Hur ska jag klippa mig?

Ännu en läsarfråga mailledes, denna gång från signaturen ”Karl”: ”Hur ska jag klippa mig?. Vi tackar för förtroendet, och ger svar efter bästa förmåga och eget tycke.

Hej
jag står inför ett alternativ frisyrbyte så jag undrar om ni kan gör ett blogginlägg om frisyrer som passar en anständig man.
Det skulle vara kul att få lite inspiration. Ta gärna upp lite olika frisyrer tex korta, långa lockiga, krulliga, raka etc. Tack på förhand.
mvh
/ Karl

Hej Karl

Vad som blir propert stiligt i slutändan, hänger i mitt tycke (som i så många andra fall) så mycket på bärarens egen stil, personlighet och förmåga att ”bära upp” frisyren, och så vidare.

Generellt är en vanlig åsikt och i mitt tycke bra grundtankte ”short on the sides, and back”. Om jag var tvungen att välja en definition, skulle det nog vara devisen. Sen beror det ju även på fysiska faktorer som ansiktsform och så vidare.

Samtidigt tycker jag mig gång på gång se herrar som passar riktigt bra i frisyrer där hårmängden på sidorna och där bak är allt annat än kort. Personer som ändå bara bär upp frisyren med en så given självklarhet, att tanken på något annat frisyrval känns överflödig.

Hämta inspiration via av andra personer vars frisyrer de tycker ser bra ut. Officiella, eller bara mannen på gatan. Sen är det i mitt tycke i princip bara att prova. I värsta fall trivs du inte med den nya frisyren, och byter. Såvida det inte handlar om att klippa av sig en under flera år utsparad hårpiska, blir det troligtvis inte så omvälvande.

Kort sagt: Se dig om i tillvaron efter personer vars frisyr eller stil tilltalar dig. Rådgör därefter gärna med en frisör du litar på. De har ofta bra grundkoll på om frisyrtypen är mer eller mindre smickrande för din egen ansiktsform, och så vidare. Precis som med skräddare och andra personer vars tjänster du betalar för, vill det ju ofta till att ni i grund och botten har något gemensamt i tycket om vad som är snyggt, och inte.

En i mitt tycke bra frisör säger ifrån om han/hon tycker det låter mindre passande. En ännu bättre frisör säger ifrån, men lyssnar på din egen motivering, och klipper för att låta dig prova om du själv är väldigt övertygad.

En sista tanke som väger allt tyngre för min egen del, är att frisyren skall vara relativt naturlig. Det vill säga, snygg och hållbar utan tidsödande styling. I nuläget har jag som sagt ganska långt hår ovanpå, och kort på sidorna. Det ligger på plats med hjälp av lite vax. Klarar mössor och hjälmar, som egentligen bara adderar ett trevligt mått av naturlig stökighet.

Jag är många gånger bra sugen på att kapa av allt till ett kort, lättskött minimum (utan att det blir rakat kort), men trivs i nuläget bra med kalufsen som den är. Nedan och i övriga inlägget har jag valt bilder på personer jag ofta tycker passar riktigt bra i sina frisyrer, men framförallt frisyrerna de har på bilden.

/Arch


Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Hur ska jag klippa mig?

 1. Jonas skriver:

  Frågan är inte hur, utan var man ska klippa sig!

  Det enda svaret är förstås anrika Frisören (etabl. 1859, Sveriges äldsta kvarvarande) på Storkyrkobrinken i Gamla stan, som bl.a. klippt varje statsminister utom den senaste.

  Dessvärre renoverar riksdagsförvaltningen för närvarande kvarteret som Frisören är inhyst i, så Frisören har tillfälligt hyrt in sig i en annan salong i Gamla stan. Ny tillfällig adress: Bollhusgränd 6-8, 08-214391 Herbert Patzer

  • Chuffnell skriver:

   Är nu inbokad hos Patzer! Blir spännande, ser riktigt fram emot att göra mig av med mitt håröverskott.
   Tar med mig kamera också, så kan det kanske bli ett blogginlägg om Frisören!

 2. Mikael skriver:

  Så gammalt är alltså bäst när det gäller frisörer?

  Fast det är klart, Göran Perssons frisyr går ju inte av för hackor.

 3. Fläderblom skriver:

  När jag senast bodde i Stockholm klippte jag mig hos Patzer. Han var snabb, bra och billig. Dessutom säljer han klart godkända hårborstar och raktvål till facila priser. Att han skulle ha klippt samtliga statsministrar är inte sant, det är bara från och med Erlander och med undantag för Ullsten och Reinfeldt. När Branting fick sina mustascher ansade var Patzer inte ens född.

  Min nuvarande frisyr, som är preussiskt kärv och manligt praktisk, är klippt utifrån den här guiden. Övre raden till höger, sida 2, kunde ha varit jag i yngre dagar. Lättskött och prydligt, men kräver frekventa frisörbesök.

 4. JensBob skriver:

  Vilken frisyr man bör ha hänger väl naturligtvis ganska intimt med vilken stil man har i övrigt och vilken framtoning man vill ha. Föredrar man en strikt och korrekt klädsel kanske en striktare frisyr är att föredra och vice versa. Så länge man, precis som med modekläder, undviker utstuderade modefrisyrer så borde man vara på rätt väg. Personligen, i linje med min vurm för att klä mig klassiskt men samtidigt avslappnat så har jag en frisyr som är i linje med Peter Jöbacks på den lilla bilden.

