The Tailoring Club, våren 2012

Efter gårdagens inlägg om den stickade blazern, trillade ett mail ner i min inbox. Pressmaterial. En intressant förhandstitt, som hittills är relativt få förunnad.

TTC står i mina ögon för det kvalitetstänk jag anser tidigare varit alltför sällsynt i den här prisklassen. Sydd halvkanvas, handdsydda sömmar, ett genomtänkt formspråk. Kavajer med högt skurna ärmhål, och en sällan skådad passform. Min uppmaning är; Ta steget fullt ut. Män både vill, och bör knyta sina egna flugor 😉

Korr: Har nu fått veta att det bara är flugorna på bilderna nedan som är ”färdigknutna”. Alla som säljs i butik kommer att vara self-tied:

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till The Tailoring Club, våren 2012

 1. Lord Sidcup skriver:

  N-n-n-n-n-nummer t-t-t-t-tre… Archie, varningskylten, för bövelen!

  • Mästaren skriver:

   Jag trodde det var en bild på en jacka ut och in för att visa fordret eller något.
   Ska den se ut sådär när man har den på sig – kan jag aldrig tänka mig.

 2. Dandy skriver:

  Hm… är lite nyfiken på materialval och kvalitet. När kommer detta ut?

  ***(Självklart visar bild#3 en ut-och-invänd kavaj ändå… 🙂 Har svårt att tro något annat. Lite väl avant-garde för denna kollektion annars 😛 )

  • Archibald skriver:

   Det är tyvärr inget de direkt går ut med på bredare front. Jag vet dock att det här är ett sidoprojekt där initiativtagarna i stor utsträckning fätt fria händer att förverkliga sina egna personliga ambitioner.

   Visserligen inom rimliga gränser, men att höstkollektione innehöll skor av cordovan, är ganska talande för nivån. Blazern nämnd i gårdagens inlägg är något extra materialmässigt. Som jag förstått det, en stickad ullväv man kokat, och sedan manglat ett kompakt men mjukt och följsamt tyg av…

   Kasmirtröjorna kommer jag med tiden också kunna uttala mig om. I nulget kan jag mest konstatera att även de är en passformsmässig fullträff.

   Jag kan försöka gräva lite mer i materialfrågan.

   • Alistair skriver:

    Är man inte ”van” vid kashmirtröjor bör man titta extra noga på kvaliteten. Ofta är billiga ”fynd”-tröjor i kashmir alldeles för tunna och sköra i utformningen och håller inte länge förrän de börjar tappa passform, noppa eller se allmänt tråkiga och ”dassiga” ut.

    Eftersom kashmir är ett sånt känsligt material bör man söka tjockare och tätare vävda kvaliteter. Som vanligt gäller tesen ”you get what you pay for” och tyvärr är det nog så att det är svårt att hitta kashmirtröjor i tillräckligt bra kvalitet för under 3 000-2 000 kronor. Den absoluta gränsen går nog definitivt vid ca 2 000 kr. Är priset under det bör man syna tröjan extra noga… Har man tur ÄR det ett fynd men den sannolikheten står i omvänd proportion till funktionen av pris och kvalitet.

    ”-Buy expensive, cry once. Buy cheap, cry and cry and cry again…”.

    MVH
    ~Alistair

   • Archibald skriver:

    Well, someone’s got to do the dirty work trying 😉 Har hört devisen ovan mer än en gång förr, och gissar att det stämmer rätt bra med verkligheten.

    TTCs kashmir faller väl prismässigt in i kategorin ”i-överkanten-av-vad-genomsnittskonsumenten-som-vill-kosta-på-sig-något-lite-extra-är-beredd-att-betala”, och ligger gissningsvis/sannolikt kvalitetsmässigt också på den nivån? Inget som behöver betyda att det är dåliga tröjor. Det lär visa sig med tiden om de åldras med värdighet.

    Det vore nog lätt orealistiskt att förvänta sig att de skulle hålla samma materialkvalité som exempelvis Drakes. Passformsmässigt sitter de som ett extra skinn, in a good way. Ovärderligt under en figurnära blazer av tunn konstruktion.

