Lästat skoblock till C&J:s 337 – nu i Sverige

Lästat skoblock från G&G.

Vi har kanske ägnat oss lite väl mycket åt skoblock på TDC. Börjar det kanske rent av bli lite tjatigt? Well, repetition är kunskapens moder, som det brukar heta. Så vi fortsätter tjata om vikten av skoblock.

Något jag i förbifarten berörde i TDC:s skovårdsguide var fenomenet lästade skoblock. Det vill säga skoblock som är specialtillverkade för en speciell läst i en given storlek. Jag kallade det då för ”crème de la crème i skoblocksvärlden”, och så är det tvivelsutan. Frågan är bara hur stor skillnad det egentligen gör jämte vanliga skoblock? I vilket falla är lästade skoblock att betrakta som en raritet. I bespoke-världen ingår oftast(alltid?) lästade skoblock vid en beställning, vilket i och för sig inte är så märkligt med tanke på priset. Men man stöter vanligtvis på de aktuella blocken även bland de riktigt exklusiva tillverkarna av konfektionsskor. Exempelvis Edward Green och Gaziano & Girling (den sistnämnda av de två erbjuder så vitt jag förstår endast lästade skoblock).

Men bland tillverkare i klassen runt eller under fem tusen kronor är det extremt ovanligt. Nu noterar jag att Grafford i Stockholm börjat sälja lästade skoblock till Crockett & Jones läst 337, för det smått otroliga priset 1700 kr. Kan hända att det funnits länge på den brittiska marknaden men det är i vart fall nytt för 2012 i Sverige. Men frågan om huruvida det är värt kvarstår, i synnerhet eftersom man för samma summa som de aktuella blocken faktiskt kan få helt okej skor från exempelvis Loakes 1880-linje(kanske inte i Sverige, men väl via Herrings nätbutik).

Själv behöver jag emellertid inte fundera över frågan om man skulle ta och köpa 337:or med lästade block, eftersom jag inte alls är förtjust i den aktuella lästen – som jag ser som ett typexempel på C&Js allt för kontinentala former. Men så är läst 337 mycket riktigt också konstruerad av en fransman. Hur som haver. Även om det inte är något för mig personligen, min skosmak är allt för traditionellt brittisk, så visar det faktum att C&J lanserat lästade block i Sverige att det finns ett stigande intresse för kvalitetsskor här i landet. Och det är, alldeles oavsett mina högst personliga estetiska avvägningar, något mycket glädjande.

De aktuella skoblocken är konstruerade av lackerad lönn (foto: crockettandjones.com)

M.F.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Lästat skoblock till C&J:s 337 – nu i Sverige

 1. Andreas skriver:

  Det är enligt mig smått skrattretande att C&J tar 1 700 kronor för ett par lästade skoblock när märken som Gaziano&Girling erbjuder just lästade block för knappa tusenlappen i samband med ett köp.

  Jag skall i ärlighetens namn inte uttala mig om hur mycket bättre det är med lästade vs vanliga skoblock då jag aldrig testat de förstnämnda.

  Tycker det är ännu ett bevis på Crockett&Jones naiva prissättning på den svenska marknaden och det stärker bara ytterligare min åsikt om att man bör köpa skorna under resa till Storbritannien eller via de vettiga internetsidor som erbjuder märket.

  Personligen spelar det mig mindre roll då de C&J jag säljer begagnat bara kan ses som ännu mer prisvärda 🙂

  • Mats Flördeg skriver:

   Jag tycker C&Js (svenska) prisbild är mångbottnad. Deras benchgrade-linje är väl rätt rimligt prissatt, samma nivåer som exempelvis Tricker’s. Däremot är väl deras handgrade-linje något rätt unikt, sådan kvalité får du ingen annan stans för det priset. Tyvärr finns det bara en enda lågsko från handgrade-linjen, tillgänglig i Sverige, jag själv tycker är estetiskt tilltalande. Allt annat är allt för kontinentalt för att falla mig på läppen, men det är som sagt en separat diskussion.

