Ett återkommande irritationsmoment

Är det bara jag som så här års ägnar en kvart varje kväll åt att med en spik pilla ut smågruset ur klackbasen på skodon med Dainite-sulor? Kanske borde jag fylla upp håligheterna med silikon, eller superlim. Alternativt försöka bli lite mindre nördig.

M.F.

Det här inlägget postades i Livsstil. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Ett återkommande irritationsmoment

 1. Lord Sidcup skriver:

  Att vara nörd är något väldigt fint, som dessutom är få förunnat. Jag skulle försöka med silikon.

  • sinclairwhytt skriver:

   Har aldrig tänkt på detta, men du väcker sannerligen en idé på framtida tidsfördriv 😉

   • SL skriver:

    Som sagt var, inget jag tänkt på förut.
    Nu kommer jag garanterat att irritera mig på smågrus framöver.
    Tack för det Herr Flördeg…;-)

  • Algy skriver:

   Bloomin’ Ada! Jag som precis köpt ett par Barker Harrison med dainitesulor. Det blir att gå till skomakaren direkt efter leverans!

 2. Calle Z skriver:

  Ack, dessa ständigt irriterande i-landsproblem som ska störa friden bland ärliga och hårt arbetande människor. Du har mitt fulla stöd och sympati i din episka kamp Mats!

 3. Markus skriver:

  Nörda på! Inlägg som dessa är en källa till stor glädje för mig, som med barn och allmänt påträngande vardag, får dras med att sulorna blir till grusdepåer. Lycka är att hinna putsa upp skodonen i varje fall på varannanveckasbasis…

 4. Gizmo skriver:

  Jag blir också alltid förvånad över storlekarna på de stenar som man plockar ut från dessa små hål.

 5. Admiral von Schneider skriver:

  Jag hade ett par slarvskor som började kännas konstiga att gå i. När jag undersökte klacken så fanns det en liten spricka i den där en sten verkade sitta fast, under gummit. Pillade ut den men märkte att det fortfarande fanns nåt kvar där. Visade sig till slut att gummit var urgröpt och ersatt med en liten grushög 🙂

 6. oops skriver:

  Ser lite billigt och enkelt ut att med en spik pilla ut gruset. En man i god ställning torde använda en syl av det mera ädla slaget

 7. lantisen skriver:

  fyller dessa små hål någon praktisk funktion? på grövre skodon brukar det finnas liknande för att kunna sätta i dubb. verkar dock lite malplacerat på skor av denna typen. jag hade tagit en tub solution,och helt enkelt applicerat en liten klick i varje hål,låtit torka föreskriven tid,för att sedan ta en promenad. hålen borde då”vulka” ihop.

 8. Adam Bertil skriver:

  Varning! Off topic! (Fast det har med en sorts skor att göra.)

  För några veckor sedan diskuterades Edward Blom och hans skor här i The Drones Club. För ungefär en halvtimme sedan (ca 15.05 den 25 februari 2012) såg jag nämnde Blom gå nerför Körsbärsvägen på Östermalm i Stockholm. Inget konstigt med det. Blom bor i närheten och det finns många utmärkta promenadvägar i trakten — på KTH-området, vid Ruddammen, i Lill-Jansskogen och bort mot universitetet.
  Blom var i sällskap med sin hustru. På huvudet hade han en grå toppluva som fick det långa nackhåret att stå snett bakåt som en sliten kvast. På fötterna hade han (Känsliga läsare varnas!) gymnastikskor!
  Efter att ha sett detta var det bara att lägga ner tentapluggandet och ta fram punschen. Chocken gjorde det omöjligt att ägna partikeldynamiken den uppmärksamhet den förtjänar. Om jag flunkar tentan är det Bloms fel. Åtminstone delvis.

 9. Sven skriver:

  När vi är inne på sulor – vad kostar det att sula om skon med en dainite-sula? Jag har sett uppgifter om runt tusenlappen viftas runt men rent konkret så tar Grafford 1800:- vilket är lite väl långt från en tusenlapp för min smak. När jag ändå frågar så passar jag på att fråga om lädersulor också – vad kostar det? Rekommendationer på skomakare i Stockholm som sular om C&J till bättre priser?

  • Mästaren skriver:

   Att sula om ett par randsydda läderskor i Lund kostar 750 spänn. Skomakaren påstod att sulorna var garvade i en blandning av ekbark och valnötsbark, då det var bättre en renderbachs rent ebarksgarvade. Fan trot!
   Även tidigare tillfällen har en omsulning med Renderbach sula hamnat där. Då ingår även tåjärnen jag behöver. Dainite vet jag inte just nu, till hösten är det dags för det. Hade då tänkt mig en Commandosula. Finns två skomakare i Lund som säljer C&J detta var en av dem. Nu menar jag inte att du ska ta tåget till Lund för att lämna in skorna men det kan kanske tjäna som referens.

  • Calle Z skriver:

   750 SEK för en helsulning? Inklusive material och arbete? Det var verkligen billigt. Hos den skomakare av rang som jag brukar lämna in mina skor hos i Helsingborg (C&J butiken) så tar man 1500 SEK för en helsulning (material + arbete). Ett annat alternativ är ju att skicka skorna till tillverkaren som återställer skorna till så gott som nyskick.

   • Mästaren skriver:

    Halvsulning var det, sorry om ni tycker att jag narras, tror dock att den helsulning med Renderbach inte sprang iväg så mycket mer. 800 kanske men det var tre år sedan. Ring Olle i Lund och kolla pris innan nästa gång.
    Ja om du orkar förstås…

 10. Retsirc Grebtton-Keith skriver:

  Tag en lödkolv, gärna med spetsig topp om du har och bränn hålen koniska. Då blir risken mindre att småstenarna får fäste.

 11. sjukopparkaffe skriver:

  Nej, herr Flördeg är inte ensam om att sitta och pilla grus ur sina skor på kvällskvisten.
  Jag kan säga att just detta grus är den största orsaken till att jag har blivit en ”skonörd”. Förut köpte jag alltid de billigaste skorna på Skopunkten men tröttnade på att de alltid gick sönder så himla fort. Bestämde mig för att införskaffa ett par kvalitetsskor, det blev ett par Ecco med Goretex. Efter en säsong var skorna helt slut i sulan. Detta grus hade ätit sig in över allt och förstört hela sulan så man blev blöt om fötterna vid minsta regn.
  Träffade på en skomakare som förklarade att det inte var några kvalitetsskor.
  Istället visade in mig i en värld av randsydda skor med förklaringen att ”dessa kan man sula om när det behövs.” Lätt chockad gick jag från honom med insikten att bra skor var något annat än de skor jag hade. Jag köpte inga skor då, men började kolla lite på nätet och vips så hamnade man på The Drones Club och liknade sidor, och resten kan ni säkert räkna ut själva.

 12. Mattias skriver:

  Hej,
  Jag har en fråga relaterad till frekvent användande av ett par niors med dainitesula. När jag sätter i klacken bildas ett blåsliknande ljud från sulan, som att luft pressas ut. Är det någon som har upplevt det? Är det bara att byta sula som gäller? Det är mycket irriterande de korta stunder de används på kontoret eller i andra tystare miljöer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s