    Jag sätter den på prov under den dekonstruerade och ofodrade ullblazern. Vad jag har förstått är yttertygsömmar som inte täcks av ett innerfoder, rena döden att ha över sämre kashmirtröjor.

   • Carlmath skriver:

    Har två stycken kashmir tröjor från Hansen & Jacob som jag varmt kan rekommendera om man söker en slimad passform med en lämplig v-neck för oss som gärna vill adderar till en fluga eller slips till utstyrseln.

    Dessa kostar 2000 :-/st och kvalitèn skall vara bra efter att rådfrågat en person med kunskap inom detta område.

    Hälsningar

   • Michael skriver:

    @Alistair – Har under flera år arbetat som inköpsdirektör för ett större företag (dock i en annan bransch).

    Ditt resonemang om vad som är ett korrekt pris på en tröja baseras endast på din egen uppfattning om vad rätt pris är i förhållande till kvalitet som i sin tur bygger på dina intryck av kvalitet i förhållande till ett visst pris.

    När en butik – oavsett nivå med få undantag – säljer en produkt med 50% rabatt så är kalkylen på den produkten positiv. Vid 70% rabatt ligger de minus. Gäller på NK, Hugo Boss, Ralph Lauren, H&M, Brothers etc. Annars hade de nämligen inte funnits kvar. Sedan tillkommer kostnadsmassa i form av personal, lokalhyra, logistik, marknadsföring, overhead osv.

    Priset på en produkt har ALDRIG något att göra med kvaliteten på produkten. Det KAN vara en indikator men det kan lika gärna vara en fel prissatt vara, en vara med sjukt hög marginal eller en vara som alldeles för många mellanled tjänat pengar på.

    Din kommentar om att det är svårt att hitta rätt kvalitet för under 2-3000 kr är således helt fel. Om du betalar 3000 kr för en tröja betyder inte det med säkerhet att det är en god kvalité, endast att du betalat 3000 kr. Om jag säljer samma tröja till dig för 1000 kr, skulle den då vara sämre??

    Kvalité är Kvalité, Pris är Pris.

    Blanda inte ihop begreppen.

    (Dock så är jag fullständigt övertygad om att du kan skilja på god eller dålig kvalité)

   • Archibald skriver:

    Jag är verkligen för ditt sätt att resonera. Jag är också helt med på att vinstmarginaler ofta fördyrar, och hänger mer på marknadsförings och varumärkesrelaterade kostnader än faktiskt kvalité på plagget.

    Dock går det ju inte att komma ifrån: Någon som faktiskt använder bättre och dyrare material, som sys ihop med bättre, och då ofta kostsammare metoder, kan sannolikt inte heller sälja sina plagg lika billigt som dem som använder sämre material och sämre, billigare tillverkningstekniker?

    Så, ett högre pris lämnar inga som helst garantier för bra kvalite. Men det blir lika fel att säga att bättre kvalité inte har någon som helst koppling till ett högre pris.

   • Michael skriver:

    @Archibald – Självklart, Du har naturligtvis rätt i att den produkt som är tillverkad utav ett högvärdigare material, sys för hand istället för maskin osv kommer att var dyrare i Produktionskostnad än en som massproduceras i Bangladesh.

    Men därefter är det helt andra faktorer som avgör priset ut till kund. Så länge man (du, jag och alla andra) kan skilja bra från dålig kvalité så är ju allt frid och fröjd.

    Min poäng är att det är lätt att använda priset som en måttstock för kvalité eller indikator och jag anser att det är grovt missledande och där verkar vi vara eniga.

    Nu till något annat:

    Var och provade några plagg från TTC och kan bara instämma i dina lovord.

    Köpte två byxor, en tröja och en slips. Funderar på deras kängor från Allen Edmonds också (Men det kanske finns prisvärdare ställe att inhandla dem på???).

    Prövade följande plagg vilket jag sökt efter under en längre tid.

    http://www.thetailoringclub.com/PageFiles/2280/thetailoringclub%20clothes%205.jpg?epslanguage=en

    Tyvärr har denna endast tillverkats i normala storlekar och pga min längd behöver jag en 150a. Vet du eller någon annan om någon annan tillverkare gör ett liknande plagg?

