Hur man knäpper en dubbelknäppt kavaj

Hur ska man knäppa den?

Om du skulle fråga de flesta klädintresserade män i Sverige hur man ska knäppa en dubbelknäppt kavaj (den klassiska 6×2) skulle de nog svara att man ska lämna den nedersta knappen uppknäppt.

Exakt var denna uppfattning kommer ifrån vet jag inte, men sannolikt är har det att göra med seden att man aldrig helt knäpper en enkelknäppt kavaj.

Men varför knäpper vi inte nedersta knappen på den enkelknäppta kavajen?

Enligt myten beror det på att kung Edward VII vid början av 1900-talet hade blivit så fet att han inte kunde knäppa den nedersta knappen på sin väst. Eftersom det är kungligheter som fastställer etikettsreglerna i ett land följde de flesta snabbt efter den nya seden att lämna sista knappen öppen och det hela spred sig till kavajerna (ett modernt exempel på kungligheters inflytande sägs vara att drottning Silvia avskaffade seden att äta högtidsmiddagar med handskarna på genom att hon själv helt enkelt tog av sig sina).

Även om jag personligen är svag för denna charmiga historia är jag också tämligen övertygad om att det ligger estetiska förklaringar bakom varför man endast bör knäppa en knapp.

Genom att endast knäppa den översta knappen (på en tvåknäppt) på kavajen drar man in kavajen där midjan är som smalast samtidigt som man drar uppmärksamheten till den smala siluetten. På så sätt skapar man en tilltalande X-form.

Om man även knäpper den nedersta knappen så ser kavajen mer fyrkantig och rak ut, vilket är mindre estetiskt tilltalande. Det är också skälet till varför jag är skeptiska till många treknäppta kavajer (rullande 3-knäppta är av förklarliga skäl exkluderade) som av samma anledning ger ett väldigt fyrkantigt utseende.

De här reglerna gäller inte på samma sätt för den dubbelknäppta kavajen eftersom plagget är så pass annorlunda till sin form. Det är till exempel väldigt svårt att uppnå samma X-form på en dubbelknäppt kavaj som en enkelknäppt. Delvis på grund av hur knapparna sitter men kanske framförallt på grund av allt tyg.

Den eftersträvansvärda formen på en dubbelknäppt kavaj är därför mer att likna vid ett Y. För att uppnå denna effekt kan det därför, tvärtemot det som gäller för den enkelknäppta kavajen, vara fördelaktigt att knäppa båda knapparna. Därmed inte sagt att det är fel att lämna nedersta knappen öppen även på den dubbelknäppta kavajen.

För den som känner att de trots allt vill ha kunglig sanktion för sitt val av knäppning kan nämnas att Prince Charles alltid knäpper alla knappar i sina dubbelknäppa kavajer och den riktiga excentrikern kan hämta tröst i att Hertigen av Kent på 20-talet endast knäppte den nedersta knappen (det är dock inget jag vill rekommendera).

Om vi ska problematisera någon del av bärandet av den dubbelknäppta kavajen är det snarare de många som insisterar på att bära den helt oknäppt. Detta är helt fel. En oknäppt dubbelknäppt ger kavajen varken en X eller Y form utan snarare vad som kan beskrivas som en U-form, vilket nog bara de mest inbitna relativisterna kan kalla attraktivt. En dubbelknäppt kavaj ska vara knäppt så länge som man bär den offentligt,vilket inkluderar medan man sitter ner (så länge skärningen tillåter det)

Låt mig därför avsluta med att föreslå följande stilregel för dubbelknäppta kavajer: ”Det viktiga är inte hur många knappar du knäpper, det viktiga är att du håller den knäppt”.

Dubbelknäppta kavajer kommer med många olika kombinationer av knappar. För att markera i text vilken typ av kavaj man skriver om markerar man antalet knappar (N) och antalet som kan knäppas (NN) genom att man skriva NxNN. Denna klassiska dubbelknäppa kavaj är alltså en 6x2.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Hur man knäpper en dubbelknäppt kavaj

 1. Markgreven skriver:

  Hear, hear!
  ”Det viktigaste är att den är knäppt låter som ett axiom.
  En ”öppen” dubbelknäppt kavaj är en styggelse när bäraren står upp i alla sammanhang!

 2. Aunack skriver:

  Hängde inte med här med markeringen 6×2
  6 knappar ok.Men att man knäpper 2 borde knäppas 4 ??