   Var de däremot halkar efter rent prismässigt är just sådana här saker; tillbehör, skärp och skoblock. Skoborstar för sju hundra kronor? Seriöst. Då betalar man faktiskt bara för varumärket, det är omöjligt att säga att det priset endast bygger på kvalité och hantverk.

   • Andreas skriver:

    Jag syftar inte på att C&J är dyra i förhållande till de andra märkena utan snarare att de är sjuhelvetes mycket dyrare i Sverige än i Storbritannien vilket de inte hade behövt vara enligt mig.

    Okej att märken som Alden som skall importeras från Staterna och Tull/Moms skall tillkomma kan springa iväg i pris på den svenska marknaden men att ta 1 000 kr mer för samma sko är för mig inte rimligt. Således skäms jag inte det minsta för att köpa online istället.

    Utbudet du är inne på är ju ännu ett argument för att titta över kanalen…

  • Jocke skriver:

   Håller med om att priserna är närmast löjliga. Köpte ett par av ovanstående skoblock från England för 85 pund.

   Nu har dessutom de nya priserna på C&J kommit och de är 4300 kr för benchgrade och 5600kr för handgrade!!!!!!! Går man till en svensk återförsäljare och köper ett par handgrade + ”lästade” skoblock så blir det 7300kr. Detta har lett till att jag beställt mina första Gaziano & Girling från England, 810 pund med lästade skoblock. C&J är farligt ute i Sverige, namnet Ikaros poppar upp i huvudet 😀

 2. Urban skriver:

  Overkill så klart men kan man så bör man.

 3. W.R. skriver:

  Jag håller mig till Bexley. Fantastisk kvalité för fantastiskt pris. Och även om lackerat är estetiskt mer tilltalande går inget upp emot doften av cederträ.

 4. Lord Byron skriver:

  När ändå ämnet internetsidor för skor dök upp på tapeten tänkte jag passa på att fråga herrarna; hur går man bäst tillväga om man funderar på ett sådant distansköp utan att ha tidigare erfarenhet med brittiska storlekar? I den perfekta av världar vill man väl ändå slippa retunera och beställa nya storlekar 🙂

  • Magnus A skriver:

   Gå till en svensk försäljare och prova. Både loake, church, trickers, C&J mfl finns om man letar. Bygg upp en lista på på storlekar och läst som passar dig.
   Sen utnyttjar du nätet där det brukar gå att få reda på åsikter på skillnader mellan läster. Efter lite grundjobb går det att få en rätt bra bild om man då inte söker de mest exklusiva alternativen…

 5. Erik skriver:

  Även om dessa block kommer fylla ut skon på ett optimalt sätt så motverkar ju tyvärr den lackade ytan all typ av uppsugningseffekt (som man t ex får från ett par i cederträ med obehandlad yta).

  • Mats Flördeg skriver:

   Antar att man tänker sig att den som är intresserad av lästade skoblock har tillräckligt många skor för att inte behöva den snabba torkningsprocessen det obehandlade cederträet är till för att skapa.

 6. IngNilsson skriver:

  Även jag får tillstå att ett skoblock som är lackat mister en av funktionerna som jag tycker ett block ska ha, dvs fuktbestridande och doftneutraliserande. Naturligtvis är det viktigt med ett skoblock som håller den avsedda passformen, men samtidigt är det ju också så att om jag inte köper bespoke skor (eller möjligen Adlers 🙂 ) så ändrar min fot skons form en smula, vilket gör det tämligen överflödigt med ett par block som precis är i linje med den form skorna hade när de köptes. I.e. det vore då bättre att skaffa skoblock formade efter mina fötter än ett par som är formade efter hur skorna var när de köptes.
  Vidare får jag nog tillstå att jag tycker Magnus A:s idé att gå runt och prova läster hos svenska handlare för att sedan köpa över internet är något fräckt. En del av kostnaden i skoförsäljningen är just utprovningen och denna läggs helt logiskt till priset på skon. Detta bör man i rimlighetens namn betala för om man inte vet eller vågar beställa utan provning. En möjlighet vore ju att säga till butiksägaren att man vet vad skorna kostar över intenet och höra sig för om det är möjligt att få ett pris som ligger mer i linje med internetpriserna med tanke på att kostnade för att prova ut lästen rör sig om kanske 15 minuters arbetstid för ett butiksbiträde, vilket inte kan röra sig om 1000-tals SEK.

