Julkläder och nyårsfluga

Julslips 2011, enl. Mulliner

Det kom en fråga om kläder att ha på sig på julafton. Jag skulle väl ana att vad som passar, varierar lika mycket som de egna traditionerna. Lika mycket som jag helt föraktar ”roliga julslipsar”, kan jag som svårartad julfetishist ändå tycka det finns en charm i att på något vis låta helgen återspeglas i någon accessoar.

Jag tänker inte, än en gång, fördjupa mig i ältandet av dumheterna med tunna, dåliga och fula slipsar med tomtar, renar osv. Mer än ett konstaterande; att jag nästan uteslutande ser dem på män som aldrig eller mycket sällan annars bär slips annars. För att det ju ska vara ”lite kul” på julfesten.

Åter till frågan ”vad har du på dig på julafton?” Jag har för det mesta någon variant av kostym med vit skjorta under aftonen…

Julafton

…och något aningen mer ledigt på juldagen. Det senare mest som en förändring av skjortvalet. Ibland udda kavaj.

Juldag

Gällande nyårsafton använder jag gärna smoking. Vid detta tillfälle, inga krusiduller, utan vitt och svart. Lackskor. Hängslen. Känner dock att en svartvitmönstrad näsduk kan vara ett festligare alternativ till den mer uppklädda känslan i en helvit av grovt linnetyg.

Något jag dock gärna laborerar med sedan höstens olika projekt med flugor, är just valet av denna. Det handlar dock inte om djärva färg eller mönsterexperiment. Snarare om val av snitt, vidd och materialstruktur.

Den definitiva mersmaken att bära fluga gavs när jag kom över, eller snarare förärades, denna djupblå stickade variant från milanesiska AD56. Den var som sagt ett prov som vännen Johan fick med sig vid turerna kring inköpet av en mer omfattande kollektion under annat namn. En fluga jag sedan hemskt gärna även ville ha i svart, att bära till smoking.

Då vårens kollektion nyligen skulle inhandlas, var samme Johan och hans sällskap åter i samspråk med folket på AD56. Mina önskemål om svart och stickat kom på tal. Ett alternativt, vävt material hittades och en Mr. Guido sydde upp ett exemplar på plats.

Tanken var ju först något enligt formspråket i den mörkblå flugan, en tungt matig modell med attityd och volym. Väl hemkommen med postleverans, var inte formen riktigt den förväntade. Istället hade den överraskande likheter med ett annat av höstens designexperiment.

När den första förvåningen i och med den annorlunda formen lade sig, började gillandet av den mer smäckra flugan växa för var dag. Mina egna tankar och teorier om fluga, har generellt varit att en vidare, kraftigare pjäs hör festliga tillfällen till. Även om den grovt stickade blå går lika bra till vardagskavajen och blå skjorta, som till lika mörkt blå festkostym och vit skjorta.

Mindre, smidigare utföranden som varianten av tweed (länkad) ovan, har känts mer vardagsbetonade.

Nu väntar alltså premiärturen för flugan sydd i min sinnebild av sidentyget med den ultimat stiliga och spännande strukturen, i formen av det jag tidigare känt varit för vardagsflugan. Formen som nu efter några dagars tankar känns absolut klockren för en svart, grovvävd festfluga av rang.

Därefter kommer ändlösa kombinationsmöjligheter av mer eller mindre upp och nedklädda, fest eller formellt betonade kombinationer. Jag är barnsligt förväntansfull.

En annan ny, spännande bekantskap inför nyårsfirandet

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Julkläder och nyårsfluga

 1. Alistair skriver:

  -Oj, vad en ”helkroppsbild” gör dig mer rättvisa än de där ”halvkroppsbilderna” med handhållen kamera. Undvik gärna de senare då de får perspektiv, passform och proportioner på dina kavajer att se minst sagt konstiga ut. De gör inte dina ambitioner rättvisa.

  MVH
  ~Alistair

 2. Fläderblom skriver:

  Den klassiska näsduken till smoking är inte av grovt linnetyg. Tvärtom skall den vara tunn och slät om man vill hålla på traditionerna.

  Trevligt med någon som vågar kalla näsduken för näsduk. Omskrivningar som ”fickduk”, ”servett” eller ”pochette” är bara larviga. Den som särskilt vill markera att det är en dekoration snarare än något man snyter sig i kan använda ordet paradnäsduk. På samma sätt som man inte torkar sig på en paradhandduk och inte fäktas med en paradvärja så torkar man inte snor med paradnäsduken. (Nej, jag har inte hittat på ordet själv, men särskilt vanligt är det inte.)

