Avslappnad bröllopsklädsel

En fråga från signaturen Wiktor:

Jag ska gifta mig i sommar, har ni något stiligt tips utan att det blir obekvämt. Frack går bort då jag tycker det ser bra stelt ut.

Jag får börja med att gratulera.

Angående klädtips kan det kanske bli svårt då det, som du själv antyder, hänger så mycket på den egna känslan. Vad som upplevs obekvämt är ju högst subjektivt och individuellt. Spontant känns det som att även jackett då går bort, av samma anledning som fracken? Ger några allmänna tankar, utan någon som helst aning om din garderob eller preferenser.

En riktigt välsittande mörkblå eller mörkgrå kostym, med skjorta i tjock vit bomull och en vit näsduk av samma kvalité som skjortan räcker riktigt långt, om man nu vill ha en mer avslappnad känsla.

Svarta cap toes av oxfordmodell på fötterna. Svarta hängslen, av sorten du fäster med knappar, istället för skärp är en detalj jag tycker förhöjer känslan på ett diskret sätt. Lägg kanske frackkostnaden på ett kostymur istället, med armband i ton med skolädret?

En begagnad mekanisk Omega av modellen ”Geneve” brukar ofta gå att hitta på bBay till ett högst överkomligt pris. Också något som kan höja känslan avsevärt, om man nu har den läggnigen. Alternativt någon annan klocka du gillar, det måste ju inte nödvändigtvis handla om mekaniska schweizare.

Lägg i allmänhet ned kraft på passform och detaljer, snarare än utstickande och invecklade mönster.

Det läggs ofta en ansenlig summa på det kvinnan har på sig den stora dagen. Det bör i mitt tycke även gälla mannen, i den utsträckning det behövs.

Det hela ovan blir ju ofrånkomligen mer formellt, men också något mer komplett med slips, men fungerar riktigt bra utan om ni har en tillställning i den andan.

Lycka till.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Avslappnad bröllopsklädsel

 1. Lord Sidcup skriver:

  En sidenväst, i en inte alltför iögonenfallande färg, är annars ett bra sätt att ta upp stället en nivå och markera att det inte bara är ytterligare ett kostymtillfälle.

  • JP skriver:

   Bra tips, jag håller med. En vacker väst lyfter definitivt den mörka kostymen upp ur vardagslunken.

   För övrigt tycker jag att Archies tips var utmärkt.

 2. Mästaren skriver:

  Jomen slips får man väl ändå ha om man ska ha kostym på sig när man gifter sig.
  Sen kan ni ju fundera på hur ni vill att era gäster skall vara klädda.
  Marinblå kostym är ju utan tvekan snyggast, men om det är högsommar så kanske ljusa upp den litet (speciellt om det är så man vill se sina gäster – ljusklädda alltså).
  Varför inte en ruta?
  http://www.ctshirts.co.uk/men%27s-suits/view-all/Light-grey-Prince-of-Wales-check-2-button-suit-?q=gbpdefault||ENA17LGY|||||||||||||&ppp=26#
  Däremot tycker jag att man visst kan ha annan färg på både skjorta (än vit, bör ju dock vara ljusare än kostymen för att undvika gangsterstämpeln) och skor (än svart) till exempel en oxblodsfärgad wholecut
  http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?colset=1&style_id=1420&shoeid=5195&brandid=6&catid=129&oldcolid=2711&seconds=&colour_id=2710
  mocka blir nog för relaxed.
  Tipset att matcha bröstnäsduken ( Som ju är ett lika stort måste som slipsen) med skjortan klockrent.
  Får nog själv ta och göra en ärbar kvinna av sambon snart ……

 3. Mästaren skriver:

  Märkte att länken till Chares Thyrwitt kostymen inte funkade,
  sök på ”Light Grey Prince of Wales Check” på hemsidan.

