Andrews Ties

Accessoartillverkaren Andrews Ties har den senaste tiden figurerat i olika sammanhang på den svenska stilwebben. Produktbilder har gång på gång fångat mitt intresse för slipsar, näsdukar och skjortor i diskreta färg och mönsterkombinationer. Det var därför en trevlig överraskning då Henrik på Andrews Ties sverige kontaktade oss på The Drones Club.

Jag har nu under några år mest utsträckning föredragit ullslipsar i diverse olika utföranden. Stickade eller vävda, släta matta eller trevligt ruggade ytstrukturer i dämpade färgkombinationer. Alla har de varit relativt sällsynta i utbudet på den svenska marknaden. Framförallt i prisläget under tusenlappen. I och med accessoarleverantören Andrews Ties intåg har situationen förbättrats avsevärt. De har även den goda smaken att erbjuda ett lägre pris vid köp av tre slipsar.

Huvuddelen av Andrews Ties slipsutbud är sytt av jacquardväv, ofta i en tilltalande grovvävd struktur som de slipsar jag fick enligt nedan. I ett utbud om ca 600 olika varianter av denna slipstyp, satsar man på att ta in så få som 2 av varje exemplar av varje mönster. Utöver slipsarna har man även skjortor, hängslen och flugor.

Skjortorna ger intrycket av att ha en väldigt trevlig kragmodell, med en attityd och stuns som annars ofta saknas i många skjortleverantörers snitt. Jag ska forska lite i möjligheterna att vid senare tillfälle göra ett uppföljande, recenserande inlägg om dessa.

Andrews Ties huserar idag sedan december 2010 på Rörstrandsgatan 10 i Stockholm. Då jag som många av er andra inte har adressen runt hörnet, har kontakten med Henrik som förestår varumärket skett via mail. Ett oerhört spretigt sista mail, var på något vis var tänkt att måla upp en bild av de sklipsar som skulle kunna tänkas vara intressanta. Igår landade de i min brevlåda. Jag hade troligtvis kunnat plocka ut just de två slipsarna själv vid ett besök i butiken.

Uppbyggnaden är fyllig, men fortfarande mjuk och följsam med riktigt trevliga knutegenskaper. Jag tycker att jacquardslipsarnas grovvävda tyg ger ett riktigt skönt inslag av struktur tillsammans med kostymer av finare ullkvalitéer. Samtidigt som de kompletterar ett grövre tyg som flanell med skön självklarhet. Jag har provat två varanter, en av ull och en av siden. Ullen fick en testkörning under en arbetsdag, medan sidenvarianten med något mer lyster fick komplettera en ljusare grå ullkostym till svärmors middagsbjudning.

Avslutningsvis, skall även en av er läsare få möjligheten att prova Andrews Ties slipsar. Jag orerar ju ofta om inspiration och känslan som förmedlas i olika sammanhang, och hur jag sedan tillämpar det i kläderna jag väljer. Tävlingsmomentet består i att ni skall maila in en bild på er tolkning av Andrews Ties. Utgångspunkten upplevs på Andrews Ties websida.

Resultatet återger ni enklast i bilden på en egen kombination. Dock anar jag att det finns en uppsjö av gravt estetiskt kreativt lagda individer bland våra läsare, med egna idéer. Bifoga kompletterande musik om du tycker det förstärker ditt budskap. Ett YouTube-klipp, fil eller länk går bra. En kort skriftlig motivering ökar starkt era chanser till framgång.

Maila ditt bidrag till thediningdrones(a)gmail.com, med ämnesraden ”Tävling Andrews Ties, (din egen signatur)”. Glöm inte att skicka med dina adressuppgifter. TDC förbehåller sig rätten att använda ditt inskickade bidrag som vi önskar. Nedan, mina egna tolkningar av de två provslipsarna.


* * *

Som en rolig parentes i sammanhanget, återfinns nu på Rörstrandsgatans nummer 10 och 17 två av sveriges bättre herrekiperingar. En sakta framväxande svensk motsvarighet till Jermyn Street?

