Läsarfråga om mocka-vård

Det trillade in en fråga om mocka-vård, som vi tyckte var av tillräckligt stor intresse för att svara genom ett inlägg. Den kom från signaturen LL som undrade om hur han bäst skulle vårda sina mockaskor. Han hade för några år sedan köpt sig ett par blåa mockaskor som med tiden tappat sin lyster och han fick dem inte riktigt att se snygga ut igen, hur mycket han än borstade. LL är i sanning inte ensam om sitt predikament. Och ämnet mockavård behandlades lite i förbifarten i TDC:s skovårdsguide. Något jag här med tänkte kompensera genom ett separata inlägg i ämnet.

Jag har själv kommit att bli en allt större anhängare av mocka. Det av flera anledningar. Med mocka slipper man för det första gångvecken, vilket för dem av oss med perfektionistiska böjelser onekligen är en tilltalande aspekt. Och rent generellt kan också sägas att det, i vart fall enligt min erfarenhet, är betydligt lättare att underhålla mockaskor än läderskor. Vilket kanske är motsatsen till vad många tror. Men även mocka behöver, såklart, sin beskärda del av kärlek och omtanke.

Först kanske vi ska reda ut vad mocka egentligen är för något. Mocka blir mocka genom att man specialbehandlar ”köttsidan”(det vill säga den sidan av djurhuden som är vänd inåt, mot organen). Köttsidan slipas för att få sin speciella och sammetslika struktur. I likhet med vård av läderskor finns det en rad olika skolor när det kommer till vård av mocka. Huvudinstrumentet är under alla förutsättningar i vart fall mockaborsten, men den kan se ut på lite olika sätt. Olika plastborstar verkar dominera men dessa är sällan tillräckligt styva för att göra ett bra jobb. Det viktiga är att borsten är hårda nog att verkligen rugga upp mocka-ytan, men samtidigt följsamma nog för att inte skada. Själv kör jag med grossistföretaget hammargruppens mockaborste, som funkat väldigt bra. Den har nylon-borst runt en kärna av mässing-borst. Kanske prissatt i överkant, det går säkerligen att hitta likvärdiga och betydligt billigare produkter.

Borsta gör man dels för att återfå den karakteristiska mockalystern och dels för att få bort smuts och damm. Tricket när man borstar mocka är att hela tiden borsta åt samma håll. På så sätt lägger sig mockan snyggt och man får en jämn och fin yta. Själv borstar jag mina mocka-skor efter varje brukstillfälle. Det tar inte många sekunder och är väl investerad tid. Impregnera skorna behöver man däremot inte göra speciellt ofta. Om man har högkvalitativa produkter(själv kör jag med “super invulner” från Saphirs Medaille d’Or-linje) räcker det med att spraya dojjorna två eller tre gånger per säsong. Som den här videon illustrerar blir dina mockaskor i princip helt vattentäta om man ger dem en bra impregnering.

Men ibland räcker det som bekant inte med mocka-borsten för att skorna ska bli snygga igen. Och det är här åsikterna går isär lite grann. Per Nilsson rekommenderar i sin vitt spridda, och kanske lite överskattade, bok Snyggt: En stilguide för män det så kallade ång-tricket. Det vill säga att man kokar upp en kastrull med vatten och sedan låter skorna utsättas för vattenångan. Tanken är alltså att vattenångan ska öppna upp mocka-porerna. Vilket skall göra att gamla saltfläckar och annat löses upp vilket man sedan enkelt kan borsta bort med sin mockaborste. Visst kan man tycka att det ger visst resultat, men betydligt bättre är att istället tvätta mockaskorna i grunden. Det gör man med hjälp av en mockatvål.

Jag har vant mig vid att använda mig av en produkt som heter Shoeboys Combishaum, men den har tydligt försvunnit spårlöst från (den svenska) marknaden (tur för mig att jag köpte på mig ett litet lager innan den försvann). Men det finns andra produkter som tydligen också är riktigt bra(exempelvis ”Omnicleaner” från Saphirs Medaille d’Or), även om jag själv helt saknar erfarenhet av dessa alternativ. Nåväl. Det man gör är alltså att arbeta in tvålen i mockan under rinnande vatten med hjälp av en nagelborste(motsv.). Det viktiga är att se till att skon blir genomblöt och att skrubba ordentligt, var inte rädda för att ta i lite. Om du lämnar någon del torr är risken för vattenränder uppenbara så snåla inte med vare sig vatten eller mockatvål. Avsluta med att skölja bort tvålresterna och låt sedan skorna torka med ett par skoblock, eller med tidningspapper i sig. Mocka torkar snabbare än vanligt läder och om du låter dem stå på tork över natten är de nästan garanterat torra på morgonen.

