Wednesday: Bow Tie day

Så är det nu officiellt. Jag instiftar härmed enväldigt och på eget bevåg onsdag till veckans uttalade flugdag. Eller, mindre blygsamt: The Drones Club Official Bow Tie Day. Ännu ett incitament för avdramatisera och göra flugan till en vanligare syn i vardagen.

Själv utgår jag från devisen att undvika exempelvis en klarröd fluga med vit polkadot, tills den känns som det mest självklara valet bland andra alternativ. Gå in för en variant som inte riskerar att framställa dig som en brågmogen pojke som olovandes rotat i pappas, eller farfars byrålåda. Det handlar inte alltid bara om att våga, utan att våga med insikt.

För att avstyra upplopp bland polkadotfantaster (till vilka jag räknar mig själv): Mönstret är ofta hisnande snyggt i flugor, välj det dock med mindre broderade prickar, förslagsvis mot en djupt blå botten. Exempelvis klarröda varianter kräver i mina ögon ofta en bärare med väldig pondus för att inte bli teater. Undvik att göra flugan till en färgmässigt starkt avvikande accent mitt i blickfånget.

Ull, är som i så många andra fall din bäste vän när det kommer till nedtonat stiliga accessoarer. Diskret. Sensationellt snyggt och med känsla i materialstruktur och framtoning. Nedan i varianten Sander från svenska Tieroom. Och till sist mantrat; flugan knyter du själv.

* * *

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Wednesday: Bow Tie day

 1. Johan H skriver:

  Jag bär ju fluga nästan varje dag, har slutat med slips då man lätt kan bli sammankopplad med säljare om man har det på mitt företag. Fick en trevlig present i julklapp av en vän i USA, en prenumeration på flugor från The Cordial Churchman, http://thecordialchurchman.bigcartel.com/ Mycket fina flugor i flera olika modeller, sitter nu och väntar på leverans av fluga nr 2.

 2. V skriver:

  Det var ett gott initiativ! På eget bevåg har jag dock redan tagit på mig uppgiften att bära fluga minst en dag i veckan, så varför inte sätta av just onsdagen för detta.

  Gladare färger är i min mening trevligt såvida det görs på ett balanserat sätt. Nu talar jag inte om röd fluga med tillhörande röd näsduk i bröstfickan. Exempelvis finns flera randiga alternativ som gör sig bra till grått, brunt, svart och grönt i övrig nedtonad klädsel. Rosa och lila är där färger sin kan vara synnerligen passande.

 3. Fan… Jag tog ju slips i morse.
  Tänkte ta tweedflugan men tog slipsen istället.
  Nästa Onsdag dock…

  Men sen igen så kör jag fluga några gånger om veckan.

  (Greven kryper tillbaka under sin sten igen)

 4. Mästaren skriver:

  OK nästa onsdag …

 5. Lord Sidcup skriver:

  Storartat!

 6. Ing. Nilsson skriver:

  Besök på onsdagaftonen med krav på klubbslips hindrar tyvärr fluga i de flesta fall (jag är för lat att börja klä om mellan jobbet och lokalen). Initiativet är dock ypperligt och jag stödjer det 100% även om jag som sagt inte kommer att kunna följa dekretet till punkt och pricka. På tal om röd fluga måste jag referera till Belgiens premiärminister Elio di Rupo.

  Vallon? Ja.
  Kemist? Ja.
  Socialist? Ja.
  Frimurare? Ja.
  Homosexuell? Ja.
  Pederast? Mycket möjligt.

  Vad man än må tycka om hans person så är han en lysande flugbärar-förebild och stilikon i den högre skolan som klär sig som man skulle önska att det politiska spektrat i Sverige också gjorde.

  Cheers!

 7. Gustav skriver:

  Bra initiativ till att avdramatisera flugan – att bära fluga är och har annars varit för de lite mer udda filurerna… (ni vet vad jag menar). Det handlar ju mycket om att bära det på rätt sätt och med rätt färger.