   • Archibald skriver:

    Då ser det ut som att vi tänker i liknande banor.

    Angående TTC-modellen kavaj/jackan du länkade har jag tyvärr inget konkret motsvarande tips att komma med, men känner att formspråket påminner om saker jag sett från J.Lindeberg, med Lalle Johnson bakom spakarna. Prisnivån ligger då väl troligtvis på det dubbla.

    Angående kängorna kan ju fysiska, framförallt svenska, butiker sällan konkurrera med internet. Jag är dock själv våldsamt sugen på TTC-kängorna från Edmonds.

   • Dandy skriver:

    Ah, jag förstår! Inväntar med iver på kommande ‘recensioner’. Men de verkar absolut slå höga noter om det t.o.m. är tal om cordovan! Skall försöka finna tid till att slinka in i butik och se vad som finns av TTC-kollektionen för att få en bättre bild. Struntade lite i A/W-kollektionen då jag avfärdade företeelsen, lite väl högfärdigt, som något i stil med H&Ms hypade designerplagg för märkesgalna kvinnor. Mycket yta (marknadsföring) och lite substans (hållbar kvalitet).

    Hur upplever du att dina plagg från A/W-kollektionen har stått sig?

    Cheers!

   • Archibald skriver:

    Riktigt bra skulle jag säga.

    Har gått, stått och levt i flanellkostymen i ganska stor utsträckning. Flanellen har ruggats upp (ytterst lite) en smula i nederkanten på vänster framstycke av kavajen. Dock inte mer än att luddet går att borsta bort, utan att synligt slitage uppstått. Värt att påpeka i sammanhanget, är att jag då haft en grov tweedrock vars yttertyg nött mot den påverkade kavajytan när jag cyklat till jobbet. Ingen vidare mild behandling.

    Näsdukarna, en svart och en djupt blå med diskret silvergrått blommönster, har gett väldig bang for the buck. Siden, fluffigt, smidigt och fylligt utan att för den skull vara för tjockt och styvt. Handrullade kanter, producerat av AD56 i Milano. Någon av de båda har suttit i bröstfickan ett antal av veckans dagar. Till nöds skulle jag klara mig endast med dem, kompletterat av en grov helvit linnenäsduk.

    Kashmirtröjan och den dekonstruerade blazern av kokt ull, har inte nötts så länge ännu, men de bådar gott. Framförallt passformsmässigt. Kavajerna, kanske 2-3 cm kortare än vad den fundamentalistiske älskaren av klassiska kläder skulle godkänna. Själv gillar jag det. En frisk framtoning med attityd, utan att andas trendhysteri. Hög gorge line, högt skurna ärmhål. Ca 8 cm slagbredd där kragen möter slaget. Handsydda sömmar, och detaljer valda med omsorg.

    Aningen smalt skuret i ärmvidd och vid byxvaderna. Det har jag gett dem bassning för. Dock har jag enligt erfarenhet snäppet större underarmar och vader än genomsnittsdrönaren. Därtill en midja smalare än vad den erfordrade vadvidden ger i byxmidja. Dock inget en skräddare inte fixat med lätthet.

 3. nphaf skriver:

  ”Är man vuxen nog att knyta sina egna skor är man vuxen nog att knyta sin egen fluga.”

 4. Rickard skriver:

  Carlmath: De är 70% på Hansen Jacobtröjor hos Ströms i Göteborg så slutpriset är 600kr. Har aldrig haft några kashmirtröjor men när jag hittade dessa köpte jag tre stycken i färgerna röd,marinblå och kamel. Det fanns även i färgen limegrön.

  • Peder skriver:

   Det låter lockande. Vet du om det finns något kvar? V-ringade eller rundhalsade?

  • Carlmath skriver:

   Tackar för omtanken, faktum är att jag köpte mina tröjor där.

   Twins har H&J lambwool v-neck, vet inte om de har kashmir. Äger en lammull av H&J som har otroligt vackra färger dessvärre är passformen inte optimal (inte lika slimad) har även för mig att v-neck var annorlunda/sämre jämfört med kashmiren. Ströms och Twins har/hade dessa inne i sortimentet.