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Andrews Ties

 1. C skriver:

  Det ser riktigt bra ut. Du nämner i inlägget att dessa slipsar är svåra att hitta under 1000kr. Vad ligger dessa på för prisnivå?

  • Archibald skriver:

   De båda slipsarna i inlägget kostar 658:-, tillsammans (329:-/st). Köper du tre eller fler minskar styckpriset med en femtiolapp.

   Visserligen har slipsar av ull (flanell och stickade) i mer spännande utföranden blivit något vanligare den senaste tiden. Fortfarande tycker jag dock att man alltför ofta ser snygga alster, som visar sig innehålla kashmir, med en prislapp kring 1000 – 1500:-

 2. Lulu skriver:

  Snygga byxor! Jag föredrar också lite grövre material i slipsar, vanlig siden känns så ”fladdrigt”.

 3. Mrs G skriver:

  Diskreta färger kan inte bli mer än rätt, både vad det gäller mode och inredning.
  Gärna mycket dova naturliga färger…lite på gräsen till blekta eller urtvättade färger.
  Skönhet och lugn för själen.
  tänk lite mullvad så tänker du rätt.

  Kram Mrs G

 4. R Spode skriver:

  Slipsen med liljorna var fin och du kombinerar den bra. Den andra påminner mig för mycket om förskräckliga saker jag själv har rensat ur garderoben för att jag ska kunna berömma den.

  Så till huvudsaken: Ordet ”husera” är intransitivt och betyder dessutom fortfarande för många ”härja” eller ”störa”. Jag hänvisar gärna till Institutet för de inhemska språken om ”Husera, hysa eller hålla hus”: http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1742

  Med andra ord: ”Andrews Ties huserar idag sedan december 2010 på Rörstrandsgatan 10 i Stockholm” är godtagbart men kan tolkas annorlunda än hur jag tror du menade. Men ”huserar nu Rörstrandsgatan på nummer 7 och 10 två av sveriges bättre herrekiperingar” är bara fel.

 5. Stefan skriver:

  Utmärkta val! Nr 17 kvalificerar sig också tycker jag.

 6. nphaf skriver:

  Äger sedan mitten av december en slips samt en skjorta från Andrew’s Ties och kan säga att jag är mycket nöjd!
  Priset är bra speciellt med tanke på att i alla fall slipsen är tillverkad i Italien, skjortan hittar jag ingen uppgift.

  Manschetterna och kragen är limmade samt klippta hörn på manschetten, men vad förväntar man sig av en skjorta för under 1000 kronor?
  Knapparna är i alla fall gediget fastsydda, skjortan är i two-ply och har efter ett par tvättar behållit formen bra.

  Jag kommer definitivt handla fler skjortor och accessoarer hos dem.

 7. V skriver:

  Slipsen med franska liljor är ju helt vansinnigt stilig. Lätt att matcha till diverse olika plagg, dessutom. Prislappen känns väl dock inte alltför ok. Nej, tackar vet jag begagnade slipsar från 20-50 år tillbaks i tiden, som är både billiga och av rejäl kvalitet.

  • Archibald skriver:

   Tror jag formulerade förra svaret aningen otydligt. Slipsarna kostar alltså 329 kronor, styck. Två st, 658:-, tillsammans. Vid köp av tre eller fler, kostar de 279:- per slips 🙂

 8. Lord Sidcup skriver:

  Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Grått är snyggt. Grått och brunt är ännu snyggare. Landsförräderiet (liljorna) till trots ger jag tummen upp.

 9. Lulu skriver:

  Synd att de inte har en internet-affär, för oss lantisar det vill säga.

 10. Desmond skriver:

  Jag måste bara fråga – är det med avsikt som den smala delen av slipsen (med sömmen) är synlig på bilderna, vid sidan om slipsens breda del? Jag (och antagligen många andra) brukar stoppa in den i öglan på slipsens baksida, och dölja den, men eftersom smaländen visas på båda slipsarna verkar det finnas en tanke bakom?