 4. Anton skriver:

  Varit sugen på dessa vinterkängor ett par dagar nu.. http://www.loake.co.uk/Shop/Products/Loake+Catalog+GBP/PID-SHI(Loake+Catalog).aspx#

  Tycker ni drönare att de är godkända? Sen, på vilken av alla dessa 100-tals webbshoppar ska man köpa ifrån i avseende på leveranstid, returpolicy, frakt och pris?

  • Archibald skriver:

   Trevliga skor. Det viktiga är att du själv verkligen känner för kängorna. Folk är både för och emot Loake i den materiella kvalitetsdiskussionen. Jag tror de ger mycket sko för pengarna. I synnerhet som de nu tillverkat ett par du fastnat för, vilket för mig är en stor dela av kvalitetsmåttet.

   Det finns två engelska skobutiker på nätet som ofta är aktuella i sammanhanget, Pediwear och Herring Shoes. Båda levererar pålitligt och har bra returvillkor. Sen återstår det att se om de har modellen i lager.

  • lano skriver:

   Jag tycker Loake gör helt ok skor, inget ont om dem. De är en bra instegsmodell i skodjungeln. Köp skorna och testa, så märker du själv. Jag beställde mina par från herringshoes.

  • Henrik skriver:

   En webshop vid namn A Fine Pair of Shoes, också denna engelsk är att rekommendera. Just nu inkluderar de ett par riktigt fina skoblock av cederträ som spänner ut skon i både x- och y-led till ett värde av £30 till samtliga Loake’s och Sanders’ modeller.

   Jag kan inte svära på att just den modell du efterfrågar finns, men de har ett digert utbud av Loake över lag. Utöver detta skomärke saluför de även Alfred Sargent, Crockett & Jones, Church’s, Sanders, skotillbehör från Saphir samt strumpor från Corgi. Produkternas prisbild är även den god, tar man sig en titt under Offers-sektionen vid rätt tillfälle kan ordentliga klipp göras.

   Leverans och betalning har skett bekymmersfritt alla gånger jag har handlat från dem.

 5. Andreas skriver:

  Angående bröllopsklädsel vet jag att det i Sverige inte är fullt acceptabelt med Smokingklädsel men jag personligen tycker att det är den klart trevligaste klädseln på den typen av tillställningar. Frack kan lätt kännas krystat och stelt samt problemet att 99% av gästerna troligtvis inte äger en. Smoking kanske inte hänger i allas garderob men det är fortfarande ett betydligt mer användbart plagg.

  Fördelen jag ser med smoking framför t ex kostym är att det lämnar mindre utrymme för misstolkningar och borde underlätta för gästerna.

  Sen kan jag inte bry mig mindre om gamla förlegade regler som att man ej bär smoking före klockan sex…Det är mitt bröllop och då bär fan gästerna flipp flopp och bastkjol om jag vill 🙂

  • Wiktor skriver:

   Har faktiskt funderat över om jag ska klä min i smoking den stora dagen. Förutsatt att den sitter som ett smäck och inte kostar hela månadslönen.
   Hur jag klär mig till vardags varierar beroende på vad jag står inför för uppgifter.Då jag bor/jobbar på landet har jag all som oftast arbetskläder på mig. Om jag inte står på scen under en konsert med mitt band då dvs. Då är det svart kostym på oss män sen klänning på damerna som gäller. Kostym känns då mer som ”arbetskläder” än bröllopsfint. Frack känns som tidigare nämnt alldeles för stelt då jag annars står i bylsiga arbetsbyxor eller dansar till vansinne i kostymen.

   Själva tillställningen har vi pratat om att den ska kännas lite avslappnad så att våra gäster känner sig bekväma nog att ha på sig vad de önskar. Så mina vänner som tycket att kavaj ”killar och sticks” som Astrid Lindgrens Lotta skulle ha sagt, ska få slippa det om de känner för det.

   Där av skulle jag känna mig en smula uppstoppad om jag vaggar runt likt en pingvin i frack då några kanske kommer i en sval skjorta i juli sommaren.