   Hälsningar

 5. Alistair skriver:

  @Michael:
  Med all respekt men mina ~25 år som konsument av kvalitet i alla dess former ger helt andra empiriska belägg för de slutsatser jag har dragit. Visst, de är egna slutsatser men har bekräftats gång på gång på gång. Dessutom, som flerårig inköpsdirektör har du ju befunnit dig i en position som är diametralt motsatt konsumentens. Inköpschefens roll är ju att i första ledet bidra till att tjäna pengar åt ägaren. Således har inköpschefen ett annat perspektiv än konsumentens vad gäller kostnad, marginaler och kvalitet -att påstå annat vore hyckleri.

  Självklart ställs kvalitets/pris resonemnget ur spel vid reor. Då gäller inte pris/kvalitetslogiken som du så förtjänstfullt påpekar. Därför lämnar jag det särskilda fallet därhän.

  I motstats till dig så anser jag INTE att priset ALDRIG har att göra med kvaliteten på produkten. Mitt grundresonemang (som sagt, empiriskt belagt under flerårig konsumenterfarenhet) är sammanfattningsvis att: ”Dyrt inte per automatik är bra kvalité men bra kvalité generellt sett alltid är dyrt” (realisationspriser givetvis undantaget).

  Kvalité är kvalité och pris är pris, visst, men oftast finns det en korrelation mellan högt pris och god kvalité. Sådan är marknadsekonomins logik (eller kapitalismens logik för den som så önskar använda det uttrycket).

  Vidare vill jag understryka att ett billigt pris inte NÖDVÄNDIGTVIS medför sämre kvalité, bara att man som konsument skall vara extra observant. Min erfarenhet är att inköpare och deras chefer gärna tar genvägar i ”kvalitetsivern”. Nu kommer vi till min viktigaste insikt och det bärande argumentet i hela mitt resonemang: För klädnasaren är det i de flesta fall viktigare att produkten ”ser” kvalitetsmässig utan att den för den skull behöver vara det. Som bekant är allt inte guld som glimmar och för riktigt guld måste man, tyvärr, i 9 fall av 10 (om det inte är rea) betala priset för…. riktigt guld. Att se mer kvalitetsmässig ut än vad man är gäller i särskilt hög grad de stora märkena eller kedjorna. Således ”caveat emptor!”

  Att vissa (de flesta?) tillverkare har extrema marginaler är väl känt. Därför rekommenderar jag att man håller sig borta från de allra största, mest kända och ”dyraste” märkena. Utan att nämna några specifika märken så är min erfarenhet att man oftast blir ”prisblåst”, kvalitetsmässigt sett. Men den ”snygga” loggan får man ju……..

  Utifrån min erfarenhet är alltså min kommentar om att det är svårt att hitta rätt kvalitet för under 2-3000 kr således helt rätt, åtminstone avseende kashmirtröjor. Det betyder inte att en 2-3000 kr tröja per automatik ALLTID är kvalitetsmässit bättre, bara att SANNOLIKHETEN troligtvis är större att du hittar tillräcklig bra kvalitet till det priset. Som konsument måste du fortfarande syna inköpschefens arbete, särskilt om det är en polospelare, designermonogram eller annat fult krafs på bröstet. Om du säljer samma tröja till mig för 1000 kr blir den ju inte ”sämre” (den kanske är lika dålig, fast billigare), jag måste ju fortfarande göra min ”hemläxa” och granska tröjan men sannolikheten att jag skall bli positivt överraskad både av priset OCH kvaliteten har ju ökat markant. Därav det stora nöjet med reor…

  Slutligen, jag blandar gärna ihop begreppen eftersom jag oftast ser en samvariation mellan pris och kvalitet. Jag inser samtidigt att kvalitet och pris inte nödvändigtvis betyder samma sak för konsumenten som den gör för inköpschefen, vilket är naturligt. Sådan är kapitalismen (eller marknadsekonomin för den som föredrar det uttrycket).

