TDC Vinskola #1; Beställa vin på restaurang

”-Personer intresserade av stil och välsydda kläder, uppskattar många gånger också god mat och dryck”. Det var min grundtanke när idén om inlägg relaterade till dessa områden föddes. Vid enstaka tillfällen har det tipsats om något gott vin jag sprungit på. Utifrån följande kommentarsdiskussioner har jag anat att många av er där ute även när ett mer eller mindre avancerat vinintresse. För att sätta dessa teorier på prov, kommer den erfarne vinmakaren och författaren Lars Torstenson att publicera en vinrelaterad inläggsserie här på The Drones Club.

Parallellt med sin nuvarande position som ”flygande vinmakare” för ett stort antal kända vinhus världen över, driver Torstenson den egna bloggen Vinifierat.se. Han har nyligen även skrivit böckerna ”Vinifiktioner”, en kort novellsamling kretsande kring vinmakeri och upplevelser, samt boken ”Vinprovning” vilken tilldelades ”Måltidsakademiens pris för Årets Dryckesbok 2011”.

Som en inledning av detta samarbete erbjuds ni läsare att till exklusivt TDC-pris köpa boken ”Vinprovning” som ytterligare komplement till den egna vinkunskapen, eller som julklapp till svärmor? Även ”Vinifiktioner” finns här kraftigt rabatterat för 100:- inklusive frakt om ni anger ”The Drones Club” i fältet för övriga upplysningar.

Första inlägget i denna serie skrapar lite lätt på ytan, och ger lite tips och tankar inför en situation vi med jämna mellanrum ställs inför: Att beställa vin på restaurang. Om intresset och gensvaret så antyder, kommer följande inlägg att gå djupare in på olika vinsorter, regioner, druvor och mer renodlad vinprovning. Jag lämnar över ordet till Lars:

Du är tillsammans med ett litet sällskap ute på fin restaurang. Allt är hur bra som helst, om det nu inte vore för att… du ska beställa vinet. Du kan förmodligen varken mer eller mindre än de övriga, men med tanke på din uppgift känner du att du kan på tok för lite. Men det finns ett enkelt sätt att klara biffen: kalla på sommelieren, vinkyparen.

Alla bättre restaurangen har sin egen, eller rent av flera, sommelierer. De kan inte bara vinlistan utan också matsedeln och de vet vilka kombinationer som fungerar. Och, bäst av allt: de är där för att ge dig råd. Kom alltid ihåg det. Somliga kan nämligen få för sig att man absolut måste klara av vinbeställningen på egen hand. Den kloke gör emellertid både sig själv, sommelieren och sällskapet en tjänst genom att tillkalla professionell hjälp.

Ett restaurangbesök brukar börja med att sällskapet tillfrågas om det vill ha något att dricka i väntan på maten. Är man inte intresserad av det säger man helt enkelt att ”vi väntar lite, men gärna lite vatten tack”. Detta är inget konstigt. Sällskapet kan ha inmundigat en aperitif på ett annat näringsställe eller så vill man inte ha något för maten idag.

Vill man nu ha en aperitif är en ”coupe de champagne”, ett glas champagne, alltid rätt. Är man så många att en flaska blir billigare beställer man en butelj istället för glasvis. Vilken champagne man tar får plånboken avgöra. Ett tips till den som vill gå ner under champagne i pris och välja ett vanligt mousserande vin är, att det många gånger är bättre att be om en ”Kir Royale”, ett mousserande vin med en skvätt svartvinbärslikör. Detta därför att mousserande viner sällan eller aldrig håller samma nivå som den äkta varan (det är, enligt internationell lag, bara mousserande vin från området Champagne som får kallas champagne).

När man valt maten brukar vinkyparen dyka upp för att ta dryckesbeställningen. Självklart bör man kasta ett öga i vinlistan medan man väntar, men när sommelieren är anländ frågar man denne vad han eller hon föreslår till de rätter man valt. Ofta handlar det om ett vitt och ett rött vin.

