Skor till mörkblå kostym

Frågan om vilka skor som är att föredra till mörkblå kostym dyker upp med jämna mellanrum. Som så många gånger annars, finns det väldigt många svar på på frågan, vilka beror på ännu fler saker som bland annat förväntade klädkoder, men oftast eget tycke och smak. Johan mailade oss en fråga, där mitt svar sedan följer.

Godafton kära drönare, och tack för en mycket givande blogg!

Jag har de senaste dagarna hamnat i huvudbry rörande skor till en mörkblå kostym, som planeras att införskaffas inom snar framtid då jag tar studenten i sommar. Ännu är jag inte helt säker på kulör och material, detta rör snarare generella riktlinjer till en mörkblå kostym, som jag föredrar framför svart.

Att välja just mörkblå gör ju att svarta skor blir något av en faux-pas. Då skorna, liksom kostymen, skall fungera i många år framöver tittar jag på en oxford från Crockett and Jones. Jag var inne i butiken i Stockholm och pratade häromdagen, och det trevliga butiksbiträdet svarade att en mörkbrun oxford var det som gällde.

Detta för mig in på ett annat spår, har just införskaffat ett par ljusbruna brogues från C&J, kan de möjligtvis fungera, om så inte i det formella sammanhang studenten utgör, så vid någon mer informell tillställning? Och om man i framtiden planerar ett inköp av frack/jackett, finns det någon möjlighet att kombinera det skoinköpet med det stundande? Finns det någon sko som passar till båda?

Kort och gott, hur skall man tänka kring skoval vid mörkblå kostym? Skriv gärna en artikel om det, mycket finns skrivet på ämnet, men ingen som ger en tydlig förklaring av skoval samt resonemanget och traditionerna bakom.

Tack på förhand!

Mvh Johan

Hej Johan

Saken har diskuterats i många olika sammanhang. Som så mycket annat finns det mycket tyckande kring det hela om vad man ”ska och inte ska”, samt ”får och inte får”, osv. Jag tycker i stort det hela bör bottna i vad du tycker bäst om själv. Nedan några tankar.

Svarta skor till mörkblå kostym är absolut inga problem gällande ”stilregler”. Snarare är det vad som förväntas och krävs vid många mer formella tillställningar om exempelvis klädkoden ”Mörk kostym” gäller. Alltså helt ok, och det mest formella valet.

Generellt tycker jag att butiksbiträdet gav ett gott råd. Jag föredrar själv skor i olika toner av brunt till blå kostym. Ju mörkare, desto mer formella. Till studenten vore ett par mörkt bruna det absolut snyggaste, enligt min egen smak. De bruna C&J du nämner att du redan har, borde i mitt tycke fungera mer än väl till ett tillfälle som studenten. Sen beror det kanske lite på din egen, samt din familjs inställning till graden av formalitet den dagen.

Eftersom det är C&J du nämner och verkar ha ställt in dig på, håller jag mig till denna leverantör.Det känns onödigt att komplicera det hela ännu mer genom att dra in den myriad av andra fabrikat som går att föreslå som alternativ. Vi håller oss även till oxfords, och blandar inte in, visserligen kreativa, alternativ som monkstraps. Det går i sammanhanget annars i princip att resonera i all oändlighet, och nästintill slå knut på sig själv flera gånger om.

Ett par svarta Cap Toes i stil med C&J Hallam är oerhört mångsidiga och fungerar i mitt tycke såväl till mörk kostym, som till jeans men inte khakis (chinos), där jag tycker de blir väl mörka. Man bör åtminstone ha ett par svarta, formella skor i skogarderoben.

Just Hallam är en modell som har randsydd dinitesula, alltså rågummi, vilken klarar svenskt väglag bättre. En fråga om eget tycke och smak det där med lädersula, eller gummi. Det senare är mer slitstarkt, och kostar därmed mindre att underhålla i längden.

Hallam

Jag tycker även ”Westbourne” är riktigt snygga, där diskreta broguedetaljer fortfarande håller skon på en relativt hög grad av formalitet.

Westbourne

Till frack och jackett gäller egentligen bara svarta lackskor (se exempelvis C&J ”Alex”), om man ska gå efter boken, men många nöjer sig även med riktigt välputsade vanliga svarta oxfords.

