Kvalitet i slipsar – Saker att tänka på

Vilken kvalitet har slipsen?

Vad som är bra kvalitet i en slips och inte är något som det finns skilda meningar om. Vissa menar på att en slips måste vara handsydda för att vara av god kvalitet – men meningarna går isär om vad handsydd innebär. Till Manolo säger Amanda Christensen att en handsydd slips pressas till rätt form med en LIBA-maskin, ett påstående som jag inte tror till exempel Sam Hober skulle hålla med om.

Visa inbitna slipsaficionados hävdar bestämt att en kvalitetsslips alltid ska vara en äkta seven-fold medan andra håller fast vid att en slips ser bättre ut med ett foder.

Jag skulle dock påstå att det finns minst tre kvalitetsmätare som gör att man på någon form av objektiv grund kan påstå att en slips är bättre än en annan.

100% siden
Denna parameter är nog det första som mannen på gatan skulle nämna om någon fråga honom vad som är signifikant för en kvalitetsslips. Syntetmaterial får helt enkelt inte samma finna lyster och har inte samma långa hållbarhet som siden.

100% ullfoder
Traditionellt tillverkas slipsar med ett mellanlägg i ull (seven-folds och sommarslipsar kan dock sakna foder och visa ullslipsar behöver ett lättare bomullsfoder). Ullen hjälper slipsen att behålla sin form, kan även suga upp väta ifrån slipsen men framförallt är det viktigt för att få en snygg och jämn knut. I de flesta slipsar som säljs i Sverige finns ett mellanlägg av polyester och ibland acetat. Det är en ren kostnadsbesparingsåtgärd som det är lätt att gömma för kunden då få personer funderar på vad som är inuti en slips. Ett tecken på ett dåligt mellanlägg är att rynkorna efter slipsknuten som blir på en slips efter att den använts inte försvinner trots att man låter slipsen vila ihoprullad ett par dagar.

Handsydd mittsöm
Mittsömmen som håller ihop en slips bör sys för hand. Genom att sy mittsömmen för hand kan tillverkaren anpassa sin sömnad under arbetets gång för att se till att slipsen sluter sig på ett så bra sätt som möjligt. En indikator på att en slips har handsydd mittsöm är kanterna. Är kanten rundad på på ett sätt som ger slipsen en tredimensionell känsla är dess mittsöm sannolikt handsydd medan en slips vars kanter känns ihoppressade sannolikt är tillverkad med maskin.

Med en handsydd mittsöm kan man även ge slipsen en individuellt anpassad elasticitet genom att man lämnar lite extra tråd kvar i slipsen. På så sätt kan slipsen bättre stå emot påfrestningen ifrån när den knyts. Slipsar som sys ihop med hjälp av en maskin saknar ofta denna elasticitet och löper därför risken att mittsömmen spricker.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Kvalitet i slipsar – Saker att tänka på

 1. Erik skriver:

  Håller i stort med, men tycker inte att en slips behöver vara 100% siden för att räknas som bättre. Finare ull och cashmere är fullgoda alternativ om vi talar om ren kvalitet/exklusivitet. Till sommarslipsar är också bomull och linne av god kvalitet bra alternativ. Siden är givetvis det mest formella alternativet.

  Fler kvalitetstecken är:

  – Endast (högkvalitativa) naturmaterial.
  – Handsydda detaljer, såsom bar tack, fästandet av ”öglan” på baksidan, etikett, mittsöm mm.
  – Att slipsen hänger rakt ned när du håller i en av ändarna och låter den hänga fritt.
  – Att slipsen låter sig knytas snyggt.
  – Att den har rätt balans vad gäller komposition av material, tyngd, konstruktion et c. Vissa material fungerar t. ex. inte lika bra som 7-folds osv.

  • Gussie skriver:

   Visst har du rätt i att man kan använda bomull, ull och linne. Ser att jag nämnde dem endast när det kommer i diskussionen kring foder och inte kring skalet.

