Edwards Bloms Stockholm

Ärkedrönare Edward Blom och hans olika program om mathistoria och kultur hoppas jag det är få som har missat. Hans serie Mellan skål och vägg med Edward Blom är en riktig pärla i svensk modern TV-historia.

Hans inställning till kläder och stil är också minst sagt uppfriskande i jämförelse med många andra kända svenskars. Till DN säger han bland annat:

Jag är en stark motståndare till mode (i bemärkelsen trender, växlingar, nycker), anser att det som är bra och vackert är evigt bra och vackert oavsett tidens gång – och att omväxling är överskattat. Klädförebilder allmänt har jag aldrig funderat över: Kanske C.S. Lewis eller J.R.R. Tolkien.

Nu sänds en ny serie med Edward Blom om Stockholms historia på SvD. I första avsnittet om snabbmatens historia får vi bland annat lära oss att man ursprungligen åt varmkorv med hjälp av vita bomullshandskar!

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Edwards Bloms Stockholm

 1. Lord Sidcup skriver:

  Tack för tipset! Jag har noterat herr Bloms närvaro på SvD, men visste inte om det här.

 2. Erik J. skriver:

  Blom är bra, men vad har han gjort med håret? De där lockarna han har i nacken nuförtiden klär honom inte alls. Det var bättre på Mellan skål och vägg-tiden, när han hade anständig hårlängd och smög omkring bland Slottskällans ölcisterner i sydtysk trachten-kavaj med hornbitar på slagen.

  • Gussie skriver:

   Här kan jag inte hålla med dig. Lockarna flyttar Edward ifrån glad akademiker till anarko-dandy rebell. De är lite som en fysisk representation för hans – mot den trista samtiden – upproriska joie de vivre.

   • Erik J. skriver:

    Låt oss göra upp som gentlemän.
    Ni väljer vapen, bäste Fink-Nottle.!

   • Gussie skriver:

    Det finns bara ett sätt att duellera som anstår en gentleman: Luftballong och hagelbrakare.

    När ni har fått tag på duelleringsballonger och -gevär möter jag er i gryningen!

   • Erik J. skriver:

    Jag har putsat aeronautglasögonen och laddat musköten. Jag har även fyllt på min S:t Bernhardshunds cognacskagge. Det finns viss risk att driva norrut.

    Ett problem kvarstår – vilken pipa skall jag jag ta med? Eftersom ballongen driver med vinden borde det kännas vindstilla i gondolen. Är det så? För säkerhets skull väljer jag nog min Dunhill Windshield pipe (se bild) http://www.smokemag.com/0302/pipes4.jpg

    En garde!

   • Ing. Nilsson skriver:

    Vaför inte välja ett för ämnet och ändamålet mer lämpad duellform: Mensur. Pro Patria för alla anhängare av respektive sida. Jag skulle nog tro att Hr. Blom själv inte skulle neka att vara den ”Opartiske” i förfarandet 🙂

    Cheers,

 3. Lulu skriver:

  Hans skor ser inte ut att vara särskilt drönar-aktiga, iaf vad jag har lagt märke till i hans olika program.

  • Tallkrogens t-bana skriver:

   Blom har både på sin blogg och när han framträdde som modeexpert i TV hyllat butiken Alicante shoes, som ligger på Kungsholmen. Denna butik säljer spanska skor som de påstår är minst lika bra som engelska, fast de kostar betydligt mindre. Själv har jag gjort misstaget att köpa ett par skor i butiken. De var rejält usla; de slets snabbt och hade plös av något syntetmaterial, trots att en liten klisteretikett förkunnade att hela skon var av läder.

   Det ligger nära till hands att tro att det är Alicante som levererat hans föga drönaraktiva skodon. I kommentarerna till denna sida på hans blogg
   http://www.tv8.se/blog/edward-blom/2010/03/12/mina-favoriter-pa-kungsholmen
   förkunnar han att han köper två par skor om året i nämnda butik, som torde vara ”out of bounds” för de flesta drönare.

   När det handlar om mat och dryck har jag fullt förtroende för Blom. Ej så när det gäller kläder eller religion (karl’n är katolik!).

 4. Alistair skriver:

  Herr Blom är en färgstark figur som bidragit med en excentrisk fräschör i TV-utbudet vilket jag uppskattar mycket. Ganska osvenskt med en så uttalad hedonism och (offentligt) liberal hållning till njutningsmedel. Det brukar annars vara legio med måttfullhet och krystad ängslan inför exempelvis alkohol. I detta avseende utmanar han en rådande äppelkäck och sundhetsivrande svensk TV-underhållningsdiskurs vilket är av godo.

  Hans historiskt bildande ansats utifrån ovan beskriva perspektiv gillas också. Denna framkommer både i hans renodlade matprogram (t.ex ”Edward Bloms gästabud”) och i hans mer historiskt profilerade program (t.ex ”Edward Blom om Stockholms historia”)

  Blom verkar överlag även försöka vinnlägga sig om ett gentlemanaaktigt förhållningssätt dessutom kopplat med en självironi och humor vilket särskilt uppskattas från min sida.