Alex

Avslutningsvis tycker jag det beror på en kombination av vad du egentligen behöver, kommer ha mest användning av, men framför allt vad du egentligen mest vill ha.

Varje skogarderob bör som sagt innehålla i alla fall ett par svarta skor till de mest formella tillfällena. Om dessa tillfällen dock är få, och du känner att du tycker bättre om bruna skor till blå kostym, borde du satsa på ett par mörkt bruna, vilka som sagt även de blir mycket formella. Du bör ju tycka om att använda skorna även i vardagen, om det nu rör sig om ditt andra par i ordningen.

Hoppas det hela var till någon hjälp, lycka till. Hör gärna av dig om vad det blev till slut.

/Archibald

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Skor till mörkblå kostym

 1. Clamarnicale skriver:

  Till formell aftonklädsel, det vill säga frack: absolut lackskor. Jag anser personligen att det är först vid smoking som man kan, om man nu nödvändigtvis måste, ta steget till vanliga svarta oxfords. Det är dock knappast någon som lär höja på ögonbrynen över frånvaron av lackskor till frack, så jag antar väl att det kan gå an, även om jag ogillar det. 😉 Undvik dock broguedetaljer på dessa.

  Till formell dagsklädsel, det vill säga jackett: här anser jag att Archibald misstar sig. Till jackett gäller svarta oxfords.

  • Karl-Erik Persson skriver:

   Finns alltjämt en del klassiska herrar som menar att lackskor inte är okej. Det är ju faktiskt plast på läder.

   • Calle Z skriver:

    Instämmer, Karl-Erik, precis som på s k ”high-gloss/high-shine” skor. Dessutom är det också inte motiverat att införskaffa ett par lackskor som används vid så pass få tillfällen, utan bättre att lägga pengarna på ett par bra, svarta oxfords av kalvskinn som har ett betydligt bredare användningsområde.

  • lano skriver:

   Jag håller inte alls med, att lägga syntetbeläggningar på ett par fina skor är bara slöseri med kvalitetsläder.

   • Calle Z skriver:

    Man använder inte direkt läder av högre kvalitet till ett par lackskor, även om det är EG eller JL som är tillverkare. Snarare använder man läder av sämre kvalitet med olika typer av skavanker som man lättare kan dölja genom att täckfärga det svart, och därefter applicera ett lager plast.

 2. Calle Z skriver:

  Tycker att man bör hellre planera sina skoinköp till ens behov i nuet och närmsta framtid, snarare än att planera sina inköp baserat på vad man i klädväg kanske ska införskaffa längre fram. Ett par svarta oxfords är visserligen nödvändiga vid tillställningar med hög formalitetsgrad, eller om ens arbete har en klädkod som kräver detta. Annars föredrar jag personligen bruna skor i olika nyanser som jag anser är både mer avspänt och även snyggare. Bruna skor passar både ljusa som mörka byxor. Svarta skor blir lite väl kontrastrika till ljusa byxor. Som alternativ finns ju bland annat som ovan nämnt CJ Hallam, men även CJ Connaught som har en rundare tå. Båda modellerna finns i mörk brunt och i olika vidder, E respektive F, vilket bör passa de flesta fötter.

  Själv brukar jag göra så att jag planerar mina inköp efter hur pass ofta man kommer att använda skorna. Skor som jag använder ofta ligger i prisklassen 4-5000 SEK (t ex CJ), medan skor som är mer specialiserade, d v s med färre användningstillfällen, ligger i prisklassen 2000 SEK (t ex Loake). Så ifall man vet på förhand att man kommer att använda sina svarta oxfords endast vid ett par tillfällen per år, så finns det ingen anledning enligt mig att införskaffa ett par CJ för 4-5000 SEK.

 3. ViktorL skriver:

  Värt att taga i beaktning är den gamla (enligt vissa, mig själv ej inberäknad, föråldrade) etikettsregeln om att bruna skoj ej bäres efter klockan 18 vid formella sammanhang.

  Det torde dock vara tveksamt huruvida denna regel har någon relevans i ovan nämnda något informella fall som en student faktiskt är.