  Cheers!

  • Steve skriver:

   Fräckt eller inte. I min värld köper jag från den handlare som ger mig bäst pris, och så länge det inte är köpkrav för att få prova ser jag inget problem med det hela. Misstycker handlarna i Sverige finns det två vägar att gå. Sänka priset eller införa köpkrav.

  • Andreas skriver:

   Kan hålla med dig i alla punkter ovan.

   Missförstå mig inte, det är onekligen underbart om vi kan få en vettig skotradition även i Sverige men företagen måste inse att i dagens samhälle med tillgång till såväl produkter som information via nätet och smidiga logistiklösningar finns det inte uttrymme för den här typen av grossistpåslag. Iallafall inte enligt mig.

   Gillar idén att helt enkelt fråga säljaren om han kan erbjuda ett mer internetbaserat pris även om detta troligtvis inte kommer ske då den största boven i dramat är grossistens marginal.

   Jag tycker ofta det kan vara värt att chansa när det kommer till storlek och med dagens information det går att finna på diverse stilforum och bloggar likt denna kan man ofta ha en vettig beslutsgrund för sitt val av storlek även utan att prova.

   Synd på så fantastiskt trevliga skor…

   • Steve skriver:

    Visst är det värt att chansa, och man ska inte glömma att många online-handlare erbjuder returer gratis eller till en ringa summa med UPS eller eller liknande. Så att byta en felaktig storlek är i många fall oerhört enkelt (och billigt).

 7. Mogge skriver:

  Håller med Steve fullt ut angående utprovningen av läster hos svenska handlare. Lika okej som det är att prova utan att handla, lika okej är det enligt mig att prova ut för att sedan beställa. För att dra detta resonemang något längre så bygger den inre marknaden (rörelsefriheten inom EU för varor, tjänster och arbetskraft) på att konkurrensen ska ske på en gemenskapsnivå.
  Hela poängen med att tullar och importrestriktioner är förbjudna är att kunderna ska handla från de handlare som erbjuder dem bäst pris.
  Efter att ha sett vad exempelvis Grafford tar för ett C&J skärp eller reseskovårdskit ser jag det rent ut sagt som ett skämt att han fortfarande behåller tillräckligt med kunder för att hålla öppet. Skovårdskittet (som är det enda från C&J som finns hos Pediwear) kostar 1500 i Graffords internetbutik och 59 £ hos Pediwear.

  • Mästaren skriver:

   kan du bara se affärsinnehavaren i ögonen utan att skämmas så varsågod att fortsätta.

   • W.R. skriver:

    Fri konkurrens i all ära, men det finns oundivkliga skillnader som inte går att bortse ifrån. Pediwear och andra internetåterförsäljare har lägre kostnader. Om vi väljer att ignorera dessa skillnader kommer vi förflytta oss mot en marknad som mer och mer internetbaserad, och slutligen kommer alla fysiska affärer att bli utkonkurrerade.

    Frihandel i all ära, men ett utav EU:s största problem (och som kanske tydligast exemplifieras med den nuvarande EMU-krisen) är att de ekonomiska spelreglerna inte är homogena inom EU. Till exempel är momsen 20% i Storbrittanien, medan den i Sverige är 25%. Med exakt samma prissättning är alltså skon 4% dyrare i Sverige.

    Det finns dessutom ett bakomliggande regelverk med skatter, arbetsgivaravgifter et cetera, et cetera som omöjliggör ”fri konkurrens”. Konkurrens är i och för sig fri i den aspekten att det är fritt för mig att flytta till U.K. och agera därifrån, men det finns en väldigt mycket större bakomliggande komplexitet än vad ni vill ge sken av. Fri konkurrens i all ära, men det måste ske på en marknad med samma villkor.

   • Algy skriver:

    Och då en global marknad med exakt samma villkor är en omöjlighet kan vi omedelbart skrota idén om ”den osynliga handen” och marknadens inneboende självsanering som allena saliggörande för en frisk ekonomi. Så, då var det sagt!