   Det ska tilläggas att jag är smickrad över intresset för mina klädnadsbekymmer.

   • Archibald skriver:

    Tycker det låter som en bra inställning till tillfället. Vidare är det alltför få män som bemödar sig att rådfråga andra när de är osäkra, och låter andra närstående ta över besluten, så du ska snarare ha en eloge för frågan. Om du använder kostym vid många andra tillfällen, förstår jag dig givetvis.

    Jag tycker också smoking låter som ett ypperligt alternativ för din del. Den här modellen kan rekommenderas. Byxorna kan dock vara aningen vida, lite beroende på om man nu föredrar ett något smalare byxben.

    Om jag utgår från erfarenheter med till snittet liknande modeller ur deras kollektion, gissar jag att benslutet är ca 22cm, och lårvidden relativt generös. Produktbilden speglar passformen och känslan ganska bra.

   • JensBob skriver:

    Ja om man som värd bestämmer sig för att göra det krångligt för gästerna och köra med ”anything goes” som dresscode så får man ju naturligtvis själv samma bekymmer som sina gäster, nämligen vad är en lämplig klädsel? Om jag fick en inbjudan till ett bröllop utan dresscode så skulle jag anta att minst mörk kostym är lämpligt och således komma i en marinblå kostym, vit skjorta, svarta oxfords och lämpliga accessoarer. En annan gäst kanske skulle tycka ”sweet, då kan jag ta cargoskjorts, kortärmad skjorta och sneakers!” och det skulle naturligtvis bli pinsamt både för mig och den fiktiva andre gästen. Ännu värre skulle det ju vara om till och med brudgummen var mindre formellt klädd, exempelvis i rutig eller ljus kostym som har föreslagits, eller rent av utan slips eller fluga.

    Om du själv nu väljer smoking, som faktiskt är den näst mest formella klädseln för män, tror du det kommer kännas bekvämt för dig och dina gäster som kanske har valt skjorta och jeans? Och om du väljer en ledigare klädsel, kommer det då kännas bekvämt för dina gäster som är traditionella och har valt mörk kostym? Vet du med dig att alla släktningar och bekanta kommer välja en ledig stil så är nog min rekommendation att välja en ljus kostym med ljusblå skjorta och mönstrad slips och tillhörande bruna skor, absolut inte smoking. Är de mer formella så måste du minst ha mörk kostym och smoking kan funka. Är det dock blandade preferenser och tolkningar kan det inte bli riktigt rätt hur du än gör och någon kommer känna sig antingen väldigt överklädd eller underklädd.

    Just denna problematik är anledningen att det alltid är en god idé att ange en klädkod på sina inbjudningar, som en tjänst för sina gäster. Om det man tänker sig inte stämmer in i några av de traditionella och väldefinierade koderna så är det inte fel att i inbjudan beskriva klädseln man förväntar sig.

 6. Erik skriver:

  Archibald ger lysande tips, vore ändå intressant att veta hur Wiktor klär sig vanligtvis. Om du normalt sett inte ens bär kostym särskilt ofta förstår jag om frack känns stelt. Själv planerar jag att bära jackett, då vi tänker oss ett sommarbröllop dagtid (och då jackett är så förbaskat stiligt).

  • Ing. Nilsson skriver:

   Själv hade jag ett sent förmiddagsbröllop med cocktail på eftermiddagen, varvid en Jackett var själskriven. På aftonen vid festen hade vi smoking som klädkod vilket passade bättre till orkestervalet och buffén. Emellertid har jag varit på sent eftermiddagsbröllop där frack var angivet och emedan man hade 3 rätters dîner samt ställt upp ett storband för dansen passade klädseln utmärkt och festen var storslagen. Ergo, jag tror att det kommer an på betingelserna man väljer att matcha klädsen man vill att gästerna tar på sig.

   @JensBob: Jag tror f.ö. inte att herrn som väljer ”cargoskjorts, kortärmad skjorta och sneakers” till bröllop har förstånd att skämmas, så skammen på annans bekostnad är nog bara din, tyvärr.