 5. Adam skriver:

  Har haft sidbena mer eller mindre sedan barnsben. Så enkelt och snyggt

 6. Daniel skriver:

  Som många andra säger så är var man ska klippa sig en bättre fråga än hur. Jag har en frisör som jag går till och sen ger hon mig en frisyr som är lättskött och proper, den är dessutom bra då den fortfarande ser bra ut även när jag glömmer bort att gå och klippa mig på ett halvår, den blir bara lite mer bohemiskt lekfull.

 7. Fredrik skriver:

  Skulle man inte kunna få höra några tips på bra frisörer i Stockholm, utan att det för den delen ska kosta en förmögenhet? Jag är ganska rådvill när det kommer till just var jag ska klippa mig.

  • V skriver:

   Sivletto har jag hört flera prisa till höjderna. Specialiserade på 50-talsinspirerade frisyrer och med trevlig personal. De brukar ge trevligt resultat och saluför dessutom mustaschvax, vilket borgar för viss finess.

   • Steve skriver:

    Jag rekommenderar isf Tobbe på Sivletto. Utbildad barberare i NY. Och klipper inte bara ”rockabilly” som de andra. Är fena på klassiska herrfrisyrer i allmänhet, och dessutom jäkligt trevlig. En bonus är att man kan boka en trim (nacke och sidor) för 150:- tre veckor efter klippningen.

  • Sulla skriver:

   Tobbe på Sivletto klipper jag mig hos. Rekommenderas starkt. Förutom att han är en bra frisör så finns det en hel del kunskap om hår- och hudvård av den gamla skolan där. Plus att man måste ju gilla en frisör som är såpass kunnig att han kan säga åt en att sluta stressa bara genom att ta en titt på hur ens hårbotten mår. Att man sedan, som nämnts, kan gå dit och trimma nacke och sidor för en facil peng är ju väldigt trevligt det också.

   Sen måste jag rekommendera Blow Out också. Väldigt bra, men kostar någon krona mer.

 8. Fahlström skriver:

  Har Archibald, eller någon annan som residerar i Linköping, några tips på bra frisörer? Börjar bli omständigt att inte klippa sig på hemorten.

 9. Patrik skriver:

  Malmö, Möllevångstorget med omnejd. 120-130kr och tar en halvtimme inräknat väntetid. Enkla instruktioner, ”Kort på sidorna och lite längre på toppen så att jag kan kamma det åt sidan”.

 10. Clamarnicale skriver:

  Ytterligare en Stockholmsfrisör: Salong Sir på Karlavägen 20. Hit går jag själv, och hit har två generationer drönare i familjen gått före mig. Sir har åtminstone 50 år på nacken (man firade ett sådant jubileum för ett par år sedan) men urklipp på väggarna antyder äldre anor än så (20-tal, om jag inte missminner mig). Inredningen är hur som helst väldigt mycket 50-tal, och väldigt mycket herrfrisör. Kortfattat: mörka träslag och smakfull, dämpad belysning.

  Frisören själv är mycket trevlig, och frågan som ställs efter ett fast handslag är alltid ”Skulle det smaka med en kopp kaffe?”. Likväl är själva klippningen tidseffektiv, emedan allt småprat och nonsens som kvinnliga frisörer ägnar sig åt lyser med sin frånvaro. Nackhåren tas alltid med rakkniv. Jag har inte frågat, men jag kan tänka mig att denna oas är ett av få ställen där man fortfarande kan få en riktig, traditionell rakning (med kniv, det vill säga), för den som så önskar.

  Salongen är inte öppen för drop-in, utan tid sker enligt överenskommelse per telefon (08-611 86 11).

 11. Algy skriver:

  För boende i Göteborg föreslår jag ett besök hos Stickan på Falkgatan i de östra delarna av stan, en klen gosses stenkast från Redbergsplatsen. Stickan är blott andra ägaren till denna fina lilla salong från 1930-talet, där en av stolarna, speglarna och (dare I say) elsystemet är original. Stickan själv är i 70-årsåldern, klipper riktigt bra, rakar givetvis med kniv i nacken och kammar igenom det nyklippta håret med en kam medelst bomull för att ta bort alla småhår. Han frågar också om man vill ha kant i nacken – trevligt (men det vill jag aldrig ha).

  En klippning hos Stickan kostar 130 kronor – då ingår en fräckis (om man vill) och en hårbottensmassage med hårvatten. Jag har länge försökt övertala honom att raka mig men han vägrar då han har gjort sig av med alla saker som man måste ha för en ordentlig rakning. Skulle några drönare gå ihop och trycka på kanske det går att ordna, dock.

 12. Wooster skriver:

  I dare say, go for a Matthew Crawley frisyr – Gentlemannen från Downton abbey!

 13. DavidNiven skriver:

  Jag finner det intressant att vi diskuterar frisyrer utan att någon nämner det i min mening viktigaste, d.v.s. håret självt. Beroende på hur tjockt det är och om det är vågigt eller inte etc, kombinerat med din ansiktsform och övriga stil skulle jag säga att det finns ganska få passande frisyrer att välja mellan för de flesta. Därför riskerar man att göra sig en otjänst genom att betrakta exempelvis hollywoodskådisar eller fotomodeller för inspiration, eftersom dessa två yrken, med få undantag, kräver ett hårsvall långt utöver det vanliga. Detta gäller särskilt för oss nordbor med tunnt, stripigt hår.

 14. Ping: Dennis Barbershop, revisited. | The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s