Tillfälle: Blå kostym

Jag upplever att det ofta är svårt att hitta bra blå kostymer. Många är så mörkt blå att de nästan upplevs som mörkgrå. Andra är av märkligt snitt, eller så är de bra i både snitt och färg, och kostar som en bättre begagnad familjebil.

Modellen nedan är i mina ögon just nu ett mycket bra köp, då den resten av idag är ytterligare 15% billigare än det redan vettiga ”ordinarie” priset om € 280.

Ett figurnära snitt, utan att vara tight. Vettig slagbredd och kavajlängd, med en halvkanvaskonstruktion som ger kavajen ett riktigt snyggt fall.

Storleksmässigt är jag själv ofta en ren stl. 48 i kostymer. Jag är då 185 cm lång och väger ca 78kg, med ett bröstmått om 105cm. Gällande T.M. Lewins kostymer, passar kavajstorlek 38R bra, efter att ha tagits in aningen i midjan. ”R” står för ”Regular”, längdmässigt. ”S” för ”Short”, ”L” för ”Long”.

Byxorna säljs efter tumstorlek i midja, där midjemåttet på de jeans du troligtvis äger brukar kunna vara ett bra riktmärke på vad du ska välja. Förslagsvis köper du dem ofållade, och lägger upp dem här hemma.

T.M. Lewin, Sedburgh Navy Pinhead suit

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Tillfälle: Blå kostym

 1. Soccercalle skriver:

  Är det ngn kostym man ska kosta på är det den mörkblåa. Då skulle jag kosta på en full canvas konstruktion och gärna måttsytt. Det är definitivt värt att betala 10-15 000 kr för en måttsydd Mabro eller Corneliani då detta är en kostymtyp man kan ha hela livet. Beställ en extra byxa så fördubblas livslängden. Limmade och ”halvkanvas” har mkt kortare livslängd. Har man råd kan man gå upp ytterligare och beställa en E. Zegna Trofeo eller Belvest för den riktiga känslan…

 2. Chris skriver:

  Själv har jag en blå kostym från Oscar Jacobson, som jag varit mycket nöjd med. Funkar perfekt på jobbet, men även i andra sammanhang. Den liknar i mångt och mycket den på bilden. Kommer inte ihåg den exakta summan, men omkring 4000 har jag för mig.

 3. Algy skriver:

  Bra tips! Jag tycker dock att det är bättre att spara och snåla och sedan lägga 10 000 kronor på en bra kostym från exempelvis Caruso. En mörkblå eller mörkgrå kostym är extremt användbar och då kan det vara värt att gneta och spara och sedan lägga såpass mycket på en riktigt välsydd och slitstark uppsättning.

 4. Tafkaeken skriver:

  Befinner mig på Irland och ska till Dublin nästa vecka. där T.M Lewin har en butik. Någon som har någon uppfattning om priset och rabatterna generellt bara gäller online? Vore ju schysst att kunna prova ut den riktigt ordentligt men vill ju inte betala så hemskt mycket mer för det.

 5. C.G skriver:

  Gäller det bara idag? Hittade inget slutdatum för erbjudandet på hemsidan. Lite sugen på en grå kostym nämligen, finns en del olika men dom billigare modellerna kanske ska undvikas?

  • Archibald skriver:

   Jag har bara provat kostymerna av 100% ull och halvcanvaskonstruktion. Vill dock minnas att andra läsare varit nöjda även men de billigare modellerna.

   De extra 15% i avdrag görs i varukorgen, och gällde ”another 48 hours” igår förmiddag. Det är ju långt ifrån sista gången de har erbjudandet, men oftast gäller det mängdköp av skjortor.

   • JP skriver:

    Glöm inte att googla efter ”TM Lewin discount coupon” och liknande fraser om ni planerar en beställning. Då brukar det gå att hitta rabatter, fri frakt och dylikt. Väl värt att lägga en stund på det, det cirkulerar en hel del oaktuella koder så man får vara beredd att leta lite. Koderna testas sedan i varukorgen vid utcheckning.

 6. JP skriver:

  För övrigt vet jag inte om det är helt rättvist att jämföra en TML-halvkanvas mot Zegna/Corneliani-måttsytt-helkanvas. Det handlar ju om helt olika priser och kvaliteter. TML gör brukskostymer tänkta för vardagslivet, till vettiga priser.

  De italienska tillverkarna vänder sig snarare till konnässörer som kanske kört limmat eller halvkanvas länge och nu är sugna på något roligare (och har råd att betala för det).

 7. David B skriver:

  En sak jag gillar starkt med TM Lewin är att de har en 39R i storlek. Är själv några centimeter större kring bröstet än skribenten ovan. Står väldigt ofta i affären med beslutsångest över om jag ska köpa 50 eller 48.

  Det enda jag kan ha att klaga över är att jag är några centimeter kortare än skribenten också. Detta innebär att jag tvingas korta kostymen lite. TM Lewin har lite längre kostymer vilket jag uppskattar, men de är lite för långa för mig ändå. En 39S hade nog varit perfekt, men sådan erbjuds tyvärr inte.

 8. Johan skriver:

  Jag tog mig i kragen och beställde så sent som i dag just en blå kostym från Charles Tyrwhitt. Det är första gången jag beställer en kostym över internet, så jag är mycket spänd på resultatet! Enligt rekommendation från ganska många så valda jag att inte försöka få till en byxstorlek redan från start, med risk för att den skulle vara för kort, utan tänker sy upp den hemmavid. Som det säkert har sagts här, verkar blå kostym vara ganska ovanligt i Sverige. Grått och svart känns betydligt vanligare, vilket är lite trist! Blått är väldigt stiligt, om du frågar mig!