   En slips som faller rätt (om man håller den i ena ändan) får man om man skär ut tyget i 45 graders vinkel. Men jag ska ärligt säga att jag inte kan minnas att jag sett någon slips som säljs i butik som är skapad på annat sätt.

   En handsydd mittsöm är i min mening betydligt viktigare än andra handsydda detaljer av skälen beskrivna ovan. Å andra sidan så är det nästan alltid så att om man tar sig tid att handsy mittsömen så handsyr man alla andra detaljer också.

 2. w00ster skriver:

  Håller med till största delen, men måste säga att 100% siden sällan är en bra kvalitetsmätare. Jag har flera helsyntet-slipsar som både håller och uppför sig bättre än genomsnittlig ”Dressmann-slips” som stoltserar med 100% siden.

  Siden passar sig dessutom sällan till en mer nerdressad-look, då det lätt blit för glansigt och saknar struktur. Då kan ull och (törs jag säga det) polyester ofta göra sig bättre. Polyester har dock en tendens att bli noppigt med tiden vid frekvent användning.

 3. Marcel skriver:

  Vilka tillverkare ska man satsa på då? Drakes of London känns väldigt bra tex? Hermes får jag anta vara bland det bästa men är det verkligen 1 000kr man får räkna med för att få det bästa ?

  • Andreas skriver:

   Enligt min mening efter vad jag själv provat så håller jag E.Marinella, Drakes of London, Borrelli och Kiton högst. Alla tillverkas efter konstens alla regler i såväl siden som kashmir.

   Hermès gör bra slipsar av väldigt fina material men min personliga åsikt är att det är snarare deras unika tryck och varumärket som kostar.

   Jag anser att de tillverkarna ovan är mer utpräglade slipstillverkare men jag tror inte det är någon extrem kvalitetsskillnad att tala om.

   Vill man ha hantverket så får man nog räkna med att betala ca +1 000 kr men sen är det upp till var och en vad man värdesätter. Eller så kollar man på vintage slipsar då man kan hitta tillverkarna ovan till halva priset. obs. Smygreklam ; )

   Berg&Berg kan t ex vara ett av de mest prisvärda alternativen som har både har vettig design, bra bredd och tillverkas ofta för hand i Neapel. Deras slipsar kan du hitta under tusenlappen.

  • Gussie skriver:

   Både Andreas och Erik ger bra tips på märken. Men för att få en slips som möter de tre kvalitetsparametrarna jag nämner ovan behöver man inte lägga ut 700-1500 kr. Det finns fler märken som producerar en bra slips till en mer rimlig penning. Inte mästerverk men betydligt bättre än vad som finns i de flesta svenska butiker.

 4. Erik skriver:

  @David A: Hehe, vem vet vad framtiden bär i sitt sköte.
  @ Andreas: Bra tips, lägger till några fler intressanta aktörer på kvalitetsslipsmarknaden som verkligen har detaljerna i fokus:

  Marshall Anthony: http://www.marshallanthony.com/home#!__home/collections
  Vanda: http://vandafineclothing.com/store/2-neckties
  Panta: http://www.pantaclothing.com/SearchResults.asp?Cat=93
  Ralph Lauren Purple Label ska också vara riktigt bra, men dessa har jag ännu inte testat:
  http://www.ralphlauren.com/shop/index.jsp?categoryId=2885938&ab=global_men_purplelabel&cp=2885938

  • Andreas skriver:

   Ralph Lauren Purple Label tillverkas med allra största sannolikhet av någon av tillverkarna ovan.

   Bortsett från att dennes produkter kan hamna på rea så är det sällan ett försvarbart alternativ prismässigt då RLPL tillverkas av de duktiga italienarna på licens.

   Till ex. Caruso gör delar av kostymer, Edward Green delar av skokollektionen och Borrelli/Barba/Finamore delar av skjortorna.

   Tittar man hos dessa tillverkare får man ofta nästintill samma produkt för betydligt lägre pris.

   Men RL är onekligen duktiga på att välja hur deras plagg skall se ut.

 5. Jonas skriver:

  Kanske lite offtopic,men vilken fantastiskt läcker kavaj…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s