  • Archibald skriver:

   Men du vet ju att jag är ett obotligt trendsnöre, Fläderblom 😉 Visst blir en tätvävd, men tunt slät vit stiligt som attan. Jag har mest själv snöat in ordentligt på accessoarer med grov struktur.

   • Fläderblom skriver:

    Tänk på mitt hjärta. Jag är en gammal man! Att dö till följd av en med-dandys näsduksval är inte värdigt.

    Ser för övrigt att Svenska Akademiens ordbok tar upp både paradkopp, paradkudde och paradmässig. Däremot inte paradnäsduk. Vi får skicka en skrivelse till ständige sekreteraren!

   • Alistair skriver:

    -Varför då? Uppenbarligen behövs inte ordet. Jag tycker näsduk duger alldeles utmärkt. F.ö. sätter jag gärna färg på smokingnäsduken. Dock inte struktur. För egen del gäller antingen en kritvit linnenäsduk eller en tunn, slät sidendito i någon trevlig färg och trevligt mönster. Gärna i rött.

    MVH
    ~Alistair

   • Fläderblom skriver:

    Som jag skrev i mitt första meddelande kallar även jag det man har i bröstfickan för näsduk. Med tanke på alla de andra varianter som cirkulerar på herrstilbloggar, i webbutiker, klädkataloger och på vett- och etikettsajter — pochette, servett, fickduk — så finns det ett behov av ett särskilt ord. Det är tydligt att många inte känner sig bekväma med att använda samma namn på den pråliga sidenduken som på snorfanan i byxfickan. Jag pläderar då för termen paradnäsduk — analog med paradhandduk, paradkudde, paradkopp med flera ord. Ordet är språkligt tilltalande och inte helt oetablerat (det användes bland annat av Georg Theslöf i hans välkända kläd- och hyfskåserier på 30- och 40-talet). I sammanhang där det är självklart att det inte är en näsrengöringspersedel som avses kan man givetvis säga bara näsduk. Den mer specifika formen bör vara förbehållen situationer då större precision behövs.

    Personligen är jag stor vän av kulörta paradnäsdukar till kostym eller blazer. Till smoking har jag svårt att fördra någon annan färg än vit. Det ser helt enkelt dansbandsmässigt ut.

   • Alistair skriver:

    Då är jag nog, i likhet med The Prince of Wales (och många andra), helt klart ”dansbandsmässig”. Det kan jag leva med.

    F.ö. ser jag inget ”språkligt tilltalande” med ordet ”paradnäsduk”.

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Charles ser verkligen inte rolig ut nuförtiden!

   • Alistair skriver:

    Näe, men han klär sig förbannat snyggt. ”-Impeccable taste!”.

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Det sägs så. Jag får nog studera hans stilval lite närmare innan jag uttalar mig, jag får bara upp ett hemskt, dubbelknäppt glencheck-nummer i ljusgrå nyans på näthinnan.

 3. hehehe skriver:

  Har du lackskor till kostymen? (ser så ut på julaftons-fotot)

 4. Philip skriver:

  vart kan TTC-flugorna inhandlas? Har endast sett dem färdigknutna och de som jobbar på Brothers har sällan koll.

 5. Daniel skriver:

  Angående ämnet julslipsar så äger jag en slips jag använder varje julafton så jag antar att den nästan kan kallas för julslips. Den har dock inte något tomtemotiv utan är en paisleymönstrad variant med röd botten och massa färg i form av grönt, guld och lite brunt. Den är helt klart lite för ”mycket” för att användas vid mer formella tillfällen men jag gillar den och till jul känns den klockren.

 6. Eric skriver:

  Vore kul även om du la upp din nyårsklädsel, det lät verkligen intressant med flugsorten. Alltid mycket intressant att se dina stilbilder, men kanske desto mer för en afton som igår. Smoking är alltid det mest passande för nyår för herrar enligt mig.

  Med vänlig hälsning

 7. Reinis skriver:

  Vi vill även se din nyårsklädsel, flugan lät högst intressant! 😀 Hoppas att du har tid att låta oss läsare även berömma din klädsel. Experimenterar själv med fluga även i vardagen så jag blev ännu mer nyfiken.
  Tack för en bra blogg och gott nytt år!

 8. Farbror Blå skriver:

  Angående bilden på de engelska prinsarna, kan man tillägga, att det som inte syns, eftersom bilden är beskuren, är att prins William bär svarta brogues till smokingen. Vad sägs om det?

  • Alistair skriver:

   Inget jag själv ens skulle överväga.
   Smokingen sitter inte perfekt på ”lillprinsen” heller (som den gör på fadern). Kanske påvisar det ett betydligt mindre intresse för klassisk herrklädsel. Vad vet jag? Det ser i alla fall inte bra ut.

   MVH
   ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s