Good health

En skål i all enkelhet.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Good health

 1. markgreven skriver:

  Skål själv, men exakt vad är det du dricker?

 2. Archibald skriver:

  Hälften Noilly Prat, hälften Gordon’s, väl kylt. Troligtvis står oliverna för den gröna tonen.

 3. markgreven skriver:

  Härligt, dock lite väl mycket grönsaker för min smak. Dessutom föredrar jag rejält mycket torrare anrättning. Kanske i närheten av den engelska drottningmoderns legendariska 11 på 1…
  Fortsatt trevlig kväll!

 4. Archibald skriver:

  Beror helt på dagsform och sammanhang för egen del, men föredrar den sällan torrare än Montgomery. Oliverna är jag nästan barnsligt förtjust i.

  Trevlig kväll.

  • Alistair skriver:

   1/15 m a o? Alltså ÄNNU torrare?

   F.ö. tycker jag att min synnerligen torra och kalla DM blir alldeles superb à la Dukes Hotel, dvs med ett större hyvlad och ihopklämd flinga citronskal istället för oliv. Oliver är förvisso gott men är helt överflödigt i en DM. Vad gäller alkoholen så alldeles oavsett dagsform, max 2-3 droppar Noilly Prat. Fläska på med en bistert kall gin av god kvalité. Gärna Plymouth. Voilà!
   Bättre än så blir det inte.

   MVH
   ~Alistair

 5. lano skriver:

  En riktigt fin klassiker. Dock tycker jag en 1/11 låter mer rimligt. Är heller inte så förtjust i såna där oliver, ska vara riktiga diton, med kärnor.

 6. lano skriver:

  Föresten, glöm inte ta en Manhattan emellanåt, helst på makers mark. Fantastisk gott Som omväxling!

 7. Rozzy skriver:

  Mitt recept; helt riktigt Noilly Prat fast ca 1 4 och gärna Tanquera gin. Byt ut oliverna mot ”a twist of lemon” dvs skär en bit citronskal (inget fruktkött), vrid till/krama ur och släpp i och rör runt ett varv.
  Voilà!

  • Alistair skriver:

   Det receptet ger en god resonansklang med min egen smak (se ovan). Dock föredrar jag den torrare.
   Avsevärt torrare.

   MVH
   ~Alistair

 8. Heja skriver:

  Skäll på mig om ni anser att jag tar mig friheter och postar en kommentar som inte relaterar till detta inlägg. Jag lovar att det inte kommer att upprepas vid eventuella repressalier. Min fråga: I ett inlägg om kvalitetskostymer menar ni att ullblandningar med syntetsmaterial går bort. Jag kikar lite smått på en kostym med blandningen 70% ull, 25% polyamid och 5% kashmir. Enligt ert resonemang borde den då inte tillhöra skalan kvalitetskostymer då polyamid i mina tankebanor är ett syntetmaterial. Det som orsakar en viss undran och kanske kan ses som en motsättning är det faktum att kavajen är full canvas. Vad hände där?

  • Archibald skriver:

   Viss inblandning av syntet ökar tygets slitstyrka. Själv ser jag såna egenskaper som en fördel. Som så mycket annat en fråga om eget tycke, smak och personlig övertygelse. Det är åter värt att påpeka att inga inlägg skrivs av bloggen, utan av enskilda skribenter.

   • Heja skriver:

    Vid en andra genomläsning av mitt inlägg kan man med en viss vilja ana en något dryg underton. Det var inte alls min mening. Tvärtom, jag vänder mig ödmjukt till er för att stävja min egen osäkerhet i frågan. Det här med kostymer och drönarliv i allmänhet är tämligen nya inslag i min intressesfär. Jag tackar för ditt svar!

  • Fred skriver:

   Fråga också vad full canvas står för, vissa tillverkare använder det lite vårdslöst. För övrigt; 1:4, en svart oliv och en liten liten gnutta lag ur olivburken, då är jag nöjd.

 9. Själv anser jag att den godaste Martinin består av 2/3 Gin, antingen Sapphire bombay eller ännu hellre Hendrick’s Gin. Resterande 1/3 skall vara Cinzano Bianco. Allt toppat med en oliv och en tesked olivspad, allt blandas med en sked i en drinkshaker tillsammans med mängder av is som sedan silas bort.

  Funkar lika bra både på vintern och på sommaren.

 10. Desmond skriver:

  Håller med de föregående talare som förordat Noilly Prat och Plymouth Gin. Om man vill ha grönsaker i rekommenderar jag att pröva en eller två syltlökar (helst två, så kan man se dem guppa mot varann…), vilket i och för sig gör drinken till en Gibson istället. Blandning, ja högst 1:6 brukar vara ganska optimalt. Och kall!

 11. Mästaren skriver:

  En dry martini på bild gjorde mig aningen nostalgisk. Beefeater brukade jag använda, 2007 försvann sista skvätten gin, kanske dags för ett återseende.
  En sak som är av betydelse gäller vermouthen, hur länge håller en öppnad flaska egentligen????
  För om man som jag dricker måttligt och gillar Martinin torr och trevlig, så räcker ju en flaska Noilly Prat riktigt länge ( ja det går att koka fisk i vermouth också men ändå…)

 12. Alistair skriver:

  Instämmer.
  En flaska NP behöver ju egentligen bara vara stor som en Tabascoflaska för att räcka till en lång tids konsumtion av DM av episka proportioner 😉

  MVH
  ~Alistair

 13. Fred skriver:

  Å andra sidan är Noilly Prat det mest användbara jag har i barskåpet. Förutom Dry Martini kan den blandas med valfri tonic för en stund av stillhet på balkongen en varm sommarkväll. Den är dessutom en underbar krydda i köket, inte bara till fisk.

 14. Fläderblom skriver:

  6 delar bra gin, gärna Plymouth
  1 del Noilly Prat
  Rör med rejält med is. Sila i cocktailglas med två oliver.

  Dagar då man vill vara wild and crazy kan man tillsätta en droppe Pernod (så ville prins Bertil ha drinken), Angostura bitter eller Campari. Jag har aldrig förstått mig på extrema martini-purister. Faktiskt är dry martinin en drink som medger ganska mycket experimenterande. Enligt min åsikt skall den skall smaka gin, man skall känna vermouthen och bara ana ytterligare smaksättare (oavsett om det är olivspad, citronskalsolja eller något slags bitter).

  wild and crazy som Håkan Juholt är, med sina märliga krav på ginfria dry martinis, bör man aldrig bli. Man bör heller aldrig drycka martini iförd huvtröja. Inte ens när man är på semesterresa.

 15. Mästaren skriver:

  Gin i all ära! Ursprunget, som ju är holländsk Genever, är i sina bättre och dyrare varianter en fantastisk dryck. Gammal, i betydelsen gammaldags framställd, ekfatslagrad variant är riktig mumma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s