Mörk kostym, monokromt

Kombinationen svart och vitt i form av smoking och frack är i mitt tycke svårslaget snyggt i festliga sammanhang. Tyvärr är det ju inte fullt så ofta det blir tillfälle att använda just de plaggen. Däremot tillämpar jag gärna det monokroma tänket i andra mörka färgställningar, ensamt kombinerade med vitt.

Egentligen rör det sig inte om något mer avancerat än en tolkning av ”mörk kostym”. Jag tycker dock det hela får en lite extra festbetonad touch med slips i samma mörka ton som kostymen. Nedan, inför kvällens julmiddag med arbetsgivaren.

Kostym, skjorta: T.M. Lewin, Slips, manschettknapp: Amanda Christensen, Skor: Barker, Strumpor: Uniqlo, Klocka: Tudor Submariner

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Mörk kostym, monokromt

 1. Fredrik skriver:

  Min favoritkombination vid festligare tillfällen är just mörkt blå kostym, vit skjorta, svarta cap-toes och en slips i samma blåa kulör med ett sparsmakat paisleymönster.

 2. Markgreven skriver:

  Gratulerar till en mycket elegant kombination. Dessutom hedrar det dig att du inte hemfaller åt bjärta slipsmuntrationer bara för att det nästan är jul. Balansen är ypperligt sparsmakad!
  Trevilg helg till er alla drönare!!

 3. ftet skriver:

  Mycket snyggt! Minus för bältet dock, som ser lite plastigt ut.

 4. Fläderblom skriver:

  Prydligt och sobert.

  Jag vill dock Ifrågasätta manschettknapparna. Passar det sig verkligen att byta ut lilla riksvapnets färger? Den som börjar tricksa med fosterlandets symboler är ute på farliga vägar. Vad kommer härnäst, en ”svensk flagga” i lila och orange, moder Svea i joggingbyxor eller en rap-version av Du gamla du friska?

  • Alistair skriver:

   Ja, tänk hur skulle det gå?
   Sannolikt så som du säger och högst troligt mycket värre ändå. Näe, nu får det vara nog! Archibalds högförrädiska manschettknappar visar verkligen att riket är på ett starkt sluttande plan. Hugaligen. Det är högst rimligt att anta att konungen kommer att överge den Augsburgska trosbekännelsen och att Fredrik Reinfeldt kommer att bli kommunist som en följd av detta. Sannolikt kommer ordförande Reinfeldt då även att utfärda ett nationellt dekret om att endast button down skjortor får bäras. Allt på grund av ett par manschettknappar med silverfärgade kronor. Sannolikt så.

   ”Någon” måste stoppa detta.
   Fläderblom, din insats som beskyddare och väktare för rikets heliga värden är berömvärd. ”-We need you on that wall!”

   MVH
   ~Alistair
   Leg. ironiker emeritus

   • Fläderblom skriver:

    Ironiker?

    När dina barn tvingas knäfalla mot Pyongyang,
    när Latin Kings får i uppdrag att skriva en ny svensk nationalsång,
    när du tvingas bära medborgaruniform av denim och viskos,
    när paltbröd, isterband och polkagrisar förbjuds,
    när LO köper annonsplats på den svenska flaggan,
    när Coca cola köper annonsplats i stora riksvapnet,
    när Jan Guillou utses till permanent Nobelpristagare i litteratur,
    då kommer du att ångra att du inte lyssnade!

    Det handlar inte om manschettknappar, utan om principer.

   • Alistair skriver:

    “-Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others.”

    God Jul,
    ~Alistair

 5. Ludvig skriver:

  Hur är längden på byxorna? Själv funderat på att beställa en kostym ifrån TM Lewin.

  • Archibald skriver:

   Jag beställer dem alltid ofållade, och ordnar sedan önskad längd. Bilden är något missvisande då byxbenen åkt upp vid fotograferingen.

 6. JP skriver:

  Riktigt trevligt!

  Skjortkragen ser fin ut, är det modellen ”St. James” måntro?

 7. Carl-Mikael skriver:

  Snyggt!

  Såg att kostymen var från T.M Lewin, men ni skriver ganska ofta om Charles Tyrwhitt, hade tänkt att beställa en kostym eller två från CT och tänkte höra hur de är i storlekarna.