  • Alistair skriver:

   Eftersom slipsutformningen är konsekvent på båda bilderna så skulle jag förmoda att det inte är ett omedvetet fel utan mer en medveten stilanomali, eller mer stilspråkligt uttryckt; ett försök till så kallad ”sprezzatura”.

   MVH
   ~Alistair

  • Jay skriver:

   På min arbetsplats är jag en av få som dagligen använder slips och jag gör på samma sätt, dock inte så tydligt i knuten som på bilderna ovan, jag låter den mer hänga fritt bara. Jag vet inte om det är inbillning från min sida, men på något sätt känns slipsen mer nerklädd och avslappnad i det utförandet och passar därför bättre in i den miljön jag vistas.

  • Archibald skriver:

   Många gånger tycker jag att det är sätt snyggt att ge slipsen en bredare, mer levande framtoning direkt under knuten.

   Som du säger, verkar dock slipsarna i fråga vara konstruerade så att den första skarvsömmen kikar fram när jag gjort en knut som lämnar den smala och den breda ändan lika långa.

   Något jag inte drabbats av då jag knutit andra slipsar på samma sätt.

   • Desmond skriver:

    Risken är kanske att det mer ser ut som att man haft bråttom på morgonen… så uppfattar i alla fall jag det… men det är väl upp till var och en…

 11. R skriver:

  När kommer Tailor Store del 2: Chinos?

  Mvh

 12. Dandy skriver:

  Är nödgad att hålla med om slipsen – elegantly understated fleurs-de-lis. Den grövre materialkombinationen gör den behaglig och lättsmält. Verkar trivas lika bra till tweed som mer finvävda & borstade material.

  nphafs kommentar gällande Andrew’s Ties skjortor var upplysande… Inget undertecknad kommer att inhandla känner jag. Dålig erfarenhet av sådant. Men accessoaravdelningen kommer att få sig en liten visit! I’m always game when it comes to accessories.

  Off Topic
  Men vad annat är det jag skådar; thedronesclub.nu… Ett eget domännamn! – Gratulationer på sin plats? Det har nog tuggats om det innan, och kanske redan har funnits ett tag, bara det att jag har lyckats missa ändringen. Ni gör ett gott arbete i alla fall – fortsätt så! 🙂

 13. Dandy skriver:

  Helt apropå… Om någonsin det fanns en total motsats till grått och blått…
  (Solglasögon kan komma väl till pass.)

  http://kleidsam.tumblr.com/post/15783006146/in-your-faaaaaace-dresslikea-check-x-check-i

  • Lord Sidcup skriver:

   Uuu…u…u…r…k…

  • Mästaren skriver:

   ah ja – har sett värre!!! Och DET är jag ledsen för…
   Skjortan slipsen och till och med näsduken, Ja ÄVEN den lilla majblommeliknande nålen i kavajslaget var ju trevligt.
   Det enda otrevliga var Tyget i kavajen – eller åtminstone färgen…

 14. Daniel skriver:

  Men de rekommenderar 30 graders skjorttvätt och strykning på ettan… Lite larvigt tycker jag.

 15. C skriver:

  OT: Är det någon som har erfarenhet av Lord’s of Swedens kostymer/skjortor? Som hufvudstadsbo har ni säkert blickat över annonsen från ovan nämna leverantör i dagstidningen där de påstår att de för tio tusen kronor levererar två skräddarsydda kostymer av hög kvalité. Två skräddarsydda kostymer för 10.000, detta inkluderar även två italienska sidenslipsar. De påstår samtidigt att de använder tyger från bland annat Zegna och Borelli (super 120’s).

  Jag finner det hela misstänksamt billigt. Någon som har tidigare erfarenhet av leverantören?

  PS. Dessvärre hittar jag ingen hemsida utan de arbetar endast utifrån deras kontor som är lokaliserat på Biblioteksgatan 3, Stockholm.

  C

  • Gussie skriver:

   Har sett annonser i SvD men aldrig granskat deras produkt närmare. Men med all sannolikhet är det en måttsyddservice och då är två kostymer för 10.000 kr inte orimligt.