  Ett annat svårt plagg är plastrongen (vilket ni på Drones club med ert goda omdöme har diskuterat förut). I programmet ”Hustoppen” på Kanal 8 bär arkitekten Thomas Sandell en snygg plastrongvariant (se t.ex. http://www.tv8.se/node/2770/). Dvs. Thomas har hittat ett sätt att bära plastrongen (eller vad det nu är) på ett annorlunda sätt som inte gör att man inte tänker på Carl-Jan Grönkvist. Jag skulle vilja ha lite mera tips på plastrongmodet och olika knytningar. Är det t.ex. en plastrong eller vad är det som Thomas Sandell har. Och ska vi ha en plastrong dag också? Söndagar kanske??

  tack annars för en bra blogg!

  • Mästaren skriver:

   Alltså plastrong är väl det som Carl-Jan har, deta såg mer ut som förfinad raggarsnusnäsduk, ja denimskjortan förstärkte detta.
   Efter diverse försök med plastrong ligger de nu och skäms längst inne i lådan,
   kanske efter 60 årsdagen de tas fram igen, men först då.
   Inget för mig, speciellt inte Sandells variant (om det inte är maskerad förstås)

   Ja ja nu blir jag väl placerad i någon fårskock/gubbglubb igen, men varsågod 🙂

  • Ing. Nilsson skriver:

   Inte alls en plastrong eller kravatt i min smak och ska jag vara ärligt tycker jag det ser slampigt och slarvigt ut. En oduglig halsduk, taffligt knuten är en mer passande benämning.

   Cheers!

   • Gustav skriver:

    Ok, det är nog en sorts snusnäsduk(scarf). Vill annars ifrån Carl-Jan stucket… Frågan är om man kan knyta plastrongen på ett annat sätt, dvs. att lämna en mindre puff framtill??

    Tycker annars att den snusnäsduks-scarfsen är både snygg och praktiskt. Det är ganska skönt att ha något runt halsen och samtidigt inte vara så bar och därmed vara mer klädd. Tyckte också Sandell gjorde det bra där han skapade en kontrast med en snusnäsduk-scarf av siden och en något grovare skjorta i denim.

    Jag slår ett slag för den Sandelskaknuten!!

 8. Philip skriver:

  är det bow tie friday som inspirerat? kul grej även om fluga självklart ska bäras oftare än så

 9. Calle Z skriver:

  Bra låtval Archibald, har nämligen aldrig hört talas om Client. Men efter att ha lyssnat på ett antal låtar från dem nu på youtube så väcks gamla minnen till liv. Kopplingen till electro/synth a la underground-genren är påtaglig. Kul!

  Gällande flugan så har jag ett tjog flugor som jag alternerar flitigt. Men jag tycker ändå att borde inte den officiella flugbärardagen vara en torsdag? Jag menar, med tanke på ärtsoppan…

 10. lantisen skriver:

  det är snarare rätt och slätt vad jag brukar kalla en snusnäsduk(scarf). en plastrong kan väl knappast bäras på så många andra sätt än carl-jans,om man har den under skjortan? tycker för övrigt att plastrong är mycket snyggt,särskilt till ridkavajen!

 11. Lulu skriver:

  Varför denna fäbless för engelska, varför inte kalla det för flug-onsdag eller liknande på svenska? Jag tycker det ger ett halvt debilt intryck att anamma uttryck från andra språk alternativt sett för mycket på tv6. Fast det går väl hand i hand.

 12. Fläderblom skriver:

  Sedan tiotalet år tillbaka är torsdagen min flugdag. Det blev så efter att jag råkat förstöra en favoritslips genom att doppa den i ärtsoppan när jag girigt och yvigt sträckte mig efter senapen. Flugtorsdagen har sålunda en praktisk poäng, något jag inte kan finna hos den föreslagna flugonsdagen.

  Våga vägra soppfläckade slipsar! Upp till kamp för torsdag som officiell flugdag!