 7. David skriver:

  Även om JensBobs exempel ovan är lite extremt så har han en poäng. Den som bjuder till bröllopsfest (om det nu är fråga om fest, dvs inte endast närvara vid själva vigselakten) tar på sig ett värdskap. Många bröllopspar känner förstås att de vill vara i centrum den dagen, men har man bjudit många människor som tagit sig tid att komma för att hedra brudparet är det ett gott värdskap att för det första ange en allmänt accepterad klädkod. Det finns i princip fyra sådana klädkoder, där alla utgår från männens klädsel. I ordning från det mest till det minst formella är koderna: Högtidsdräkt, Smoking, Mörk kostym samt Kavaj.

  För det andra är det gott värdskap att klä sig enligt den klädkod man angivit. Man bör t ex som brudgum inte klä sig i smoking om man angivit klädkod Mörk kostym.

  Orsaken till att man anger klädkoder och håller sig till dem har inget att göra med att brudparet (eller någon annan för den delen) skall kontrollera och styra över gästernas klädsel. Klädkodens enda funktion är att tydligt ange förväntad nivå på klädseln så att alla kan veta vad som gäller, vilket gynnar en god och trivsam stämning på kalaset, där ingen behöver känna sig under- eller överklädd.

  Mitt tips blir därför att inte enbart utgå från vad brudgummen själv tycker vore roligt att klä sig i, utan att man tänker igenom vilka man har tänkt bjuda på kalaset, och vilken nivå på kläderna som gästerna och de kretsar man umgås i kan tänkas ha. Om t ex de allra flesta kan antas ha en smoking hängande i garderoben är det inget problem med Smoking som kod. Men om det istället är så att flera av gästerna kanske inte ens har kostym och slips hemma, ja då blir kalaset med all säkerhet trevligare med klädkod Kavaj. I varje fall är det inte ett särskilt gott värdskap att mer eller mindre kräva (för så blir det) att gästerna skall inköpa eller hyra frack eller smoking, samtidigt som de kanske har kostnader för resa, present, hotell, barnvakt eller vad det nu kan vara.

 8. Fläderblom skriver:

  Den stora skiljelinjen mellan människor går inte mellan Stockholm-Göteborg, PC-Mac, AIK-Djurgården, hund-katt eller vänster-höger. Skiljelinjen går mellan traditionalister och modernister. Traditionalister föredrar att dra nytta av tidigare generationers erfarenheter medan modernister vill förnya bara för förnyandets skull.

  När modernister gifter sig står brudparet för värdskapet.
  När traditionalister gifter sig står brudens föräldrar för det.

  När modernister gifter sig klär brudparet sig på högre nivå än gästerna.
  När traditionalister gifter sig har alla samma klädnivå.

  När modernister gifter sig har de kulört skjorta och färgmatchar näsduk och slips.
  När traditionalister gifter sig har de vit skjorta, vit näsduk och kulört slips till kostymen eller vit rosett till fracken.

  När svenska modernister gifter sig bär de jackett, som de har sett i engelska filmer eller smoking som de har sett i amerikanska.
  När svenska traditionalister gifter sig klär de sig enligt klädkoden kavaj eller högtidsdräkt.
  Kavaj innebär mörk kostym för män (ej enligt semi-modernisten Magdalena Ribbing, men enligt traditionen). Högtidsdräkt innebär frack. Givetvis kan man också bära hembygdsdräkt från den egna hembygden eller ämbetsuniform (militär-, diplomat- eller prästdito till exempel) om har en sådan. Jackett har aldrig varit vanlig i Sverige.

  När traditionalister tjugo år efter bröllopet tittar på fotografierna känner de sig stolta över hur stiliga och lyckliga de ser ut.
  När modernister gör detsamma skrattar de eller skäms när de ser 2010-talsfrisyrerna, de fula skorna och den illa sittande hyrsmokingen.

  Jag har valt grupp. Har du?