   Om du besöker dem för att fråga närmare om deras service bör du fråga dem om var plaggen produceras och om de limmar eller handsyr mellanläggen. Om det visar sig att plaggen sys upp i asien och att de limmar mellanläggen skulle jag säga att priset kan vara okej men inget klipp. Det viktigaste då blir förstås hur väl plaggen är sydda för om priset ska vara motiverat eller inte.

   I slutändan handlar det förstås om vad du är ute efter. D.v.s. ”Varför vill du måttsy dina kostymer?”. Är det någon speciell typ av kostym du vill ha som du inte kan hitta någon annanstans? Har du en kroppsform som inte passar inom standardstorlekar med eller utan hjälp av skräddare? Eller är det upplevelsen i sig du är intresserad av?

   • C skriver:

    För min del är det upplevelsen som jag är ute efter. Visserligen finns det andra leverantörer i stockholm som säkerligen levererar högre kvalité men jag funderar på om detta kan vara en god inkörsport. Min normala kroppsform gör det inte särskilt svårt att hitta kostymer som passar direkt ‘off the rack’.

    Känslan av att något enbart är tillverkat för mig är nog ofrånkommande.

 16. hehehe skriver:

  Luktar reklam lång väg.

  ”två av sveriges bättre herrekiperingar”. Hur kan du utnämna butiken, utan att ens ha besökt den? Jag är nyfiken på vad för slipsar som du har som referensobjekt i >1000 krs klassen.

  Vidare så ska kvalitetsskjortor tåla tvätt i 60c.

  • Lord Sidcup skriver:

   Är en skjorta, eller något annat plagg, gjort i 100% bomull, så klarar den givetvis 60 graders tvätt. Klädtillverkare har en ful ovana att sätta ut lägre tvättemperaturer för att ha något att skylla på vid reklamationer (”Har du fäljt tvättråden?”). Det är särskilt fult när det gäller underkläder, som alltid ska tvättas vid minst 60 grader.

  • Gussie skriver:

   Alexander S. Kabbaz rekommenderar att man förtvättar sina skjortor för hand och sedan maskintvättar dem i 30 grader (http://www.customshirt1.com/ShirtLaundering.html).

   Att påstå att en skjorta ska ”tåla 60C” är för mig ett något tunt tänkt. Självklart ”tål” en kvalitetsskjorta 60C, men hur många gånger? Skjortor är som alla andra plagg känsliga för den påfrestning maskintvätt innebär. Desto mer man tvättar och med desto högre värme man har desto mer utsätter man skjortan för.

   En kvalitetsskjorta kan förmodligen tvättas i 60C i något år sisådär innan den behöver kasseras men den hade klarat fem år på 40C och betydligt längre med Kabbaz metod.

   • Lord Sidcup skriver:

    Varför skulle temperaturen vara avgörande? Stäng av centrifugeringen, kör ett skonsamt program och låt skjortan dropptorka! Är bakterier bra för skjortor?

   • Mästaren skriver:

    OK Gussie – jag vet inte om du har onödigt mycket fritid eller en hemhjälp som är svår att sysselsätta.
    Förtvätta för hand för att sedan …?
    Passar inte in i en normal människas liv.
    Sen om de skulle hålla mycket längre?
    Mina skjortor slits ut i manschett och krage. Kanske hade hållt 5-10 tvättar mer om man använt Kabbaz livsförnekande skjorttvätt men innan jag hade hunnit slita ut mitt nuvarande skjortbestånd hade jag fått magsår och hjärtinfarkt.

   • Gussie skriver:

    Kabbaz är en av få kvarvarande skräddare som syr skjortor ifrån grunden. Han kan därför erbjuda sina kunder att byta ut manchetter och kragar till en billig penning.

    På Ask Andy forum där Kabbaz skriver ibland finns exempel på närmare 15 år gamla skjortor som ser ut som nya.

    Harman tillgång till faciliteter (egen tvättstuga) är det inte en enorm livsuppoffrande handling att förtvätta skjortor och låta dem ligga över natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s