 8. lano skriver:

  Säkerligen är lästade skoblock bättre än ‘vanliga’. 1-5% kanske. Men har man pengarna, varför inte?

  Något jag undrar över är hur stor skillnaden är mellan C&J benchgrade och handgrade. Säkerligen är prisskillnaden motiverad, men hade varit kul att se hur mycket längre en hand grade sko håller, under normal användning. Särskilt eftersom det finns gott om exempel på benchgrade skor med 15+ år som ännu håller sig mycket fräscha…

 9. Magnus A skriver:

  Angående mitt inlägg ovan är det upp till var och en att ta ett moraliskt ställningstagande.
  Att vi har en fri marknad inom EU är en realitet, handlare måste anpassa sig eller gå under. Jag skulle kunna betala en slant för utprovning hos en seriös skomakare dock vägrar jag betala 25-30% mer för ett par Loake i en svensk dussinaffär gentemot tex pediwear.
  Eller varför skall jag betala mer än dubbla priset för valmourprodukter när de lätt och smidigt kan beställas direkt från Frankrike på engelskspråkig hemsida. (Nu pratar jag styckpris till slutkund utan mängdrabatter…)

  PS jag inser mycket väl att detta tänk leder till en utarmning av den svenska marknaden, men vi lever i en global värld och vi är med på den fria marknaden i EU. Välkommen till framtiden!

 10. Henric skriver:

  När jag beställde mina Selborne C&J ifrån fabriken direkt så kostade Handgrade skoblocken £75. Det var i somras så priserna borde inte gått upp så mycket.

 11. Mästaren skriver:

  En sak som slog mig (med häpnad) idag angånde prissättning var hur man på en svensk site (footway) kan sälja Loake 5-700 SEK dyrare än motsvarande sko på Herring/Pediwear.
  Om man nu vill köpa skor över nätet kan man väl lika bra köpa från Storbrittanien (ja det finns kanske viss skillnad i fraktkostnad men knappast så mycket. Undrar vem som är så oaktsam med sina pengar att man köper från den Svenska siten? Jo jo OT men anknyter ju lite till resten av konversationen.

  • Mats Flördeg skriver:

   Fotway verkar ha någon form av prisgaranti också. Hmm

   Inte bekant med sidan sedan tidigare, hittade den här skon från Loake 1880 jag heller inte sett förut. Mycket trevlig, faktiskt.

   • lano skriver:

    Jag råkar vara ett stort fan av ‘sadelskor’! Jag äger inga själv, men det är en av de snyggaste skomodellerna sommartid om du frågar mig. Helst med röd gummisula. Får nog ta och köpa mina första par nu till sommaren.

   • Ing. Nilsson skriver:

    ”En stor fan” heter det väl, även om jag inte riktigt ser hur du skulle vara sprungen av ett par sadelskor. Icke desto mindre tillönskas god jakt på ditt första par.

    Cheers!

 12. Andreas skriver:

  @ W.R – Visst må det vara en viss skillnad i moms men ännu en gång är det grossistledet i Sverige (Hammargruppen) om jag inte minns fel som är den bidragande orsaken till den stora prisskillnaden. 4% moms gör knappast 1000 kr skillnad på ett par Handgrade…

  Sen må pediwear vara en internetbutik med lägre kostnader men även fysiska butiker i Storbritannien håller den prisnivån (ungefär).

  C&J accessoarer som nämns här i kommentarsfältet är smått skrattretande i sin prissättning..Sen när är Crockett&Jones en specialist med någon som helst unik kompetens inom Skovårdsprodukter? Det är ren och skär outsourcing och med C&J:s goda varumärke som skall motivera ett över 50% påslag.

  Magnus A – Noterade precis samma sak när jag gick in hos en av de bättre skomakarna i Göteborg och bad att få köpa en av Saphirs MDO skokrämer…”jo då det går bra, 180 kronor blir det”

  Skall i fortsättningen endast köpa dessa produkter från Valmour.fr

  • Gussie skriver:

   Ni har båda rätt. Den svenska grossisten är ett mellanled som fördyrar produkten visavi Storbritannien – rätt rejält tror jag också.

