Diskussion kostymsiluett

En annan herrstilblogg publicerade igår en bild på Fredrik Reinfeldt och Barack Obama, där man ställde de två männens kostymsiluetter mot varandra. Reinfeldts mer modernt smalt och kortare skurna, mot Obamas amerikanskt vida, boxiga. Diskussion är dock inte möjlig i det ursprungliga inlägget.

Den här texten är inte tänkt som någon gnällig dissektion av de båda männens utstyrslar. Snarare som konstaterandet av två varianter, och varför jag inte tycker att någon av dem är överlägsen den andra.

Troligtvis får Obama full pott av män som Roetzell och Flusser i sin vida siluett, med längd och vidd enligt alla teoretiska regler. Byxben som i vidd nära nog gömmer de i många stilbiblar fastslagna 2/3 av skon, och som med ett rejält break över lästen landar mot skons klack. Min gissning är att Antongiavanni kanske hade haft en något avvikande åsikt? Reinfeldt skulle av dessa troligtvis plockas isär som ett fall av den skandinaviska modeivern?

Obamas kostym faller utan hinder, och ger rörelsefrihet. Lite som ett draperi. I mina ögon sinnebilden av det amerikanska kostymidealet. Den här kostymsiluetten döljer i mitt tycke även varje antydan till kroppsform, och ger i mina ögon bäraren ett lite knubbigt intryck. Lite på samma sätt som överviktiga människor ofta gör misstaget att klä sig i vida plagg för att dölja sin stora kroppshydda, med enda följden att de ser ännu större ut.

Reinfeldt har en modernare skuren kostym av ett smalare, kortare snitt. Jag äger själv några kostymer av den här modellen, och ser i jämförelse med en längre kavaj nackdelarna med den kortare varianten. En knäppning som flyttades ca 5cm nedåt (med samma förlängning av kavajen) skulle gett ett mer slankt och balanserat synintryck.

Idealet i mitt tycke, och i den här situationen, hade kavajmässigt varit Obamas längd med något kortare ärmar och en vidd åt Reinfeldts håll, vilken smickrar snarare än gömmer bärarens kroppsform. Gällande byxvidd, tycker jag personligen mindre bra om en vidd som döljer skon och ger ett fladdrigt intryck. Slankt, kroppsnära utan att vara för tight. Givetvis saker som helt varierar efter bärarens kroppsform, tycke och smak.

Det jag tycker är mest utmärkande på bilden är den nästintill totala avsaknaden av skjortmanschett, i båda fall. Och, att ingen av herrarna har någon vidare hållning. Jag tycker dock båda männen ger ett allmänt stiligt intryck, där det visst går att plocka ut några för och nackdelar i båda utstyrslar. Jag tycker inte att någon av dem är i närheten överlägsen den andra. Två formella uniformer, där Obama troligtvis har ett italiensk namn på kavajens insida, och Reinfeldt, ett svenskt?

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Diskussion kostymsiluett

 1. Herrskobloggen skriver:

  Reinfelts kavajkrage står ut från skjortan, dessutom är knäppningen ur balans som påpekas. Kavajlängden är som du också nämner under all kritik om man nu skall vara klassiskt skräddad, vilket jag antar att vi vill att vår statsminister skall vara. Bra att du lyfter fram balansen här, många tror att det handlar om stil eller mode, men klassisk klädstil handlar mer om balans och passform än något annat. Dock har ju Reiny snyggare fru, i min mening. 🙂 Glädjande att se är att statsministern putsat skorna ordentligt. Jag är överraskad över att Obama är så lång. Reinfelt är väl runt 190+? Eller har de retuscherat detta?

 2. Teo skriver:

  Kan inte annat än att hålla med. Det är sällan man ser högt uppsatta män med korrekt ärmlängd, tyvärr!

  Kommer Reinfeldt direkt från en begravning? Svart tycker jag sällan är en färg man ska bruka utanför kyrkans områden. Färgen ser väldigt stel ut när man står bredvid någon med blå kostym.