  Vad gäller faktisk klädstil så är jag mer tveksam. Förvisso vinnlägger hans sig om en traditionell, ”otrendig” stil med ”rätt” detaljer men matchning och framförallt passform brister tyvärr alltför ofta. Blom har ju en mer pyknisk kroppsform men det innebär inte per se att till exempel byxorna måste se ut som tält. Det är för mycket tyg på fel ställen vilket gör att Blom ser kraftigare ut än vad egentligen han är. Sen håller jag med Lulu om skorna. De ser oftast inte roliga ut.

  Sedan undrar jag vad som egentligen kännetecknar en ”ärkedrönare”?

  MVH
  ~Alistair

  • Gussie skriver:

   När man driver den här typen av bloggar tror jag alltid att man bör vara på sin vakt mot krav på perfektionism. Risken blir att man stirrar sig så blind på detaljer att man inte ser det som är bra i det stora hela.

   Skulle Edwards klädstil kunna utvecklas genom några vänliga råd ifrån ”fellow drones”? Självklart. Jag tror även de flesta som skriver, läser och kommenterar på denna blogg skulle göra sig förtjänta av goda råd.

   Jag väljer hur som helst denna gång hellre att glädjas i att någon i detta land för fram den anarko-dandyistiska hållning till skönhet än kritisera detaljer i dennes klädsel.

   ps. När det kommer till vad som är en ärkedrönare får man väl travestera det gamla talessättet ”man vet om någon är det när man ser honom”. 🙂

   • Vel talt, Gussie. The Chaps anarko-dandyisme er inspirert av punk, men av den tidlige punken, da alt var lov og alt var mulig; en eksplosjon av aggressjon og hedonisme og antrekk som vekket forargelse på gaten.

    En del av kommentarene på denne bloggen minner mer om det punken etter noen år ble, nemlig et sett med strikte regler for politikk, matvaner og påkledning.

  • Alistair skriver:

   Lite ”fredagsgalla” m a a Gussies svar:

   Med återkommande och stigande irritation noterar jag en viss, illa dold, Jante-lagsattityd i en del goddagspiltsaktiga kommentarer främst från redaktionellt håll på denna blogg. Har man en synpunkt på någonting så kan man ge sig sjutton på att man blir tillrättavisad med nåt snusförnuftigt i andemeningen ”-Gör det bättre själv, då!” eller nåt liknande. En låg takhöjd som är så svenskt traditionell och såååååååå tråkig.

   Att, som jag, skriva ett positivt omdöme i sin helhet men att tillåta sig att ha viss kritik mot vissa delar är inte ”att stirra sig blind på detaljer” eller att kräva ”perfektion”. Karln har ju för bövelen byxor som ser som två ihopsydda 20-mannatält? Är en synpunkt på detta uppenbara förbättringsbehov att ”stirra sig blind på detaljer”?

   ”Perfection is the bitterest enemy of the good” som någon har sagt och jag har aldrig krävt perfektion in någon form och att ha en hyfsad passform på sina kläder kan man väl knappast påstå vara ett krav på ”pefektion”?

   Detaljer är inte perfektion men detaljerna skapar helheten. Min åsikt kring detaljers betydelse står därför i bjärt kontrast med Gussies och harmonierar främst med en av den amerikanska modernismens möbeldesignikoner; Charles Eames: ”The details are not the details. They make the design… it will in the end be these details that give the product its life”. Så är det inte bara med möbler utan i högsta grad even med kläder.

   Vad gäller ”ärkedrönare” blir jag inte ett vitten klokare på Gussies svar. Det vore upplysande med en utveckling av prefixet ”ärke-”. Bara för att Gussie ”ser” en ärkedrönare så säger det ju ingenting om ”varför” Gussie ser en ärkedrönare. ”-Elaborate, please!”

   Näe hörni, generellt sett kan ni bättre (utan kravet att bli perfekta). I vissa avseenden befinner sig bloggen på ett sluttande plan som slutar med förskräckelse i tråkighetens becksvarta avgrund.

   Slut på gallan.

   Ha en trevlig helg och ”don’t be boring!”

   MVH
   ~Alistair

   P.S. Om det inte framgick tydligt nog i mitt föregående inlägg så vill jag härmed passa på att deklamera att jag gillar Edward Blom och dennes stil stenhårt D.S.

   • Archibald skriver:

    Min tolkning: Alistair menar att det finns room for improvement i Bloms val av passform, vilket skulle framhäva ytterligare fördelar med hans stil.

    Gussie tror jag å andra sidan menar, att man ibland kan välja att låta bli att se skavankerna, i en ändå glad och livfull helhet.

    Varken något krav om perfektionism, eller tillrättavisning om att åsikten var fel.