   Men som W.R. skriver är regelsystemet för skatter etc. också betydligt mer förmånligt i UK än i Sverige. Då pratar vi inte momsskillnaden utan skatten på företagarens arbete. I Sverige är skatten på ett litet AB:s vinst 30.000 euro 38,4% medan samma bolag i UK beskattas med 21,4%. Lönerna i serviceyrken är också betydligt lägre i UK än i Sverige. Svenska minimilön i detaljhandel var 17.407 kr 2011. Var man äldre än 19 och har ett par års erfarenhet var minimilönen 19.535 kr. I Storbritannien är minimilönen för 17-20 åringar 8764 kr i månaden och för 21+ 10.700 kr i månaden. Kostnaden för detta kommer i princip alltid skjutas vidare till slutkonsument. En vanlig detaljhandelsägare i Sverige kommer ju vilja ha samma lön som sin brittiska kollega och då får konsumenten skjuta till kostnaden för de högre skatterna och lönerna.

   Det innebär dock inte – som W.R. skriver – att det inte råder fri konkurrens. Det innebär dock att det gamla svenska skattesystemet ger svensk detaljhandel konkurrensnackdelar på en global marknad. Vi håller på att konkurrera ut oss själva.

   • W.R. skriver:

    Jag är benägen att hålla med i alla era ståndpunkter. Skillnaden är större än att vi enkom kan förklara dem med bakomliggande ekonomiska system och för det bör vi beskylla grossistled samt de svenska återförsäljarna/butikerna (då jag antar att även de har högre marginaler än deras engelska motsvarigheter). I viss mån kan vi väl även beskylla valutakursen. Även om det är ”tänkt” att fluktuerande valutakurser skall eliminera skillnader marknader emellan, ska man inte tro att prissättningen är så pass flexibel.

    Det jag, med mitt tidigare resonemang, försökte göra var att illustrera en poäng och förklara att vi knappast kan tillskriva hela prisskillnaden till profitgenerande ”onödiga” prishöjningar. Missförstå inte heller mitt inlägg som kritik mot frihandeln, utan som en reflektion över nuvarande situation. De 4% utgör ingen betydande skillnad, men det finns likväl en skillnad.

    Gussie, jag håller med dig om att jag knappast använde mig av en korrekt definition av fri konkurrens. Jag försökte bara belysa den situation som finns: Om du som svensk näringsidkare försöker konkurrera mot din engelska kollega finns det inte en chans i världen att du besegrar honom, då spelreglerna är olika. Du har, i och för sig, ett val att flytta till Storbritannien, men det kräver stora sociala uppoffringar. Du måste agera efter de spelregler som finns.

    Det finns även en ignorans hos märken själva, då de ofta agerar som beskyddare av deras grossister. Jag ska inte uttala mig om skomärken i allmänhet eller C&J specifikt, men talar mer i generella termer. Jag har under en tid köpt vissa produkter av en liten enmansföretagare i Stoke, då han prismässigt är cirka 30% billigare än de svenska motsvarigheterna. Vår kontakt bröts dock när han blev kontaktad av märket som lev som förbjöd honom att sälja till Sverige.

    När vi ändå är inne på ämnet, måste jag bara vädra mina åsikter om parallellimport. Jag anser förbudet mot parallellimport är ett av de mest idiotiska förbudet som någonsin funnits.

   • Algy skriver:

    ”Det gamla svenska skattesystemet” har också lett till att vi, fram tills för bara några år sedan, hade en av världens högsta levnadsstandarder. Svensk detaljhandel på klädsidan har dessutom växt mer än dubbelt så mycket som andra branscher de senaste tio-femton åren. När tillväxttakten nu når mer normala nivåer får klädbranschen panik. Ett lågskattesamhälle som Storbritannien är absolut ingen garant för en bättre konkurrenssituation visavi länder som faktiskt har en fungerande, skattefinansierad välfärd. Det har inte Storbritannien. Deras stenhårda marknadsekonomi har lett till ett ännu mer accentuerat klassamhälle och en sämre, mer osäker levnadssituation för medborgarna där.

