Min marinblå blazer

Blazer ifrån Dege & Skinner - Ack, Tänk om man ändå kunde skriva lyrik.

Skulle du av en slump stötta på ”Gussie” en dag på stan är chansen stor att jag skulle bära min marinblå blazer. Blazern är mitt ”go-to” plagg. Dagar då jag har bråttom, dagar då jag inte orkar tänka eller dagar jag bär byxor med rätt att ta plats (t ex mönstrade ullbyxor eller manchesterbyxor i djupa färger) slänger jag nästan alltid på mig min blazer.

Jag köpte in den ifrån Charles Tyrwhitt och därefter lämnade jag in den till en skräddare som fick ta ut axelvaddarna, sy in ryggen, markera midjan och byta ut de blå knapparna mot blazerknappar i antikfärgad mässing.

Att låta en skräddaren anpassade ens basplagg efter ens egen kropp är något jag vill rekommendera fler att göra. Allt för många lägger ner största delen av sin klädbudget på lite udda plagg som de sällan använder men nonchalerar sina basplagg. Att välja att göra motsatsen är en bra början om man vill bli mer nöjd med sin vardagsgarderob.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Min marinblå blazer

 1. Lord Sidcup skriver:

  Stilig sak, och goda råd, men om vi hade sett den på, så hade det sagt mer om den. 🙂

  /Spode

  • Gussie skriver:

   Ja, jag ska köpa in en ordentlig kamera så ni får mer bilder 😛

   • Lord Sidcup skriver:

    Aha, du har ingen ordentlig digitalkamera. Jag skulle protestera över denna absurditet, förstås, men det är onekligen väldigt drönskt. Har ni någonsin sett ett porträtt av George V med en digitalkamera i högsta hugg, kanske?

    /Spode

 2. lano skriver:

  Vad menar du med att markera midjan? Betyder det att du syr in ryggpartiet mer i midjan än högre upp? Fin kavaj annars.

 3. W.R. skriver:

  lano,
  Som jag förstår det kan man kan sy in den via ryggen, men mycket vanligare är att man syr in den via sidosömmarna.

 4. LIvgardist skriver:

  Jag har en gammal Burberryblazer som tappat en av sina originalknappar, silverfärgad med Burberryryttaren. Är det måhända någon här som vet var man på Internet kan få tag på en ersättningsnapp?

  /P

  • Lord Sidcup skriver:

   Annonsera på Tradera eller motsvarande? I värsta fall får du köpa ett helt begagnat plagg att använda som reservdelskälla. Annars får du kontakta Burberry för att se om knappmodellen fortfarande tillverkas. Det är ett av de få sätt som finns att få äkta delar.

   Nödlösning: Ta blazern till en skräddare och byt ut alla knappar.

  • Gussie skriver:

   Om kavajen inte är för gammal gör som Sidcup skriver; Hör av dig till Burberry. Jag har ett par gånger hört av mig till olika bolag och bett om extraknappar och det har aldrig varit några problem.

 5. nphaf skriver:

  Nu vet jag att grabbarna i TDC håller till utanför våran hufvudstad, men eftersom ni killar kommer i kontakt med en hel del stilintresserade män tänkte jag bara höra, vet ni om någon bra ändringsskräddare i Stockholmsområdet? Självklart tar jag gärna tips av andra läsare också!
  Jag har jättestora problem att hitta någon som kan sin sak.

  Bästa hälsningar,
  NPHAF

 6. Mästaren skriver:

  Personligen gillar jag ju inte metallknappar.
  Jag tycker det är gubbigt, t.o.m, bilhandlarvarning så det slår härliga till.
  Det är ju kontrasterande knappar – jag trodde det var bannlyst å detta forum.
  Fast å andra sidan kan jag fördra bruna läderknappar på en tweedblazer,
  så jag är ju inte heller konsekvent på kontrastmotståndarfronten.

  • Gussie skriver:

   Jag vet inte om vi är sådana kontrastmotståndare. Har en dubbelknäppt mörkblå kavaj hemma just nu som jag planerar att byta ut de blåa knapparna på mot vita.

  • Lord Sidcup skriver:

   Som har påpekats tidigare är vissa här kontrastmotståndare och andra inte (åtminstone i samma utsträckning). Någon officiell policy finnes icke!

   • Algy skriver:

    Nej, och hur skulle det se ut? Själva meningen med TDC är förstås att verka för ett mer välklätt samhälle, inte utfärda propåer om det ena och det andra i klädväg. Dock kan jag förstå att det ibland kan synas som att det existerar vissa ”policys” (vilket jag själv fick erfara i den heta debatten kring svarta skjortor) men det är egentligen bara ett uttryck för vår oklanderliga smak!

   • Lord Sidcup skriver:

    Vad skulle det vara för fel på svarta skjortor då? *duckar kvickt*

 7. Mästaren skriver:

  Eftersom nästan alla spyr galla över alla rödknappade blåa skjortor och dylika kreationer gjorde jag denna slutsats. Har aldrig påstått att det skulle finnas en officiell dogm.

  • Gussie skriver:

   Det är skillnad på kontraster och kontraster. Vi har väl aldrig t ex vänt oss emot vita knappar på blå skjortor. ;P

   • Mästaren skriver:

    Men metallknapar är fortfarande gubbigt bilhandlarmode!!!
    helst med en vi skjorta med blåa knappa under, Mc Cordy jeans eller vad dressmans märke heter. Ecco skor till det och lyckan är fullständig.

    Godnatt

   • Gussie skriver:

    ohhh…. inte vackert

 8. Desmond skriver:

  Clubblazer med blanka knappar på jobbet – det är klar bilhandlarvarning för mig också… Mer OK på fritiden, i mindre formella sammanhang.

 9. LIvgardist skriver:

  En kvalitativ clubblazer får väl ändå sägas vara en rätt så accepterad del av preppy-stilen. Funkar fint som ett avslappnat sommarplagg med chinos och en skjorta tycker jag, men det gäller att välja sina tillfällen rätt. Som mer arbetsbetonat tillsammans med gråa flanellbyxor tycker jag med att knapparna bör gå i ton.

 10. Daniel skriver:

  Blazer med snedställda fickor? Nej tack.

 11. Soccercalle skriver:

  Någon som har tips på var man kan beställa/köpa knappar? Jag har införskaffat en lite lyxigare flanellkavaj och tänkte låta min gamla mörkblå kavaj som är ofodrad bli clubblazer för sommarfester. Då skulle jag dock vilja byta ut svarta plastknappar mot ngt i silver, mässing eller pärlemor.

 12. styrmanjansson skriver:

  Hej,
  Hur funkar det egentligen att plocka ut axelvaddar? Måste man inte göra ett rätt omfattande arbete över axelpartiet då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s