Designsamarbete: Tweedfluga

Jag har den senaste tiden skrivit några inlägg om flugor. En uppfattning om vilken typ av flugor jag föredrar har sakta vuxit fram, hand i hand med konstaterandet att dessa är nästintill omöjliga att hitta på den svenska marknaden. I vanlig ordning varvas tankarna med idéer om att utforma egna varianter, med små skisser som en del av det hela. Dock brukar det hela stanna just där, då själva praktiska genomförandet för det mesta blir snäppet för omfattande att få till i en väldigt fullbokad vardag. Tills denna gång.

Min egen tanke om vardagsflugor, är att jag vill ha dem sydda av grova material i diskreta färger. Utformningen skall vara fyllig, utan att resultera i en omfattande presentrosett kring halsen. Att sedan hitta dessa sällsynta flugor i ett diamondutförande kändes smått osannolikt. Inspirerad av ofodrade flanellslipsar med handrullad tipping, infann sig till sist bilden av en fluga jag troligtvis inte skulle hitta, någonstans.

En av våra läsare, Erik Mannby, som bland annat driver den nätbaserade vintagebutiken En Förlorad Värld, har nu breddat verksamheten i och med den utmärkta konceptet Mannby & Rörling accessoarer. En rörelse som jag gissar är sprungen ur en eskalerande experiment med egenhändigt komponerade flugor och slipsar, av liknande orsaker jag beskrev inledningsvis.

Efter ett första besök i Mannby & Rörlings nyöppnade web-showroom komponerades omgående ett mail, där en nödtorftig designskiss bifogades för att förtydliga de kanske något röriga och av inspiration spretigt presenterade tankegångarna. Utgångspunkten blev deras flugmodell Tweedledum, som redan uppfyllde önskemålet om material.

Brainstormning tolkad i Paint

Mannby gick omgående med på idén. Efter några få snabbt växlade mail i väl synkat samförstånd där skissen växelvis fylldes på med små korrigeringar och kompletteringar, meddelades det att en första prototyp fanns färdigställd.

Det grova tweedtyget komplicerade handrullningen av kanterna. Troligtvis passar utförandet bättre uppsytt av flanell, tätare vävd än tweed. Jag är dock väldigt imponerad av resultatet. Ännu en variant av ett något finare vävt mörkt olivgrönt ulltyg fanns som bonus med i kuvertet som landade i min brevlåda. I nuläget är dessa flugor mig veterligen de enda exemplaren av flugmodellen.

Jag misstänker dock att det kan ha producerats några fler varianter i det lilla effektivt kreativa accessoarskrädderiet. Det är riktigt roligt att se dessa designidéer väl utförda i ett fysiskt plagg, om än litet. Tiden får utvisa vad om det här första steget får någon form av efterspel. Jag vill avslutningsvis passa på att tacka Mannby & Rörling för ett riktigt trevligt samarbete hittills, och önska ett lycka till med den nylanserade webshopen.

Som komplettering, kan jag meddela att Mannby & Rörling fram till den 15/11 erbjuder eventuellt intresserade läsare en generös rabatt om ni vid mailkontakten kring erbeställning nämner att ni läst om accessoarerna här på The Drones Club. Man meddelar som förvarning att tillverkningstiden dock fortfarande ligger på hobbyverksamhetsnivå.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Designsamarbete: Tweedfluga

 1. Kent beck skriver:

  En off-topicfråga: Vart har du köpt de skorna? Vet ni något stället i Göteborg som säljer brogues? Har haft lite problem med att hitta det i de ”vanliga” skobutikerna.

  • Archibald skriver:

   De här skorna kommer från T.M. Lewin, som tyvärr inte längre har skor i sitt sortiment. Det är i princip omöjligt att hitta vettiga brogues i svenska butiker. Mitt råd är att du övervinner osäkerheten, och köper ett par över nätet. En engelsk stl. 10 motsvarar ca en eur. 44½, och storlekstabellerna för omvandling brukar fungera hyfsat. Skulle det mot förmodan bli helt fel, har leverantörerna nedan oftast mycket generösa retur/bytespolicies.

   Engelska Charles Tyrwhitt håller gissningsvis en liknande kvalitetsnivå som skorna på bilden, och har en prisbild på sina sydda skor, i ungefär samma nivå som exempelvis de klistrade, mindre roliga skorna från Ecco. ”John White”, ”Herring Shoes” och ”Pediwear” är andra engelska webbutiker jag gärna varmt rekommenderar.

   För ett mer kontinentalt, smäckert utförande, kolla upp franska ”Markowski”, ”Loding” och ”Bexley”.

   • chuffnell skriver:

    Fast nu har Vagabond ett par som ser helt okej ut. 1100 kronor vill de ha för dem.

   • Mästaren skriver:

    Loake finns i ett antal svenska butiker, bland annat på Borgeby Skor längs E6:an i Skåne (5-10 olika modeller) . OK de kostar väl mellan 1500 & 2200. De har även Barker och Johnston& Murphy c:a hundringen resp femhundringen dyrare. Mest svart men en och annan brun sko finns där också. Om man nu befinner sig i Skåne, borde finnas på fler ställen tycker man. Dyrare OCH BÄTTRE än Vagabond…

 2. Erik skriver:

  Vad roligt att du valde att göra ett inlägg om flugorna! Jag vill erbjuda alla TDC-läsare en rabatt på våra flugor, låt säga 50% fram till den 15/11 (Ange bara i mailet att ni såg erbjudandet här). Hoppas det är ok att smyga in ett sådant erbjudande här utan att fråga er på TDC först?

  Det är dock fortfarande ett hobbyprojekt, så det tar några dagar innan jag har tid att avsluta varje fluga/slips/näsduk.

 3. Fredrik II skriver:

  Fantastiskt! Jag blir alldeles till mig i trasorna när jag läser först inlägget och sedan att ni är så fina att ni erbjuder en kanonrabatt till oss andra läsare. Stor heder till er 🙂

 4. Holden skriver:

  Otroligt off-topic men är en relativt ny läsare som spenderat de senaste veckorna med att ögna igenom arkiven. Blev lätt förälskad i Chuffnells vinterjacka, https://thedronesclub.files.wordpress.com/2010/10/dsc_0643.jpg, och undrar om det är någon där ute som vet hur man bäst går tillväga för att införskaffa en jacka i liknande modell?

  Tack på förhand /Holden

 5. Rickard skriver:

  Dom har dessa Loake Buckingham på Jerns i Göteborg.

 6. Jonas skriver:

  För oss som är lite för snåla och dessutom för otåliga för mer än en dags leveranstid kan jag upplysa om att tieroom.se fått in sina underbara ullflugor i sormtimentet igen. Nu är det höst på riktigt!

 7. David skriver:

  För att vara en tillverkningstid som ”fortfarande ligger på hobbyverksamhetsnivå” är Mannby & Rörling oerhört snabba. Jag lade en beställning i fredags, direkt efter att jag läst om verksamheten här, och idag onsdag är den färdiga flugan på väg. Att de dessutom är påtagligt service minded och svarar snabbt och koncist på mejl gör liksom inte saken sämre. Så snart ekonomin tillåter kommer jag garanterat att återvända som kund.

 8. Mark skriver:

  Beautiful result! Greetings from England.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s