  • Karl-Erik Persson skriver:

   Det är en myt. ”Regeln” grundar sig i att man alltid bar smoking på kvällsbjudningar förr (såvida inte frack var påbjudet). Och till smoking gäller alltid svarta skor.

   Skor ska anpassas till klädseln. Inte till klockslaget.

   • Alistair skriver:

    Hear, hear!

    Den där gamla ”regeln” var bland det mest idiotiska av påfund och märkligt nog en av de mest frekvent använda ”bullorna” utfärdade av de mest ivrande ”stilinkvisitörerna”.

    Låt oss begrava dylika idiotimyter en gång för alla.

    MVH
    ~Alistair

 4. Mästaren skriver:

  Ett par svarta oxford skor pryder alla mäns skogarderob, ingen är komplett utan.
  För de formella tillfällena!
  Med tanke på vad jag har sett buret till frack i olika sammanhang är ett par svarta välputsade oxford inget dåligt val. Och i mitt tycks snyggare än skor i patentläder.
  Investerar man i engelska Randsydda typ C&J har man skor som man kan ha riktigt länge.
  Men visst bruna skor är snyggast, ett ljusare läder kan vara riktigt fräsigt, C&J tan antique calf. eller http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?selectedColourid=1478&brandid=6&catid=129&shoeid=2760&selectedSizeid=0&selectedFitid=0

 5. Willgott skriver:

  Vilken C&J modell är det du har Johan? Om du redan har en brun brogue så rekommnederar jag svarta oxfords

 6. Fläderblom skriver:

  Bruna skor är vardags-, arbets- eller fritidskläder. Därför har man dem inte på middagsbjudningar. Därav regeln om att de inte skall bäras efter 18 (eller 17, beroende på vem man frågar). I dag, när även vuxna människor traskar omkring i gymnastikskor och kardborreknäppta plastsandaler i tid och otid, är det knappast särskilt många som bryr sig. Vill man vara formell skall man dock välja svart på kvällen.

  Så här skriver mästaren Marius Wingårdh om blå kavajkostymer (Så går det till i umgänge och sällskapsliv, 4:e upplagan, 1947, s. 48):
  Blå kavajkostym är en för alla vardagstillfällen lämpad kostym. Såsom arbetskostym användes den med kulört eller vit skjorta. Såsom gå-bort-kostym användes den med vit krage och vit skjorta. Alltid svarta skodon [min markering]. Sommartid kommer denna kostym till användning i stället för smoking, där sådan icke direkt påbjudes.
  Han fortsätter med att påpeka att bruna skor bärs till vardagskostymen. Om detta med bruna och svarta skors olika användningsområden skulle vara en ”myt” (se Persson ovan) så är det åtminstone en väl etablerad sådan. Finns det i så fall några konventioner eller regler på klädområdet som inte är ”myter”?

  Till frack är lackskor det enda godtagbara alternativet. Till smoking är det lackskor eller pumps som gäller. Barbarer bär oxfords, i bästa fall blanka. Traditionella lackskor av god kvalitet är inte plastade, utan behandlade med många lager linoljebaserad lack. De är dock sällsynta i dag.

  Till jackett bär man svarta oxfords, eventuellt med damasker, eller kängor. Kängorna skall vara släta och nätta — inga brogues och inga skinhead- eller skogsmullevarianter.

  Kanske kan den hundraåriga texten Olika former för herrkläder på denna uråldriga hemsida tjäna som ytterligare inspiration.

  • Alistair skriver:

   Två ”baran”, ett ”därför” och en reflektion:
   Bara för att nån ”mästare” säger si eller så betyder inte att det att det självklart upphöjs till ett axiom och ”regel”. Det betyder i själva verket ingenting.

   Bara för att en myt är väletablerad betyder ju inget för dess sanningshalt eller nödvändighet. Snarare tvärtom.

   Därför är det svårförståeligt med alla självpåtagna regelivrare som känner sig nödda och tvungna vid varje tillfälle att pådyvla regler som begränsar den stilorienterade mannen.

   Jag har nämnt det förr men det förtjänar att nämnas igen; den gamle marskalken av Finland som en gång lär ha yttrat att ”den som kan reglementet har också vett och förstånd nog att veta när man skall frångå det”.
   Låt oss slippa intellektuellt dövande regler och framförallt dess, alltför ofta, tröttsamt tjatiga förespråkare.

