Casual Navy Blazer

I kommentarerna till föregående inlägg efterlyste Adam en blå kavaj av en mer ledig modell:

Jag hade tänkt köpa min första kavaj och har bestämt mig för en mer ledig kavaj, mörkblå med utanpåliggande fickor. Jag har hittat en modell från Boomerang som jag tycker funkar om den hade haft knappar i mörkt horn (går iofs att fixa själv), men det tråkiga är att man inte får 100 % naturmaterial för 2 900:-. Har ni något tips för var jag kan hitta det jag söker? Tilläggas är också att ärmarna ska kunna läggas upp. Budget kring 2000:-

Många intressanta påpekanden kom via svar i följande kommentarer. Nedan ger jag min egen syn på saken.

Hej Adam

Min första tanke när jag hörde ditt önskemål var den första och den tredje kavajen här ur The Tailoring Clubs höstkollektion. De har inte utanpåliggande fickor, men såväl riktigt bra materialkvalité, som en vettig sydd halvkanvaskonstruktion och framförallt en ledig framtoning. De ligger på 2500 respektive 3000:- men ger mer materialmässig kvalité än vad många någonsin kommer att inse, eller vilja ta till sig då plaggen säljs på Brothers.

Jag tycker även att den här blazern hos Charles Tyrwhitt (nedan) känns som ett våldsamt trevligt alternativ både sett till pris, färg och en ledigare framtoning. En 38R motsvarar en genomsnittlig svensk stl. 48.

Den här modellen från samma leverantör ger utanpåliggande fickor, kostar endast £99, men är i gengäld av dekonstruerad modell, och sydd av bomull.

Jag tycker det blir märkligt att som i kommentarerna till föregående inlägg såga MQ och Brothers, när man i nästa andetag rekommenderar COS och Massimo Dutti.

Visst har både COS och Dutti många gånger ett mer intressant utbud rent modell och snittmässigt, men sett till material och konstruktion ligger de enligt mig i nära nog samma segment som de borträknade butiksalternativen. Limmade mellanlägg, och hyfsade ullvävar för den mindre stilfundamentalistiske konsumenten.

Dock är COS och Dutti långt mer haussade, lovsjungna i media, och som jag upplever det därmed också allmänt accepterade. Sedda som ett ”bättre” val.

Några procent syntetfiber förstärker ett tyg, och märks under kavajens livstid, i de flesta fall inte på annat sätt än på lappen som beskriver materialet. Att välja bort en kavaj på grund av 15-20% syntetinblandning, är för mig mer en ren fråga om ideologi och egen övertygelse, snarare än en om kvalitet med avseende på hållbarhet.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Casual Navy Blazer

 1. Erik skriver:

  Jag lämnade ett tips på Manligheter, eftersom samma fråga ställdes där. Tipset är http://got2get.com, samlingsplats för både vintage och nytt till vettiga priser.

 2. Steve skriver:

  Som sagt, jag har ej ”varmt förodat” varken det ena eller andra. Lägg inte ord i min mun tack!

  ”Visst har både COS och Dutti många gånger ett mer intressant utbud rent modell och snittmässigt, men sett till material och konstruktion ligger de enligt mig i nära nog samma segment som de borträknade butiksalternativen. Limmade mellanlägg, och hyfsade ullvävar för den mindre stilfundamentalistiske konsumenten.”

  Ovanstående kommentar är intressant tycker jag. Den logiska slutsatsen måste bli att MD och COS ÄR att föredra. Om material och konstuktion är lika men modeller och snitt är intressantare hos COS/MD kan ju valet tyckas enkelt.

 3. Johan skriver:

  Jag vet att vad som nu följer inte är relevant för artikeln ovan, men jag tänker säga det ändå. Bara som ett tips i största allmänhet, helt enkelt.

  Den 28 november beställde jag en kostym från Charles Tyrwhitt, noterades om att den skickades den 2 december och jag fick den i dag, den åttonde. Detta trots att 15 arbetsdagar anges som leveranstid till Sverige (om jag förstår det hela rätt). Inte dåligt, särskilt inte så här nära jul, då man kan anta att de har mycket att göra.
  Beställningen var i övrigt hel i sin ordning. Storleken var perfekt på såväl jacka som byxor, efter viss förväntad längdjustering på de sistnämnda.

  • Archibald skriver:

   Visst var det relevant för inlägget. En bra hjälp på traven för många som ännu inte tagit steget att köpa kostymer från england över nätet.

 4. Adam skriver:

  Oj vilken respons! Vill först och främst tacka för alla tips och rekommendationer. Ska helt klart kolla upp TTC och får väl lägga mig på en budget runt 3k även om kavajen inte kommer komma till användning mer än 5-8 ggr/år.
  Finns det några tips om att kunna använda en kavaj både sommar och vinter? Bästa vore väl att köpa en som är avsedd för sommaren och köra på en tunn tröja under för att kunna använda den under vintern också?

 5. Jonas skriver:

  Mitt personliga svar skulle spontant bli att anpassa materialet snarare efter sommaren än tvärtom, då det är svårt att klä sig svalare. Därmed säger jag dock inte att du inte ska välja en kostym i exempelvis ull eller flanell, detta är fantastiska material som ger en överlägsen lyster enligt mig. Tjockleken däremot behöver inte vara så tilltagen för att fungera även på vintern, som du säger kan mad addera en tunn stickad tröja under kavajen, eller så investerar man i riktigt genomarbetade ytterkläder som håller dig både varm och stilig utan att du behöver svettas på kontoret eller festen. En sådan kostym går att använda i stort sett året om, bortsett från några få varma sommardagar då endast linne är ett alternativ, vilket det inte är under vinterhalvåret. Hoppas du har kommit en bit på vägen med hjälp av detta, lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s