  Är den märkningen verkligen till för att berätta hur många knappar man knäpper?

  • Jonas skriver:

   Fast i och med att du endast knäpper kaparna på ena sidan blir det ju bara två, det som räknas är alltså antalet rader som går att knäppa.

   • Aunack skriver:

    Ok tack.. Har aldrig ägt en sådan , men det kanske skulle vara snyggt .. Spec när den är välsittande som på dockan överst . Jag trodde dock att man knäppte ngn slags innerknapp ( osynligt ).

   • Gussie skriver:

    Aunack: Det stämmer att man även knäpper en innerknapp men det är inget man räknar med. Sannolikt eftersom det bara skulle förvirra.

   • Aunack skriver:

    Tackar då är jag nog redo att inhandla en dubbel knäpptkavaj utan behöva var helt novis .

 3. Erik skriver:

  Personligen gillar jag att bara knäppa en knapp. Detta för att det ger ett något mer avslappnat intryck till ett plagg som annars uppfattas som väldigt stelt.

  • Gussie skriver:

   Den dubbelknäppta blazern har en tydligare militär bakgrund än den enkelknäppta och framkommer som du säger i plaggets ”stelhet”. Det finns en del lyckade försök att skapa mer avslappnade dubbelknäppta varianter, dessa inkluderar ofta ostrukturerade konstruktioner och mjuka tyger.

   Personligen tycker jag dock inte att det är fel att ta tillvara på den dubbelknäppta kavajens uniformskvaliteter. För att få rätt känsla är det dock viktigt att kavajen har en kroppsnära skärning och tydlig midjemarkering.

 4. E skriver:

  En av historierna bakom varför man inte knäpper den nedre knappen på en enkelknäppt kavaj är att visa att kavajen är skräddarsydd. En kavaj som är anpassad för bäraren specifikt kommer att falla korrekt (här får man tänka brittiskt stuk på kavajen) även utan att knäppa den nedre knappen. Dvs det ska inte uppstå någon glipa under den knäppta knappen. Då detta är svårt att åstadkomma på en massproducerad kavaj blev icke-knäppningen ett sätt att visa exklusivitet.
  Säkert finns det 100o historier till om detta. Men din slutsats borde omvandlas till lag: alltid knäppt nä rman står upp.

 5. Alistair skriver:

  Pressveck på prinsens kavajärmar !?

  F.ö. återigen en bild som visar på prinsens utsökta smak och öga för form och färgkombination. Perfekta proportioner, passform och balans på kostym, skjorta och ”tillbehör”.

  Jag har hört många som tycker att prinsens stil är tråkig. ”-Au contraire!”, säger jag. Han är tvärtom oerhört djärv och stilsäker i sina klädval. Få kan som han kombinera mönster, färger och former.
  I mitt tycke är Prins Charles, helt klart, en stilmässig arvtagare till Edvard VIII.

  Låt nu inte denna deklamation förvirra någon att jag skulle ha rojalistiska böjelser på något sätt. Tvärtom. Så, ”ordo restitutum” 😉

  MVH
  ~Alistair

 6. Johan skriver:

  Prinsens grönsakskorg utgör i sanning en djärv accessoar! 🙂

 7. Mästaren skriver:

  Sen lite mer generellt angående den nedersta knappens knäppning i diverse plagg, då främst västen, har jag hört i officerskåren (som jag INTE tillhör) att :
  ”Man knäpper nedersta knappen i västen när från Sveaborgs fästning det återigen svajar en svensk flagga” (ja inte exakt ordalydelse men…) .
  Låter mer (national) romantiskt än en fet engelsk kungs oförmåga att knäppa knappen.

  • Alistair skriver:

   Intressant. Har aldrig hört talas om det där men som sagt, intressant…
   Låter mer som en skröna i Topelius eller Runebergs anda än som vedertagen tradition. Fast jag gör inga sanningsanspråk åt endera hållet.

   MVH
   ~Alistair
   FA/Mj

 8. Andreas skriver:

  Min personliga åsikt är att det är en fördel att knäppa upp nedersta knappen pga att nästan alla män är som bredast över höfterna där den nedersta knappen är belägen. Genom att lämna den oöppnad följer kavajen kroppens naturliga former bättre och det tillåter en smal passform i midja utan att för den delen strama runt höfterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s