Ledig klädsel


Ofta frågar läsare efter bilder på mer ledig klädsel, annan än kombinationer av kostym, skjorta och slips. Här, inför lördagens bestyr: Köra byggvirkesrester till återvinning, och inhandlandet av den mullinerska julgranen.

Grått och nedtonat i all ära, men den mullinerska julgranen pyntas alltid enligt devisen more is more.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Ledig klädsel

 1. Daniel skriver:

  Känns väldigt långt ifrån fritids/arbetskläder. Snarare det som visas i skyltfönstret på MQ, HM och Brothers.

  • Hellre detta än förskräckliga blåkläder och fluorescerande jackor som folk tar på sig när dom tror att dom är händiga och riktigt karliga.

   Män som har behovet att bära blåkläder på fritiden är bland det mest patetiska som finns…

   • Olof skriver:

    En tolkning av din kommentar är att du tycker illa om de som utför kroppsarbeten på sin fritid och klär sig i, för uppgiften, lämpliga kläder. Jag antar dock att det var så du menade, men anser att du skulle kunna uttrycka dig lite smidigare för att undvika missförstånd.

   • Olof skriver:

    Oj! Såklart ska det stå ”Jag antar dock att det INTE var så du menade”.

   • Ing. Nilsson skriver:

    Jag tvingas nog hålla med Earlen till viss del då även jag ser denim som arbetskläder. Det funkar utmärkt att gräva ett dike, sätta en ny häck tapetsera om sovrummet i denim lika gott som i overall. Själv finner jag en rejäl overall mer praktisk men om man nu har denna svaghet för blåbyxor kan man ju med fördel välja det senare. Det tycker jag att det är stil- och respektlöst att ta emot eller avlägga visit iklädd denna typ av klädnad — som om social kontakt vore arbetsamt?
    Jag noterar att översta bilden ger intryck av att skjortan är i denimtyg. Ett passande val när man ämnar ”Köra byggvirkesrester till återvinning” och köpa julgran. Personligen har jag aldrig fattat meningen (varken anatomiska eller praktiska) med den s.k. cargobyxan. Att lägga en massa saker i fickor mitt på låret kan väl inte vara behagligt med tanke på hur benet rör sig just där. Men lyckan står ju som bekent den djärve bi där får man väl även räkna in cargobyxbäraren.
    Däremot måste jag uttrycka min bestörtning över att man iklär sig en sådan stilig och trevlig rock när man lastar byggvirke. Även om det ser ut att vara en bastant Tweed-variant kan man inte vara nog försiktig.

    Trevliga fritidsskor förresten – jag har själv en liknande randsydd och lädersulad version.

    Cheerio,

   • Alistair skriver:

    Ing. Nilsson,
    Instämmer i allt utom ”fickor på låret”-resonemanget.
    Specialfallet är enskild soldats uppträdande i fält där fältdräktsmotsvarigheten till ”cargobyxan” och dess ”benfickor” är särdeles praktiska. Annars inte.

    F.ö. är Archibalds rågummisulade fritidsskor så kallade ”ökenkängor” och har ingen randsydd och lädersulad ”version”. ”Chukkah boots” har förvisso ett högre skaft och är tillverkade i mocka men saknar i övrigt likheter med ”ökenkängan”. De vanligen randsydda och lädersulade ”Chukka boots” har dessutom en helt eget utförande med (vanligen) 3-hålssnörning (till skillnad från ”ökenkängans” 2-hålssnörning) samt något lägre skuren bakkappa.

    MVH
    ~Alistair

   • Ing. Nilsson skriver:

    Alistair,

    Tack för din upplysande utläggning. Nu är det så att jag skaffade mig ett par MTM-skor i brun mocka med lädersula och endast 2-hålssnörning. I övrigt liknar de skorna på bilden ovan nästa på pricken. Vad bör jag kalla dessa?
    Fulchukkas?

    Vänligen,
    M

   • Alistair skriver:

    -Ha, ha, ha! Jag tror att du just har namngett vinterns hetaste skomode…

    För evigt kommer dina ”varkenellerskor” att benämnas som ”Fulchukkahs” (eller möjligen ”Finökenkängor”).

    MVH
    ~Alistair

   • Ing. Nilsson skriver:

    ”Finöken”? Vad gör man om man hamnar i en fulöken då? Slänger skodonen och drar på sig passande gummilappar klippta ur reservdäcket från defendern säkrade med snören?
    Visheten man kan få sig till livs på denna weblog tycks i sanning vara obegränsad 🙂
    Varkenellerskor lät ju inte heller så illa faktiskt, framförallt när man betänker att ”varken” betyder gris på holländska… associationsmöjligheterna är hisnande.