När mocka tvättats och varit blöt så lägger sig mockafibrerna ner och man måste ge dem en omgång med mockaborsten för att återfå mockalystern.  Sedan är det dags att impregnera skorna igen. Och om det nu är så, som LL beskrev i sitt brev, att skorna misst lite av sin färg och blivit fadda , ja, då finns det impregneringsspray med pigment i sig (såväl Colonill, Kiwi som Sahpir har ett brett utbud). Det finns i alla upptänkliga färger, de flesta skomakare har emellertid ofta bara inne mockaspray i mörkbrunt och svart(de vanligaste mocka-färgerna på den svenska marknaden). Så man kan behöva be dem att ta hem en speciell färg, om man är på jakt efter en mer ovanlig färg (som exempelvis blått, som LL undrar om).  Det tål också att påpekas att det är sällan färgen i pigmenterade mockasprayer är i exakt samma färg som skorna, man tar därför den färg som ligger närmast och sprayar riktigt ordentligt över hela skon, så det inte blir några oönskade färgkontraster.

Hoppas detta var till hjälp för LL och alla andra som har haft funderingar på hur man vårdar sina mocka-skor.

Artikelförfattarens mockavårds-arsenal.

Allt gott!

M.F.

Det här inlägget postades i Stil. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Läsarfråga om mocka-vård

 1. Willgott skriver:

  Höjdarinlägg! Bloggens kvalité har verkligen höjts på senare tid iom Herr Flördegs välskrivna skoartiklar.

 2. Algy skriver:

  Mycket informativt och bra av Flördeg som kliver fram som TDC:s skovårdare n:o 1!

  Jag kan tipsa om att det går alldeles utmärkt att tvätta skorna med galltvål – jag har fått utmärkt resultat med denna gamla hederliga produkt som borde tilltala mer konservativa drönare.

 3. Pichao skriver:

  Ett rent nöje att läsa informativa artiklar av den här typen…

 4. Ping: Skovård på söndagskvällen! | sjukopparkaffe

 5. Calle Z skriver:

  Mats, du har ju ingen suddgummi i din arsenal! 😉

  För ett tag sedan så ställde jag en fråga i en tidigare artikel om mockavård gällande skillnaden mellan Saphirs ”Super Invulner” och ”Suede Renovator”. Du missade min fråga då, så nu har du chansen att svara ifall du känner till vilken av dessa produkter som är lämpligast till impregnering av just mocka. Fick tips av en skomakare att Suede Renovator är att föredra, eftersom Super Invulner gav en något ”fettig” yta på just mocka. Dock var båda bra till exempelvis nubuck. Din åsikt om detta?

  • Mats Flördeg skriver:

   Hej Calle!

   Nej jag har inget gummiblock. Har aldrig känt behovet av det. Jag ser det som ett latmansalternativ för den som inte orkar tvätta skorna med mockatvål. Men har man bråttom och vill få bort en fläck, är det säkert ett bra alternativ.

   Ursäkta att jag missat din fråga tidigare, brukar försöka svara. Nåväl. “Suede Renovator” är Medaille d’Or-linjens motsvarighet till Beuté du cuir-linjens ”Renovétine” (som ses på bilden i inlägget). Det vill säga mocka-spray med pigment. Och fyller där med en annan funktion än invulner.

   Super Invulner är en väldigt koncentrerad spray, utan pigment, som ger ett fantastiskt resultat. Jag har använt sprayen till mina mockadojjor i två år, eller något sådant, och jag har inte alls upplevt några problem med att mockan skulle bli ”fettig”.

   • Erik skriver:

    Det där med latmansalternativ stämmer förvisso inte. Jag har tvättat skor med Saphirs tvål flera gånger utan att få bort envisa fläckar. Tog dem till skomakaren och han tog bort dem på 5 sekunder – med ett suddgummi anpassat för mocka.

    http://shoeshinekit.com/kisunuster.html

   • Mats Flördeg skriver:

    Om du säger det så. Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet, och jag har ännu ej stött på den mockafläck som inte går bort med nagelborste och mockatvål.

   • Ing. Nilsson skriver:

    Erik,

    är du säker på att din skomakare inte också avlägsnade en stor mängd fiber när han suddade? Jag har nämligen usel erfarenhet av just suddande och ett par bruna wingtip-mockaskor från Greve fick till slut kasseras efter att jag i ovetenskap behandlat dem med denna:

   • Calle Z skriver:

    Ojdå, då måste man tagit i rejält ifall man råkar sudda bort fiber från skorna. Det är just av denna anledning jag själv inte använder mig av mässingsborsten, utan använder mig endast av våtrengöring eller sudd för att avlägsna fläckar från mockarskor.

 6. LL skriver:

  Att få ett så snabbt och genomgående svar var över all förväntan! Ett jättetack igen och med lite tur ska jag väl kunna återfå den forna glansen hos mina mörkblå trotjänare lagom tills det att våren gör sitt intåg!

 7. C skriver:

  . Vad kan man göra för att få bort ”saltstänk” på skorna? Jag har hört att det skall fungera med vatten med en ‘dash’ ätticka alternativt citron.