    Jag vet att detta inte är något politiskt forum men jag har på senare tid noterat en tendens bland många skribenter att smyga in politiska bedömningar i våra diskussioner. Och jag är erkänt dålig på att smyga så jag kör på som en ångvält istället.

    Chin-chin,

    //Algernon

 13. Andreas skriver:

  W.R – En väldigt bra diskussion med vettiga argument som jag verkligen uppskattar. Kan onekligen hålla med dig om att det finns en signifikativ skillnad i förutsättningar men jag tycker det är synd och skam att de svenska grossisterna/återförsäljarna ”glider” på C&J:s starka varumärke i Sverige snarare än att sänka priset något och med det bli ännu mer överlägsna i landet.

  Det är ju knappast så att Church´s, Trickers eller Loake är billiga i Sverige heller så det är ingen personlig kritik mot C&J. Tror dock att marknaden kommer svara mot att priserna ligger så mycket högre och i takt med att informationen och alternativen på nätet ökar kommer fler och fler (särskillt befintliga C&J kunder som känner till sin storlek) att välja att köpa från nätet.

  Jag känner inte inte till parallellimport. Kan du förklara begreppet då det vore intressant att veta.

 14. Magnus A skriver:

  Från engelska wikipedia:
  A parallel import is a non-counterfeit product imported from another country without the permission of the intellectual property owner.

  Den som fått en agentur på en vara i Sverige får sätta sitt pris som kan vara betydligt högre än vad tex en utländsk grossist begär. Då den svenske agenten har rätt till den svenska marknaden får du som återförsäljare bara köpa på från den svenska agenten. Väljer du istället att själv ta in varan från utlandet och där med gå runt den svenska agenten för varan, bedriver du parallellimport.

 15. W.R. skriver:

  Algy, du har givetvis rätt att det naturligtvis finns en både en framsida och en baksida av den politiska struktur som finns i samhället, och vi belyste endast de negativa aspekterna av det hela innan du kom in och nyanserade diskussionen lite, så tack för det. Rent ideologiska politiska diskussioner tycker jag vi lämnar därhän, men mycket riktigt finns det två sidor av samma mynt.

  Min intention var inte att göra ett politiskt ställningstagande, bara att konstatera att en engelsk och en svensk näringsidkare ej konkurrerar på samma villkor, och där tror jag att vi är eniga.

  Angående parallellimport är det som Magnus förklarar. Som jag ser det finns det ingen egentlig vettig motivering till varför lagen existerar, förutom att det är en lag som gynnar de stora företagen. Nu låter det återigen som om jag tar ett politisk ställningstagande när jag kritiserar de multinationella företagen; så är dock inte fallet. För att ta ett exempel ur verkligheten: Jag har ett par goda vänner i Brasilien. I Brasilien kostar ett par Havaianas (ni vet de där färgglada flipflopen) runt 10 kronor. Samma produkt i Sverige kostar 400 kronor. Om jag skulle importera flipflops från Brasilien (som jag givetvis skulle betala moms och tull på i Sverige) via mina vänner skulle jag utan problem sälja vidare dem för 100 kronor och samtidigt bibehålla god marginal. Om jag skulle göra detta skulle jag dock begå parallellimport, som är förbjudet. Förbudet mot parallellimport ser jag som ett, av många lagar och regler, som endast är till för att bibehålla världens maktbalans och gynna multinationella korporationer.

 16. Urban skriver:

  Det är ju mycket tack vare den svenska C&J grossisten som märket är så starkt i Sverige. Om det inte vore för att grossisten höll ett stort lager på skor skulle alla småbutiker få ta alla risker med lagerhållning helt själva och således inte kunna leverera skor i samma takt som i dag.
  Det är föga troligt att t.ex. Davidsson i Uppsala eller JNJ i Göteborg skulle ha ekonomiska förutsättningar att hålla lager på samtliga modeller och storlekar. Leveranstiden hade varit 6-10v på alla skor dem inte haft i lager.
  Efter ett snack med Roffe skomakare i Malmö blev jag informerad om att Sverige är en helt unik marknad när det gäller C&J och har nästan alltid möjlighet att leverera skor på kort tid.