    Min egen enligt nedan smått kusliga upplevelse av Blom, var en dröm efter inlägget ovan, där han ca 70cm hög, med rösten en oktav högre, studsande sprang runt i en ljusbeige linnekostym, en straw boater på huvudet, i vänsterhanden en treudd. I högerhanden ett glas som han mellan skutten höjde och med gäll smurfröst skålade ”Bellman!”.

    En högst bizarr, Lynchsk känsla som dröjer sig kvar.

   • Algy skriver:

    Bäste Alistair,

    Jag misstänker att redax skyndsamhet att i förebyggande syfte gjuta olja på vågorna kommer sig av att internet gärna blir till ett forum där man ser diametralt motsatta åsikter som förfäktas in absurdum på aggressiva sätt, gärna för sakens egen skull. Detta leder sällan till något konstruktivt alls. Sedan är det också mycket vanligt med så kallade ”haters” (”hatare

   • Algy skriver:

    ” på svenska?) som går in för att sabla ned vad det än är som någon kan tänkas rekommendera för tillfället. Jag talar till exempel om vår gamle vän Andersonchris som jag vet att du har haft några meningsutbyten med under åren. Att då hålla en mjukare linje kan bidra till att man slipper dem.

    Problemet är att människor blåser upp sig framför skärmen och uttrycker sig på ett sätt de knappast skulle göra i ”verkliga” livet. Karaktären Brick Top i Guy Ritchies film Snatch uttrycker det bäst när han står och petar på en kamphund med en pinne. Se den scenen.

    Med detta sagt tycker jag förstås inte att redax ska döda diskussionen, jag försöker bara förklara varför det kan vara bra med en mjuk hållning. Jag gillar debatt och meningsutbyten, det vet du ju!

    Sedan vill jag tillägga att jag anser att man ska vara försiktig med kalla exempelvis attityder eller företeelser för ”svenska”, det blir ofta bara fel. Att kalla redax/gussies

   • Alistair skriver:

    @Archibald; Underbart!
    @Algy; Kan så vara men än så länge finns väl inga sådana tendenser här? Vi är ju alla snälla som korgossar….;-)
    Det ligger väl i mina gener att reagera vid minsta tendens på förmynderi och ofrihet. Jag kanske överreagerar?

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    inställning för ”traditionellt svensk” är problematiskt då jag har stött på precis samma attityd hos många engelsmän och fransmän (jag vet att du har engelsk bakgrund). För mig kan denna inställning lika gärna vara ”traditionellt engelsk” eller ”traditionellt fransk”. Generaliseringar ifråga om nationella särdrag är alltid vanskliga.

   • Alistair skriver:

    Håller med om att nationella schabloner kan vara farligt och ibland blir fel men visst finns det väl kulturella särdrag i beteende, värderingar och attityder som kan kopplas till nationell kultur? För svenskt vidkommande vill jag därför nog ändå påstå att ”jantelagsattityd” är ett typifierat nationellt särdrag i det svenska kollektiva beteendet.
    Man kanske skulle göra en antropologisk/sociologisk studie på fenomenet?

    Vad gäller kulturella särdrag så rekommenderar jag annars ”Watching the English” av Kate Fox. Utmärkt läsning för en guide till typifierat ”engelskt” beteende.

    MVH
    ~Alistair

   • Alistair skriver:

    Just det! Andersonchris, ja! Den gamle filuren. Han försvann hipp som happ vilket jag iofs tyckte var tråkigt. Han var förvisso ganska ”het” men heta friska fläktar är alltid berikande, bara det finns svalare fläktar att ta till för att kontra med… 😉

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Andersonchris och hans avsky mot begagnade kläder, det var tider det!

    Faktum är att jag har funderat mycket på jantelagen – jag tycker nog att den (om den ens finns, ibland tror jag att den är ett påhitt av obstinata unghögerpartister) verkar finnas i de flesta länder, inte minst i Västeuropa.

    Jag har förstås läst ”Watching the English”, det absolut roligaste partiet är när Kate ger sig ut på ”que-jumping”. Oslagbart!

 5. Henrik skriver:

  Jag måste säga att jag verkligen uppskattar den här bloggen. Inte främst för dess estetiska bidrag, utan för dess kommentarer, diskussioner och skojiga meningsutbyten. Härligt när olika åsikter kan brytas mot varandra under former som inte urartar till huliganmentalitet.

  Instämmer visserligen inte i Alistairs åsikter om Edwards kläder, men desto mer instämmer jag i hans ställningstagande mot tråkighet och snusförnuft. Enligt min mening är ett sådant ställningstagande ett av de viktigaste dragen hos en drönare.

  /Henrik

 6. lantisen skriver:

  kanske oartigt,men jag ”kapar”tråden. för er som vill se en sk”ärkedrönare”måste jag faktisk uppmana att gå in på svenska jägareförbundets hemsida. klicka på media,för att där fortsätta till filmsviten jaktens skäl. se nr 9,greger aminoff. för att inte tala om filmen ”i grevens tid”,som handlar om greve magnus stenbock,på herborum. man är född i fel tid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s