   MVH
   ~Alistair

  • Alistair skriver:

   …ett tillägg: Jag bär svarta skor (gärna mina sammetsskor) till högtids-och aftonkläder för att jag själv tycker att det är snyggt. Vad regelivrare eller vem annan som helst tycker ger jag blanka f*n i.

   Är man osäker och frågar om tips och råd tycker jag det vore mer ärligt att tala ur eget hjärta om vad man erfarenhetsmässigt tycker är snyggt eller gångbart. Archibalds svar ger uttryck för ett sådant förhållningssätt vilket hedrar honom. Att slå regel- och etikettsboken i huvvet på folk är i mycket tycke på gränsen till oförskämt.

   MVH
   ~Alistair

   • Fläderblom skriver:

    ”Myt” tycker jag är ett illa valt ord. ”Konvention” eller ”tradition” är bättre. I vår kultur är det konvention att hälsa med höger hand, snyta sig i näsduken snarare än i handen, stänga toalettdörren och ha lackskor till frack. Alla dessa har uppkommit genom informella överenskommelser människor emellan. Ingen är lag i juridisk mening. Vissa människor, exempelvis etikettboksförfattare, har försökt sätta dessa informella regler på pränt. Om en sådan regel finns nämnd på flera ställen är det ett tecken på att den är etablerad. Givetvis innebär det inte att man måste följa den. Vissa sätter till och med en ära i att demonstrativt ta avstånd från etablerat skick och bruk.

    Oavsett vilken inställning man har till reglerna, så finns de. Den som petar
    sig (eller sin bordsdam) i näsan vid middagsbordet eller har gymnastikskor till smoking får finna sig i att bli betraktad som avvikande. För att vara ”myter” är reglerna om vett och etikett, puts och studs samt skick och fason väldigt påtagliga.

    Frågeställaren frågade vad man skall tänka på vid skoval. Om han inte hade velat väga in konvention och tradition, skulle han ha ställt frågan då?

    Själv låter jag mig inte hämmas av förstockade etikettyckare. Jag bär gärna ishockeymålvaktshandskar och ”Förbannade måsar”-keps till frack. Det tycker jag är snyggt. Borde kanske pröva sammetsskor också, precis som Alistair. Eller simfötter.

   • Mästaren skriver:

    Hear hear!

   • Mästaren skriver:

    Ja Alistairs kommentar – inte fläderblom då alltså som …..

  • Andreas skriver:

   ”Till smoking är det lackskor eller pumps som gäller. Barbarer bär oxfords, i bästa fall blanka”

   Jag blir mörkrädd av din trångsynthet ibland Fläderblom.

   Efter att ha läst dina inlägg och kommentarer framstår du som en av de mest korrekta men minst inspirerande människorna då uppenbarligen seder och tradition går före sunt förnuft,

   Det är för mig inget fel att bära lackskor eller pumps till smoking, jag applåderar det men att påstå att alla som väljer en slät oxford är barbarer eller att kategoriskt förkasta alla närliggande alternativ signalerar bara en övertro på att det räcker att läsa sig till en god stil.

   Din oro mot nymodigheter och trender är också underlig då detta är en naturlig utveckling och har varit så i decenier. Vad vi anser klassiskt är inte alls samma sak som ansågs klassiskt i början av 1900-talet och definitivt inte det samma som kommer vara normen 2100. Men jag antar att allt var bättre förr när man istället hade en total ignorans mot skadorna som starksprit och tobaksrökning orsakade..

 7. David skriver:

  Ett problem är att begrepp som ”stil” och ”etikett” alltför lätt motiveras med begrepp som ”tradition” och ”sedvänja” vilket sedan lätt och ibland nästan omärkligt glider över i ren konservatism och en allmänt reaktionär inställning till klädsel och annat.

  Ett annat problem är att i Sverige och i hela västerlandet går det ett tydligt socialt och mentalitetshistoriskt skifte runt åren kring 1970. Detta skifte innefattade, bland mycket annat, synen på formalitet i umgänget. Förändringen gick ganska snabbt och vad som var taget för givet och ansett som självklart 1965 kunde vara helt fel och anses som förlegat och omodernt 1975.

