Man 1924, Madrid

Än en gång har The Sartorialist väckt inspirationen till liv. Denna gång genom tipset om herrbutiken Man 1924 i Madrid. Butikens egen websida bjuder i sig på ytterligare en tung dos av snygga ensembler. Inspireras av bilderna nedan, och läs mer om Man 1924 i ursprungsinlägget.

För eventuella läsare som tar sats vid åsynen av icke instoppade skjortor och slarvigt stående skjortkragar, låt inte skogen skymmas av träden. Plaggen går troligtvis även att bära på ett fullt vanligt sätt också, vilket jag tycker skulle förbättra intrycket ytterligare. Det är sammansättningarna i sig som lockar främst, inte presentationen.

Jag önskar att fler svenska leverantörer kunde förmedla den här känslan i sin marknadsföring. Det närmsta jag sett hittills i år är delar av kampanjen för The Tailoring Club här till höger.

Jag tror mycket bygger på viljan, och förmågan att med fingertoppskänsla få in exempelvis en slips i ett sammanhang som inte andas formell situation, mörk strikt kavaj med vit skjorta och näsduk. Det finns i mitt tycke mängder av outnyttjat utrymme för den inställningen här i norden. Det mesta av materialet nedan är väldigt representativt för min syn på avslappnad stil.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Man 1924, Madrid

 1. Ing. Nilsson skriver:

  Med all tillbörlig respekt, denne man för tankarna till en uteliggare som just plundrat myrornas deponeringsbox.

  Inte direkt min smak om jag ska vara ärlig.

  • Alistair skriver:

   Tänk så varierande känslor en bild förmedlar….
   Inte heller min personliga smak men mina tankar förs istället till en mycket stilmedveten gentleman med mycket personlighet. Snyggt och medvetet.

   Med tanke på vad man ibland kan hitta på Myrorna skulle jag f.ö. mycket väl kunna tänka mig att plundra deras deponiboxar om jag hade haft ett uns sämre moral 😉

   MVH
   ~Alistair

   • Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Alistair,

    En god vän till mig hade efter att ha varit utan uppdrag en tid (interim management) beslutat sig för att nyttja tiden till att hitta sig själv och söka mer spirituella värden i tillvaron. Om än lovvärt så kom en dag upptäckten att sparkapitalet han levt på nästa tagit slut och han började aktivt söka nya uppdrag. Emellertid hade hans utfyllnadsår in gått obemärkt förbi vad hans yttre beträffade och den veckostubb samt grå axellånga hårman han lagt sig till med – i samklang med 12 extra kilon – gjorde att han såg mindre representativ ut än före sabatical-året.

    När det visade sig att han blev kallad till många intervjuer men aldrig blev vald, lättade han hjärtat vid en tillställning hos en gemensam vän och var oförstående hur hans meritförteckning renderade honom intervjuer men aldrig ledde längre än ett initial samtal. Den andra vännen sa då skämtsamt ”klipp dig och skaffa ett jobb”, varpå den förre svarade att hans hår och skägg tillhörde dennes personlighet och att det var en excentrisk ton som passade honom.

    Gästgivararen genmälde då att någon som har 10.000.000€ på banken är mycket riktigt excentisk när han ser slarvig och oproper ut, emedan den som inte har detta ser ut som en uteliggare och ger andra samma reflektion. Den som måste förvärvsarbeta och söker ett jobb bör därför inte ge upphov till dylika associationer utan istället konformera sig med gängse stil på den arbetsplats man ambierar göra till sin egen. Jag höll med.

    En månad senare träffade jag vännen igen och bortsett från kalaskulan, som hindrade en behaglig knäppning av kavajen, var han rakad och nyklippt samt hade fått ett lukrativt uppdrag för ett större japanskt företag. Sens moral: klär man sig som en luffare kommer folk att behandla en som en sådan också.

    Vad myrorna beträffar ska intet ont ord falla över dem eller liknande verksamhet. Jag har själv med stor behållning hittat guldkorn i återvunna kläder, men sanningen är att det är bara en bråkdel av det som lämnas in som verkligen kan säljas och den största delen hamnar på soptippen istället. Detta gör min mening att kavajen på bilden (gjutesäck med slag?) gott kunde ha hittats i det deponerade materialet innan sortering 😉

   • Alistair skriver:

    Bäste Ing.Nilsson

    Intressant om än ovidkommande inlägg.

    MVH
    ~Alistair

  • Erik skriver:

   Inte min smak heller då ”sprezzen” nästan känns tvingad, men jag har aldrig sett en uteliggare med accessoarer som så tydligt aspirerar (eller refererar?) till en klassiskt välklädd stil (kavaj, slips och näsduk i bröstfickan). Nej, jag väljer att lägga min personliga smak åt sidan och applådera en man som mest troligt har affärssinne / är framgångsrik nog att (antagligen) aldrig behöva bry sig om vad vi dödliga tycker om hans klädstil.

   Jag gillar verkligen de ensembler som visas upp på skyltdockorna, underbar färg-/mönstermatchning. .

  • Algy skriver:

   Bäste Nilsson,

   En ”uteliggare” som vill klä sig lite bättre (och jag vet att det finns många, då deras fruktansvärda levnadssituation renderar ett helt söndervittrat självförtroende som ibland kan fås att tillfälligt återvända medelst rena och hela plagg) skulle förstås aldrig ta på sig en dylik utstyrsel.

   Allt gott,

   /Algernon

 2. Calle Z skriver:

  Jag tycker det är snyggt med den medvetet, överdrivna sprezzaturan. Men samtidigt lite svårt och våghalsigt att på egen hand åstadkomma detta. När kan det helt enkelt bli för mycket av det goda?

  • Per S skriver:

   Mycket snart blir det för mycket av det goda. I regel på första försöket, skulle jag tro. Delvis av denna anledning, men framför allt för att jag inte delar din smak, avstår jag.

   Men vill man av något skäl nå sprezzaturatoppen måste man ju börja någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s