Vinkyparen kommer att föreslå ett eller några viner, sannolikt i lite olika prisklass. Tycker man att ett förslag är för högt, eller rent av för lågt, i pris, kan man kommentera med ”nja, det kanske är att ta i, tycker jag…” (ingen annan ser vilket pris ni talar om) eller ”jo, det verkar spännande, men vad händer om vi höjer ribban lite grann?”. På så vis hjälps sommelieren och gästen åt att både välja vin och hamna på rätt prisnivå. Det är aldrig fel att ge en fingervisning om att man vill gå ner i pris.

Men hur gör man om det inte finns någon vinkypare och servitören verkar kunna lika lite eller mindre om vin än jag själv? Tja, då är det förstås bra att kunna ett minimum om vin och vin och mat. Ett enkelt sätt att skaffa sig lite baskunskaper är att läsa en nybörjarbok om vin eller vinprovning. Eller så går man ihop ett litet gäng, provar ett par viner varje gång man träffas och, framförallt, någon presenterar vinerna man provar. Ett enkelt och kul sätt att lära sig på.

Men återigen, nu sitter jag där och kan för lite. Finns det inga standardval man kan förlita sig på? I viss mån gör det det. Äter du skaldjur som ostron är ett enkelt vitvin helt rätt, till exempel en Muscadet, en hummer eller hummerbaserad rätt fungerar sannolikt med en Chablis och vet man inte riktigt vilket vitvin man ska ta, gå då alltid på Sancerre eller Pouilly Fumée. Kom ihåg att vitvin, gärna från Sancerre, ofta är minst lika bra, eller bättre, ostviner än de röda. Till, fisksoppan tar man lämpligen ett, helst elegant, rosévin. Finns rosé från Tavel eller Côtes-de-Provence på vinlistan är det rätt val.

På rödvinssidan kan man klara sig undan genom att satsa på ett kanske lite väl driftsäkert men samtidigt säkert kort som rött i budgetklass från Chile, Argentina eller Australien. Den som har råd att gå upp i pris tar istället en Rioja eller en Châteauneuf-du-Pape. Huvuddruvan i det sistnämnda, Grenache, ger generellt bra matviner. Ett budgetalternativ till Châteauneuf-du-Pape kan vara granndistriktet Gigondas.

Korta fakta om vinområdena som nämns: Muscadet är namnet såväl på druvan som området, ligger vid Loireflodens delta vid den franska Atalantkusten. Chablis ligger strax nordväst om övriga Bourgogne, mellan Dijon och Paris, görs på druvan Chardonnay. Sancerre och Pouilly Fumée ligger nära varandra längs Loirefloden, i båda fallen används druvan Sauvignon Blanc. Rioja är Spaniens mest kända vindistrikt, ligger i norra Spanien, nära tjurrusningarnas Pamplona och muséernas Bilbao, här används framförallt druvan Tempranillo, men även Garnacha (Grenache), Mazuelo (Carignan) och Graciano för rött. Châteauneuf-du-Pape och Gigondas slutligen, ligger strax norr om staden det gamla påvesätet (1300-talet) Avignon, i de södra delarna av det som kallas ”Côtes-du-Rhône”, båda domineras av druvan Grenache, i Châteauneuf-du-Pape ingår ytterligare dussinet (!) druvor, har fått sitt namn efter det sommarslott som påven en gång lät uppföra på en kulle ovanför byn som idag också är känd under namnet Châteauneuf-du-Pape.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till TDC Vinskola #1; Beställa vin på restaurang

 1. V. skriver:

  Mycket trevligt inlägg! Med glädje mer av detta!

  Ödmjukast
  V

 2. Stefan skriver:

  Väl skrivet! Uppskattas så här i vintermörkret.

  Signerat Stefan

 3. Markgreven skriver:

  Stor uppskattning! Man kan aldrig förkovra sig nog i detta komplexa och hyperintressanta ämne. Tack för initiativet!!

 4. Patrik skriver:

  Mycket trevlig läsning. Det är aldrig fel att lära sig mer om viner, speciellt om man gärna dricker vin till måltider på restaurang. Mina vänner och jag brukar vanligtvis beställa in en flaska till maten, men ingen av oss har någon egentlig uppfattning om vad vi har beställt in för vin. Men om det här fortsätter så finns chansen för mig att briljera lite inför mina vänner.

 5. JP skriver:

  Instämmer i hyllningskören, detta var mycket läsvärt!

 6. Göran Persson skriver:

  Handfasta råd! Mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s