  Värt att komma ihåg är att de flesta ”regler” uppkommer för att det finns ett behov av dem, dvs de fyller en praktisk funktion i det formella sällskapslivet. När det formella sällskapslivet så drastiskt förändrades över en kort period, och blev oerhört mycket mindre formellt, är det inte alls konstigt att en mängd ”regler” som människor lärt sig som självklara inte längre fungerade som praktiska konventioner utan snarare blev en sorts märkliga berättelser om ett sätt att klä sig och umgås som inte längre bottnade i vare sig människors vardag eller fest. Till detta kommer den kraftigt ökade takten i internationaliseringen som i sig innebär att sedvänjor från olika länder och kulturer blandas och möts. ”Inga bruna skor efter ett visst klockslag” är ett bra exempel på kvarlevorna av en tidigare praktisk regel som inte längre motsvarar något reellt behov annat än för de tillfällen då nutidsmänniskan går på formella mottagningar, vilket förstås för de flesta av oss är ytterligt sällan.

  I vilket fall finns inte längre konsensus i samhället vare sig om graden av formalitet vid vissa tillfällen eller om vad formalitet överhuvudtaget innebär. Det enda undantaget är väldigt stora offentliga kalas som t ex Nobelfestligheterna och mer eller mindre kungliga bröllop och liknande som därmed blir i stort sett ensamma om att sätta ramarna för en modern formalitet. I somliga akademiska sammanhang förekommer visserligen traditioner som i större eller mindre grad bottnar i gamla uppfattningar om formalitet; men som å andra sidan ofta blandar och ger från olika tidsperioder och traditioner och därmed skapar sin helt egna formalitetsnivå. De gemensamma referensramarna i det moderna samhället för dels vad som skall vara formellt och dels för vad denna formalitet innebär är alltså flytande, oklara och inte i något fall föremål för konsensus.

  Allt ovanstående är förstås inte till någon större hjälp för den som vill ha råd om färgen på sina skor till den blå kostymen. Mitt förslag är att du går helt på vad du tycker är snyggt. Rent formellt spelar det sällan någon roll av det enkla skälet att om du någon gång går på en tillställning med hög grad av formalitet så bär du vid det enstaka tillfället knappast ändå din blå kostym, utan en för det speciella ändamålet inhyrd smoking eller frack. Om du t ex går på begravning eller bröllop (med klädkod kavaj eller mörk kostym) där din blå kostym i båda fallen passar alldeles utmärkt, kan du med fördel ha svarta skor, inte av något formellt tvång eller för att det är mer ”rätt”, utan framför allt för att det kan hjälpa dig att slippa en diskussion som denna med någon etikettsdesperado på tillställningen ifråga. 🙂

 8. Daniel skriver:

  Lystring, Uppsalabor
  Som nyinflyttad i stan skulle jag vilja ha tips om vem som är Uppsalas bästa skomakare.

  VM

 9. Fred skriver:

  Hur svårt kan det vara? Blå kostym: först ett par svarta oxford eller derby, få noterar skillnaden men i båda fallen slipper du från regelfascister samtidigt som det faktiskt ser lite konstigt ut med mörk kostym, vit skjorta och näsduk och bruna skor. Därefter ett par bruna (halv-)brogues. Slutligen: fritt fram för eget initiativ. Egentligen finns det väl bara en regel som alltid gäller: hela, rena och välputsade. Själv bär jag gärna kängor till kostym (obs! inte grova).

  • Daniel skriver:

   Jag har svårt att se hur det ser konstigt ut med marinblått och brunt, jag tycker att det ser mycket bättre ut än blått och svart som ofta får som en skarp gräns mellan sig som gör att skorna inte riktigt passar in med den blå kostymen på samma sätt som ett par mörkbruna.

   • Fred skriver:

    Jag menade inte blått och brunt generellt men till mer kvällsbetonad, kavaj, mörk kostym eller vad vi nu kallar klädkoden med vit skjorta, gör sig,i mitt tycke, svarta skor bättre. Annars, till färgad skjorta etc föredrar även jag brunt.

 10. Johan skriver:

  Tack för debatten ovan, som ger bra svar, men mest av allt ringar den dock in det egentliga problemet gällande stil och stilregler. Vilka regler skall följas, varför ska de följas och hur strängt vill jag följa dessa?