  Funderar antingen på en 42″ eller 44″:a, enligt deras sida passar 42:an upp till bröstmått 107cm, har själv 108cm. Bör jag gå upp på en 44″ eller kommer en 42″ sitta bra ? Samt hur har returer fungerat för Er? Brukar det vara några problem?

  Med bästa hälsning,
  Carl-Mikael

  • Archibald skriver:

   Kort sammanfattat har TMLs stl. 38R passat bra när mitt bröstmått varit 105cm. Jag har fått ta in kavajerna mågot i rygg, men framförallt i midjan. CTs kavajer i stl 38R passar mig lika bra som samma storlek i TML.

   Var sen uppmärksam på om det är en ”Slim fit” eller ”Classic” modell du beställer. Tydligast är skillnaden att ”Classic” har avsevärt vidare byxben.

  • Gussie skriver:

   CT:s kostymer finns i olika modeller (fits). Classic fit är en generös modell och jag skulle inte rekommendera att gå upp en storlek. Jämfört med det som säljs på Brothers och HM skulle nog många hålla med om att CT:s classic fit-kavajer är minst en halv storlek större.

   Vilken storlek har du vanligtvis? Jag skulle rekommendera att du väljer den. Var sedan inte rädd för att ta kavajen till en skräddare (en bra skräddare inte en kemtvätt) och be dem ta in kavajen över ryggsömmen och i sidosömmarna för att få en kroppsnära kavaj.

   Det du också ska tänka på är längdmåtten. Short, Regular, Long. Mätt på baksidan av en kavaj som passar dig och jämför med CT:s storlekguide.

   Jag har returnerat ett par saker till CT (bland annat en kavaj som var felmärkt storleksmässigt). Det är inga problem alls och CT:s kundtjänst är förmodligen bland de trevligaste och mest tjänstvänliga i världen. Räkna dock med att behöva lägg ut 200-300 kr för frakten tillbaka till UK om du inte skulle vara nöjd med produkten.

   • Archibald skriver:

    Står inte CT för returfraktkostnaden?

    TMLs ”no quibble guarantee” ersätter även returfrakten, såvida man kan maila över en bild på kvittot för utlägget.

   • Gussie skriver:

    Ett plus till TML!

    Enligt CT:s hemsida gäller följande: ”If you do need to return something then this is at your own cost and we strongly recommend you obtain a proof of postage which is free of charge at any post office. Once you have your proof of postage you don’t need to call us to tell us, just sit back and wait for your replacement product or your refund to arrive.”

    Om man reklamerar varan står dock CT för kostnaden mot uppvisade av kvitto.

   • Carl-Mikael skriver:

    Tack för alla svar!

    Jag kör normalt 52, med aningen förlängda ärmar. Eller så har jag skräddat upp dem helt och hållet hos Douglas på Nybrogatan i sthlm. Tyckte dock priserna hos CT verkade vettiga – men hur är kvaliteten med tanke på att Gussi jämförde med Brothers / HM, eller så menade han enbart storleksmässigt.

    Kanske avvaktar till jag åker till London och kan prova igenom modellerna.
    En sista fråga – deras reor, hur länge har de dessa – är det enbart nu inför jul/nyår ?

    Trevlig kväll.
    Carl-Mikael

   • Gussie skriver:

    CT har enligt min mening betydligt bättre kvalitet än HM och Brothers. Både i tyger, stil och modell. Jag skulle förslå att du mäter dina välpassande 52:ors rygg och ärm och jämför med CT för att se vilken längstorlek som passar bäst.

    CT har två typer av reor. De ”reor” som de har tio av årets tolv månader då man kan få fyra skjortor för 100 pund och/eller när det mesta är ”nedsatt” 40-50%. Sen har de efter nyår och vid midsommar två riktiga reor då de drar ner priset mot 70%. De typen av reor har de även lite utspritt under året med sina restlager (t ex nu på det som är kvar sedan sommaren).

    Självklart är det enkelt och smidigt att prova i deras butiker om man har vägarna förbi London.

 8. Rickard skriver:

  Snyggt!
  Möjligen en annan klocka med svart matchande läderstrap i samma ton som bältet. Är lite undrande till Tudor……Ligger inte riktigt i nivå med övriga outfiten. En Reverso hade gjort tricket :).
  Tack för en bra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s