emedan en god (tyvärr ofta dyr och svår att få tag i) bourbon är en smekning för gommen.
   Att blanda ut JD eller för den delen billig bourbon med en massa annat är väl OK.
   Men som i tidigare tråd – blir inte ovanstående väldans söt?

   • Lord Sidcup skriver:

    Sött? Triple sec, sockerlag och 7-Up? Hur menar du då? 😉

    Smaken är som ändalykten!

    /Spode

  • Adam Bertil skriver:

   ”Något slags filtrering” är precis vad det handlar om. Tennessee whiskey (eller Tennessee whisky som Dickels väljer att stava det) filtreras noggrant genom kol innan den tappas på fat. Det innebär att spriten före lagring innehåller färre smakämnen (som skulle kallas orenheter eller finkel om det varit fråga om vodka), vilket gör att de hårt rostade faten ger ännu mer karaktär åt slutprodukten än i vanlig bourbon. Jack Daniel’s har en sötaktig, påtagligt bränd smak med tydliga inslag av vanillin – fatsmak helt enkelt.

   Receptet ovan är i sliskigaste laget. Strunta i sockerlagen och öka till 3 cl citronjuice, så kan det hela bli riktigt gott.

 2. Alistair skriver:

  -Gott!

  MVH
  ~Alistair

 3. Rune Rebellion skriver:

  En favorit faktiskt. Men skippa Sprite eller 7up. Vanligt sodavatten är att rekommendera då (som ovan tidigare nämnt) det tenderar att bli allt för sött.

 4. LIvgardist skriver:

  Jag kan rekommendera Roses Lemon Cordial Mixer i bygget av en Lycnhburg Lemonade. Svår att hitta då de flesta handlare bara tar in Roses Lime, men brukar finnas i Hemköps sortiment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s