    Vänligen,
    M

   • Bäste Olof
    Nu håller du på att göra en liten halmgubbe av mitt inlägg.

    Det jag inte riktigt förstår är detta behov att bära dessa kläder ”out and about” lite som att man har ett behov att visa upp hur händig man är.

    Nej var klädsel har sitt tillfälle och ”arbetskläder” (även om jag aldrig skulle bära sådana oavsett vilket arbete jag utför) har sin plats på arbetsplatser eller om man nu prompt ska bygga något hemma eller ligga under nån bil och mecka, även om jag hellre anlitar någon som har detta som yrke.

    som sagt, var klädsel har sin plats… och foppatofflor och onepiece är aldrig ok.

   • Olof skriver:

    Tack för ditt svar, Earl of Cumberland.
    Jag förstod att du syftade till de som endast vill att andra ska bli imponerade av hur händiga de ser ut, och jag håller med dig, men jag tyckte du uttryckte dig lite onödigt bryskt.

   • I get a lot… 🙂

    Det negativa med det skrivna ordet tyvärr.

 2. Mrs G skriver:

  Ser snyggt och propert ut tycker jag.
  Hade dock adderat en snygg halsduk och kanske en dunväst för att hålla kylan borta.

  Kram Mrs G

 3. Markgreven skriver:

  Med all respekt förefaller det som om den illustrerade utrustningen föga lämpar sig för åtevinningcentral och julgranshuggande. Delar förvisso aversionen mot fluorescerande jackor men det finns självklart annat som kan prövas lämpligt. En bra jaktjacka i tweed, ett par robusta canvasbyxor, grövre kängor och kraftiga handkar skulle jag välja för liknande arbete…
  Men bor man i en större stad är det kanske en annan kod som gäller även för handfast arbete?

 4. m. skriver:

  riktiga män KÖPER väl för bövelen inte en gran??? Hela skogen e ju full…

  för övrigt saknas det kanske ett underställ? Svett, bomull o kyla rimmar illa.

 5. NPHAF skriver:

  Är kängorna möjligtvis ett par Sebago Arlington?

 6. Patrik skriver:

  Jag måste bara få komma med en liten kommentar gällande ”arbetskläder”. Hur kommer det sig att ”riktiga arbetskläder” så som snickarbyxor och dylikt är så bekväma medan ”vanliga vardagskläder” inte är bekväma?
  I mitt arbete så måste jag bära varselkläder, de är så sköna att bära även om fickorna är fulla med saker. Detsamma gäller min M90-uniform.

  Ja, jag vet att de inte är de snyggt skurna och dylikt men de sitter perfekt.

  • Varför har du ”vanliga vardagskläder” som inte är bekväma?
   Då är det dags att inhandla nya kläder…
   Låt mig rekommendera en bomullsskjorta, en tweedväst, manchesterbyxor, en slips eller fluga och en bekväm tweedkavaj.

   visserligen är detta mina arbetskläder också, fast då är tweedvästen en quiltadväst och då brukar jag i regel skippa slipsen (dock inte alltid) sen byter jag den vanliga tweedkostymen till en mer tålig Harris tweed. Bekvämare arbetskläder har jag aldrig stött på.

 7. Mästaren skriver:

  En annan fråga om just vardagsklädsel;
  Själv cyklar jag till arbetet, Klädsel oftast uddabyxor kavaj skjorta och slips. Till detta en fodrad ytterrock lämpliga hadskar, keps och öronmuffar. Men benen då? Jag kan dra på mig diverse GårTex byxor eller liknande skidutstyrsel. Men tips på någon mer stilfull överdragsklädsel hade emottagits tacksamt.

  • Jag cyklar till arbetet iförd ungefär samma utstyrsel och min lösning är att jag intalar mig själv att jag cyklar så ofantligt fort så att regn och smuts inte hinner fastna på mig.

   Sen har jag saker på jobbet för att kunna putsa skorna och byxorna.

 8. Archibald skriver:

  Intressant med alla åsikter och tankar ovan. Jag resonerar för det mesta, ”kläder, anpassade för tillfället”.

  Då jag byggde staket för något par månader sedan, var byxorna blå och försedda med knäskydd. Företaget ovan tog inte särskilt lång tid, var inte fysiskt särskilt krävande eller smutsigt. Då känner jag att man klarar sig ganska bra i de valda kläderna.

  Att i skydd av mörkret hugga familjens gran på annans mark, var något jag hade som flerårig tradition under tiden vid universitetet. Idag ser jag, i flera avseenden, inga problem med att köpa den 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s