Frihetstid för slipsen?

Join the rebel alliance - Wear a tie!

I dagens DI kan man läsa om hur SEB:s Annika Falkengren kommer ut som motståndare till slipsen. På SEB ska man tydligen inte längre bära slips. Det är förstås estetiska dumheter. Kostym utan slips ser inte avslappnat ut – tvärtom blir det ofta krystat och  utstuderat.

Det stora estetiska problemet är dock att det lämnar ett gap i klädseln. Lite som att någon med näven gröpt ur en rejäl bit ut ur en vackert bakverk. Man ser att det en gång fanns potential där, men framför sig har man bara restbitar.

Men ur det allt detta onda kan det förhoppningsvis komma något gott. Att slipstvånget försvinner ifrån företag och institutioner innebär också en frihetstid för slipsen. Istället för att vara ett plagg människor tvingas bära kan slipsen åter bli ett plagg som synliggör den stilmedvetna mannen.

Förhoppningsvis kommer att denna nya frihetstid för slipsen också innebära en större frimodighet i valet av slipsar hos de svenska männen. Det är inte farligt att i bära slipsar i starka färger så länge de är smakfullt använda, tvärtom så är det just i slipsar som starka färger och mönster kan komma till sin rätt.

Det finns också en viss ironi i att i takt med att slipsförbuden (uttalade och outtalade) blir fler och fler kommer det också bli mer och mer rebelliskt och anti-konformistiskt att bära just slips. Vill du bli en del av 10-talets motståndsrörelse redan idag? Missa då inte chansen att delta i TDC:s slipstävling där priset är en slips ifrån Andrews Ties.

Bakningens motsvarighet till att bära kostym utan slips

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till Frihetstid för slipsen?

 1. Lord Sidcup skriver:

  Om man beordras av sin konfektionsmässiga pultrongrobian till chef att inte bära slips, så finns det ett antal alternativ: kravatt, fluga, plastrong och sidenscarf – för att nämna några. Upproret behöver inte sluta där. Snibbkrage, dubbelknäppt tredelad kostym och manschettknappar är ett givet motmedel. Fickur och monokel! Upp till kamp!

 2. Alistair skriver:

  Jag gläds åt ironin och ser med glädje an mot slipsens blomstrande framtid i svenska sammanhang. Prisa avreglering och antikonformism! Leve individualismen och valfriheten!

  MVH
  ~Alistair

 3. André skriver:

  Hur kan man inte välja bära slips? Grymt snyggt ju.. Om det är ”jobbigt” så är ju skjortkragen fel och slipsen är för hårt knuten…

  • Gussie skriver:

   Du har helt rätt i att om man tycker det är obekvämt med slips så beror det ofta på för liten skjortkrage eller en för hårt åtdragen slipsknut.

 4. Archibald skriver:

  Det precis som jag skrivit i andra sammanhang: Jag upplever att folk nästan blir mer provocerade av en man klädd i kostym och slips, än om han kommer klädd i skinnjacka med nitar och tuppkam på huvudet.

  Släng in en sidennäsduk, och upploppet är nästintill ett faktum.

  Nyligen refererade en chef till min fluga, visserligen med glimten i ögat, som ”homofilpropellern”. Något som givetvis stärkt min lust att bära fluga allt oftare till vardags.

  Dandyn, samtidens anarkist! Jag är väldigt förtjust i tanken 😀

  • Lord Sidcup skriver:

   ”Ja, chefen, det stämmer; den här propellern strimlar homofiler. Det är bäst att du håller ett visst avstånd.”

   Det är ju lite lustigt att få personer vågar komma med homokommentarer till personer som klär sig i nitläder – ett mode som faktiskt kom in från den scenen. He! He!

  • Algy skriver:

   Jag är ledsen att säga det Archie, men du arbetar uppenbarligen för en idiot.