  • David skriver:

   Återigen denna förbryllande sammanblandning av tradition och att vara allmänt reaktionär.

   Vem som står som värd för bröllopet har givetvis ingenting att göra med klädkoden för bröllopet, och än mindre vad brudparet tycker om sitt bröllop tjugo år senare.

   Vad gäller Kavaj är det riktigt att med den klädkoden för ett antal decennier sedan förstods som samma sak som idag avses med koden Mörk kostym. Men tiderna förändras och vi med dem. Syftet med en klädkod är inte att spela besserwisser eller att ge utlopp för sin egen inneboende språkpolis eller etikettsdesperado. Syftet är uteslutande att hjälpa gästerna och att skapa trivsel på kalaset. Om man önskar klädsel Mörk kostym bör man alltså skriva just det och inget annat.

   • Fläderblom skriver:

    Kommentaren om värdskap har att göra med Davids (din?) kommentar ovan där det antyds att brudgummen är värd på sitt eget bröllop: ”För det andra är det gott värdskap att klä sig enligt den klädkod man angivit. Man bör t ex som brudgum inte klä sig i smoking om man angivit klädkod Mörk kostym.” På traditionella bröllop är det inte så. Där är det brudens föräldrar som står för värdskapet.

    Vad gäller klädkoder har vi olika uppfattning. Traditionellt finns tre klädkoder i Sverige: högtidsdräkt, aftondräkt och kavaj. Magdalena Ribbing och hennes fans har fyra. De har döpt om ”kavaj” till ”mörk kostym” och infört en egen ”kavaj” som är mindre uppklädd. Många modernister har ännu fler — ”sommarfin”, ”ej slips” och ”mörk kavaj” är några av dem som jag har träffat på.

    Du anser att man skall skriva vad man menar att gästerna skall ha på sig. Om man drar det resonemanget något längre, borde du då inte snarare skriva ”mörk kostym/uniform/hembygdsdräkt”? Alla dessa varianter är väl accepterade, eller? Skriver du ”mörk kostym, något ljusare än vintertid accepteras” på inbjudan till sommarfester?

    En av poängerna med klädkoder är just att de anger en finhetsgrad snarare än en speciell typ av plagg; gästerna får ledning, men behåller viss frihet. Klädkoden antyder arten av fest — högtidsdräkt (som innebär frack, vissa uniformer eller hembygdsdräkt) antyder pompa och ståt, medan aftondräkt (smoking eller vissa uniformer, inte gärna hembygdsdräkt) antyder party.

   • David skriver:

    Anser man att Magdalena Ribbing är en modernist utan känsla för traditionen, och att ett traditionellt bröllop per definition innebär att brudens föräldrar står för värdskapet, då kan man säkert också insistera på att gästerna skall förstå att Kavaj innebär Mörk kostym. Det hjälper visserligen ingen och det bidrar inte till ett trevligare kalas för någon. Men är det så viktigt för den som formulerar klädkoden får väl gästerna helt enkelt se det som att de bidrar till supertraditionalistens mentala välbefinnande och försöka klura ut vad som menas på egen hand.

 9. Lars skriver:

  1. Det är ju ditt bröllop så du bestämmer ju.
  2. Det är ju inte vilken dag som helst så många antar att det mesta är lite extra och inte i första hand ”comfy” utan en blanding av högtidligt och kärleksfullt, och gärna efter som kvällen lider, festligt till tusen.
  3. Väljer ni annat format så tänk noooga ut det och var gärna öövertydlig i inbjudan så att gästerna verkligen vet vad som i så fall gäller. Ingen gillar klädselångest varken före eller under en festlighet.

  Frack o uniform är ju dunderpartyplagg tycker jag, men det beror ju lite på om man är van att bära dem på just parties. Känner man sig uppstoppad och obekväm så blir det ju inte så festligt.
  Men, either way, känn efter ordentligt innan du bestämmer dig. Det har kommit många bra tips här i inläggen tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s