Lussefirande drönare

Bourbonfatslagrad julmust och hemmagjorda mozartkulor

Under adventstid befinner sig mitt hem i ständig förändring. Min drönnarina påbörjar nämligen då julstöket. Det innebär bland annat att hemtextilier i rask takt byts ut mot sina julditon, att en julkrubba står på den hederplats i mitt hem där en groggbricka vanligtvis huserar och att biblioteket helt plötsligt en dag är beskyddad av en mindre armé med tomtar som slagit läger på hyllplanen.

Adventstiden innebär också att köket får ett nytt liv som sockerbageri. Hemmet fylls av varma, söta dofter och kylskåpet fylls med kakor, konfekt och annat julgodis.

För att sprida julglädje och få lite mer plats för mat i kylen anordnade vi därför för några dagar sedan luciafika för våra ”fellow drones”. Samband med detta upptäckte jag två nya trevliga bekantskaper.

Den första av dessa var lemon curd-kakor. En fantastisk liten kreation för den inre anglofilen i oss alla. Receptet återfinns tydligen i Vinterns söta men kan väl i det närmaste beskrivas som en syltkaka men med brunt farinsocker i degen och en rejäl klick lemon-curd istället för hallonsylt. OBS! Smakar som bäst efter att svalnat i kylen över natten.

Den andra nya bekantskapen var Nygårdas Julmust Vintage Oak 2011, där musten har lagrats på Bourbonfat i ett halvår. Smaken var tydligt mindre sött än vanlig julmust och drog därför i viss mån åt svagedrickehållet, utan att för den skull förlora sin läskedryckskaraktär. Den stora behållning var dock kanske den feststämning som den tilltalande glasflaskan med sin champagne-korksförsegling bidrag till. Betydligt gemytligare att ha på bordet än en PET-flaska.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Livsstil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lussefirande drönare

  1. m. skriver:

    ser 3vligt ut! det gäller o äta upp sig under jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s