Knappar av naturmaterial: Corozo

Bild: Sciámat

Som uppföljning av min förra text om kostymknappar och utbudet av dessa, är naturmaterialknappar av Corozo ett steg i samma riktning. Knapparna är tillverkade av det hårda skalet på Taguapalmens Corozofrukter. Vid lite efterforskning om denna knapptyp, hittade jag företaget Corozo Buttons websida.

Precis som knappar av horn, är cororzoknapparna ett perfekt alternativ till ersättning för de mindre roliga knappar av plast, som sitter på många kavajer som annars är bra både tyg snittmässigt. Urvalet av färger och former endast tänkta för kostymbruk, är nästan löjligt stort på Corozo Buttons websida. Utan att för den skull innehålla mängder av extrema, och därmed ointressanta varianter. Nedan, ett representativt snitt ur den delen av sortimentet.

At the beginning, sailing boats would bring the nuts to Europe not with a purpose of commerce. They used the nuts packed in iuta bags as a counterweight mass to give the vessels more stability. The advantage was that, contrary to typical options like sand, the nuts would not quickly soak and in case of an accident or a leak, they would not increase their weight sinking the boat.

Germans soon found better applications for Tagua and developed many exceptional items, like thimbles, buttons, handle decoration for umbrellas and walking canes, adornments of all kinds. As early as 1854, a flourishing commercial activity arises around Tagua, leading to the establishment of the German Tagua House in Manta around the end of the 19th century.

Further Italian groups created the first Italian Tagua House some years later. Towards 1940 and severely affected by the Second World War, the activity dimmed to almost disappear. After the war, plastic products replaced Tagua as the main button making material world wide.

A modern spirit of ecological concepts, natural materials and sustainable activities, positioned Tagua again as one of the most desirable products in the market. The year of 1980 witnessed the first industrial-size shippings of the new era.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Knappar av naturmaterial: Corozo

 1. Henrik skriver:

  Hurra! Detta öpnnar ju oändliga möjligheter till att sätta kontrastknappar inte bara på skjortan, utan även på kavajen! Jag ska genast förse min bästa klubblazer med ljuslila ärmknappar och mintgröna bröstknappar!

  Skämt åsido… ett bra tips, så länge man förmår se mellan extremerna och inte låter fantasin skena.

  • Mästaren skriver:

   Också att ha i bakhuvudet om man tycker att den snygga kavajen har trista knappar.
   En kvälls pyssel kan lyfta en kavaj en del….
   Utan att gå till extremer, en brun melerad knapp på en marinblå kavaj kan ju vara snyggt…

 2. V skriver:

  Utsökt! Skönt att se ett tips som bejakar ekologi och undviker animaliska produkter. Nu blev jag dessutom, på grund av en av de underbara knapparna, ohjälpligt sugen på en linnekavaj i samma senapsgula färg.

 3. Erik skriver:

  Lägger en beställning på en rejäl samling knappar nu.

 4. Mästaren skriver:

  Helt OT – saknar recensionen av Tailorstore chinos som utlovades tidigare. Eller har jag missat något?

 5. Dandy skriver:

  Grymt! Ett tips som kom så lägligt att det nästan var skrämmande. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s