  • Fredrik skriver:

   Visst är det så i dagens Sverige. I likhet som att vänstern länge har haft monopol på stora delar av ungdomen och dess flört med anti-konformism så har detta tillsammans med ett allt slappare ”mode” gjort att det hela tagit udden av det ”revolutionära” och ”anti-konformistiska”.
   Nu är det istället den kostymbärande gentlemannen som sticker mest i folks ögon. Inte den bedrövligt klädda slusken.

   Låt oss översätta det i politik; att konservatismen länge har setts snett på är ingen underdrift, frågan är när revolutionärssugna ungdomar/alternativa inser att vänstern inte längre är uppstickaren utan faktiskt vanlig hederlig konservatism.

   • Gustav skriver:

    Vi ska tvinga bankens chef att bära slips varenda dag!
    When the blue revolution comes! 😀

   • Alistair skriver:

    Vitt blir svart och svart blir vitt?
    Utan att lägga några som helst politiska värderingar vill jag lägga fram följande tes:

    Konservatism är ju ingen stil i sig utan bara ett sätt att beskriva viljan att eftersträva ”status quo”, ordning och kontinuitet. Följden av en stark 70-årig vänsterorienterad kultur- och idétradition där den socialdemokratiska versionen av ”folklig konformism”, ”rättvisa” och ”jämlikhet” varit honnörsord i det svenska samhället, vilket givetvis även fått stort genomslag i klädstil, torde ha blivit att den ”bedrövligt klädde slusken” möjligen är det nya ”nya konservativa”.
    Denna vänsterorienterade strukturkonservatism har möjligen medfört att en välsittande kostym med välvårdade kvalitetsskor, skjorta och slips (=klädmässiga klassmarkörer?) idag kanske är det nya ”antikonformistiska” och ”revolutionära” sättet att klä sig utanför etablissemanget.

    Är jag något på spåret?

    MVH
    ~Alistair

   • Gussie skriver:

    Alistair: Med risk för att falla ner i det semantiska skulle jag snarare säga att mot grå kulturradikalism ställs den anarkodandyistiska värdekonservatismen.

    De värden som förr ansågs gammeldags (det sköna, det sanna och det goda) blir revolutionära och anti-konformistiska när det gamla borgerliga etablissemanget ersatts av det nya 68-vänsterns etablissemang och deras värden. Någon status quo skulle jag dock inte säga att de eftersträvar. Snarare är de reaktionärer som vill tillbaka till det 70-tal som flytt.

   • Alistair skriver:

    @Gussie: Det ligger mycket i ditt resonemang vilket jag delar även om jag har svårt att förena ”anarko” med ”konservatism”. Kanske ett exempel på ett oxymoronskt uttryck? Den värdedandyistiska anarkokonservatismen kanske 😀

    MVH
    ~Alistair

   • Gussie skriver:

    Alistair: Leve den! Huzzah! 😀

   • Algy skriver:

    Alistair: Hur menar du? Att klä sig sluskigt är det nya konservativa och att klä sig ”som en drönare” är det nya röda?

    Gussie: Inkorrekt enligt mitt sätt att se det. Det är uppenbart att vänsterns idéer om solidaritet och jämlikhet fortfarande är plågsamt revolutionära och anti-konformistiska när man ser hur Sverige utvecklas i detta nu. Och det må vara reaktionärt att vilja ”tillbaka till 70-talet” som vänstern ofta blir beskyllda för, men givetvis är de borgerligas politik det verkligt reaktionära och gammalmodiga i sammanhanget.

   • Alistair skriver:

    @Algy: ”Att klä sig sluskigt är det nya konservativa och att klä sig ”som en drönare” är det nya röda?” Ja, i stort sett. Byt ut ordet ”röda” mot ordet ”progressiva” så är det mer i överensstämmelse med min, inte på något sätt vetenskapligt grundade uppfattning.

    Vad som är politiskt reaktionärt och gammalmodigt finns det nog många delade meningar om. Du har en och jag har möjligen en annan. Jag föredrar att inte diskutera politiska värderingar i detta forum.