 3. Magnus skriver:

  Kostymerna ser bra ut, fast på olika vis. Jag föredrar att titta på fruarna..

 4. Algy skriver:

  Mina personliga reflektioner:

  Reinis har för långa kavajärmar och Obama för korta skjortärmar. Obamas kavaj och byxor ser för stora ut, jag vet att han köper sina utstyrslar ”off the peg” och det syns. ”Korrekt” längd på byxorna men de är alldeles för vida vilket gör att han ser ut att dölja mycket feta, alternativt mycket smala och spinkiga, lår. Reinis byxor är betydligt snyggare skurna med en väl avvägd längd men något för låga i midjan. Det ser också ut som att hans kavaj är ett halvt nummer för liten, den är lite för kort (med sina proportioner behöver han inte ”förlänga” benen visuellt vilket man kan göra genom att korta av jackan)

  Jag får också en känsla av att han har lagt ut den – den kanske har varit trängre. I sådana fall har han lite korta armar. Alternativt har han (med ledning av ärmlängden) köpt en lagom stor kavaj som han sedan har tagit in i midjan och kortat av. Det ser i vilket fall som helst ut som ett ”billigt” plagg som sedan har ändrats efter hans kropp. Även skjortan ser ”billig” ut. Jag kan inte förklara det på annat sätt.

 5. Alistair skriver:

  Instämmer men jag tror det är 99,9% sannolikhet att President Obamas kostym har ett Amerikanskt namn kavajens insida. Jag gissar på Brooks Brothers.

  F.ö. är det mesta förlåtligt i båda herrarnas utstyrsel. Avsaknad av visad skjortmanschett är det dock inte. Detta är den enskilt största bidragande faktorn till att få kostymen att se ”för stor” ut. Så enkelt att fixa. Suck. Det var bättre på Sir Anthony Edens tid…..

  MVH
  ~Alistair

  • Herrskobloggen skriver:

   Obama skall tydligen till stor utsträckning använda en klassisk amerikansk skräddarfirma som heter Hart Schaffner Marx. Brooks Brothers får väl ändå anses tillhöra övre medelklassen och kanske inte killar som tjänar i Obamas liga? 🙂

   • Alistair skriver:

    Herrskobloggen,

    Jag visste inte att klasstillhörighet var liktydigt med hur mycket pengar man tjänar.

    Jag har heller ingen uppfattning om vilken klass Brooks Brothers kundsegment i huvudsak består av.

    Vad ”övre medelklassen” köper för sorts kläder är också bortom min kunskapshorisont.

    Det skulle förvåna mig om Obamas kostym på bilden är skräddarsydd. I såna fall skall jag aldrig köpa skräddarsydda kläder från Hart Schaffner Marx.

    MVH
    ~Alistair

 6. Johan skriver:

  Vi har två av världens(nåja, en iaf) mäktigaste män och båda två ser ut som varsin säck potatis vid fotoögonblicket? Bra hållning hade räddat mycket av intrycket enligt mig.

 7. J skriver:

  De flesta stilbloggar lyfter fram exempel på god passform och snygga färgkombinationer. Det är förvisso inspirerande, men att lyfta fram mindre lyckade alternativ och diskutera varför de inte funkar kan vara mer lärorikt.

  Undra varför kommentarerna stängdes av? Känsligt att diskutera Obama online eller var min kommentar allt för negativ? =)

 8. Erik skriver:

  Apropå regler osv så hittade jag ett ganska intressant inlägg på The cutter and tailor forum:
  http://www.cutterandtailor.com/forum/index.php?showtopic=2542

 9. SE skriver:

  Vore kul om herrarna hade hållit om varandra på samma sätt som damerna.

 10. Reader skriver:

  I think they must have had a lot of Photoshop enhancements made to this photo. The skin flawless. The shoes also look almost too perfect.

 11. Admiral von Schneider skriver:

  Tycker att de bägge herrarna kunde kostat på sig varsin näsduk.