  För att gå tillbaka till grundfrågeställningen fungerar således mina C&J Pembroke Tan Grain utmärkt men personligen kommer jag nog att rikta in mig på ett par Oxfords, det är ju som sagt något var man bör ha i sin garderob, ung som gammal. Jag kan dock tycka att svarta kan skära sig, men detta beror ju på material och kulör av den ännu ej sydda kostymen. Framtiden får utvisa helt enkelt.

  Om jag själv får säga något angående stilregler anser jag att det ger oss ett bra ramverk att arbeta efter. Man behöver inte följa reglerna men då klädval står både i ditt eget och i betraktarens öga, där du väljer kläder du är trygg och snygg i, men oftast får extra dito då betraktaren finner det likaledes skapar reglerna (dock tycker jag ”hävdvunna klädval” är mer riktigt) ett mer välklätt samhälle. Reglerna har ju trots allt framavlats av åratal av felsteg. Man måste ju dock få klä sig fel för att göra att dessa hävdvunna klädval står sig och utvecklas.

 11. Mästaren skriver:

  Ta de skor du tycker är snygga, har nog stått i halsen med tips här. Sen om där kommer någon regelfascist och ska spela viktig och börjar yra om etiketssbrott kan du ju med riktig ”Stiff upper lip” påpeka att;
  det största av etikettsbrott är att påpeka andras etiketssbrott……
  Lycka till !

 12. Fläderblom skriver:

  ”Det traditionella herrmodet och kampen mot modernitetens trams och vandaliserande av de kulturella och estetiska värdena är centralt för våra skriverier. […] Vi vill återintroducera den klassiska beprövade stilen.”

  Vad är detta? Man kan tro att det är Fläderblom som är i farten, men texten ovan är faktiskt hämtad från The Drones Clubs programförklaring.

  Den borde uppdateras. Nu tycks det vara ”anything goes” som gäller för de en gång så traditionsmedvetna unga männen.

  Tag de kläder som du tycker är snygga. – Badmössa till smoking är rätt för mig!
  Gör som du tycker känns rätt. – Jag snyter mig i bordsduken om jag vill!
  Säg vad du vill säga till den du vill säga det. – Blev han sur när jag sade att han är ful? Tål han inte skämt?

  Var och en gör som den vill, men så går civilisationen åt helvete också. Det är för sent att kämpa. Era iPhones, bruna kvällsskor och allmänna moralupplösning driver oss oundvikligen mot undergången. Jag ser slutet an med tillförsikt; rökrocken är på, en Old Fashioned är upphälld och cigarröken ringlar sig mot taket. Så här vill jag dö. Skål!

  • Mästaren skriver:

   Men är det rätt sätt att dö – i vilken stilbibel står det?

   Var bar tvungen.

  • Calle Z skriver:

   Haha! 🙂 Har precis stigit upp och som hastigast ögnat igenom några bloggar, när jag läste det här inlägget och fick mig ett rejält skratt så här på morgonkvisten! Tack för den Fläderblom!

   Enklaste lösningen på denna ”gordiska knut”, är helt enkelt att införskaffa ett par svarta respektive bruna oxfords, så kan bäraren själv välja eller anpassa färg efter smak, trender, klädval, socialt tryck, konvention, sällskap, grad av formalitet o s v.

 13. Pelle Pellerton skriver:

  Sahib Fläderblom gjorde min kväll, förbannat kul skrivet. Jag har förresten oftast lite för mycket Angostura i mina Old Fashioneds, har du något tips på en bra mängd?

  Jag tycker att bruna skor i de flesta fall är snyggare (dock ej till svart kostym), de markerar slutet av kroppen bättre än svarta och de ”lever” på ett helt annat sätt än svarta.

  Däremot tror jag att jag skulle ge frågeställaren rådet svarta skor. Det finns tillfällen då man vill vara oklanderlig från alla håll och då gäller svarta skor till blå kostym. Bruna må vara snyggare, men när man sedan på mottagningen träffar flickvännens dryge och lätt berusade morbror för första gången och blir sågad jäms med fotknölarna så kanske man inte alls var sugen på det. I detta fall tror jag på svart, det är valet som ingen kan anmärka på och ibland är det viktigt att ligga på den nivån.