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Jag tycker inte heller att detta är rätt forum för politik, men jag var givetvis tvungen att replikera Gussies påstående om 70-talet och vänstern. Mer eller mindre svepande generaliseranden om än den ena, än den andra gruppen kommer aldrig att stå oemotsagda, vilka grupper det än gäller.

   • Gussie skriver:

    Algy: Jag tror att om du undviker att blanda in det ekonomiska och istället fokuserar på det kulturella så blir vår diskussion mer lättfattlig.

  • Alistair skriver:

   @Archie: Jag är nyfiken på hur du konfronterade chefen efter dennes synnerligen olämpliga uttalande, låt vara med ”glimten i ögat”. Ett sådant uttalande från en chef i min omgivning, oavsett hur mycket ”glimt i ögat”, hade lett till omedelbar handling och omedelbara konsekvenser.

   MVH
   ~Alistair

   • Archibald skriver:

    Han tillhör kundföretaget, och inte min faktiska ledning.

    Då det jag säger representerar så mycket mer än bara min personlig åsikt, nöjde jag mig med att påpeka att det var ett djärvt skämt.

   • Lord Sidcup skriver:

    Alistair: ”Ett sådant uttalande från en chef i min omgivning, oavsett hur mycket ”glimt i ögat”, hade lett till omedelbar handling och omedelbara konsekvenser.”

    Det var sådana här fantiser du hade, antar jag:

   • Lord Sidcup skriver:

    ”Fantasier” skulle det stå, förstås…

   • Alistair skriver:

    @Lord Sidcup: Kanske inte rent bokstavligt (även om tanken hade känts frestande) men däremot hade det minst förtjänat en verbal motsvarighet 😀

    MVH
    ~Alistair

 5. Erik skriver:

  Hugaligen! Jag är glad att jag inte jobbar på bank längre. Som offentligt anställd är jag fri att bära vadhelst jag känner för, detta innebär givetvis slips eller fluga alla dagar i veckan.

 6. Peder skriver:

  Min kollega och tillika kompanjon refererade även han till min fluga som ”homofilpropeller”, igår när jag hade min nya fair isleväst på mig så frågade han om jag köpt ny lusekofta:-)

  Tur man inte tar åt sig och speciellt inte från personer som uteslutande går i bootcut-jeans och eccoskor:-)

  Upp till kamp bröder!

 7. Mästaren skriver:

  Intressant att 142 personer tycker till om vad som måste betraktas som en ”i marginalen artikel”. Slips snyggt! För att gräva upp en gammal stridsyxa – är det inte i tomrummet efter slipsen som kontrastskjortan (då alltså käcka färgglada knappar främst) har sin uppkomst?
  Nej jag gillar inte kontrastskjortor.

 8. Mästaren skriver:

  Men idag är väl bankpersonals klädsel en ickefråga.
  Eftersom den mesta kundkontakt sker via Internet så kan ju bankanställda klä sig hur de vill, jag slipper ju se dem.

 9. Markgreven skriver:

  Hear, hear Gussie!
  Är själv, liksom Archibald näst intill hedrad av att få tillhöra de samtida anarkisterna! Har tidigare i detta forum prisat en sedan länge bortgången ”hjälte” vid namn Sten Broman som själv hävdade att slipsen skall vara den kontrast som syr samman hela kompositionen.
  Känner mig själv oklädd om inte slipsen får ge en tydlig trumpetstöt till valet av plagg för dagen. Slipsen kan / bör dessutom förstärka upplevelsen….
  Håller även med mästaren om att bankpersonalens klädsel numer är något av en ickefråga. De flesta banker vill ju inte längre hantera våra pengar annat än på elektronisk väg. Så personalen behöver inte längre tänka på klädseln…

  • Lord Sidcup skriver:

   Sten Broman – now that’s an arch-drone.