 12. Traktor P skriver:

  Obama är annars känd för att använda kostymer av ett smalare snitt än den amerikanska normen. Han använder inte bara BB utan italienska märken också. Senast jag var i en Canali-butik hade de en bild på en vinkande Obama där man skymtade märket på fodret.

 13. JP skriver:

  Jag skulle vilja se Reiny i en mer traditonellt brittiskt skuren kostym. Markerade axlar, insvängd i midjan, och så vidare. Det snittet tror jag skulle passa honom.

  Sedan tycker jag att han allt som oftast verkar bära för tajta skjortkragar, det spänner ofta rejält i halspartiet när han framträder i teve.

  För övrigt anser jag att den ende svensk politiker på hög nivå som klär sig riktigt bra är Jan Eliasson.

  • Algy skriver:

   ”För övrigt anser jag att den ende svensk politiker på hög nivå som klär sig riktigt bra är Jan Eliasson.”

   Det håller jag fullständigt med dig om.

   • Alistair skriver:

    Jag håller inte med om detta.
    För mycket ansträngning som landar helt fel. Hoppas att han åtminstone har slutat med slips+näsduk i exakt samma färg/mönster.
    JE är, för mig en svårsmält kombination av falsk ödmjukhet, koketteri och krystad stil. Förfärlig kombination. Var är blodet? Var är anspråkslösheten, ja var är STILEN?

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Hoppsan Alistair, du verkar inte tycka om personen Jan Eliasson något vidare. Jag känner honom inte men anser att han klär sig bra. Mycket bra för att vara politiker. Han är ju ingen fantom på något sätt, men det är egentligen bara han och Gunnar Hökmark, som tyvärr ständigt bär button down-skjorta och sned slips, som är något att ha.

    Bevisligen klär han sig bättre än både Alfons Åberg och Barack Obama.

   • Algy skriver:

    Och så håller han på GAIS. Det är alltid en mycket god merit i min bok. Punkt slut.

   • Alistair skriver:

    Näe, han är inte min ”cup of tea”. Jag får alltid en krypande känsla av falskhet när jag ser den där mannen. Vad är det han döljer? Gunnar Hökmark för ett svagt, svagt G. Göran Hägglund försöker. För mycket. Men OK, han får också ett svagt G. I övrigt kan jag inte på rak arm säga att jag sett en välklädd riksdagspolitiker på många år. Vad gäller ”GAIS” så kan jag inte uttala mig om detta. Fotboll, för mig, står strax efter aktiviteten ”att titta på färg som torkar” på min rangordningslista över världens mest meningslösa fritidsintressen.

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Lite som jag känner för Anders Borg då, helt enkelt.

    Och det är verkligen ont om välklädda politiker. Jag såg en dokumentär om Olof Palme igår kväll i den eminenta Kunskapskanalen. Och kunde snabbt konstatera att det faktiskt v a r bättre förr.

    För övrigt har du verkligen missat något när det gäller fotboll. En fantastisk sport, mitt liv hade varit mycket tråkigare utan den.

   • David skriver:

    Bortsett från tendensen som nämnts ovan att övermatcha slips och näsduk är karln i mitt tycke anmärkningsvärt välklädd och välskräddad. Absolut Sveriges bäst klädde toppolitiker, i varje fall i mina ögon. Döm själv:

    http://www.google.se/search?tbm=isch&hl=sv&source=hp&biw=1024&bih=1132&q=Jan+Eliasson

 14. JA (Oxford) skriver:

  Politiker i USA klar sig sa att valjare inte ser dem som annorlunda. Obama klar sig politiskt korrekt, alltsa lite over medel. Stilrent men inte for valsytt.

  I Sverige ar det tradition (av flera skal) att ha enkla och ofta daligt sittande klader bland bade politiker och naringslivstoppar.

  Sa artikel och inlagg borde vara skrivna med omvant perspektiv – se hur de lyckats se folkliga ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s