  Några erfarenheter?

  • Mats Flördeg skriver:

   Finns en uppsjö huskurer. Men det effektivaste är att tvätta skorna i grunden med mockatvål och nagelborste, som beskrivs i artikeln.

   Om du tycker det är för omständligt kan du prova att hålla skorna över en kastrull med kokande vatten och sedan ge dem en omgång med mockaborsten, men det är som sagt en light-version i sammanhanget. Jag tvättar mina mockaskor en gång per säsong vare sig de behöver det eller inte.

   Lycka till!

 8. lano skriver:

  Jag använder också galltvål, och det fungerar mycket bra. Förstår inte varför man skulle behöva saphir renovateur när man har galltvål, någon kanske har jämfört?

  Mocka är ju för övrigt det mest underskattade av skomaterial. Väldigt lättburet och smickrande på fötterna!

  • Mats Flördeg skriver:

   Skrev du inte fel nu? Saphir Renovateur är ett läderbalsam som är avsedd för att mjuka upp och avlägsna smuts från läder. Skall ej användas på mocka.

   • Urban skriver:

    Saphir Renovateur finns som mockaspray med pigment.

    Inte riktigt lika vass som Super invulner när det gäller impregnering men piggar upp färgen när den är lite dassig och gör skon måttligt vattenavstötande. Använder den naturella på mina blåa C&J Hayle som uteslutande är en sommarsko för mig.
    Färgen blir nästan som ny.

   • lano skriver:

    Okej, då får jag ta och testa det då, har använt galltvål till all min rengöring av skor.

   • Mats Flördeg skriver:

    Urban: Såklart. Bara van att se den utskriven som ”Suede Renovator”. För övrigt en produkt som jag inte bekantat mig med. Hur jämför den sig med Renovétine?

   • Urban skriver:

    Bra fråga, har inte provat något från Saphirs standard linje då min skomakare in husar dessa. Hade varit kul att se en jämförelse av Saphir och Saphir M’Dors vanligaste produkter och se om det går att motivera prisskillnaden.

 9. Andreas skriver:

  Angående skillnaden mellan Saphirs MDO eller vanliga linje så tror jag det är helt beroende på vad man är ute efter och vilken teknik man använder. Det är rent tekniskt bland det bästa på marknaden men t ex krämen är VÄLDIGT pigmenterad och kan lätt färga över ett par skor om man inte är försiktig…Så jag kan tänka mig att inte alla som testat den är överlyckliga men när man väl hittar rätt nyans och mängd är den kanon och jag har den som personlig favorit tillsammans med Turms från Montegranaro.

 10. Magnus skriver:

  En sak som jag undrar angående just mockaskor är hur man återfuktar dem. På vanliga läderskor används ju skokräm för detta. Risken med mocka blir att de kommer att torka/spricka betydligt snabbare. Eller har jag missat något?

  • Calle Z skriver:

   Saphirs suede renovator innehåller bl a oljor vars syfte är just att återfukta och göra skinnet mjukt och beständigt. Finns givetvis andra skovårdsmärken som har liknande vårdande egenskaper för just mocka som andra drönare säkerligen tipsa om.

 11. SL skriver:

  Även jag undrar om skillnader mellan Saphires linjer.
  Har läst att om man skall använda MDO kräm så måste skon
  rengöras från gamla krämen innan. Undrar lite varför och krävs de verkligen?
  Har det att göra med att MDO krämen inte kan tillgodogöras på ett korrekt sätt då den gamla krämen hindrar MDO krämen från att tränga ner i skon ordentlig?

  • Calle Z skriver:

   Du besvarade din egen fråga 🙂

   • SL skriver:

    Jo, jag gjorde nog det 🙂

    Någon som använt MDO kräm utan att ha gjort rent skon innan och med vilket resultat?
    Om man t ex använder den vanliga krämen från Saphire och sedan går över till MDO serien, behövs verkligen en rengörning då?
    Misstänker att rengörningen är viktig för krämer som innehåller silicon.

 12. Tina skriver:

  Har köpt ett par mockaskor med mockablomma/blad uppe på. Den ena skons blomblad har lagt sig så hur gör jag för att styva till bladen så att dom står upp lite mer?? Kan jag använda lim (för skinn och så) på baksidan av bladen eller vad rekommenderar du?

 13. Ping: Att rädda ett par trötta mockaskor | The Drones Club

 14. PG skriver:

  Såg att du har Renovétine i Medium och Light brown.
  Skon på bilden ser dock ut att vara mer åt Dark brown hållet?
  Använder du Medium brown på den skon pga Dark brown sprayen är för mörk?

  • Mats Flördeg skriver:

   Light brown-sprayen använder jag för mina Chiltern i det C&J kallar ”snuff suede”.

   Absolut skulle man kunna tänka sig använda dark brown för skorna på bilden, oxfords från Church’s, men jag tycker medium-nyansen funkar bäst för att verkligen framhäva skornas brunhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s