  MVH
  ~Alistair

  • Alistair skriver:

   Sedan måste jag få flika in mitt oförstående inför företeelsen att komma dragandes med titlar, position, examina eller annan ”formell kompetens” när man skall styrka sina argument.
   Om man inte kan formulera sig så att ”argumenten bär sig” själv utan känner sig nödd och tvungen att kladda på en ovan beskriven ”auktoritetsstämpel” (”-jag har faktiskt jobbat som den eller det i si och så många år”) så drar jag i alla fall öronen åt mig. Instinktivt ställer jag mig frågan vad är det som brister i argumenten eftersom argumenten tydligen är så svaga att de måste fernissas med s k ”credd”. Det är oklädsamt och inte särskilt värdigt i ett meningsutbyte att man måste ”positionera sig” och känns inte heller särskilt intellektuellt hederligt. Många gånger har ju auktoriteter helt fel men få vågar säga emot…

   ”Expertargumentet” är ju även, indirekt, en förolämpning mot ens meningsmotståndare då det, mer eller mindre implicerar att meningsmotståndarens argument är mindre värda eftersom ”position” särskiljas och nivåskillnaderna måste utvisas. Vad vet man EGENTLIGEN om ens meningsmotståndare? Om det vore viktigt skulle ju varje meningsutbyte behöva inledas med urtråkiga beskrivningar av ens bakgrund, erfarenhet och ”credd”.

   Nej, det vore väl mer intressant för alla om man slapp det där och kunde fokusera på argumenten, inte sant?

   Själv tycker jag det mesta var bättre förr. Framförallt var jag bättre förr…

   MVH
   ~Alistair

   • Michael skriver:

    Det jag ville illustrera med att faktiskt ange vad jag arbetar med är att jag har en större insikt i vad det faktiskt är för marginaler på de produkter vi faktiskt köper. Inte att på något sätt låta påskina att mina kommentarer eller åsikter skulle vara bättre eller mer korrekta.

    Jag är rätt säker – men inte hundra, på att du inte vet vad en liter mjölk från Arla kostar i inköp för en butik, vad en Hermes Birkin 35 kostar för RNB att köpa in till deras butik på NK, vad produktionskostnaden är för en skjorta är, vad världens bästa TV (Pioneer 9e gen Plasma) kostade för butik att köpa in eller vad en Electrolux UltraOne Z6680 kostar att tillverka.

    Om du inte tycker det är relevant i en diskussion gällande pris och kvalité att faktiskt känna till detta och då också veta vad marginalen för produkten ligger på får stå för dig.

    Jag anser att det är relevant.

    Vidare är inte inköpschefens roll diametralt mot konsumentens. Min organisations roll är att köpa in något givet en viss specifikation. Att nå rätt marginal för en produkt är ALDRIG att inte hålla kvalité enligt specifikation, ändra materialval eller skarva på något annat sätt. Det är vad inkompetenta inköpare sysslar med…

    I inköparens värld får du nämligen exakt vad du betalar för (givet att du kan dina saker och kan förhandla).

    Men som konsument får du inte det.

    Frågan jag anser relevant är varför din tröja på 3000 kr av ypperlig kvalité faktiskt kostar 3000 kr i butik men kanske bara 400 kr att tillverka och transportera till dig via UPS. Och hade du varit beredd att betala 3000 kr om du visste att den kostade 400 kr att tillverka?

    Naturligtvis finns där en klar korrelation mellan pris och kvalité, men att säga att vid ett givet pris är det automatiskt kvalité är befängt och där tror jag att vi är rörande eniga.

    Avslutningsvis vill jag be om ursäkt om jag på något sätt argumenterat på ett sätt som varit olämpligt då det inte varit min avsikt.

    Bästa hälsningar,

    Michael

 6. Philip skriver:

  Trodde starkt/hoppades att de skulle släppa oknutna flugor till denna säsong. Såg dessutom en bild här för en tid sedan med en oknuten TTC. Varifrån kom denna?

 7. Rickard skriver:

  @Peder De fanns kvar i lördags när jag var där i storleken medium övriga storlekar kollade jag inte. De är v-ringade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s