Låt snapsen väl smaka

När man laddar upp en bild och inser att det i all hast har stavats fel på etiketten

Med anledning av Lars Torstensons utmärkta inlägg om helgens drycker vill jag samtidigt passa på att påminna om Tuppy Glossops guide ifrån förra julen om hur man kryddar sitt eget brännvin.

Trots att det finns ett ganska gott utbud av färdigkryddad snaps på Systembolaget (inte minst i beställningssortimentet) är det något särskilt med att få njuta av en som man har kryddat själv.

I år har jag kryddat eget på bland annat pomerans och kanal efter ett recept som kallas Oscar II:s buffésnaps.

Att just julbordet och snapsen gifter sig synnerligen bra är det fler än jag som redan upptäck. Det är nästan så att man vill skriva att en snaps är ett måste till julbordet. Notera dock att jag skriver en (1) snaps. Det är få tillfällen som är sämre valda än julen att dricka en snaps förmycket. Kan du inte stanna vid en, låt då istället bli.

Värt att notera är för övrigt skillnaden på Akvavit och Brännvin. De är endast den snaps som till huvudsak är smaksatt med kummin eller dill som ska kallas just Akvavit.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Låt snapsen väl smaka

 1. laphroaigman skriver:

  En variant som kan låta vidrig, men faktiskt inte är så dum är kanel- och chilikryddad.snaps. En kanelsstång + en fjärdedels chilifrukt till en 70-cl, och så får det stå och dra ett dygn ungefär.

 2. Clamarnicale skriver:

  Och lägg för bövelen inte in snapsflaskan i frysen, det dövar ju all smak. Servera den rumstempererad, alternativt efter en mycket kort kylskåpsvistelse.

  • Desmond skriver:

   Så sant!
   Rumstempererad, eller möjligen källarsval!

  • bal skriver:

   Dumheter. Snapsen skall serveras iskall. Flaskan lägges med fördel i frysen eller förvaras utomhus vid kall väderlek. Det säkerställer att drycken fortfarande är iskall vid förtäring. Den lilla mängd ett snapsglas innehåller värms nämligen upp en del under iskänkning och snapssång.

   Den som vill att snapsen skall smaka kan behålla den ett ögonblick i munnen och rulla runt de ädla dropparna en aning istället för att omedelbart sluka nubben.

   • Desmond skriver:

    Jag utgår från att du bara dricker okryddat brännvin… Allt annat är i alla fall slöseri eftersom du tydligen tillhör dem som är livrädda för att spriten skall smaka något, och därför kyler ned den till fryspunkten…

   • bal skriver:

    Det är riktigt att dryckens temperatur påverkar smakupplevelsen. Med det resonemang kring smak som här anförs, skulle man dock även dricka ljummet kaffe, ljummen champagne och ljummen punsch. Vem tusan gör det, utanför smaklaboratorierna?

    Den svenska julsnapsen har i alla tider ställts väl kyld på bordet. Var och en får naturligtvis njuta sin akvavit efter eget tycke, men iskall är det traditionella och typiska.

   • Desmond skriver:

    Enligt en del källor lär brännvinet ha druckits varmt på 1700-talet, i alla fall vintertid. Det kylda brännvinet kommer från sent 1800-tal/ tidigt 1900- tal, när man började få resurser att hantera is året om.
    Men jag måste erkänna att jag dricker kall champagne och kallt vitvin – där tar de gräsiga smakerna över om tempaturen blir för hög. Men när det gäller kryddade snapsar släpper jag gärna fram alla smaker…

 3. Markgreven skriver:

  Känner man inte för kryptiska blandningar finns det förhoppningsvis en flaska ”Överste” kvar i källaren. En del av oss (inklusive min far, salig i åminnelse) bunkrade upp rejält efter Systemblagets skändliga överfall. Har man känningar i vår f.d. östra provins kan man alltid ta till ”Marskin Ryyppy” som klarar det mesta ett julbord har att erbjuda…

  • Desmond skriver:

   Om man nu inte har Överste kvar, och dessutom saknar Ödåkra Taffel (som också var ett kumminbrännvin, i mitt tycke ännu bättre än Överste, liksom Överstebrännvinet nedlagt av oligopolet) kan man alltid besöka det västra grannlandet och inhandla en flaska Bröndums Snaps, som i mitt tycke är ett utmärkt substitut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s