 14. Erik skriver:

  Så, det är en svart oxford som är nästa köp?

  Nu kanske du har en outsinlig skobudget. Då kan du sikta på Lobb, Green, Vass, GG etc. Annars skulle jag rekommendera dig att lägga precis lagom mycket pengar på den svarta oxford-skon (utan att kompromissa med kvaliteten).

  Jag tycker då att Allen Edmonds Park avenue är en bra kandidat. Det är en sko som har en elegans anspråkslös nog att aldrig sticka i ögonen på någon (vilket ändå är vad man oftast letar efter i en svart oxford, det ska vara den ”korrekta” skon). Kvaliteten är riktigt bra, och du kan vara trygg i förvissningen om att du bär samma skomodell som flera amerikanska presidenter, företagstoppar etc (den är alltså rejält beprövad i formella sammanhang). Dessutom kan du, om du har tur hitta denna modell till ett mycket förmånligare pris än C&J.

  Obs! Inte smygreklam, då vi inte säljer dylika skor i vår butik.

 15. Archibald skriver:

  Din senaste kommentar var missvisande, ”Fläderblom”.

  Religionen sätter sällan upp tvång och förbud. Dock hittar man dem oftare i fundamentalistens egenvalda tolkning och tillämpning av den som lag och otvetydig sanning.

  Tolkningar, som sedan används som motivering och försvar för beteenden i religionens namn, där övriga utövare förringas och förkastas.

 16. David skriver:

  Och här kom ett perfekt avvägt svar på, i stort sett, samma fråga som i inlägget. Dessutom av någon som vet vad hon pratar om:
  http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/11/07/skofargsetikett/

 17. Algy skriver:

  ..och där passar Magdalena Ribbing på att slänga in det fullständigt bisarra påståendet att det skulle vara fel med bruna skor till svart kostym. En av de kombinationer jag tycker bäst om bjuder just på denna kombination: mellanbruna mockaskor från Cheaney till svart manchesterkostym med en grövre skjorta i oxford- eller ull/bomullstyg och virkad slips.

  • David skriver:

   Ribbing pratar enbart om vad som gäller vid formella tillställningar och vad som är formellt gångbart, inget annat. Eftersom en manchesterkostym oavsett färg eller snitt inte har någon formell nivå överhuvudtaget spelar det ingen som helst roll, rent formellt, vad du har för skor till en sådan kostym.

   Så ta du dina bruna skor och känn dig snygg och informellt välklädd.

   • Archibald skriver:

    David: Ribbings svar är som du mycket riktigt påpekar, givet med formella tillfällen i åtanke.

    Frågeställningen i inlägget handlar som jag tolkade den, om skor till blå kostym i allmänhet. Därav tycker jag det blir svårt att tillämpa ribbings svar på frågeställningen i inlägget.

   • Algy skriver:

    Det är riktigt, jag missade att Ribbing i meningen innan skriver att det hon talar om är formella tillfällen. Då jag också skulle passa mig för att bära bruna skor till svart kostym. Jag skulle för övrigt inte ha svart kostym vid formella tillfällen alls, mörkblå är lite snyggare i mitt tycke (men då måste den vara VÄLDIGT mörkt blå, alltså nästan svart).

    Det var formuleringen ”och kanske (hu!) blir det modernt med bruna skor till svart kostym” som fick mig att studsa och bli en smula indignerad. Den ger uttryck för en uppfattning om kombinationen svart och brunt som jag helt saknar förståelse för och som jag misstänker att många nästan slentrianmässigt förfäktar även när det gäller informell klädsel.

   • Alistair skriver:

    Algy,

    Du menar ”midnight blue” så kostymen blir ”blacker than black” i ”artificial light”, kanske?

    MVH
    ~Alistair

 18. Johan skriver:

  Passa er för Grafford på Humlegårdsgatan ! Bland de få butikerna som inte har öppet köp! Dessutom förtvivlat dålig service. Bätte köpa era C&J på nätet eller hos annan återförsäljare.

  • Archibald skriver:

   Det var värdefull information. Är det baserat på egen erfarenhet? I så fall något jag uppmuntrar dig att nämna även i nyare skorelaterade trådar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s