 9. SL skriver:

  ”Jag är då 185 cm lång och väger ca 78kg, med ett bröstmått om 105cm. Gällande T.M. Lewins kostymer, passar kavajstorlek 38R bra”
  105cm i bröstmått och 38R: får inte den ekvationen att gå ihop eller är T.M Lewins storlekar stora?
  38 borde väl passa ett bröstmått på ca 96-97cm (räknat med att en tum är 2.54)
  Har du även 38R i Charles Tyrwhitt?

 10. SL skriver:

  Har nu vart på vägen att beställa en T.M Lewin kostym några gånger men bli osäker på storleken då Archibald kör med 38R och har bröstmått 105cm, vilket i min värld borde bli tight?
  Min mått är:
  186cm
  Bröst: 100cm
  Midja: 92cm

  Brukar för de mesta ha stl 50 i kavaj men måste sys in i midjan.
  Byxor brukar vara 50 och ibland 52 men då måste de sys in i midjan.

  Har t ex J.Lindberg, David Design, Tiger i stl 50 och dessa är helt
  ok men behöver oftas sys in i midjan lite och ibland kortas i ärmarna.
  En 48 i dessa märken blir för tight över axlarna i regel.
  Fördrar lite tightare passform men jag vill fortfarande kunna andas:-)

  Funderar på 39R i kavaj och 35 i byxor
  (har t ex 34/34 i Levis Jeans, men jeans tänjer ju ut sig lite)

  Några problem att ändra TM Lewins byxor i midjan?
  (måste göra något åt IT magen….)

  Många frågor blev det, hoppas någon kan ge mig lite vägledning.

 11. Nikolaj skriver:

  Följer denna blogg väldigt frekvent. Detta är första gången jag kommenterar genom att återuppväcka inlägg med en fråga till Archibald:
  Hur kommer det sig att du, med ett bröstmått om 105cm (ca. 41-42″) har en kavaj i stl. 38″? Är det för att TM Lewins kostymer är 4″ större i bröstet än själva storleken, dvs. stl. 36″ är 40″ runt bröstet? Eller har jag fel och isåfall vad har föranlett ditt storleksval?

  Jag har nämligen funderat på en TM Lewin kostym själv i deras slimmade linje, men nu blir jag osäker.

  • Archibald skriver:

   Jag provade helt enkelt i butik, och kom fram till att deras 38R slim fit ganska väl motsvarar en smalt skuren svensk 48 🙂

   Storlekstabeller är ofta en bra räddning, men i det här fallet verkar de vara aningen missvisande? Sen kan ett youtubeklipp om TMLs syn på kostymens passform att de tycker kavajaxeln skall sticka ut mer över axelrundningen än vad jag föredrar.

   Mitt råd är att du helt enkelt använder din europeiska storlek som utgångspunkt. Är du en en storlek 50, bör du har TML stl. 40, är du en 148, ska du ha deras 38L, är du en kort 48 (kroppslängd kring ca 175-180cm om man föredrar att visa ca 2 cm skjortmanschett), ska du ha deras 38S.

   Deras returpolicy fungerar verkligen också så bra som de skriver, och du får igen utlägg för returfrakt om du mailar över en scannad kopia på postkvitto eller liknande.

   Jag säger, go for it. Det är värt det.

   Halvkanvasmodellerna ger mest valuta för pengarna. De har blivit mycket sämre på att skriva ut den infon vid produktinformationen dock. Sen har jag hört att många varit nöjda även kostymerna utan halvkanvas, ibland kallade ”red line” och liknande, också.

   Hör av dig om du har fler frågor. Lycka till.

   • Nikolaj skriver:

    Tack för snabbt svar. Enligt deras mått bör jag inhandla en 42S, men det känns på tok för stort i ärlighetens namn. För som jag har förstått det är varje stl. 4″ rymligare i bröstpartiet för att tillåta för skjorta, väst m.m., det skulle således innebära att kavajen är 46″. Således skulle nog, precis som för dig, en 38(S) vara bäst lämpad för mig, eller kanske till och med en 36.

    Gällande deras returnpolicy så får man väl lägga ut för returen själv, det är enbart returer från USA och UK som de står för?

    Vd gäller deras Red Label så har väl det inget med själva konstruktionen att göra som jag har förstått det. Utan Red Label är deras slim-fit linje och görs i Super Wool 80s, 90s & 100s? (Artikel gällande Red Label: http://community.tmlewin.co.uk/blogs/posts/introducing-red-label-suits)

    Två frågor till om du inte misstycker:
    Inhandlade du en kostym från deras slim-fit linje och isåfall, vad är byxvidden isåfall?
    Hur förhåller sig byxstorleken till måttet, dvs. är stl. 32″=32″ i midja?

   • Archibald skriver:

    Du får lägga ut för returfrakten, men får (eller har i alla fall tidigare fått) igen pengarna efter uppvisande av kvitto på utlägget.

    Jag köper helst deras slim fit kostymer. Vill minnas att vidden i beslutet ligger på ca 20cm, medan den är ca 22cm på icke slim fit-modeller. Midjevidden i tum överensstämmer ganska bra med verkligheten tycker jag. Även lätt korrigerat plus minus några centimenter. Längdmässigt köper jag alltid ofållat, och lägger upp rätt längd.

 12. Nikolaj skriver:

  Tack så mycket! Idag sänkte de priset ytterligare på kostymerna för den intresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s