  Som jag har förstått det så säljs dessutom C&J uteslutande av skomakare i Sverige vilket bör resultera i mycket god kunskap, service och underhållsarbete. Detta ska tydligen inte vara fallet i övriga världen. I USA skickar man skorna till Northampton för reparationer en kostsam och tidsödande process, fick vänta på mina skor i nästan två månader.

  • Jocke skriver:

   Att Hammargruppen haft stor del i att CJ är så starka i Sverige stämmer nog men det är ingen anledning till att ta ut överpriser. I alla andra branscher brukar stora marknader och stora volymer också innebära volymrabatter och försäljningsbonusar från tillverkarna till grossisterna. Det skulle i detta fall innebära att skorna skulle kunna säljas till samma pris här som i England med bibehållen vinst.

   Hur som helst så behöver man inte vänta. Jag lyfte luren och ringde en av CJ butiker i London och beställde. Frakt kan man alltid pruta på, alla butiker vill ju sälja 🙂 Då fick jag tillgång till många fler modeller än vad som finns i Sverige, grym service och kunskap om märket och skorna levererade till min dörr.

 17. Andreas skriver:

  @ Urban – Även om Sverige har en fantastisk situation i tillgång och kort beställningspris så är det inte alls värt prisskillnaden för mig..Om jag beställer ett par skor från UK har jag dem nästan oavsett butik eller webshop betydligt tidigare än 6-10 veckor även om de inte har lager.

  Visst att man får hem en sko snabbare om man vill prova den men jag tror att om du har en mer udda bredd/modell du är ute efter så går det inte fortare än att beställa från UK ändå.

  Och nej även om den största merparten av skorna säljs av skomakare har C&J inte uteslutande försäljning hos dessa. Linnegatan 2 i GBG och Rose&Born i STHLM är två exempel på motsatsen.

 18. Mogge skriver:

  Gussie, var får du skattesatsen på 38,4% på? Som jag förstår det ligger bolagsskatten i Sverige på 26,3%. Och vad gäller parallellimport så är det tillåtet inom EU men upp till respektive varumärke att bestämma när det är utanför unionen. EU betecknas som en och samma marknad enligt EU-domstolen (tidigare EG-domstolen, innan Lissabonfördraget).
  Vidare hade det, enligt mig, varit lämpligt med lite bättre källhänvisningar, t.ex. ställer jag mig frågande till namnet på lagen (samt SFS-nummer) som förbjuder parallellimport. Eftersom en sådan lag inte existerar ser jag det som föga troligt att sådan hänvisning kommer.

  Med risk för att framstå som petig, vill jag även påpeka att W.R:s exempel med Flip-flop från Brasilien inte är parallellimport, utan import. Parallellimport är när någon, som inte är varumärkesinnehavare, importerar en vara till en marknad där varumärkesinnehavaren redan bedriver verksamhet. Att detta skulle vara ”olagligt” är en grov felaktighet då det givetvis inte finns någon lag som förbjuder parallellimport. Istället har EU-domstolen (för tiden vid domens meddelande EG-domstolen) i de sk. Silhouette-avgörandet konstaterat att denna princip följer av varumärkets innehavares rätt att kontrollera import/export.

  För vidare läsning rekommenderas http://www.konkurrensverket.se/upload/filer/trycksaker/rapporter/rap_1999-1.pdf.

  Med vänlig hälsning

  Mogge

 19. Gussie skriver:

  Du måste titta på det samlade skattetrycket för företagaren eftersom det relevanta är vilken nettolön företagaren får. Vill en företagare i Sverige och en företagare i UK ha samma månadslön (säg 25.000 kr) och säljer samma antal produkter måste den svenska företagaren hålla ett högre pris för att kunna betala skatterna. Ekonomifakta har en bra sammanställning här: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skatt-pa-foretagande-i-Sverige-och-EU/

 20. Peter skriver:

  Konstigt att man väljer att lackera skoblocket, det mister väl förmågan att absorbera fukt. Köpte ett par i Ceder från Sveriges Skomakare och där framkommer det i ett blogginlägg att det helst inte ska vara lackat trä på skoblock…
  http://sverigesskomakare.se/skotillbehor/skoblock-cedertra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s