  (Att stoppa in slipsen i skjortan för att undvika stänk eller – ännu värre – fästa en pappersservett som slipsskydd med slipshållaren (!), är föga gentlemannamässigt.)

  • Gustav skriver:

   Ett annat alternativ är slipshållare, men det är väl inga som har längre…

  • Ing. Nilsson skriver:

   Ett välbekant problem. Dock är problemet i mitt fall inte så mycket att jag dänger slipsen i soppan när jag äter utan snarare när jag spisar lunch i kantinen på arbetet och tvingas gå omkring med bricka med anrättning på. När man sen sätter brickan där man har för avsikt att inta lunchen, knäpper upp kavajen och ämnar sätta sig ner samtidigt som man förstrött språkas med bordssällskapet händer ibland riktiga kardinalklavertramp.
   Sist åkte min kära ljusblå Etro-slips rakt ner i en rikligt försedd talrik med Goulasch. Som gissat blev slipsen fullständigt fördärvad och den kemtvätt jag passerade på vägen hem mäktade inte få bort fläckarna. Inte heller efter två dygn i kemisk ren bensin lät sig Goulaschfläckarna bevekas och det var med stor irritation jag till sist förpassade slipsen till soptunnan. Detta är tyvärr inte en isolerad händelse utan har hänt även med Thailändsk curry samt boeuf bourguignon 😦

   I ärlighetens namn har jag efter dessa fadäser kontemplerat en slipsklämma, men det ser så dumt ut att jag avstått. Man kanske skulle skaffa sig en slips i galon eller helt enkelt börja med fluga lite oftare 🙂

   Cheers,

   • Mästaren skriver:

    eller anamma 80 talet fullt ut

    Fult? – så det förslår!
    Praktiskt? – ja den doppas inte i nån soppa iallafall.
    Kan t.o.m. användas för att hålla en färgglad scarfs på plats!

   • Mästaren skriver:

    Jag försökte skriva VARNING men det föll av outgrundlig anledning bort
    ledsen!

   • Gustav skriver:

    Nja, stoppa in slipsen är inge lösning…

    Nu får ni mer upplyssna upplysa mig, hur skulle det funka med en slipsnål? Är det bara utsmyckning eller har det en praktiskt funktion att hålla fast slirren??

    Även om man inte doppar slipsen som kan man råka skvätta och där har man slipsen som en hakklapp som modigt tar emot tomatsåsen… Nja, då kanske en fluga, plastrong, eller Sandellscarf är att föredra;)

   • Fläderblom skriver:

    En slipsnål, i ordets rätta bemärkelse, hjälper inte mycket. En sådan består av en sten (pärla, diamant, halvädelsten…) på en enkel nål som sticks genom slipsen några centimeter nedanför knuten. Den har en i huvudsak dekorativ funktion.

    En slipshållare, som har formen av en fjädrande klämma som fixerar slipsen vid knappslån, gör däremot stor nytta. Tyvärr måste man vara Don Draper för att kunna bära en sådan utan att förvandlas till en tråkig gubbe. Slipshållaren kallas ofta slipsnål, vilket är fel emedan det inte är någon nål. Stundtals kallas den också slipsklämma, vilket är beskrivande, men inte traditionellt. Om jag inte minns fel så benämns den slipshållare inom försvarsmakten. Slipshållare finns även, till skillnad från slipsnål och slipsklämma, med i den anrika Svenska akademiens ordbok. Alla tre orden finns med i Svenska akademiens ordlista, men där finns ju också vedervärdiga moderniteter som guss med, så den är ju inte att lita på längre.

    Om man inte vill riskera slipsens liv och hälsa är flugan det bästa alternativet. Om man inte vill bära väst, slipover eller liknande under kavajen förstås.

 13. Ping: Bowtie wednesday

 14. From. igår så har jag fallit in i ledet och kör fluga på onsdagarna.

  http://www.svenskanglofil.se/2012/02/bowtie-wednesday/

 15. Ping: Onsdag igen… | The Drones Club

 16. Ping: Onsdag igen… | The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s