   • Mästaren skriver:

    Fast näsduk i bröstfickan var det omöjligt att se den i övrigt gode Broman i.
    Han hade nämligen ingen bröstficka i sina skräddarsydda kavajer, men det visste väl alla redan.

   • Alistair skriver:

    @Mästaren: Det hade jag ingen aning om men det kanske inte är så konstigt eftersom Sten Broman inte betyder någonting för mig.

    MVH
    ~Alistair

   • Lord Sidcup skriver:

    Mästaren: Å andra sidan är en av hans mer berömda citat ”Unge man! Papper använder jag bara på ett ställe på kroppen, och jag kan garantera att är ICKE i ansiktet.”

    /Spode

 10. Lord Laphroaig skriver:

  Man blir trött på näringslivets idiottrender, för elva-tolv år sedan, när dotcomekonomin stod på topp, var det mycket liknande snack om slipslös klädsel och mer eller mindre fleecetröja och jeans för att inte verka mossiga….

  Att bära mörk kostym till enfärgad skjorta och utan slips är bara fantasilöst och tråkigt, då man därigenom fråntas möjligheten att sätta en personlig prägel på sin klädsel. Men vill man se ut som Ahmadinejad i Iran så får man väl göra det.

  Idiotartiklar som denna Di-artikel gör mig än mer motiverad att utöka samlingen av slipsar, flugor och plastronger och dessutom bära dem var dag.

  F.ö. hävdade salige Sten Broman att det var ”oartigt att visa sina smutsiga näsdukar för allmänheten”, när han tillfrågades om varför hans kostymer saknade bröstficka.

 11. Ing. Nilsson skriver:

  Annika Falkengren lider väl svårt av slipsavund gissar jag. Som dam har hon ju ingen rimlig möjlighet att bära en och då ska i jantelagens Sverige ingen annan få göra det heller.
  Min chef som gått in för oskicket ”casual Friday” och propagerat för informal posture denna dag, hade lämnat slipsen hemma (trots att han bar kostym) när han för en stund sedan stormade in på mitt kontor med något mindre viktigt. På förekommen fråga varför jag satt och rökte cigarr, fick han till svar att jag iaktog en informal posture eftersom det ju var fredag. 🙂

  • Archibald skriver:

   🙂

  • Mästaren skriver:

   En verkställande direktör på en tidigare arbetsplats hade den fula ovanan att dyka upp visa fredagar när det skulle vara extra casual i kostym och pikétröja.
   I övrigt kompetent, trevlig och oftast välklädd utom dessa fredagar.
   Märkligt!

 12. Brummel skriver:

  Ing. Nilsson: Väl rutet!

  Apropos Sten Broman, så nog såg han drönsk ut allt: http://www.ostran.se/OPINION/sten_broman_stoette_paa_mitt_saellskap

  • Lord Sidcup skriver:

   ”Jag komponerar inte bara musik, jag komponerar hela mitt liv. Resor, umgänge, kläder, mat.”

  • Mästaren skriver:

   Det är väl igen som sätter sig emot Broman drönaraktighet (eller vad vi nu ska kalla det)! Jag ber er dock observera avsaknaden av bröstficka på den rutiga kavajen….
   Intressant detalj!

 13. Bloggaren Magnus skriver:

  Upprörande. Jag manar till bojkott av SEB.

 14. Ping: Erik Vilhelm – Nytt slipsföretag | The Drones Club

 15. Ping: Slipsens återerövringståg | The Drones Club

 16. Wooster skriver:

  Hej,

  Jag tycker att kostym utan slips ser otroligt tråkigt ut. Tyvärr är det vanligt på min arbetsplats, gärna i kombination med skitskor från Filippa K eller ännu värre.. Jag har därför startat en proteströrelse som bara bär randsytt och slips till kostymen. På fredagar kan man avstå slipsen, men då givetvis väljer man en ledigare välmatchad klädsel i övrigt också och inte kostym.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s