Flördeg köper Crockett & Jones Chiltern

Här om dagen hade jag Flördeg på besök i Uppsala över en eftermiddag eftersom han var på genomresa i landet.  Förutom att dricka öl, prata gamla minnen och hur vi kan utveckla TDC så passa vi även på att gå förbi Davidsons skomakeri. Väl på plats föll Mats för ett par C&J Chiltern i snusbrun mocka.

Flördeg provar ut lästen för att beställa ett nytt parC&J.

Svarta mockabrogues med röda snören. Dandy eller varningsskylt?

Skorna som beställdes

Saphires skoputsprodukter – Mats swear by them!

Strike a pose!

Det här inlägget postades i Anekdoter, Bilder, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Flördeg köper Crockett & Jones Chiltern

 1. Mästaren skriver:

  varningsskylt!

  tror jag ?

 2. hehehe skriver:

  Snygga wingtips på första bilden! Är det möjligtvis Swansea?

 3. Peder H skriver:

  ”Flördeg provar ut lästen för att beställa ett nytt par C&J.”

  Om detta innebär att Flördeg lever som han lär ut, dvs prövar skor hos lokala handlaren för att sedan beställa över nätet så att han sparar ”en tusenlapp” så måste jag säga att Drönarklubben och då i synnerhet Flördeg beter sig i fräckaste laget. Herrarna borde ha vett att skämmas lite lagom för sin snålhet. Istället basunerar man ut den i ord och bild på bloggen och utan att blinka rekommenderas andra att bete sig likadant. Sedan sitter man och klagar över groggen att skokulturen i fosterlandet är undermålig och att handlarna har för dåligt sortiment och inte tillräckligt spännade varumärken. Tro fan det!

  Men vad vet jag, kanske slog Flördeg till på plats och ställe. Om inte annat kan ni väl hävda i efterhand att det faktiskt var då det gick till. I anständighetens namn…

  • Mats Flördeg skriver:

   Jag beställde skorna på plats hos Davidson, som torde framgå.

   Vad du refererar till är mitt råd om Chruch’s, där prisskillnaden mellan nätet och butik i Sverige många gånger är bortåt två tusen kronor. Då tycker jag faktiskt att det är rätt vettigt att köpa via nätet. Man måste tänka på hushållsekonomin.

   Beträffande C&J är det betydligt struligare att beställa via nätet, verkar det i vart fall som. Där till är prisskillnaderna mellan näthandel av C&J och den i den svenska handeln relativt sett liten (jämfört med exempelvis Church’s). Varför man kan kosta på sig att faktiskt köpa i svensk butik.

   För övrigt ser vi gärna att Du håller en trevligare ton.

   • Peder H skriver:

    Tack, nu känns det bättre. Och självklart får man köpa skor över nätet. Men att stövla in i en liten butik som Hans Alde och börja prova skor och läster man tänker köpa någon annanstans hör faktiskt inte till god ton heller, oavsett hushållsekonomi. Om man tvivlar på detta kan man ju testa att vara helt öppen och ärlig med sitt ärende nästa gång. En stämningssänkare, jag garanterar…

  • Andreas skriver:

   Så länge prisnivån på Crockett hålls så här orimligt hög på den svenska marknaden så ser jag inte det som något problem heller.

   Om skorna kan säljas för en 1 000 lapp mindre i Storbritannien och vi inte behöver betala tull när vi importerar så får någon gärna förklara för mig varför de kostar som de gör och även varför någon skulle välja att köpa exakt samma sko för 1 000 kr mer än nödvändigt?

   Jag stödjer gärna de lokala skomakarna och försäljarna men det är inte de som är problemet i den här frågan då de har förhållandevis liten marginal på skorna.

   • Gussie skriver:

    Som jag förstått det håller sig C&J med en svensk grossist som mellanled mellan fabriken i England och butikerna i Sverige. Om så stämmer så är det sannolikt ur detta led som prisökningen kommer.

    Med dagens snabba leveranser och kommunikationssystemet så känns den affärsmodellen (nationella grossister) allt mer utdaterat. Jag tycker det också märks i kundernas beteende att modellen brister allt mer. Man tar sig runt grossisterna för att få ett bättre pris (titta bara på P.Lal eller alla de amerikanska mellanhänder som skickar vidare varor ifrån USA).

   • Goretexmannen skriver:

    Med lite planering borde man kunna klämma in en Ryan Air-baserad utflykt till London _och_ ett par C&J till samma pris som bara skorna i Sverige. Ok, man sparar inga pengar på det jämfört med att promenera in i en butik i Sverige, men man har åtminstone kul under tiden (i alla fall om man har ett tåligt CO₂-samvete). 🙂

 4. Ing. Nilsson skriver:

  Bäste Peder,

  Det sätt på vilket man läser, interpreterar för att sedan gå lös på personer i skrift säger även en hel del om en själv. Det låter nästan som att din förutsättning att Mats Flördeg provar och passar i butik och sedan stoppar slantarna på annat — billigare, får man förmoda — ställe känns väldigt hemvant. Är det månne något du själv praktiserar i lönn?
  För egen del har köptes de första C&J hos en lokal handlare som för benchgrade tyckte 550€ var en passande slant. Efter att ha provat ut lästen under några månader köpte jag några nya par via internet där jag fick handgrade för 100€ mindre. Med andra ord tycker jag att man gott kan stödja lokala handlare, men om de tar ut ockerpriser behöver man knappast fortsätta handla där. Vidare tycker även jag att det är en smula stillöst att prova ut en läst i butik för att sedan handla över internet. Samtidigt är det ju inte omöjligt att man är medveten om vad gängse pris är från C&J:s postorderavdelning och när man vill slå till visar det sig att handlaren har lagt på 80% på postorderpriset. Med denna kunskap skulle jag ha påpekat det oanständiga i en liknande marginal och meddelat att jag ämnade köpa skorna via en annan handlare.

  Cheers!

 5. Lulu skriver:

  Jag var inne på Davidssons en gång för att köpa skor. Bara beställt skor från nätet innan men tyckte det kunde vara roligt att prova på att bli betjänad av mästaren. Istället skickar han ut en praktikant som inte verkade så förtroendeingivande, mästaren var upptagen med att måla klackar såg det ut som. Det fanns inte några skor i min bredd så jag fick förslaget att beställa ändå utan att prova först. Jag tackade och gick.

  • Andreas skriver:

   Det är många av skomakarna som rekommenderar att du beställer utan att prova men de brukar inte heller vara något tvång att köpa dem om de av någon anledning inte passar. Kan tänka mig att även Davidssons hade erbjudit det om du stannat och frågat…

 6. Wilhelm Bock skriver:

  Jag måste instämma med Peder H. Det är inte lite fräckt att basunera ut sina knep på detta sätt. Och visst, köp för all del era skor via nätet, men ta då i beaktning i att ju färre som inhandlar sina skor hos de svenska återförsäljarna, så är det ju inte undra på att situationen ser ut som den gör idag i Sko-Sverige.

  • Algy skriver:

   Med tanke på att svenskar i gemen beställer väldigt mycket via internet förhåller jag mig skeptisk till att det är bristen på bra skor i de fysiska butikerna som är anledningen till att ”vi” har dåliga skor. Det handlar snarare om att vi inte har den tradition som vissa andra länder har ifråga om kvalitetspjuck.

   Jag förutsätter att det var detta du menade med ”dagens situation i Skosverige”, du kan ju knappast ha syftat på den ekonomiska situationen för handlarna eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s